Profesionální kávovary

V restauraci nebo kavárně plné hostů budete potřebovat kávovar, který je schopen připravit celou řadu lahodných kávových nápojů. Od profesionálního kávovaru budete jednoduše očekávat rychlou přípravu vysoce kvalitní kávy.

Profesionální kávovary se od běžných domácích modelů liší nejen velikostí, vzhledem, ale i počtem funkcí. Na jejich výrobu se rovněž používají kvalitnější materiály, které zajistí, že kávovar v pořádku ustojí náročný celodenní provoz. Dále je u nich kladen důraz na dostatečně vysoký výkon, který zajistí, že kávovar bude v krátkém čase připraven k použití.

Před výběrem profesionálního kávovaru je nutné přesně vědět, kam kávovar pořizujete a jaké nároky na něho budete mít. V souvislosti na jeho vytížení se bude měnit jeho výkon, celkový rozměr a počet funkcí. Znát musíte i svůj přesný rozpočet a více je třeba zaměřit se na jeho design.

Porovnat ceny kávovarů

Typy

Do kavárny, kanceláře či restaurace můžete pořídit pákový nebo automatický kávovar. Každý typ má své klady a zápory a každý vyžaduje jiný způsob přípravy kávy.

Pákový kávovar

Pákové kávovary vyžadují potřebné znalosti, proto by je měli obsluhovat baristé, což jsou školení specialisté, kteří přesně vědí, jakým způsobem kávovar používat. Důležité je vědět, jak přesně nastavit mlýnek a znát musíte i dobu extrakce či způsob čištění.

Pákové kávovary lze koupit v několika velikostech, v menších provozech si můžete vystačit s jednopákovým kávovarem. Do větších restaurací nebo kaváren lze koupit dvoupákové nebo třípákové kávovary.

  • Jednopákový kávovar – malé kávovary s jednou pákou jsou schopny obsloužit menší počet osob. Jednopákové kávovary nacházejí uplatnění především v domácnostech, ale mohou být dostačující i v malých bistrech nebo kanceláři. Pomocí jednopákového kávovaru lze připravit 1 – 2 šálky kávy najednou. Jednopákový kávovar využijete všude tam, kde budete pravidelně připravovat do 50 šálků kávy denně.
  • Dvoupákový kávovar – obstojí ve více zatížených gastro provozech. Tyto kávovary patří dlouhodobě k těm nejoblíbenějším a na trhu jsou zastoupeny celou řadou výrobků. Tyto kávovary mohou připravit až 100 šálků kávy denně.
  • Trojpákový kávovar – největší kávovary disponují 3 a více pákami. Takový to kávovar může obsuhovat více osob najednou a své využití má ve velkých hotelech nebo tam, kde budete pravidelně připravovat 100 káv denně. Ačkoliv mívají vícepákové kávovary opravdu velký výkon, je třeba počítat s delší dobou nahřívání, což přípravu kávy prodlouží. Ve většině případů je pak budete muset připojit do 380 V zásuvky.

Automatický kávovar

Ti, kdo pořizují kávovar do podniku, kde hraje káva spíše vedlejší roli, ocení více přednosti automatického kávovaru. Jeho největší předností je velmi jednoduchá obsluha, kterou zvládne skutečně každý, aniž by musel projít náročným školením.

Automatické kávovary bývají vybaveny celou řadou funkcí, díky kterým připravíte mnoho klasických i mléčných kávových nápojů. Kromě kávy je kávovar schopen připravit i lahodnou čokoládu nebo různé bezkofeinové nápoje. Vše nastavíte snadno pomocí přehledných dotykových displejů.

Zásobník na vodu

Oblíbenější jsou profesionální kávovary, které lze připojit na přívod vody. Pakliže tuto možnost nemáte, bude muset pořídit kávovar s dostatečně velkým zásobníkem na vodu. Výhodou těchto kávovarů je i skutečnost, že je můžete umístit kamkoliv a jejich pozici v případě potřeby měnit. Profesionální kávovary mají většinou zásobníky s velikostí od 5 – 20 a více litrů.

Ohřev vody

O ohřev vody a tvorbu páry se stará bojler. Domácí kávovary mívají většinou jeden bojler, většina velkých profesionálních kávovarů disponuje dvěma bojlery. V tomto případě ohřívá jeden bojler vodu a druhý páru. Výhodou tohoto řešení je snadnější a přesnější regulace teploty vody. Při extrakci by měla být teplota vody 93°C. Pára by však měla dosáhnout teploty 100°C. Nevýhodu kávovarů s dvěma bojlery je poměrně vysoká pořizovací cena.

Ovládání

Klasické i profesionální kávovary můžete ovládat dvěma způsoby. K dispozici můžete mít manuální tlačítka i moderní a praktické digitální displeje. To jaké ovládání zvolíte je spíše individuální záležitosti. Obecně však platí, že méně práce budete mít při používání digitálně ovládaných kávovarů. Zde stačí pouze zvolit požadovaný nápoj a o přípravu kávy se již kávovar postará zcela sám. V případě manuálně ovládaných kávovarů musíte mít o přípravě dokonalý přehled a od kávovaru byste se neměli zbytečně vzdalovat.

V souvislosti s ovládáním často narazíte na označení jako volumetrika a gravimetrika. V obou případech se jedná o částečně nebo plně automaticky ovládané kávovary, přičemž v případě gravimetriky budete mít k dispozici různé senzory, díky kterým můžete vše dle potřeby nadávkovat.

Funkce

Profesionální kávovary by měly mít i funkce, díky kterým bude příprava kávových nápojů mnohem jednodušší.

  • Integrovaný mlýnek – je součástí snad každého automatického kávovaru. Mlýnek však může být rovněž součástí pákových kávovarů. Integrované mlýnky by vám měly stejně jako samostatné mlýnky umožnit nastavit několik hrubostí mletí kávy.
  • Samočištění – doslova k nezaplacení je funkce samočištění, díky ní se kávovar dokáže vyčistit zcela bez vaší pomoci.
  • Automatické zapnutí – profesionální kávovary potřebují poměrně dlouhou dobu ke svému nahřátí. Díky této funkci můžete nastavit čas, kdy se má kávovar začít zahřívat.
  • Nastavit můžete i čas jeho vypnutí.
  • Tryska – velmi důležitou součástí kávovarů je i tryska, pomocí které budete moci našlehat mléko.
  • Nahřívání šálků – aktivní nahřívač umístěný nad bojlerem efektivně nahřeje šálky. Hotová káva si tak udrží delší dobu požadovanou teplotu.
  • Vestavěná váha – dražší profesionální kávovary mohou nabídnout i vestavěnou váhu.

Značka

Profesionální kávovary budou po celý den na očích a při jejich výběru byste se měli zaměřit i na celkový design. Na trhu jsou profesionální kávovary zastoupeny celou řadou výrobců, kteří nabízí kávovary v mnoha velikostech a podobách. Vysoce kvalitní pákový kávovar můžete koupit například od značky Nuova, Ascaso, Lelit, Victoria Arduino. Krups, De´Longhi nebo Severin.

Automatické kávovary jsou na trhu zastoupeny značkou JURA, Saeco, Siemens, Krups nebo De´Longhi. Při výběru konkrétního výrobce myslete také na to, že každý kávovar bude čas od času potřebovat servisní prohlídku. Zajímat by vás měla nejen cena, ale i dostupnost servisu.

Cena

Pořizovací cena profesionálních kávovarů je o poznání vyšší, než je tomu v případě běžných domácích přístrojů. Menší a méně výkonný kávovar můžete koupit za cenu od 4 – 10 000 Kč. Za velký a dostatečně výkonný kávovar však můžete zaplatit od 30 – 50 a více tisíc korun.

Porovnat ceny kávovarů

Otázky a odpovědi

Jak velký pákový kávovar do podniku pořídit?

Pákové kávovary většinou disponují 1 – 4 pákou. A počtem pák roste velikost, cena i požadavky na výkon. Mezi nejžádanější patří dvoupákové kávovary, které by měly být podle znalců dostačující v případě, kdy za týden připravíte cca 7 000 různých kávových nápojů.

Jak o profesionální kávovar pečovat?

Na životnost kávovaru a kvalitu kávy má velký vliv způsob, jakým budete o kávovar pečovat. Na potřebu údržby vás většina moderních kávovarů upozorní sama. K čištění pak budete používat speciální čisticí prostředky. S jejich pomocí odstraníte veškeré nečistoty i kávové oleje. Kávovar bude třeba čas od času odvápnit. Nutnost odvápňování můžete oddálit díky tomu, že budete při vaření kávy využívat filtrovanou vodu.

Profesionální kávovary mohou rovněž disponovat filtrem, který z vody odstraní nejen chlorovou pachuť, ale i různé nečistoty a usazeniny. Díky filtru můžete prodloužit životnost celého přístroje, protože nebude v takové míře docházet k zanášení vápníku.

Co je cool touch tryska?

Pod tímto označením se ukrývají trysky na šlehání mléka, o které se nebudete moci popálit. Při časté přípravě kávy se jedná o velmi žádanou součást kávovaru. Moderní trysky na mléko mohou využívat technologii easy cream. Součástí trysky je teploměr a tryska je schopně mléko našlehat prakticky samostatně.

Závěr

Profesionální kávovary najdou uplatnění zejména ve větších provozech, kde je třeba pravidelně připravovat velké množství kávových nápojů. Při jejich výrobě je kladen velký důraz na kvalitu výrobního materiálu, díky kterému je kávovar schopen ustát náročný provoz.

Do podniku můžete pořídit pákový nebo automatický kávovar, záleží pouze na tom, zda jakým způsobem budete chtít kávu připravovat. Při výběru se zaměřte na výkon, způsob ovládání, možnost připojení k vodovodnímu řádu a zajímat vás budou pochopitelně i funkce a další vybavení.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.lazenskakava.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (120 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Máme s manželem cukrárnu s kavárnou a pro nás jsou nejlepší profi kávovary od DeLonghi. Je to skvělá značka a má vynikající produkty.

Přidat komentář

Recenzer
Logo