Lívanečníky

Lívanečník není ve své podstatě nic jiného než pánev specifického tvaru. Pánev na lívance poslouží nejen při přípravě lívanců, ale využijete je i při smažení bramboráků, volských ok, cuketových, květákových i jiných placek.

Lívanečník budete vybírat stejně jako pánev nebo hrnec. Důležité je zvážit typ sporáku, protože některé lívanečníky nelze používat s indukční plotnou. Dále vás bude zajímat velikost pánve, počet výkrojů, do kterých budete lít těsto a pochopitelně i výrobní materiál. Ten má vliv na životnost a způsob údržby lívanečníku.

Porovnat ceny lívanečníků

Nejlepší lívanečníky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Tescoma SmartCLICK 4 oka 24 cm 98 % 1 299 Kč Zobrazit Tescoma.cz
2. Banquet na 4 lívance Alivia 26 cm 97 % 507 Kč Zobrazit Tipa.eu
3. Lamart Crepe LT1131 26 cm 93 % 439 Kč Zobrazit Mall.cz
4. Tescoma 4 oka PREMIUM 22x22cm 92 % 798 Kč Zobrazit Tescoma.cz
5. Tescoma 4 oka PRESTO 24cm 88 % 549 Kč Zobrazit 4home.cz

Velikost

Klasické lívanečníky mají zpravidla 4 stejně velké výkroje. Rozdílná je však velikost pánve. Standardní velikost bývá v rozmezí od 24 – 29 cm. Čím je pánev větší, tím budou větší i lívance. Lze však koupit i pánve s více výkroji, myslet však musíte na to, že s větším počtem výkrojů se zmenšuje velikost hotových lívanců.

Materiál

Kromě velikosti je nutné vybrat správný výrobní materiál. Na výrobu lívanečníků se používají stejné materiály jako v případě dalších nádob, tedy hrnců, kastrolů, rendlíků a klasických pánví. V největším počtu jsou k dostání nerezové lívanečníky. K dalším materiálům patří titan, litina, keramika, teflon nebo smalt.

Nerez

Nerezové nádobí je obecně velmi oblíbené. Výhodou je cenová dostupnost a poměrně dlouhá životnost. Nerezový lívanečník budete moci mýt v myčce. Pánve z nerezu lze používat i na indukční varnou desku. Jediné, co musíte zkontrolovat je tloušťka dna. Doporučuje se vybírat lívanečníky se silnějším dnem, protože tyto pánve nemají tendenci k připalování.

Při výběru si tak všímejte označení. Kvalitní pánev by měla být označena 18/10 případně 18/12. Méně kvalitní pánev může nést značení 18/8 nebo 8/0. Toto označení určuje, kolik bylo do nerezy přidáno dalších jiných materiálů. Nevýhodou nerezu je pomalejší zahřívání, avšak po nahřátí je pánev schopná teplotu udržet delší dobu.

Hliník

Ještě levnější než nerezová pánev bude lívanečník z hliníku. Výhodou hliníku je nízká hmotnost. Hliníkové nádobí dodře udržuje i vede teplo. Hliníkový lívanečník však nelze používat na indukční varnou desku. Lze však koupit pánev vyrobenou v kombinaci hliníku a nerezu, která bude fungovat i s indukcí. Hliníkové nádobí mnozí považují za zdraví škodlivé. Hliník je však vždy kombinován s dalším materiálem, například nerezovou ocelí, keramikou, titanem atd. Díky tomu je i tato pánev zdravotně nezávadná.

Litina

Největší předností litiny je dlouhá životnost. Výhodou litiny je rovnoměrné přenášení teploty, pánev bude dobře fungovat i při nižší teplotě. Nevýhodou litinového nádobí je však pomalejší reakce na změny teplot. Pánve z litiny je možné používat i v kombinaci s indukční deskou.

Titan

Titanové nádobí patří k nejdražším, jeho předností je vysoká odolnost a dlouhá životnost. Titanové pánve mají nepřilnavý povrch a používat tak nemusíte prakticky žádný tuk. Pánve z titanu se rychle zahřívají, teplotu bude nádobí udržovat dlouhou dobu. Pánev lze mýt také v myčce.

Smalt

Méně často narazíte na lívanečník ze smaltu. Nádobí je odolné, jeho údržba je snadná. Nevýhodou je však velká náchylnost k poškození a používat nelze žádné ostré předměty. Smaltové nádobí je náchylnější k připalování a smalt je materiál, který nemá rád výkyvy teplot.

Keramika

Moderní nádobí se vyrábí i z keramiky. Předností keramiky je to, že dobře funguje i při nízké teplotě. Tento materiál je ideální pro ty, kdo preferují zdravý způsob vaření bez zbytečného používání tuků. Keramický lívanečník můžete používat i v případě varné desky a oceníte i jeho snadnou údržbu a možnost mytí v myčce.

Možnosti

Pánve na lívance vyrábí poměrně velký počet výrobců, kteří se snaží svoje výrobky alespoň nějakým způsobem odlišit.

