Portská vína

Portské víno je velmi unikátní víno, které se vyrábí z hroznů vypěstovaných s severním Portugalsku v okolí řeky Douro. Nejznámější je portské červené víno, ale v současnosti můžete koupit i bílé nebo rosé. Obsah alkoholu je u každé z variant okolo 20%, obvykle se hodnota alkoholu pohybuje v rozmezí 19 – 22%.

Toto víno je sladké a dolihované. Dočíst se můžete, že se do něho v průběhu zrání přidává brandy, což však není pravdou. Do vína se přimíchává aquardente, což je čirá lihovina vyrobená z hroznů. Jejím úkolem je zastavit proces fermetace, rovněž se díky ní zvýší obsah alkoholu. Označení Portské pak víno dostalo podle přístavu Porto a to v druhé polovině 17 století.

Portské víno byste měli vybírat především podle chuti. Milovníci ovocných chutí ocení portská vína typu Ruby. Jestliže vyhledáváte spíše chuť oříšků, bude pro vás lepší volbou portské víno typu Tawny.

Porovnat ceny vín

Nejlepší portská vína

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Obsah cukru Hodnocení Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Real Companhia Velha Royal Oporto Tawny 0,75 l polosuchá 99 % 329 Kč Zobrazit Winehouse.cz
2. Portské PORTO CRUZ Pink 0,75 l 97 % 329 Kč Zobrazit Alkohol.cz
3. Porto Réccua Tawny 0,75 l 95 % 199 Kč Zobrazit Donpealo.cz
4. Sandeman Porto Tawny 0,75 l 92 % 238 Kč Zobrazit Alkohol.cz
5. Graham’s Tawny 0,75 l sladká 90 % 319 Kč Zobrazit Winehouse.cz

Typy

Portské víno pochází z okolí řeky Douro, celý tento region je rozdělen do 3 hlavních oblastí, které nesou název Cima Corgo, Baixo Corgo a Douro Superior. V těchto oblastech se pěstují na 100 různých odrůd vinné révy, která se na výrobu portského vína používá.

V základu se portské víno rozděluje podle způsobu zrání. Vína, která zrají v dřevěných sudech, nesou označení tawny, branco a colheita. Vína zrající v zapečetěných lahvích jsou označena jako ruby, crusted, vintage a LBNV.

  • Sudy – víno, které zraje v sudu, může částečně vyprchat. Část tekutiny tedy zmizí, což se podepíše na hutnější chuti vína.
  • Lahve – toto víno se vyznačuje lehčí chutí a působí jemněji.

Základní dělení

V základu se portské víno dělí na standardní a speciální.

Standardní portské víno

Mezi nejčastější typy patří zlatohnědé portské tawny, rubínové portské ruby a bílé portské branco. Novinkou na trhu je růžové portské rose.

Porstké typu ruby

Toto víno je nejdostupnější a nejrozšířenější. Zraje ve velkých nerezových nebo dřevěných nádržích cca 2 – 3 roky. Poté dochází k jeho nalahvování. Chuť vína se v průběhu let nijak nemění a víno tak není určeno k archivování. Portské ruby má krásnou rubínovou barvu a ovocnou chuť. Spotřebovává se jako mladé víno, v jeho chuti můžete poznat ostružiny, maliny, čokoládu nebo skořici.

Portské typu tawny

Je rovněž oblíbené kvalitní víno ze základní řady portského. Tawny zraje v dubových sudech a to po dobu alespoň 3 – 4 let. Díky zrání v dřevěných sudech získává víno nádech sušeného ovoce, koření a oříšků. Svoji zlatohnědou barvu víno získává v souvislosti s dobou zrání.

V chuti vína lze rozeznat stopy lískových oříšků, malin, hřebíčku, skořice, karamelu či malin. Také toto víno se pak rozděluje podle kvality na tawny, tawny reservní a tawny s uvedením věku.

Bílé portské víno

Méně známou kategorií je bílé portské. Toto víno zraje ve velkých dubových sudech po dobu 1 roku. Poté jeho zrání pokračuje v menších dubových sudech. Bílé portské můžete koupit jako suché – dry, extra suché – extra dry, sladké – doce i extra sladké – lágrima. V chuti převládají stopy ovoce například citrusů, jablek a meruněk. Velmi oblíbené je jako základ na koktejl.

Růžové portské víno

Novinkou je růžové portské víno. Toto víno bylo na trh uvedeno až v roce 2008. Jedná se o víno typu ruby, avšak víno je fermentováno stejně jako běžné růžové víno. Při fermentaci se využívá pouze malé množství hroznových obalů, díky čemuž získá víno svoji konečnou růžovou barvu. Jedná se o lehké víno, v jehož chuti můžete cítit maliny, jahody, fialky, brusinky či karamel. I toto víno by se mělo pít jako mladé a není určeno k dlouhodobému zrání.

Speciální portské víno

Známé jako rezervní portské je k dostání ve variantě ruby i tawny.

  • Rezervní ruby – toto víno vzniká smícháním několika ročníků, doba zrání je 5 – 7 let. Vyrábí se z těch nejlepších vín z konkrétního ročníku. Víno má díky tomu špičkovou kvalitu a poznáe ho i podle temně rudé barvy.
  • Rezervní tawny – opět se jedná o víno vysoké kvality, které se liší způsobem zrání i barvou. Víno zraje v dřevěných sudech a jeho barva má hnědý nádech.

Speciální bílé portské víno

I bílé portské víno se v menší míře vyskytuje jako rezerva. Doba zrání rezervního bílého vína je 7 i více let. Doba zrání ovlivňuje barvu vína, déle zrající vína mají spíše hnědou barvu. Víno má plnou chuť a výrazně můžete cítit oříškové tóny.

Vyzrálé portské víno s uvedením věku

Toto víno je mimořádně kvalitní, jedná se o víno typu tawny, což je víno, které zraje dlouhou dobu v dřevěných sudech. Na etiketách těchto vín je uvedena doba zrání, přičemž oficiálně se jedná o kategorie 10, 20, 30 nebo 40 let. Uvedený počet let však nemusí značit přesnou dobu zrání, portské víno s uvedením věku vznikne smícháním výborných vín konkrétního ročníku s různou dobou zrání. Průměrná hodnota zrání pak musí odpovídat jedné kategorii.

LBV – pozdě lahvované portské víno

Víno s označením Late Bottled Vintages je unikátní porstské víno typu ruby. Tato vína zrají ve velké dubové méně často pak nerezavějící nádrži po dobu 4 – 6 let. K dostání jsou 2 varianty LBV prostých vín.

  • Filtrované LBV – je běžnějším typem a nejsou určena k dalšímu rzání.
  • Nefiltrované LBV – kvalitnější víno, které můžete dále skladovat, protože je schopné zrát v lahvích. Pít je však můžete pochopitelně i hned.

Colheitas

Jedná se o speciální ročníková portská vína typu tawny. V tomto případě je vždy na lahvi uveden ročník sklizně. Víno zraje v malých dřevěných sudech po dobu alespoň 7 let. Doba zrání však bývá většinou delší, kvalitní víno může zrát i více než 50 let. Tato víno jsou velmi kvalitní a tvoří pouze 1% celkové produkce portského vína.

Vintage Ports

Je exkluzivní ročníkové ruby víno. Toto víno musí splňovat veškeré požadavky Institutu portských vín a je určeno k dalšímu uskladnění. Zrát může po dobu 10 – 15 let, některá vína mohou zrát i 40 a více let. Na tento druh vína se používají jen ty nejkvalitnější hrozny z nejlepších vinic a víno se vyrábí pouze v letech, kdy je úroda nejlepší. Tato vína tvoří cca 2% celkové produkce.

Značka

Portská vína se vyrábí v Portugalsku a na trhu jsou zastoupena velkým množstvím výrobců. Koupit můžete portské víno značky Cálem, Burmester, Dacosta, Dalva Porto, J. H. Andresen, Kopke, Ferreira, Messias a mnoha dalších.

Cena

Cenové rozmezí portského vína je poměrně velké. Za kvalitní lze považovat víno s cenou nad 150 Kč. Pokud narazíte na levnější láhev, je vhodné si její koupi spíše rozmyslet. Mnohem více vám bude chutnat víno s cenou okolo 400 Kč. Velmi kvalitní jsou vína do 1 000 Kč. Opravdový znalci mohou sáhnout po výročních portských vínech, jejichž cena může šplhat i k 10 000 Kč.

Porovnat ceny vín

Otázky a odpovědi

Jak pít portské víno?

Pro portské víno je charakteristické výrazné aroma a chuť. Nejčastěji se pije jako dezertní víno, ale může být použito i jako aperitiv či digestiv po večeři. Při podávání by mělo mít pokojovou teplotu v rozmezí 15 – 20°C, nejlepší je pak teplota 16°C. Bílé a rosé portské se však konzumuje při teplotě od 4 – 10°C.

Z jaké sklenice portské víno pít?

Portské víno by se mělo podávat ve sklenici s tulipánovým tvarem. V ideálním případě by měla být šířka sklenice mezi šířkou na červené a bílé víno.

K čemu se portské víno hodí?

Portská vína lze podávat k mnoha různým pokrmům. Často se jedná o poměrně neobvyklé kombinace. Nejoblíbenějším typem vína je ruby, které se vyznačuje výrazně ovocnou chutí. Skvěle se tak bude hodit ke sladkým pokrmům, ať už se jedná o dezerty nebo čokoládu. Tawny je světlejší portské víno s universálnější chutí. Vhodné je ke sladkým i slaným pokrmům.

Závěr

Portské víno je klasické evropské víno vyráběné v Portugalsku. Typická je pro něho nasládlá chuť i vyšší obsah alkoholu ve srovnání s běžným vínem. Toto víno se nejčastěji podává jako dezertní, tedy po jídle. Při výběru portského vína se přihlíží ke dvěma parametrům, a to způsobu zrání a ročníkem sklizně.

Nejběžnějším typem je portské víno ruby, které zraje bez přístupu vzduchu ve velkých nádobách ze dřeva nebo nerezu. Toto víno má výořechy, razně rudou barvu a dělí se na Ruby, Ruby Reserva, Late Bottled Vintage a Vintage. Druhým typem je víno tawny, které je při zrání vystaveno záměrné oxidaci. Jejich barva má hnědý nádech a v chuti poznáte ořechy, skořici, vanilku nebo koření. Tawny portská vína se dělí na Tawny, Tany Reserva, Tawny datovaná a Colheita.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.oportskem.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (91 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Bez portského vína ani ránu, tohoto se držím stále. Kupuji ho nejen pro sebe, ale je to vynikající dárek pro každého, u koho si nejste jisti, čím jej obdarovat. Zatím to byl velmi vítaný dárek všude tam, kde jsem ho vzala, takže doporučuji.

  2. Portské víno jsem si zamilovala během líbánek, takže bylo jasné, že ho budu shánět i po návratu domů. Nedávno jsem si objednala portské Tawny Presidentical C.da Silva a je naprosto luxusní. Moc jsem si na něm pochutnala a rozhodně jsem jej neobjednávala naposled.

Přidat komentář

Recenzer
Logo