Palačinkovače

Palačinky patří mezi oblíbená jídla mnoha lidí po celém světě, a to díky tomu, že palačinky lze podávat na slano i na sladko. Někdo má rád palačinky se zavařeninou a cukrem, jiný se zmrzlinou a někdo třeba se špenátem a sýrem.

Jedno však mají společné, a to požadavek na tenkou, a ne moc mastnou palačinku. Ačkoli jsou palačinky velmi jednoduché a snad každý z nás v životě už nějakou usmažil, tak naprosto perfektního výsledku můžeme dosáhnout právě s kvalitním palačinkovačem.

Porovnat ceny palačinkovačů

Jak vybrat palačinkovač

Pokud vybíráte elektrický palačinkovač, pravděpodobně zjistíte, že si můžete vybírat z široké škály produktů a na chvíli si možná budete připadat bezradní podle čeho si máte vybrat. Pokud stále tápete, věnujte pozornost následujícím řádkům.

zpět k obsahu ↑

Velikost plotny

Za základní parametr každého palačinkovače se považuje velikost jeho plotny. Tento údaj je velmi důležitý, protože nám udává, jak velkou palačinku bude možné na daném elektrickém palačinkovači připravit.

Pokud si nejste jistí, doporučujeme volit vždy ten větší průměr, protože palačinka se dá vždy udělat menší, ale na malé pánvičce velkou palačinku neuděláte. Navíc si určitě vybavíte i stánky na trzích či poutích, kde připravují francouzské palačinky, že používají velké plotny a palačinku zvládnete sníst!

Velikost plotny se u palačinkovačů pohybuje v rozpětí od 29 do 40 cm. Přičemž 40 cm se nejčastěji používá pro profesionální provozy.

zpět k obsahu ↑

Povrch plotny

Při výběru ideálního palačinkovače na naše dokonalé palačinky nesmíme zapomínat ani na samotnou povrchovou úpravu plotny palačinkovače. Aby se vám palačinky nepřichytávaly k plotně a následně netrhaly musí mít plotna nepřilnavou povrchovou úpravu.

Nejpopulárnější je v tomto směru samozřejmě teflon. Teflonový povrch se postará o tenké palačinky, které se nebudou při přípravě trhat, aniž byste museli použít jakýkoli tuk na plotnu.

Jenom pozor, pokud si pořídíte palačinkovač s teflonovým povrchem důrazně nedoporučujeme používat kovové nářadí či nářadí z tvrzených plastů s ostrými hranami. Povrch byste mohli poškodit a v místě tohoto poškození by se palačinky nejen přichytávaly, ale palačinkovač by se mohl začít loupat.

Další, na co si musíte dát pozor, je používání vhodných čistících prostředků. Nejdůležitější jsou samozřejmě vždy instrukce výrobce v manuálu produktu, ale obecně platí, že nesmíte použít pro čištění drátěnku nebo agresivní čistící prostředky. Většinou se doporučuje plotnu pouze o vychladnutí přetřít jemným hadříkem.

zpět k obsahu ↑

Počet ploten

Ačkoli nejsou zas až tak časté můžete se setkat s palačinkovači s dvěma plotnami, v praxi to vypadá tak, jako byste smažili palačinky na dvou pánvích. Jelikož je však palačinka docela rychle upečená či usmažená, volí většina lidí model s jednou plotýnkou.

Dvou plotýnkový palačinkovač volí většinou jen lidé s velkou rodinou, kteří snídají či večeří palačinky docela pravidelně.

zpět k obsahu ↑

Příkon

Vyloženě technickým parametrem, který byste měli u palačinkovače sledovat je jeho příkon. Příkony palačinkovačů se pohybují v hodnotách od 900 W u základních modelů až po 4 000 W u profesionálních modelů pro gastronomické provozy.

Příkon palačinkovače nám udává především spotřebu energie, ale slouží také jako přibližný údaj o tom, jak dlouho se bude palačinka péct.

zpět k obsahu ↑

Typy

Rozlišit různé typy palačinkovačů není nijak náročné, protože v zásadě rozlišujeme dva základní typy:

  1. Palačinkovač, na který těsto nanášíme – tedy plotýnkový palačinkovač. Tento palačinkovač se používá pro přípravu francouzské palačinky.
  2. Palačinkovač, který do těsta namáčíme – vypadá jako opačná pánev se používá pro přípravu palačinek řeckého typu. Výsledkem tak jsou velmi tenké palačinky.

Mnohdy se můžete také setkat s rozdělením palačinkovačů pro domácnosti a palačinkovačů pro profesionální gastronomické provozy. Ty se liší počtem ploten, velikostí ploten a také příkonem přístroje.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Ač je palačinkovač poměrně jednoduchý přístroj je vhodné, aby měl některé základní funkce. Mezi základ řadíme indikátor teploty, indikátor provozu či termostat.

Indikátor teploty

Je skvělým pomocníkem při přípravě palačinek, protože se díky němu dozvíme, zda má plotna již vhodnou teplotu pro začátek pečení palačinek. Indikátor teploty má formu led světýlka, které po dosažení ideální teploty samo zhasne.

Indikátor provozu

Vás pomocí led kontrolky upozorní, že je přístroj zapnutý a jedná se tak o velmi užitečnou bezpečnostní funkci, která pomáhá předejít mnoha úrazům ve formě popálenin.

Termostat

Je samozřejmostí snad u všech modelů, protože úzce souvisí s indikátorem teploty. Nás teď zajímá především nastavitelný termostat, který je výborným pomocníkem, abyste mohli palačinky péct tak jak je máte rádi, tedy za určité teploty. Teplotu na palačinkovači nastavujeme za pomoci mechanických součástí ve formě kolečka nebo posuvného tlačítka.

Abyste mohli jednou za čas plotnu pořádně omýt

Jsou ideální přístroje s odnímatelnou plotnou. Navíc mají tyto přístroje často výhodu, že v případě poškození plotny můžete koupit novou.

Protiskluzové nožičky

Jsou pak příjemným bonusem, protože se vám nebude palačinkovač posunovat po vaší kuchyňské lince. Protiskluzové nožičky bývají většinou gumové nebo alespoň pogumované lepší modely pak mají nožičky silikonové, protože skvěle odolávají teplu.

zpět k obsahu ↑

Příslušenství

K palačinkovačům se obecně neprodává ani nedodává nijak velké množství příslušenství a doplňků, ale je tady pár věcí, které nám mohou ulehčit práci, a tak je občas najdeme i jako součást balení.

Odměrka

Se hodí při každém vaření. Odměrky, které jsou přidávány k palačinkovačům mají zpravidla více měrných jednotek podle toho, z které země výrobek pochází.

Stěrka

Bývá většinou dřevěná se skvěle hodí k roztírání těsta na plotnu, aby byla palačinka rovnoměrně rozetřená a stejně široká.

Náhradní plotýnky

Byste v základním balení u palačinkovačů marně hledali, k některým modelům se však dají dokoupit zvlášť. Velice praktické jsou palačinkovače, které se výměnou plotny mohou stát lívanečníky nebo v nich můžeme upéct i americké donuty. Tyto plotýnky na druhou stranu již bývají součástí balení daného modelu.

zpět k obsahu ↑

Ceny

Cenové rozpětí u palačinkovačů je velmi široké, ačkoli se jedná o poměrně jednoduchý výrobek. Cena palačinkovače se odvíjí od jeho výbavy, velikosti, počtu ploten, příkonu, povrchové úpravy a jednotlivých funkcí.

Nejlevnější palačinkovače

Koupíte už za něco málo přes dvě stě korun. Obecně však můžeme říct, že palačinkovače do 1 000 Kč jsou pro nenáročné uživatele, kteří si palačinky dělají jednou za čas. Jedná se o palačinkovače s menším průměrem a nižším příkonem. Od těchto přístrojů nečekejte rychle upečenou palačinku.

Palačinkovače s cenou od 1 000 do 5 000 Kč

Jsou již vhodné pro lidi, kteří si palačinky rádi dopřejí i několikrát za měsíc. Tyto palačinkovače mají kvalitnější povrch a jsou lépe propracované. Příkon těchto palačinkovačů se pohybuje až okolo 2 500 W a mají i větší průměr, kde se již můžete dostat až k palačince velké 33 cm.

Palačinkovače s pořizovací cenou mezi 5 000 až 10 000 Kč

Jsou již vhodné na každodenní používání, ruku v ruce jde u těchto palačinkovačů jejich funkčnost a neotřelý design. Palačinkovače v této cenové relaci již nabízí i pokročilejší funkce, které byly uvedeny výše.

Dostáváme se k palačinkovačům s nákupní cenou vyšší než 10 000 Kč

Tyto palačinkovače patří k tomu nejlepšímu, co současný trh nabízí. Jedná se o palačinkovače vhodné pro profesionální gastronomické použití. Samozřejmě, že můžete narazit i na profesionální dvou plotýnkové palačinkovače s pořizovací cenou nad 40 000 Kč.

Porovnat ceny palačinkovačů

zpět k obsahu ↑

Nejznámější značky

Na trhu s palačinkovači působí řada známých značek z oblasti elektro spotřebičů do domácností. Mezi nejrozšířenější a nejznámější značky palačinkovačů patří bezesporu Clatronic, Russel Hobbs, Rohnson či Guzzanti.

Na profesionální gastronomické provozy se při výrobě palačinkovačů zaměřují značky Bartschner, Roller Grill, Red Fox a Krampouz.

zpět k obsahu ↑

Recepty

Když už jsme si vybrali ideální palačinkovač je vhodné si vyměnit i pár receptů, protože bez správného receptu nevykouzlíte ty nejlepší palačinky ani s tím nejkvalitnějším palačinkovačem. Základem všech palačinek je vždy mouka, vejce, olej, mléko a sůl. Jde tu však o různá dochucovadla, a hlavně o poměry surovin.

Francouzské palačinky

Připravíme si suroviny:

  • 250 ml mléka
  • 250 ml vody (pokud máte rádi nadýchanější volte perlivou)
  • 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • Vanilkový cukr
  • Špetka soli
  • 300 g hladké mouky

Všechny výše uvedené suroviny společně umícháme v hladké, ale řídké těsto bez hrudek. Aby vám nevznikly v těstu hrudky doporučujeme začít s moukou a postupně přimíchávat tekuté suroviny.

Jestliže máte doma i palačinkovač na řecké palačinky potěší vás jistě recept i pro tento přístroj.

Palačinky na řecký způsob

Tyto palačinky chutnají velice dobře na slano. Postup je prakticky stejný jako u výše uvedených francouzských palačinek, také si nejdříve nachystáme všechny suroviny a následně je smícháme v řídké hladké těsto.

Suroviny:

  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • Špetka soli
zpět k obsahu ↑

Závěr

Palačinkovač je velmi praktický hlavně pro lidi, kteří si palačinky aspoň čas od času uvaří, ať už na sladko či na slano. Velkou výhodou palačinkovače je, že se palačinky na palačinkovači připravují zdravěji než na klasické pánvi a manipulace s ním je jednodušší než při pečení palačinek na pánvi. Palačinky se při správném poměru surovin v těstě jen tak nepotrhají a ani se nepřichytí ke dnu.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz