Faktem je, že tyto zkratky se v praxi nepřekládají, ale přesto není na škodu znát jejich význam. FEFO je složeno z počátečních písmen slov First Expired, First Out. V překladu to znamená První expiruje, první ven. Jde o jednoduchou, ale maximálně účinnou univerzální metodu řízení.

Co je FEFO?

Vlastně je to způsob, jak organizovat, manipulovat či udávat prioritu pohybu zejména u materiálu, ale i dalších používaných komodit.

Díky FEFO jsou přednostně obsluhovány ty položky, u kterých je dřívější datum spotřeby bez ohledu na to, kdy byly přijaty na sklad nebo pořízeny.

Nejčastěji se tato zkratka používá v logistice a dopravě, ale i skladovém hospodářství, řízení toku zásob a v neposlední řadě i v rámci výrobní logistiky.

Jak se FEFO využívá v praxi?

Pokud někdo potřebuje jednoduchou organizace pro frontu požadavků a materiálu, které se mají řídit datem, expirace či spotřeby, volí jednoznačně FEFO.

V logistice a dopravě jsou jako první expedovány výrobky s dřívějším datem spotřeby. Potravinářství zase sleduje, kdy je datum expirace nebo lhůta trvanlivosti.

Takto to pomocí FEFO funguje i v jiných oblastech, které jsou povinné sledovat datum spotřeby, lhůtu trvanlivosti a datum expirace. Všude tam se využívá právě FEFO.

Bez ohledu na to, jaká oblast to je, skladník, který má takové zboží, produkty, materiál atd. na starost vždy vyskladňuje to, co má nejblíže k datu expirace.

Nezáleží vůbec na tom, jestli bylo naskladněno před týdnem, měsícem nebo třeba před třemi dny. Skladová pozice ani datum nehraje v takových případech žádnou roli.

FEFO metoda se hodí zejména v potravinářských a farmaceutických skladech, kde je expirační lhůta důležitá dvojnásob. Oproti jiným oblastem by totiž přehlédnutí tak důležitého údaje vedlo nejen k ekonomickým ztrátám, ale také třeba k ohrožení zdraví při požití prošlých léků či potravin.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.grit.eu

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (35 hodnocení)
​​

Kateřina Horáková

Kateřina Horáková

Práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 25 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového. Ve volném čase si ráda přečtu dobrou knihu, tvořím videa a věnuji se své malé domácí ZOO.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo