Vařiče

Vařiče jsou k dostání v mnoha provedeních. Hlavní skupinu tvoří kuchyňské vařiče, které slouží podobně jako varné desky. Při jejich výběru je třeba zohlednit několik parametrů.

Zajímat vás bude především způsob ohřevu, počet plotýnek, možné funkce, cena a vzhled. Při výběru turistického vařiče je důležitá také velikost a váha. Správně zvolený typ vám umožní připravovat jídlo při vysokých i nízkých venkovních teplotách.

Porovnat ceny vařičů

Typ

Vařiče je možné rozdělit podle toho, kde je chcete používat. Když se řekne slovo vařič, drtivá většina uživatelů si vybaví malý kuchyňský spotřebič s několika plotýnkami. Tyto vařiče jsou na trhu velmi rozšířené a vybírat je můžete v mnoha provedeních.

Druhou skupinu tvoří vařiče, které využijete zejména při pobytu v přírodě. Posledním typem jsou ponorné vařiče.

zpět k obsahu ↑

Kuchyňské vařiče

Kuchyňské vařiče jsou k dostání v různých velikostech, barvách a stylech. Díky tomu je možné jejich používání doma i na chatách. Stejně tak, jak v případě varné desky, můžete vybírat vařič plynový, litinový, sklokeramický a indukční.

Při výběru musíte zohlednit i to, jestli budete využívat plyn nebo elektřinu. Plynové vařiče můžete díky bombě používat kdykoliv a kdekoliv. Elektrické potřebují ke svému provozu připojit ke zdroji elektrické energie.

Plynový

Plynový vařič funguje v kombinaci s propan butanovou lahví nebo vyžaduje plynovou přípojku. Při vaření na plynu můžete používat jakékoliv nádobí. Plamen je možné jednoduše regulovat a k dalším výhodám patří okamžitý ohřev a minimální tepelné ztráty. Nevýhodou je složitější údržba.

Litinový

Litinový vařič byl dříve nejběžnějším kuchyňským vařičem. K jeho největší výhodě patří především nízká cena, co se týká spotřeby elektrické energie, patří litinový vařič k velmi neefektivním. Hodí se tak zejména tam, kde ho budete využívat pouze občas, a nevyplatí se vám investovat do kvalitnějšího typu.

Sklokeramický

Patří k modernějšímu provedení vařiče. Také v případě sklokeramiky můžete k vaření použít jakékoliv nádobí a minimální jsou i v tomto případě tepelné ztráty. Tyto vařiče jsou snadné na údržbu. K nevýhodám patří vyšší cena, horší regulace ohřevu a delší doba, kterou vařič potřebuje na zchladnutí.

Indukční

Patří k nejmodernějším typům. Tyto vařiče jsou nejúspornější a ohřívají se pouze tam, kde přijdou do kontaktu se dnem hrnce. Díky tomu jsou nejjednodušší na údržbu, protože v tomto případě nedochází k připalování pokrmů.

Při vaření dochází k minimálnímu úniku tepla, při odstavení hrnce z plotny se provoz okamžitě přeruší a ihned dochází k chladnutí plotny. Nevýhodou je však nutnost pořídit speciální nádobí s magnetickým dnem. Indukční vařiče patří k nejdražším typům.

zpět k obsahu ↑

Turistické vařiče

Při častém pobytu v přírodě se můžete spolehnout na klasické ohniště. Oheň je však možné rozdělat pouze na určitých místech. Praktičtější je využít pomoci některého turistického vařiče.

Ten využijete při túrách, v kempu, ale třeba i na chalupě. Jeho výhodou je malý rozměr a nízká hmotnost. I v tomto případě můžete vybírat z několika typů.

Dřívkáč

Paří k nejzákladnějším a nejlevnějším pomůckách, které můžete při vaření v přírodě využít. Jedná se o kovovou nádobu, do které vložíte dřevo nebo brikety. Po rozdělání ohně na nádobu postavíte libovolnou nádobu a můžete začít vařit nebo ohřívat. Nevýhodou těchto vařičů je kouř a špinění nádobí.

Lihové vařiče

I tyto vařiče patří k malým a skladným. Také spotřeba lihu je zde minimální. Vařiče fungují v kombinaci s pevným i tekutým lihem. Aby se líh začal odpařovat a ohřívat nádobu s jídlem, je nutné zahřát ho na vysokou teplotu.

V létě tak s jeho používáním nebývá problém. Horší je to však v zimě, kdy dochází k rychlému chladnutí nádoby na líh, přestože vařič hoří, výkon je velmi malý.

Plynové vařiče

Patří k nejpoužívanějším a nejvýkonnějším. Lze je použít za každého počasí, v zimě však budete muset počítat s omezeným výkonem. V tomto případě nedochází k žádnému špinění nádobí a snadná je i regulace hoření. Nevýhodou je nutnost nosit s sebou plynovou kartuš. Ve chvíli, kdy vám plyn dojde, není možné vařič používat.

Benzínové

Benzínové vařiče jsou výkonné i za silného mrazu, horší je v tomto případě regulace plamene. Tyto vařiče je možné přepravovat i letecky. Benzínový vařič je odolný vůči poruchám a jeho provoz patří k nejvíce ekologickým. Velkou výhodou je v tomto případě i dostupnost paliva. Na rozdíl od plynových kartuší, benzín seženete prakticky všude.

zpět k obsahu ↑

Ponorné vařiče

Ponorné vařiče byly dříve typickým pomocníkem, které jste využili zejména na cestách pro ohřev vody. Nejjednodušší ponorné vařiče mají stále tvar spirály a využijete je stále jen pro ohřev vody.

Dražší typy umožňují vařit ve vakuu, této metodě se říká sous vide. Jde o rychlý a zdravý způsob vaření bez nutnosti používat tuk.

zpět k obsahu ↑

Počet plotýnek

Turistické vařiče umožňují při vaření používat pouze jednu nádobu. U kuchyňských však můžete vybírat mezi typy, které mají k dispozici jednu nebo dvě plotýnky. Plynových vařiče jsou k dostání také se 3 různě velkými plotýnkami.

To kolik plotýnek využijete, závisí především na tom, jak často a za jakým účelem chcete vařič využívat. Některé vařiče mohou být používány při každodenním vaření. Lze jimi vybavit malou kuchyň nebo kuchyňský kout, do kterého by se nevešla standardní varná deska nebo sporák.

Zde jistě využijete dvouplotýnkový nebo tříplotýnkový vařič. V případě, že budete vařič používat méně často, nebo ho budete různě přenášet či převážet, bude pro vás lepší menší a lehčí model.

Vybrat si můžete také velikost plotýnek. Průměr plotýnek je v rozmezí 10 – 22 cm. U dvouplotýnkových vařičů můžete mít k dispozici dvě různě velké plotýnky.

zpět k obsahu ↑

Výkon

U vařičů, které pro svůj chod využívají elektrickou energii, byste měli zohlednit také výkon. Výkon má vliv na rychlost ohřevu plotýnek a tím i na celkový čas, který vařením strávíte. Výkon je v rozmezí 1000 – 2 100 W u jednoplotýnkových a 2 000 – 3 500 W u dvouplotýnkových vařičů.

Ponorné vařiče mají výkon v rozmezí 300 – 1 200 W. K nejúčinnějším vařičům patří indukční, zlatou střední cestu přináší sklokeramický nebo plynový vařič a nejpomalejší a zároveň nejnáročnější na spotřebu je vařič litinový.

zpět k obsahu ↑

Ovládání

Ovládání může být u jednodušších typů manuální pomocí tlačítek nebo otočných koleček. Toto řešení je nejběžnější u litinových a plynových vařičů. Sklokeramické a indukční vařiče disponují dotykovým ovládáním.

U dražších ponorných vařičů se setkáte s přehledným LCD displejem, který vás bude informovat o průběhu vaření, aktuální teplotě a zbývajícím čase.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Vařiče jsou určeny spíše pro občasné používání. Díky tomu nedisponují tolika funkcemi jako klasické varné desky. Bývají vybaveny spíše bezpečnostními funkcemi a často také světelnou kontrolkou provozu nebo časovačem. V případě indukčních nebo ponorných jsou k dispozici některé přídavné funkce.

Plynové vařiče mohou umožňovat regulovat průchod plynu. Indukční vařiče mohou mít i několik programů jako je ohřev a udržování pokrmu při určité teplotě, program na ohřev mléka, vaření na mírném ohni, vaření v páře, smažení atd.

Některé modely umožňují nastavit několik stupňů teploty. U těchto vařičů se často setkáte s ochranou proti přehřátí, chybovému hlášení a dětskou pojistkou.

zpět k obsahu ↑

Značka

K oblíbeným značkám kuchyňských vařičů patří Silvercrest, Esperanza, Vigan, Klarstein, Philco, Sencor, Meva, Jata nebo Campingaz.

Ponorné jsou k dostání od značek Steba, Lauben nebo Rommelsbacher. Turistické nabízí Optimus, Camping, Country, Trakker, Cattara, Keith, Jetboil a další.

zpět k obsahu ↑

Cena

Nejlevnější vařiče zakoupíte již do 500 Kč. Vybírat můžete mezi jednoplotýnkovými plynovými, obyčejnými ponornými a jednoduchými turistickými. Do 1 000 Kč můžete koupit také jednoplotýnkové litinové vařiče.

Od 1 – 2 000 Kč můžete zakoupit mnoho typů turistických vařičů, dále pak dvouplotýnkové plynové a litinové vařiče. K dostání jsou i indukční a sklokeramické jedno i dvouplotýnkové vařiče.

Za více než 2 000 Kč pak koupíte další typy kvalitnějších elektrických a ponorných vařičů.

Porovnat ceny vařičů

zpět k obsahu ↑

Údržba

Vařiče potřebují stejnou péči jako varné desky. Po každém použití je třeba sporák otřít, popřípadě zbavit připálených zbytků. K čištění nepoužívejte drátěnku ani agresivní čisticí prostředky.

Postačí pouze jarová voda a houbička. Nejnáročnější na údržbu je plynový vařič. Na hořáky a mřížky můžete použít vhodné odmašťovací přípravky.

V případě plynových vařičů je vhodné kontrolovat i množství plynu v bombě, nebo mít po ruce náhradní bombu nebo kartuš. Větší péči potřebují benzínové vařiče. V případě, že nebude používat správné palivo, může dojít k jejich ucpání. V tomto případě je vhodné vařič takzvaně vypálit při vysokém tlaku.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jaký je rozdíl mezi indukčním a sklokeramickým vařičem?

Indukční a sklokeramické vařiče jsou si vzhledově velmi podobné, hlavní rozdíl je v technologii ohřevu. V případě indukce je vařič zahříván pomocí elektromagnetických vln, sklokeramický vařič má zabudovanou topnou spirálu. Spirála ohřívá celý povrch varné desky, což má vliv na spotřebu elektrické energie.

O sklokeramickou desku se můžete spálit a v případě, že vám z hrnce něco uteče, dojde k připálení pokrmu. Indukce zahřívá pouze dno nádoby, zbytek desky je tak stále studený.

Nemusíte se bát spálení prstů ani jídla. Indukční vaření je velmi rychlé a úsporné. Jeho hlavní nevýhodou je nutnost vlastnit nádobí s magneticky vodivým dnem.

Jaký je nejvhodnější turistický vařič?

Turistické vařiče jsou k dostání v mnoha podobách, záleží především na tom, jak je budete přenášet. Jestliže budete vařič využívat v kempu nebo v místech, na které je možné dojet autem, vyplatí se vám větší typ plynového jednoplotýnkového vařiče.

Patříte-li mezi nadšence, co vyráží na několikadenní pěší túry, budete vybírat spíše mezi malými typy vařičů. Velmi oblíbené jsou především vařiče na tuhý líh. Jestliže vás při pobytu venku neodradí ani mráz, budou pro vás ideální benzínové typy.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Vařiče jsou pomůcky, na které byste se měli spolehnout v jakékoliv situaci. S jejich pomocí budete moci připravit nebo alespoň ohřát jídlo doma, na chatě, ale i v lese nebo na horách. Své využití mají i ponorné vařiče, které vám mohou nahradit i větší spotřebič v případě, že vaříte také metodou sous vide.

Při používání jakéhokoliv vařiče myslete především na bezpečnost, správný chod vám zajistí kvalitní výrobce. Ten by vám měl zaručit také případný servis nebo možnost dokoupit příslušenství nebo náhradní díly.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz