Červená vína

Červené víno je méně oblíbené než víno bílé. Dokonce se říká, že k pití červeného vína musíte nejprve dozrát. Stejně jako bílé, se i červené víno vyrábí v různých částech světa. Region ovlivňuje chuť i aroma víno. Nejdůležitější pochopitelně je, aby vám červené víno skutečně chutnalo. Na chuť vína má zásadní vliv odrůda vinné révy, cukernatost.

Jednoduché pravidlo, jak vybrat to nejlepší červené víno však neexistuje, protože každý preferuje trochu jiné chutě. Červené víno se však často vybírá i s ohledem na pokrm, který s ním budete konzumovat.

Kvalitní dobré víno vyberete podle informací uvedených na etiketě. Zde se dočtete odrůdu vinné révy, druh vína i ročník sklizně. Dalšími údaji, která by vás měly zajímat je obsah cukru, evidenční číslo jakosti, objem. Při výběru hraje roli i příležitost, ke které budete víno kupovat a pochopitelně i cena, kterou za láhev vína zaplatíte. Pokud chcete mít jistotu, že kupujete víno, které podávaný pokrm skutečně doladí, dojděte si pro láhev do specializované prodejny, kde vám s výběrem rádi poradí.

Porovnat ceny vín

Typy

Červené víno je nejlepší vybírat dle odrůdy vinné révy. Každá z odrůd nabízí nejen jinou chuť, ale i aroma či barvu. Chuť červeného vína značně ovlivní i třísloviny, což jsou látky z pecek a slupek. Výraznost tříslovin ovlivní i to, zda bude suché víno působit ovocně nebo nasládle.

Merlot

Jedná se o velmi populární sytě zabarvené červené víno. Pokud budete pít Merlot vyrobený v teplejším klimatu, budete cítit chuť ostružin, vanilky a tmavých třešní. Merloty s chladnějšího klimatu nabídnou náznak černého rybízu, švestek nebo jahod.

Merlot obsahuje střední množství tříslovin a jeho chuť je bohatá. Pít ho můžete v kombinaci se steakem či sýrovým cordon bleu.

Cabernet Sauvignon

Tato odrůda je velmi oblíbená a pěstuje se prakticky v každé oblasti, kde se víno vyrábí. Úroveň tříslovin je nízká, směs má mírnou kyselost. Jednotlivé Cabernety se chuťově liší podle toho, kde konkrétně byly vyrobeny. Kalifornská vína jsou například ovocnější, vína z Francie pak nabízí více bylinek.

Cabernet Sauvingnon bude chutnat těm, kdo milují bohaté textury a bobulovité chutě. Cabernet lze kombinovat prakticky s jakýmkoliv jídlem a může chutnat každému, kdo s oblibou popíjí Merlot, Chiantis nebo Riojas.

Pinot Noir

Světle červené víno s hedvábnou texturou a velmi smyslnou chutí, známé jako Rulandské modré. Toto víno se vyrábí především v Burgundsku, ale i na Moravě. Pinot Noir může být ovocný, ale některé hrozny mají spíše bylinné tóny. Toto víno patří do kategorie suchých, to znamená, že nemá prakticky žádný zbytkový cukr a není tolik sladké. Víno se hodí například k lososem, či jinými zdravími potravinami, které jsou bohaté na tuky.

Tempranillo

Víno má krásnou barvu s granátovými a rubínovými odstíny a pochází především z Austrálie, Argentiny nebo Portugalska. V chuti se mísí ovocné i zemité podtóny, má střední úroveň kyselosti a taninu. Toto víno plné chuti bude dobře ladit s polentovými pokrmy, lasagněmi či nachos.

Malbec

Toto víno se původně vyrábělo ve Francii, dnes však převládají vína, která pochází z Chile nebo Argentiny. Chuť tohoto sytě červeného víno ovlivňuje země původu. Cítit c něm můžete sladký tabák, čokoládu, ale i fialky. Díky rozmarným chutím ho lze kombinovat s jakýmkoliv jídlem.

Sangiovese

Toto italské víno se vyrábí především v Toskánsku. Vyznačuje se vyšším množstvím tříslovin a vysokou kyselostí. Chuť je dřevitá a ovocná. Sangiovese je středně plné víno, které zraje v dubových sudech a nabízí nádech vanilky a cedru. Chutnat vám bude s uzeninami, sýry, pečeným kuřetem i čokoládou.

Nebbiolo

Italské kyselé červené víno plné taninu. Jedná se o víno, které velmi dobře stárne a pije se především při významných příležitostech a na oslavách. Velmi vhodné je i ke zvěřině.

Zinfandel

Pikantní kořeněné nebo ovocné příchutě nabízí Zifandel červené víno s kouřovým závěrem a lehkým tělem. Toto víno má stření úroveň tříslovin, silnou chuť a vysokou kyselost, přičemž si však dokáže zachovat vzdušnou strukturu. V chuti můžete cítit lékořici, černý pepř, ostružiny i třešně. Hodit se bude především k těstovinám na různé způsoby.

Syrah

Toto víno se chutí velmi podobá Zinfandelu. I zde můžete očekávat pikantní, kořeněné i květové tóny. Pokud pořídíte evropskou variantu, která obvykle zraje v dubových sudech, můžete cítit hřebíček, vanilku i anýz. Shiraz pocházející z Jižní Ameriky má ovocnější chuť a nabízí t=ony švestek a borůvek.

Syraz je víno ke grilování, popíjet ho můžete i v kombinaci s luxusnějším jídlem jako je například pečená kachna. Vhodné je i k uzeninám nebo sýrům.

Grenache

Tato kořeněná vína pochází zejména ze Španělska, ale v menším množství se pěstují i ve Francii. Od jiných se Grenache liší vyšším obsahem alkoholu, velmi často se mísí s jinými odrůdami, díky čemuž vynikne chuť brusinek, malin, grapefruitu i jahod.

Plnost červeného vína

Červené víno může být vyrobeno z jednoho druhu vinné révy, poměrně často se při výrobě mísí několik různých odrůd. Ochutnat tak můžete víno lehké, středně plné i plné.

  • Lehké červené víno – na patře bude víno působit vzdušně a víno se vyznačuje méně štiplavou chutí.
  • Středně plné červené víno – má vyšší obsah alkoholu. Mezi středně plná vína patří napčíklad známý Merlot nebo Shiraz.
  • Plné červené víno – obsah alkoholu je větší než 13, 5%. Tato vína mají výrazně intenzivní a bohatou chuť. Mezi plná červená vína patří například Cabernet Sauvignon.

Obsah cukru

Chuť červeného vína ovlivňuje i množství cukru. V případě červených vín, lze koupit pouze suchá a polosuchá vína, která nejsou uměle doslazována. Díky tomu, že obsahují méně cukru, jsou tato vína trpčí.

Pokud budete chtít sladší víno, měli byste upřednostnit kvalitní dezertní červená vína. Jsou poctivá, ale i dražší. Hodit se budou při slavnostních příležitostech. Levnější sladká vína obsahují velké množství umělého cukru. Tímto způsobem se výrobci snaží zamaskovat jeho horší kvalitu. Méně kvalitní víno poznáte zejména podle nižší pořizovací ceny.

Značka

Kvalitní víno poznáte i podle výrobce. Velký výběr máte i v případě České republiky. Zde mezi ty nejkvalitnější patří Vinařství Lahofer, Vinné sklepy Lechovice, Vinařství Mádl, Vinařství Baloun, Bohemia Gifts, Vino Hort, nebo třeba Znovin Znojmo. Další červené víno můžete koupit od Mikrosvín, Chateau Valtice, Carl Jung či Annovino.

Cena

Láhev vína můžete koupit za méně než 100 nebo více než 2 000 Kč. K obecně nejoblíbenějším patří vína s cenou okolo 300 Kč. Za tuto cenu koupíte dostatečně kvalitní víno k běžné konzumaci, ale láhev může být i vhodným dárkem. Dražší vína jsou vhodná ke speciálním příležitostem, levnější pak nemusí být příliš kvalitní.

Porovnat ceny vín

Otázky a odpovědi

Co je barikované červené víno?

Barikované červené víno se nechává zrát 3 měsíce v dubových sudech. Francouzské pojmenování sudů je barrique, obdobně se jim pak říká barik. Právě odtud se vzal název barikované víno. Díky procesu zrání získává víno svoji specifickou chuť a nezaměnitelné aroma. Nejčastěji se barikují odrůdy Merlot a Cabernet Sauvingnon.

Odkud bere červené víno svůj přívlastek?

Přívlastkem je myšleno označení výběr z hroznů, pozdí sběr nebo slámové víno. Aby červené víno toto označení získalo, musí být při jeho výrobě použity speciálně pěstované hrozny. Konečný produkt pak musí projít přísným hodnocením. Čím je víno kvalitnější, tím je i dražší. O něco méně kvalitní jjsou tzv. známková nebo jakostní vína, která jsou uměle doslazovaná. Nejméně kvalitní jsou pak stolní vína.

Kde se produkují kvalitní červená vína?

Původ vína ovlivňuje kvalitu zásadním způsobem. Jedny z nejlepších vín pochází z Itálie a Francie. Velmi kvalitní vína se vyrábí také v České republice, Portugalsku, Španělsku, Rakousku nebo Bulharsku. Dalšími zeměmi původu jsou i Německo, JAR, Argentina nebo Chile.

Závěr

Červené víno má mnoho podob. Jedno však mají všechna vína společné, aby skutečně chutnala tak, jak mají, musí být podávána při té správné teplotě. Správná teplota červeného vína by měla být v rozmezí 12 – 15°C. Červené víno lze nalít prakticky do jakékoliv sklenice, znalci vína však používají k jeho pití spíše sklenice se širokým nebo mírně zakřiveným okrajem.

Mladá vína by měla být otevřena cca 10 minut před podáváním, vyzrálá vína se doporučuje otevřít 30 – 60 minut před podáváním.

Červená vína můžete nakoupit v e-shopu: Alkohol.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.vinoodbodlaku.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (90 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je naším cílem. Více o nás. Spolupráce a kontakt.

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo