Fritézy (fritovací hrnce)

Při přípravě pokrmů se stále více hospodyněk soustředí na zdravé vaření. Přesto si čas od času téměř každý rád pochutná na smažených dobrotách, kterým dominují zejména tolik oblíbené hranolky.

Těžko se pak odolává masu nebo zelenině v trojobalu a dalším smaženým pochoutkám. Aby byla příprava i těchto pokrmů zdravá, byly vyvinuty horkovzdušné fritézy. Jejich největší výhoda je příprava právě těchto smažených pokrmů s minimem oleje.

Porovnat ceny fritéz

Klasická nebo horkovzdušná

Pokud si nejste jistí, jestli je horkovzdušná fritéza pro vás to pravé a přece jenom dáváte přednost klasickému fritování v oleji, projděte s námi všechny výhody horkovzdušného fritování.

Olej

Při klasickém fritování se suroviny vkládají do košíku, který je součástí fritézy a košík pak do rozpáleného fritovacího oleje. Tento způsob přípravy nemá se zdravím stravováním nic společného a k dalším negativům patří zápach, který přepalovaný olej vydává.

A dalším problémem je pak samotný olej, který je nutné měnit ideálně po každém použití, což však málokdo dělá, vzhledem k jeho vysoké ceně.

V momentě, kdy budete olej měnit, budete muset řešit Nerudovskou otázku – kam s ním? Vylitím oleje do odpadu riskujete jeho ucpání a s ním spojené další komplikace. V dnešní době je možné olej slít do vhodné nádoby a odnést na sběrné místo. Toho všeho jste ušetřeni v případě horkovzdušné fritézy.

Horkovzdušná fritéza může pracovat téměř bez oleje, výrobci ručí za to, že je oleje až o 90%. Tyto fritézy vám umožní používat jakýkoliv olej, který máte po ruce, tedy slunečnicový, řepkový, olivový aj. Starost si nemusíte dělat ani z případným zápachem.

Údržba

Horkovzdušné fritézy jsou jednoduché na údržbu. Vnitřní nádobu lze po skončení fritování vyjmout a umýt v ruce nebo myčce společně s dalšími rozebíratelnými částmi. Samotný obal hrnce je pak prakticky čistý a stačí ho pouze otřít.

Olejová fritéza vyžaduje v první řadě odstranění přepáleného oleje. Tato činnost u starší typů fritéz znamená mastnotu, která může ušpinit jak samotný plášť hrnce, tak i další nádoby nebo kuchyňskou linku. U novějších modelů lze olej vypustit pomocí hadičky nebo vypumpovat pumpou na olej.

Kromě fritézy pak budete muset čistit ještě filtry, které při smažení zachytávají nečistoty a dalším jejich úkolem je eliminovat pachy. V případě kovového filtru je doporučovány, čistit ho po každém použití. Papírový filtr zase vyžaduje po určitém času výměnu.

Rychlost nahřátí

Horkovzdušné fritézy jsou podle výrobců připraveny ke smažení za cca 3 minuty, olejové pak potřebují k nahřátí cca 15 minut.

Cena

Horkovzdušné fritézy mají vyšší pořizovací cenu. Jejich nákupem však veškeré investice končí. Olejové fritézy, které jsou levnější, vyžadují však častý nákup kvalitního fritovacího oleje a v některých případech také nákup již zmíněných filtrů.

zpět k obsahu ↑

Jak fungují

Jak již název napovídá, horkovzdušné fritézy potřebují k přípravě pokrmů horký vzduch. Každý tento spotřebič je vybaven topným tělesem, který vzduch ohřívá na vysokou teplotu. Horký vzduch je uvnitř fritézy rovnoměrně rozháněn ventilátorem. Díky tomu se všechny suroviny opékají stejně.

zpět k obsahu ↑

Typy

Horkovzdušná fritéza je výrobek, který využijete ne jen na přípravu zdravých hranolek nebo jiných typů bramborových příloh. Lze v ní připravovat také obalované nebo smažené potraviny, hodí se na úpravu ryb nebo zeleniny. Umožňuje používat zmražené i předsmažené suroviny.

Horkovzdušné fritézy jsou k dostání ve třech různých typech, které jsou odlišné v technologii přípravy pokrmů.

Dynamické fritézy

Dynamické fritézy byly vůbec prvním typem, který se na trhu objevil. Pravdou je, že nevzbudily příliš mnoho kladných reakcí. Vytýkán jim byl dlouhý čas přípravy a také to, že potraviny byly spíše vysušené než křupavé. Od doby prvních modelů však prošly velkou změnou.

Dynamické fritézy mají vnitřní nádobu doplněnou o lopatku nebo rameno, které s pokrmy při fritování otáčí. Díky tomu dochází k rovnoměrnému opečení. Dražší modely mají 2 oddělené varné zóny a umožňují vám tak připravovat zaráz celý oběd.

Halogenové fritézy

Jsou vybaveny halogenovým infračerveným topným tělesem. Tyto fritézy bývají velmi často vybaveny průhlednými víky nebo dvířky a poznáte je také díky vyšší pořizovací ceně.

Statické fritézy

Připravují pokrmy díky horkému vzduchu, který kolem nich proudí. Tento způsob neumožňuje rovnoměrné smažení potravin a je nutné je během přípravy občas promíchat. Vyznačují se nižší pořizovací cenou.

zpět k obsahu ↑

Objem

Velikost v tomto případě neznamená robustnost přístroje, ale objem vnitřní nádoby. Objem nádoby vybírejte podle počtu členů v domácnosti a také podle toho, co vše chcete ve fritéze připravovat. Fritézy jsou k dostání o objemu 1,5 – 12 litrů.

Klasické čtyřčlenné rodině postačí objem nádoby v rozmezí 3 – 7 litrů. Jestliže chcete fritézu využívat také ke grilování, nebo k přípravě celého oběda najednou, volte objem v rozmezí 8 – 12 litrů. Fritézy, jejichž objem je v rozmezí 1,5 – 3 litry postačí menší rodině nebo tam, kde je chcete používat výhradně k přípravě hranolek.

zpět k obsahu ↑

Výkon

Výkon se u těchto spotřebičů pohybuje v rozmezí 900 – 1 800 W. S nejnižším výkonem se setkáte pouze v několika málo případech. Nejčastěji se však setkáte s příkonem v rozmezí 1 300 – 1 500 W. Tento příkon je dostačující pro jejich rychlé nahřátí.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Horkovzdušné fritézy nejsou ve své podstatě nijak složitá zařízení a tomu odpovídá i počet funkcí. Jednotlivé modely a značky se v některých případech liší, na druhou stranu mnoho funkcí je stejných u všech typů fritéz.

  • Kontrolky – upozorní na nahřátí přístroje.
  • Časovač – umožňuje nastavení času pro jednotlivé pokrmy. Na vypršení času vás některé typy upozorní zvukem a jiné se vypnou automaticky.
  • Ovládání – se u jednotlivých typů liší. Mnohdy se setkáte s přehledným LCD displejem, jednodušší zařízení lze ovládat pomocí otočných koleček nebo knoflíků.
  • Možnost volit teplotu – tato funkce vám umožní připravovat různé druhů pokrmů. Teplotu je možné nastavit v rozmezí 50 – 200°C.
  • Automatické míchání – zajistí promíchávání surovin za vás.
  • Přednastavené programy – jsou dostupné ne dražších modelech. Jejich počet roste s cenou, někdy se setkáte se 6 a jindy s 9.
  • Odložený start – suroviny vložíte do fritézy a ta vám pak jídlo připraví v čase, který si sami vyberete.
  • Bezpečnostní funkce – horkovzdušné fritézy disponují také několika bezpečnostními funkcemi, jako jsou pojistka proti přehřátí, protiskluzové nožičky nebo tepelně izolovaná rukojeť.

A v neposlední řadě je to množství příslušenství, kterým se jednotlivé typy liší. Mezi nejčastější příslušenství patří různé nástavce, držáky na rošty, koše na hranolky a zeleninu, zásobník na drobky nebo kleště.

zpět k obsahu ↑

Značka

Horkovzdušné fritézy nabízí mnoho výrobců kvalitních kuchyňských spotřebičů. Výrobci se snaží zaujmout a uspět se svými výrobky ve velké konkurenci, a tak i nejlevnější fritézy mají líbivé designy a spolehnout se můžete na jejich funkčnost. K nejoblíbenějším patří výrobky od značek Tefal, Rohnsoun, Klarstein, Sencor, Philips, Tristar, Severin a další.

zpět k obsahu ↑

Cena

Cenu horkovzdušných fritéz je srovnatelná s cenou, za kterou je možné koupit například multifunkční hrnce nebo jiné chytré elektrické hrnce. I tento spotřebič do skupiny chytrých elektrických hrnců patří. Tyto fritézy jsou dražší než klasické olejové, umožňují vám však více různých variant přípravy pokrmů.

Ty nejlevnější lze koupit za necelých 1 500 Kč. Tyto fritézy patří do skupiny statických, které vyžadují občasnou kontrolu a promíchání surovin, aby nedocházelo k jejich připalování. I mnoho těchto modelů je však doplněno o mnoho praktických funkcí, jako je ochrana proti přehřátí, časovač, automatické vypnutí nebo regulace teploty.

Ovládat je můžete pomocí LED displeje s dotekovým ovládáním nebo otočnými kolečky. Fritézy mají také slušný výkon, který se pohybuje v rozmezí 1 300 – 1 500 W.

V cenovém rozpětí od 2 000 – 3 000 koupíte vetší typy fritéz, které se hodí do větších rodin. Přístroje nabízí několik automatických programů. Vnitřní nádoba je vyrobená z kvalitních materiálů například keramiky. Samozřejmostí jsou doplňkové funkce a přehledné displeje.

Nejdražší fritézy je možné koupit až za cca 8 000 Kč. Do této skupiny patří dynamické, první typy těchto fritéz vybavených lopatkou koupíte za cca 5 000 Kč, a také fritézy halogenové. Fritézy jsou velkých rozměrů a příkonů, mají velké množství funkcí a automatických programů.

Porovnat ceny fritéz

zpět k obsahu ↑

Údržba

Horkovzdušné fritézy se skládají z částí, které je možné rozebrat a vložit do myčky.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Je tuk potřebný pro lidské tělo a v jakém množství?

Tuk je velmi důležitý pro správné fungování organismu. Jeho nejdůležitější vlastností je schopnost uchovávat po celý den energii, kterou jsou zásobovány orgány a buňky. V tuku se rozpouští důležité vitamíny například vitamín A, D, E a K.

Tuky by měly tvořit cca 20 – 35 % denního kalorického příjmu. Doporučený denní příjem tuku je u dětí a také v případě redukční diety cca 50 g denně. Dospělé osoby, které mají optimální váhu, mohou zkonzumovat 1 g tuku na 1 kg váhy. Není však vhodné omezovat tuky pod 20 % denního kalorického příjmu.

Proč je větší příjem tuků nezdraví?

Tuk obsahuje mnoho kalorií a je nejčastěji spojován s nadváhou nebo obezitou. Větší množství konzumovaného tuku také snižuje správnou funkci orgánů. Nejčasněji je postižené srdce a hned v závěsu stojí nádorová onemocnění. Přílišná konzumace tuku má vliv i na ucpávání tepen a omezený krevní oběh.

Jaký způsob přípravy jídla horkovzdušné fritézy umožňují?

Už i nejlevnější modely jsou schopné připravit hranolky nebo jinak upravené brambory. Využijete je k přípravě smažených a obalovaných pokrmů. Dražší typy můžete použít k pečení nebo grilování a s nejpropracovanější fritézou zvládnete připravit také moučníky.

Ve většině případů jsou v balení jednotlivých typů i praktické kuchařky, kterými se můžete ze začátku inspirovat. Jakmile se s přístrojem seznámíte, můžete začít experimentovat.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ fritézy, bude vaše jídlo zdravé a chutné. I nejlevnější modely zvládnou kromě hranolek připravit mnoho dalších chutných pokrmů. Dražší přístroje jsou vybaveny praktickými funkcemi.

Absolutní špičkou mezi těmito spotřebiči je multifunkční horkovzdušná fritéza. Tu využijete nejen k horkovzdušnému smažení, ale také grilování, pečení i zapékání. Nahradí vám sušičku ovoce a umožní připravovat i několik různých jídel naráz.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

3 komentářů
  1. Reagovat
    Jan 22.1.2021 v 22:59

    Zajímal by mne rozdíl mezi horkovzdušnou fritézou a horkovzdušnou troubou ?

  2. Reagovat
    Zuzana 31.1.2021 v 15:08

    Je možné použití horkovzdušné fritézy k přípravě rýže?

  3. Reagovat
    Marie 29.4.2021 v 16:51

    Dobrý den chtěla bych se zeptat zda můžu použít do fritézy porcelánový hrneček nebo silikonovou formu či jiné nádobí

    Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


Komentáře / diskuse / hodnocení

GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz