Mlýnky na kávu

Pokud se řadíte mezi skutečné milovníky kávy a připravujete ji v pákovém kávovaru, french pressu nebo mocca konvičce, budete pravděpodobně preferovat zrnkovou kávu před mletou. Používání zrnkové kávy má svoje přednosti, káva je vždy mletá a zachová si svoje aroma i chuť. Pomocí praktického mlýnku na kávu si umelete právě takové množství, které můžete ihned spotřebovat.

Při výběru mlýnku na kávu hraje hlavní roli způsob ovládání a velikost, kterou budete potřebovat. Mnoho kávovarů disponují zabudovaným mlýnkem a s jejich pomocí připravíte vždy výbornou kávu. Nevýhodou kávovaru je vysoká cena, oproti tomu jsou mlýnky na kávu dostupné doslova všem.

Porovnat ceny mlýnků na kávu

Typy

Mlýnek na kávu je k dostání ve dvou podobách. Jednoduché manuální mlýnky jsou vhodné pro mletí menšího množství, elektrické si rychle poradí s větším množstvím kávy.

Manuální

Manuální mlýnky představují tradiční mletí. Koupit můžete modernější verzi i krásné starožitné kousky. Ať už bude vzhled mlýnku jakýkoliv, měl by vám v první řadě umožnit snadnou obsluhu a kvalitní finální podobu kávy.

Manuální mlýnky jsou menší a levnější, jejich největší předností je však skutečnost, že během mletí nedochází k zahřívání kávy, což by se mohlo podepsat na její chuti. Pokud budete kávu připravovat pro větší počet osob, může být jeho používání zdlouhavé ale také namáhavé.

1x1.trans - Mlýnky na kávu

Hario Mini Mill Slim Plus

Elektrický

Elektrický mlýnek udělá veškerou práci za vás. Postačí jen nasypat potřebné množství kávy a zmáčknout knoflík. Během chvíle bude vaše káva namletá. Elektrický mlýnek je větších rozměrů a je vhodný pro mletí většího množství kávy.

Nevýhodou nekvalitních elektrických mlýnků je nadměrné přehřívání a někdy i přepálení kávy. To vede k jejímu zhořknutí, počítat musíte i s vyšší pořizovací cenou.

zpět k obsahu ↑

Způsob mletí kávy

Manuální mlýnky na kávu jsou vybaveny mlecími kameny, v případě elektrických můžete vybírat mezi kameny nebo noži.

Nožový mlýnek

Levnější a méně kvalitní mlýnky jsou vybaveny noži a káva je v tomto případě mletá při velmi vysokých otáčkách. Rychlost mletí je v tomto případě výhoda i nevýhoda. Pozitivem je opravdu rychlá příprava, při rychlém mletí však může dojít k již zmíněnému nechtěnému ohřívání kávy.

Také kvalita namleté kávy nebývá nijak valná, mletí často neprobíhá rovnoměrně a narazit můžete i na větší kousky kávy. Výhodou nožových mlýnků je jednoduchá údržba a dlouhá životnost.

Mlecí kameny

Kvalitní mlýnky využívají k mletí kávy mlecí kameny. Kávová zrna jsou v tomto případě rozdrcena na hrubost, kterou si můžete ve většině případů nastavit. Drcení probíhá rovnoměrně a káva se vyznačuje intenzivní chutí i vůní.

Při drcení se uvolňuje olej, který má podíl na složitějším čištěním. Pakliže nebudete údržbu provádět správně, může se mezi kameny vytvořit plíseň.

Mlecí kameny mohou být ocelové nebo keramické a lišit se mohou i tvarem.

  • Ocelové – jsou méně kvalitní a náchylnější k zahřívání kávy.
  • Keramické – kvalitnější materiál, který není náchylný k přehřívání. V tomto případě se nemusíte bát o výslednou chuť kávy.

Kameny mohou být ploché nebo kónické. V tomto případě se doporučuje sáhnout po kónických kamenech, které mají menší podíl prachové složky. Ploché kameny mají tento podíl větší, což se odrazí ne její extrakci.

zpět k obsahu ↑

Hrubost mletí

Kvalitní mlýnek ať už ruční nebo elektrický by měl umožňovat nastavit hrubost mletí. Pro různé kávové nápoje je určená jiná hrubost. Milovníci espressa budou upřesňovat jemné mletí. Jemně namletá káva svojí konzistencí připomíná hrubou mouku.

Kávu, kterou budete připravovat v ručním překapávači nebo moka konvičce, je třeba nejprve namlet na střední hrubost. Kávu v tomto případě můžeme přirovnat ke konzistenci soli.
Káva připravovaná ve french pressu by měla být namleta nahrubo, velikost je cca 1 mm.

Ruční mlýnek umožňuje hrubost měnit pomocí jednoduchého manuálního ovládání, elektrické mají ovládání manuální a dražší mlýnky jdou pro tyto účely vybaveny dotykovým ovládáním.

zpět k obsahu ↑

Velikost

Také velikost mlýnku je zásadním kritériem výběru. Velikost je dána kapacitou násypky a mlýnek byste měli vybírat s ohledem na počet osob, pro které budete kávu připravovat nejčastěji.

Při rozhodování vám může pomoci i informace, že na 1 šálek budete potřebovat cca 7 – 10 g kávy. Malé mlýnky mají kapacitu 30 – 80 g, kapacita středních je 80 – 250 g a v případě velkých mlýnků je kapacita větší než 250 g.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Mlýnků na kávu je na trhu celá řada. Vybírat budete mezi moderním vzhledem, v tomto případě se jedná především o nerez v kombinaci s plastem. Levnější mlýnky jsou pak celoplastové. Oba materiály jsou zastoupeny také v případě ručních mlýnků.

Ruční podobu však můžete koupit i v kombinaci dřevo – kov, nebo pořídit mlýnek dřevěný. Obě varianty jsou velmi hezké a mlýnek splní i úlohu kuchyňské dekorace.

zpět k obsahu ↑

Značka

K nejoblíbenějším patří mlýnky značek Krups, Lodos, Tescoma, DeLonghi, Hario, Sencor, Bosh nebo De Gusto. Krásné designové kousky jsou k dostání od Bohemia Porcelán 1987, Lodos, Český porcelán Dubí, Banquet nebo Čisté Dřevo.

zpět k obsahu ↑

Cena

Nejlevnější jednoduché mlýnky je možné koupit již za 200 Kč, jedná se zejména o malé ruční varianty jednoduchého vzhledu. Větší možnosti vám nabízí cenové rozpětí 200 – 500 Kč, zde jsou již k dostání první malé elektrické mlýnky.

Ve velkém počtu jsou zastoupeny mlýnky v cenovém rozpětí 500 – 1 000 Kč. V tomto cenovém rozpětí je možné koupit obě varianty a vyberou si i méně nároční uživatelé. Není však potíž koupit mlýnek za cenu vyšší než 2 000 Kč. Jedná se o velké elektrické mlýnky nebo stylovou podobu ručních mlýnků.

Porovnat ceny mlýnků na kávu

zpět k obsahu ↑

Údržba

Ruční i elektrický mlýnek by měl být vyčištěn po každém použití. Při mletí kávy dochází k vylučování oleje a nedostatečně vyčištěný mlýnek může ovlivnit chuť kávy, dojít může i k vytvoření plísně.

Součástí balení některých mlýnků jsou speciální kartáčky, v ostatních případech je možné použít obyčejný zubní kartáček. Cca 1x za měsíc se doporučuje k čištění použít čistící tablety.

Jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadných látek neutrální chuti, mlýnek zbaví oleje i možného pachu, neporadí si však s připečenou kávou. Stejně dobře jako tablety však funguje i klasická rýže.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Proč je lepší mlít kávu před přípravou?

Nevýhodou kávy je její schopnost absorbovat vzduch a vlhkost. K oxidaci tak může dojít už hodinu po jejím namletí. Díky mlýnku na kávu tak docílíte skutečně výborné chuti kávy, kterou vám připraví v kavárně.

Je možné namlet kávu špatně?

Mlýnky na kávu umožňují volit hrubost mletí. To, zda je káva namletá správně, poznáte podle její chuti. Každému však vyhovuje jiná chuť kávy a není tedy možné říct, zda váš mlýnek namele kávu špatně nebo dobře. Vše je o cviku.

Obecně je však možné říct, že z příliš jemně namletých zrn připravíte velmi silnou kávu, které může mít až nepříjemnou chuť. Naopak velkými kousky nedosáhnete dostatečné extrakce kávy.

Jak kávu skladovat?

Aby bylo možné považovat kávu za čerstvou, měla by být pražena maximálně 14 dní před tím, než si ji koupíte. Tento údaj bývá označen na balení kávy. Kávu byste měli kupovat maximálně na týden dopředu. Po příchodu domů je vhodné kávu umístit do dózy na kávu, které jsou vyrobeny tak, aby zamezily přísun světla, vzduchu i vlhkosti.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Součástí ručních mlýnků jsou mlecí kameny, které při mletí kávu nespálí. Ruční podoba má mnoho krásných designových variant, mlýnky jsou levnější a stejně jako elektrické umožňují volit hrubost kávy.

Elektrické mlýnky namelou kávu snadno a rychle, jejich obsluha je jednoduchá a vhodné jsou zejména pro mletí většího množství kávy. Pokud budete preferovat nákup elektrického mlýnku, vybírejte vždy mlýnky s mlecími kameny, které jsou sice dražší, ale postarají se o výbornou chuť vaší kávy.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz