Prosecco

Prosecco je jedním z druhů šumivého vína. Co se týká počtu prodaných lahví, je na prvním místě právě Prosecco, což svědčí o jeho velké oblibě. Prosecco je levnější variantou pravého šampaňského, což však neznamená, že se jedná o méně kvalitní šumivé víno.

Šumivé víno proseccoo pochází z vinic, které najdete na severu Itálie. Konkrétně se jedná o regiony Fruili a Veneto. Prosecco musí obsahovat alespoň 85% vinné odrůdy Glera a dále je povoleno 15% jiných odrůd vinné révy. Název Prosecco tak nesmí být použit pro jakékoliv jiné víno, které není v daných oblastech vyrobeno. Pro Italy je tento nápoj klenotem, na který nedají dopustit a který si velmi důsledně chrání.

Prosecco je nápoj, který nemá nijak výraznou chuť. Toto víno se vyznačuje ovocnou chutí, cítit v něm můžete jablka, hrušky, broskve nebo meruňky. Jedná se spíše o sušší víno, které nemá tolik zbytkového cukru. Prosecco budete vybírat podle oblasti, ze které hrozny pochází. Zajímat vás může i množství cukru, způsob výroby nebo perlení. Pro mnohé je při výběru nejdůležitější značka a pořizovací cena.

Porovnat ceny prosecco

Nejlepší prosecco

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Obsah cukru
Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Brilla Prosecco Rosé Extra Dry 0,75 l extra suché 100 % 250 Kč Zobrazit Topalkohol.cz
2. Bepin De Eto Superiore Millesimato Brut 0,75 l suché 99 % 479 Kč Zobrazit Manboxeo.cz
3. Martini Proseco 0,75 l suché 94 % 275 Kč Zobrazit Alkohol.cz
4. Anno Domini Prosecco BIO Vegan DOC 0,75 l 55 % 219 Kč Zobrazit Alkohol.cz
5. Brilla Prosecco DOC Extra Dry 0,75 l extra suché 269 Kč Zobrazit Alkohol.cz
6. Delizioso Frizzante Bianco 0,75 l 119 Kč Zobrazit Alkohol.cz
7. Anno Domini Prosecco Spumante Rosato 0,75 l 359 Kč Zobrazit Alkohol.cz

Typy

Prosecco se dělí více různými způsoby, tím hlavním je rozdělení podle oblasti, kde se víno pěstuje. Na lahvích můžete najít zkratky DOC nebo DOCG.

  • DOC Prosecco – jedná se o základní typ Prosecca. Do této kategorie spadají Prosecca z 9 provincií, které se nachází v regionu Friuli-Venezia Giulia a Veneto. Označení DOC má dále dvě podskupiny a to DOC Trieste a DOC Treviso.
  • DOCG Prosecco – tuto známku mají kvalitnější vína pěstovaná v provincii Treviso a na území, které se nachází poblíž města Asolo. Vinná réva se pěstuje na strmých svazích, které jsou zapsány na seznamu UNESCO. Sběr vína probíhá ručně. Vína nesou označení Asolo Prosecco Superiore DOCG a Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG.
  • Rive – je označení pro víno pocházející z kopců Conegliano Valdobbiadene.
  • Cartizze – špičkovou kvalitu můžete očekávat od vína Superiore. Vinná réva je pěstována v oblasti mírného mikroklima v půdě s jílem a pískovcem. Díky této kombinaci má víno jedinečné vlastnosti. Chuť vína je svěží a vyvážená, podporuje je delikátní perlení a bohatá pěna.

Dělení podle perlení

Prosecco lze dle perlení rozdělit následovně:

  • Spumante – je šumivé víno s perlivostí 5 – 6 barů. Vychutnat si ho můžete jako náhradu za pravé šampaňské.
  • Frizzante – jedná se o perlivé víno s nižším stupněm perlení. Perlivost je zde v rozmezí 1 – 2,5 barů. Tento typ bývá levnější, víno obsahuje menší množství velkých bublinek a vyznačuje se kratším perlením.
  • Tranquillo – v překladu tiché s prakticky nulovým tlakem. Toto víno není příliš běžné, rozhodně však stojí za vyzkoušení.
  • Prosecco Col Fondo – je přírodně perlivé víno s nižším stupněm perlení, než je tomu běžné u typu Frizzante. Víno kvasí v lahvích a typický je pro něho zákal a sedlina.

Zbytkový cukr

Další dělení prosecca je podle zbytkového cukru. Právě zbytkový cukr ovlivňuje chuť prosecca a určuje, jaký typ vám bude vyhovovat nejvíce.

  • Brut – obsah cukru je od 0 – 12gramů/litr. Jedná se o nejsušší verzi, pro kterou jsou typické výrazné tóny květin a citrusových plodů. Chuť vína je ovocnější, intenzivní a cítit můžete znatelnou kyselinku.
  • Extra Dry – obsah cukru je od 12 – 17 gramů/litr. Toto víno je nejčastější a oblíbené pro svoji svěží chuť. Přestože v překladu by se mělo jednat o velmi suchý víno, je nápoj sladší a jeho chuť je jemnější. I zde jsou výrazné ovocné tóny.
  • Dry – obsah cukru je od 17 – 32 gramů/litr. Jedná se o velmi sladkou verzi, která je méně obvyklá. Perlení vína je jemné.
  • Demi-sec – obsah cukru je od 32 – 50 gramů/litr. Je tou nejsladší verzí Prosecca, které najdete jen u skupiny vín, které jsou opatřeny známkou DOC.

Způsob výroby

Prosecco se vyrábí dvěma různými způsoby.

Metoda Charmat

Je častěji využívaná metoda výroby. Aby bylo možné vyrobit opravdu kvalitní víno, musí být na výrobu použity zdravé a kvalitní hrozny. Dalším krokem je sedimentace, při které se šťáva z hroznů ochlazuje na teplotu 5 – 10°C. Další fází je vinifikace, při které se získá základní víno. Konečnou fází je kvašení, které probíhá v tlakových nerezových nádobách. Doba kvašení je 30 dnů a během této fáze získá víno jemné bublinky.

Metoda Col Fondo

Při této metodě probíhá kvašení v lahvi. Díky tomu je součástí vína jemný kvasniční kal. Zakalené Prosecco je k pití připravené začátkem léta nebo při vinobraní na podzim. Prosecco se vyznačuje slámově žlutou barvou.

S čím se Prosecco podává?

Největší oblibě se Prosecco těší v Itálii. Zde plní funkci aperitivu nebo se stává součástí drinků. Prosecco můžete servírovat prakticky kdykoliv během dne. Hodí se k salátům, sorbetu i lehčím dezertům.

  • Brut Prosecco – nejsušší víno s jemnou perlivostí můžete servírovat v předkrmem, těstovinami i risottem. Velmi dobré je i v kombinaci s mořskými plody a zeleninou.
  • Extra Dry Prosecco – má jemnější chuť a je ideální jako aperitiv. Servírovat ho můžete ke světlému maso, čerstvému sýru i mušlemi.
  • Dry Prosecco – je sladší víno, které výborně doplní suché dezerty, máslové sušenky nebo třeba makronky. Zajímavě bude chutnat s výrazně kořeněnými jídly.
  • Demi-Sec Prosecco – nejvíce se bude doplňovat s klasickými dezerty.

Značka

Prosecco nabízí celá řada výrobců. Známou značkou je Cinzano nebo Mionetto. Z dalších značek lze jmenovat Bottega, Montelvini, Santi, Brilla nebo třeba Freixenet.

Cena

Láhev Prosecca můžete koupit za méně než 200 Kč. Nejkvalitnější víno může stát více než 2 000 Kč. Jedná se tedy o poměrně dostupné šumivé víno, které vás potěší nejen cenou, ale i kvalitou. Právě tyto parametry mají na oblibu Prosecca ten největší vliv.

Porovnat ceny prosecco

Otázky a odpovědi

Jak se prosecco servíruje?

Při podávání by mělo být ledově chladné, doporučená je teplota 5 – 7°C. Po otevření je vhodné láhev uložit do kbelíku s ledem. Prosecco si můžete vychutnat samostatně, nebo do lze dozdobit například plátkem pomeranče. Po otevření se doporučuje víno co nejrychleji zkonzumovat, protože typické perlení se relativně rychle ztrácí. Vhodné není ani jeho dlouhé skladování.

Z jakých hroznů se Prosecco vyrábí?

Na výrobu Prosecca se smí používat pouze hrozny Glera. Pro tuto vinnou révu se dříve používalo označení Prosecco, v roce 2009 však byl uzákoněn jednotný název Glera. Prosecco by mělo obsahovat alespoň 85 % hroznů Glera.

Z jaké sklenice se Prosecco pije?

Prosecco by mělo být servírováno v úzkých sklenicích známých jako flétny. V menších sklenicích nebde docházet k rychlému úniku bublinek. V Itálii se však servíruje ve větších sklenicích, kde se může naplno rozvinout aroma vína.

Závěr

Obliba Prosecca roste opravdu velkou rychlostí. Toto šumivé víno je populární nejen v Itálii, ale ve velkém se prodává i v jiných zemích světa. Prosecco je víno, které můžete pít doslova při každé příležitosti. Prosecco je levnější alternativou pravého šampaňského, právě nízká cena dělá z Prosecca stále oblíbenější nápoj. Prosecco se vyrábí v Itálii v oblasti Veneto. Vybírat ho můžete právě podle oblasti, kde se vinná réva pěstuje. Kvalitnější víno nese označení DOCG, levnější a méně kvalitní variantou je Prosecco DOC.

Prosecco můžete nakoupit v e-shopu: Alkohol.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.belvino.cz, www.vinoodbodlaku.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (90 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo