Jak vybrat elektrický gril?

Nejoblíbenější typy elektrických grilů

Elektrický gril je dobrým řešením pro každého, kdo si rád pochutná na grilovaných pochoutkách, aniž by se musel příliš starat o přípravu a údržbu grilu. Elektrické grily lze používat kdekoliv venku nebo v domácnosti. V jeho případě nebudete potřebovat zahradu, protože grilovat můžete i na menším balkoně. Na elektrickém grilu připravíte maso, zeleninu, ryby, sýr i ovoce. Výhodou je jednoduché používání, větší množství funkcí i zdravější příprava pokrmů.

Elektrické grily mají mnoho podob, předtím, než se pustíte do výběru toho správného, je dobré vědět, co vše vám může daný typ grilu nabídnout. Poté se zaměřte na praktické technické parametry. Mezi ně patří pochopitelně příkon, materiál a typ grilovacích ploch. Dobře si musíte rozmyslet i to, kolik můžete do grilu investovat. Pořizovací cena ovlivňuje počet funkcí a grilovacích programů.

Porovnat ceny grilů

Typy

Elektrické grily jsou na trhu zastoupeny poměrně velkým množstvím výrobků. Každé provedení je vhodné k trochu jinému používání. K oblíbeným patří kontaktní nebo stolní grily. Koupit můžete i speciální raclette gril či klasický velký zahradní gril.

Kontaktní gril

Nejoblíbenějším elektrickým grilem je pravděpodobně kontaktní gril. Tyto grily umožňují grilování z obou stran. Díky tomu je příprava pokrmů velmi rychlá. Kontaktní 3v1 grily jsou vhodné i k přípravě paniny nebo zapečených pokrmů. Kontaktní grily jsou k dostání v různých velikostech.

Nejmenší grily mají rozměr okolo 15 x 20 cm, velké grily umožňují využívat plochu o velikosti 30 x 50 cm. Kontaktní grily nabízí mnoho praktických funkcí i grilovacích programů. Nejdůležitější částí je pak nastavitelný termostat. Součástí grilu by rovněž měla být vyjímatelná miska na tuk. Snadnější údržbu vám umožní gril s vyjímatelnými grilovacími deskami a nepřilnavým povrchem.

Konstrukce grilu

Kontaktní grily nabízí 2 podoby konstrukce:

  • Véčkový gril – tato konstrukce neumožnuje gril zcela rozevřít. Obě desky jsou napevno spojeny pevným kloubem a véčková konstrukce je typická pro levnější přístroje.
  • Gril s volným příklopem – je ideální při grilování pokrmů s různou výškou. Výhodou je i možnost gril zcela otevřít a využívat větší plochu grilu.

Stolní gril

Stolní grily jsou dobrou variantou pro větší rodiny. Největší grily nabízí grilovací plochu s velikostí 60 x 35 cm. To vám umožní připravit pohoštění pro rodinu u přátele. Součástí grilu by měl být i nastavitelný termostat. Na trhu najdete mnoho podob stolních grilů, které se liší materiálem grilovací plochy i svým vybavením.

  • Lávový gril – grilovací deska ze sopečných vyvřelin je ideální pro zdravou přípravu pokrmů. Povrch grilu odvádí tuk z potravin a zároveň zabraňuje jejich připalování.
  • Terakotový gril – grilovací plocha je vyrobena z terakotové hlíny, což je přírodní materiál, který dokáže udržet specifickou chuť a vůni připravovaných pokrmů. Terakotové grily se vyznačují vynikající odolností, povrch nepoškodí kovové předměty a dokonce můžete na desce potraviny krájet. Terakotová deska dokáže teplo udržet poměrně dlouhou dobu a předností těchto grilů je i velmi jednoduchá údržba.
  • Litinový gril – stolní gril s litinovou deskou je ideální při přípravě šťavnatých steaků, slaniny nebo burgerů. Litina je materiál, který se velmi rychle zahřeje a umožní rychlou přípravu pokrmu.
  • Keramický gril – keramika je materiál vhodný na přípravu jakýchkoliv pokrmů. Na keramické grilovací ploše můžete připravovat maso, zeleninu, ryby, vejce i sladké dezerty. Keramika je vhodná i pro zdravou přípravu pokrmů. Snadná je i jeho údržba.

Raclette gril

Raclette gril je vhodný k přípravě různých zapečených pokrmů. Tyto grily jsou sestaveny ze dvou pater, součástí grilu jsou grilovací pánvičky i grilovací deska. Grilovací pánvičky jsou určeny k zapékání zeleniny a sýra. Maso a zeleninu můžete připravovat na nepřilnavé grilovací desce nebo grilovacím kameni. Některé grily nabízí obě tyto možnosti. Raclette grily jsou oblíbené i díky svým kompaktním rozměrům. Raclette grily jsou známé i jako teppanyaki gril.

Konstrukce grilu

Raclette gril je složen ze dvou částí:

  • Horní deska – je určena ke grilování jakéhokoliv druhu masa, zeleniny, ovoce i ryb. Na horní desce můžete rovněž připravovat různé sladké i slané pokrmy.
  • Pánvičky – jsou umístěny po obvodu grilu přímo pod topnou spirálou. Horko, které pánvičky přijímají, je vhodné při přípravě různých zapékaných pokrmů. Velikost pánviček souvisí s velikostí grilu.
  • Tvar – raclette gril se liší i svým tvarem. Koupit můžete hranatý i kulatý gril. Důležitější než tvar je však vybrat správnou velikost grilu.

Venkovní elektrický gril

Největší jsou zahradní elektrické grily, které jsou určeny spíše k venkovnímu používání. Gril při přípravě neprodukuje kouř a bez obav ho můžete používat i na balkoně, aniž byste nějak obtěžovali sousedy. Venkovní grily bývají doplněny o poklop, který přípravu pokrmů urychlí. Velmi často je součástí grilu také miska na odkapávání tuku.

Některé venkovní grily disponují oddělitelným stojanem. To vám umožní připravovat pokrmy také na stole, nebo gril jednoduše přemísťovat. Používání zahradního elektrického grilu je velmi jednoduché i díky možnosti přesně regulovat teplotu.

Vertikální gril

Speciálním typem je vertikální gril, který je určen k přípravě celého kuřete, gyrosu nebo špízů. Vertikální grily nabízí otočný systém, připravované pokrmy se rovnoměrně opékají ze všech stran. Příprava pokrmů je zdravá, přebytečný tuk odtéká do odkapávací misky. Také těmto grilům nechybí termostat, který umožňuje nastavit požadovanou teplotu. Proces grilování pak můžete sledovat díky skleněným dvířkám. Otočné grily umožňují připravovat pouze několik druhů pokrmů a jejich nevýhodou je i horší údržba.

Druh grilovací plochy

Elektrické grily mívají jednu nebo rovnou kombinaci grilovacích ploch. Před výběrem tedy zvažte, co vše budete chtít na grilu připravovat.

  • Gril s hladkou plochou – hladká plocha je vhodná k přípravě menších kousků masa, ale i zeleniny, hub, ryb či vajec.
  • Gril s žebrovanou plochou – je určen především k přípravě masa.
  • Gril s roštem – rošt využijete při přípravě drůbeže nebo ryb. Na špízu můžete rovněž připravovat velké kusy hovězího nebo vepřového masa

Materiál plochy

Grilovací plochy se vyrábí z různých materiálů. Každý materiál je vodný pro trochu jiné používání.

  • Litina – materiál vhodný na přípravu masa. Výhodou litiny je rychlý ohřev a dobré držení tepla.
  • Přírodní kámen – tento materiál se déle nahřívá a dokáže dlouho držet teplotu. Na tomto materiálu lze grilovat bez tuku.
  • Keramika – je vhodná pro přípravu masa, zeleniny i jiných pokrmů. Keramika umožňuje zdravé grilování bez tuku.
  • Hliník – také tento materiál umožňuje zdravé grilování. Výhodou je i snadná údržba.
  • Teflon – teflonovou desku najdete především u stolních nebo kontaktních grilů. Výhodou je nepřilnavý povrch a snadná údržba.

Příkon

Elektrické grily potřebují pro svůj chod elektrickou energie. Důležitým technickým parametrem je tak příkon grilu. Jeho hodnota určuje, jak rychle bude gril připraven k používání a jak rychlá příprava pokrmů bude. Příkon grilu bývá v rozmezí 1 200 – 2 400 W. Dokonalé steaky připravíte na grilu s příkonem alespoň 2 000 W.

Funkce

Elektrické grily mají několik praktických funkcí. Jejich počet a podoba souvisí s typem grilu.

  • Termostat – měl by být součástí každého grilu. Termostat umožní nastavit a regulovat teplotu.
  • Nepřilnavý povrch – snadnou přípravu a údržbu vám umožní gril s nepřilnavým povrchem.
  • Displej – bývá součástí kontaktních grilů.
  • Signalizace – pro mnoho elektrických grilů je typická zvuková nebo světelná signalizace.
  • Vyměnitelné desky – umožňují gril využívat při přípravě více druhů pokrmů. Výhodou těchto grilů je i snadnější údržba.
  • Odkapávací miska – do misky postupně stéká tuk a šťáva z připravovaných pokrmů.
  • Poklop – kovový nebo skleněný poklop zabrání nežádoucímu úniku tepla a urychlí přípravu pokrmů.
  • Izolovaná držadla – zabrání možnému popálení při manipulaci s grilem.

Značka

Nabídka elektrických grilů je opravdu obrovská. Mezi oblíbené patří grily Tefal, Tescoma, Clatronic, Concept, Rohnson, Sencor, DeLonghi, Ariete, Beper, BerlinderHaus a mnoho jiných.

Cena

Cena grilu se odvíjí od typu a velikosti grilu. Malé stolní nebo kontaktní grily pořídíte za cenu od 800 – 1 500 Kč. Větší výběr nabízí cenové rozpětí 2 – 4 000 Kč. Od 4 000 Kč lze koupit i první zahradní elektrické grily. Za největší zahradní grily můžete zaplatit více než 20 000 Kč.

Porovnat ceny grilů

Otázky a odpovědi

Jaké jsou výhody raclette grilu?

Tyto grily umožnují připravovat více pokrmů najednou. Využít ho můžete k přípravě masa, zapékaných pokrmů, ale i dezertů. Gril neprodukuje žádný kouř a používat ho můžete i při grilování v interiéru. Raclette grily se využívají i pro Teppanyaki, což je příprava pokrmů před hosty.

Jaký stolní gril je nejlepší?

Stolní grily jsou k dostání v mnoha podobách. Každý jednotlivý gril může nabídnout něco trochu jiného a jednoznačně nejde vybrat jeden přístroj, které by bylo možné označit za ten nejlepší.

V současnosti jsou však velmi oblíbené stolní grily s kamennou deskou. Ty vám umožňují připravovat pokrmy zdravě bez tuky. Jejich nevýhodou je delší nahřívání, které zabere asi 15 minut. Počítat musíte i s pomalejší přípravou, avšak veškeré pokrmy jsou důkladně propečení. Zdravou přípravu vám umožní i lávový stolní gril.

Jak přípravu pokrmu ovlivňuje typ plochy?

Elektrické grily mívají rovnou nebo vroubkovanou plochu. Vroubkovaná grilovací deska je vhodnější při přípravě masa nebo uzenin. Vroubky jsou schopny odvádět přebytečný tuk nebo šťávu z masa. Rovná plocha je pak vhodnější na přípravu vajec, zeleniny, bramboráků, palačinek nebo lívanců.

Závěr

Elektrické grily jsou vhodné pro všechny, kdo chtějí grilovat doma i venku. Elektrické grily neprodukují kouř, umožňují zdravé grilování a nabízí velmi přesnou regulaci teploty. Na trhu najdete několik podob elektrických grilů. K nejoblíbenější jsou stolní nebo kontaktní grily. Rychlost a kvalitu přípravy ovlivní nejen počet funkcí ale i příkon grilu.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.alza.cz, www.hornbach.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (65 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Koupila jsem si elektrický gril od značky Tefal a je super. Je to ten kontaktní, ale dají se v něm dělat i takové pochoutky jako je panini, takže takový multifunkční pomocník. Platila jsem kolem čtyř tisíc, ale stálo to za to, vyplatilo se připlatit oproti jiným levnějším značkám.

Přidat komentář

Recenzer
Logo