  • Rukojeť – praktické jsou například pánve s izolovanými rukojeťmi, které vás ochrání před možným popálením.
  • Nepřilnavý povrch – umožní vám připravovat lívance a vše ostatní zdravějším způsobem. Při přípravě budete moci použít pouze malé množství oleje nebo jiného tuku.
  • Myčka – každá hospodyňka ocení možnost umývat lívanečník v myčce.
  • Tvar – drtivá většina pánví je kulatého tvaru. Lze však koupit také hranaté pánve.
  • Design – kulaté otvory mohou být zcela hladké. Oblíbené jsou však i tvarované otvory, díky kterým můžete připravit lívance s podobou smajlíka.

Značka

Lívanečníky můžete koupit ve specialistových prodejnách s domácími potřebami, v supermarketu nebo na internetu. Při výběru narazíte na lívanečníky značky Orion, Risoli, Banquet, Blaumann, Tescoma, Skeppshult nebo Belis.

Cena

Lívanečník může pro někoho jenom další pánev navíc. Je pravda, že všechny pochoutky můžete připravit na jakékoliv jiné pánvi, avšak nikdy nebudete mít všechny lívance stejného tvaru. Pořizovací cena navíc není nijak vysoká, ty nejlevnější pánve lze koupit za méně než 200 Kč. Levnější jsou malé pánve, ty větší budete moci koupit od 500 – 1 000 Kč. Pravděpodobně nejvíc zaplatíte za lívanečník vyrobený z titanu.

Porovnat ceny lívanečníků

Údržba

Údržba lívanečníku je naprosto stejná jako údržba jakékoliv jiné nádoby na vaření. U každého lívanečníku byste měli najít způsob údržby popsaný od výrobce. Tyto instrukce je vhodné pročíst, protože zjistíte, zda lze lívanečník vložit do myčky, nebo ho budete muset omývat pouze pod tekoucí vodou. Životnost pánve na lívance prodloužíte také používáním správných pracovních nástrojů. Obecně nic nezkazíte dřevěnou nebo silikonovou obracečkou, vidličkou nebo jiným nástrojem.

Otázky a odpovědi

Na co nezapomenout?

Lívanečníky jsou velmi jednoduché výrobky. Jediné, co vám usnadní práci a pomůže udržet lívanečník ve skvělém stavu je dokonalá obracečka. Většina materiálů totiž nesmí přijít do kontaktu s ostrými předměty a použít tak budete muset speciální dřevěné nebo silikonové nástroje.

Jaký materiál je nejoblíbenější?

Každý výrobní materiál nabízí trochu jiné vlastnosti. Všechny pánve jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadných materiálů a drtivou většinu budete moci používat i v kombinaci s indukční varnou deskou. Mezi nejoblíbenější patří dlouhodobě cenově dostupné nerezové lívanečníky.

Vyznavači zdravého životního stylu ocení titanové nebo keramické pánve, které nevyžadují používání tuku. Bát se nemusíte ani hliníkového nádobí, které se vyrábí v kombinaci s dalšími materiály. Jejich použití je naprosto bezpečné.

Jak zjistit, zda je lívanečník určen na indukční desku?

Indukční vaření je velmi oblíbený a moderní způsob vaření. Výhodou indukčních desek je nízká spotřeba, rychlá příprava pokrmů a velké množství funkcí.

Nevýhodou je nutnost použít speciální nádobí vyrobené z vodivých materiálů. Vzhledem k oblibě indukcí však není výběr nijak omezený a dá se říct, že drtivá většina nádobí je určená i na tyto speciální vařiče. To, zda můžete lívanečník na indukci použít, vyčtete z jeho obalu, nebo postačí na dno pánve přiložit magnet. Jestliže se magnet udrží, bude pánev s indukcí fungovat.

Závěr

Lívanečník je speciální typ pánvičky, kterou využijete při přípravě různých pokrmů s podobou placky. Prostor pánve je rozdělen na několik stejně velkých výkrojů, které se postarají o dokonalý tvar každého lívance nebo bramboráku. Jediné, co budete muset ohlídat je výrobní materiál a velikost pánve. Lze koupit lívanečníky se 4 – 7 otvory. S jejich počtem se zmenšuje i velikost výkrojů a připravit tak budete moci více menších placek.

Lívanečníky můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz, Mall.cz a Tescoma.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.mall.cz, www.pottenpannen.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (70 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Reply
    Eva Vaňková 30.6.2023 v 15:26

    Dobry den, vse co je zde napsano je super , ale ja bych mela ještě jednu pripominku. Pri obraceni livancu je dulezite, aby hrana panve nebyla vysoka, protoze pak livanec nejde podebrat a otocit. Koukala jsem, ze nektere firmy to uz delaji nizsi, jen jsem chtela pridat svou zkusenost.
    Dekuji a preji hezky den.

Přidat komentář

Recenzer
Logo