Jak vybrat rýžovar?

Rýžovar je ideální způsob, jak bez problémů připravit rýži. V klasickém hrnci často hrozí, že se rýže připálí či dokonce rozvaří. Díky speciálnímu hrnci, kterým rýžovar bezesporu je, máte šanci, že každé jídlo, které připravíte, bude vždy naprosto dokonalé díky perfektně připravené rýži.

Příprava je jednoduchá, rychlá a bezstarostná. Je to velmi užitečný kuchyňský spotřebič, který by měl mít své místo v každé domácnosti. Ostatně domácí spotřebiče schopné usnadnit přípravu pokrmů jsou dnes hodně populární.

Nejnovější modely rýžovarů disponují mnoha inovativními funkcemi. Velmi oblíbená je zejména funkce udržování teploty, díky které rýže nevystydne, ani když spotřebič dokončí její vaření.

Jednoduše se automaticky přepne do režimu udržování a rýže zůstane teplá, dokud nebude čas pro servírování oběda či večeře. Největší výhodou je, že rýže má z rýžovaru opravdu vynikající chuť i aroma. Nejdůležitější je vybrat si ten správný rýžovar.

Porovnat ceny rýžovarů

Nejlepší rýžovary

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Tefal RK103811 98 % 1 563 Kč Zobrazit Expert.cz
2. Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT 94 % 2 390 Kč Zobrazit Mall.cz
3. Sencor SRM 1500WH 93 % 599 Kč Zobrazit Tipa.eu
4. Tefal RK102811 91 % 1 034 Kč Zobrazit Mall.cz
5. Sencor SRM 0600WH 90 % 499 Kč Zobrazit 4home.cz

Jak vybrat rýžovar?

Elektrický rýžovar je specifický přístroj, který by měl odpovídat vašim potřebám. Pro začátek je dobré si uvědomit, jak velký budete chtít a které funkce by měl mít. Čím propracovanější model, tím samozřejmě i vyšší investice. Vedle rýže, se dají v rýžovaru připravovat také luštěniny, obiloviny a podobně.

Pokud chcete cenově dostupnější kousek, pak zvolte model do mikrovlnné trouby, ale počítejte s tím, že nikdy nedosáhnete takové chuti, jako s klasickým elektrickým rýžovarem. Při výběru se zaměřte na zásadní parametry, jako je například objem nádoby, aby odpovídal správnému počtu členů vaší domácnosti. Mnohé rýžovary mají ve výbavě automatické programy, případně umožňují vařit v páře. Zaměřte se rovněž na osvědčenou značku a dobře si všímejte i ceny.

Jak funguje rýžovar?

Principem rýžovaru je v podstatě vaření rýže v páře, kdy přebytečná pára odchází miniaturním otvorem na víku poklice. Součástí přístroje je termostat, který se stará o vhodnou teplotu. Když se voda vsákne, rýže je hotová a dokonale uvařená, takže se přístroj sám vypne, případně se přepne do módu pro udržování teploty.

Snadno tak můžete rýži udržovat teplou k servírování i několik hodin, aniž by se lepila. Naopak bude načechraná a v té správné teplotě. Co se týká vaření v páře, je to jeden z nejzdravějších způsobů, jak připravit nějaký pokrm. Díky této metodě si tak potraviny uchovají nejen cené látky, ale i vitamíny.

Správná příprava rýže zajistí, že bude perfektně nadýchaná, nebude se lepit a chuťově bude naprosto nepřekonatelná. Postup je zcela jednoduchý, rychlý a výsledek vysoce efektivní.

Jak na přípravu rýže?

  1. Nejdříve rýži pečlivě propláchněte pod tekoucí vodou. Nebojte se zrnka trochu promačkat, aby se uvolnil veškerý škrob. Proplachujte ji tak dlouho, dokud z rýže nepoteče pouze čistá voda.
  2. Je nutné dodržet optimální množství vody i rýže, což v praxi znamená, že na 1 díl rýže dáváme 2 díly vody (někdy stačí i 1,5 dílu).
  3. Přidejte sůl, koření či jiná dochucovadla, ale není to nutné.
  4. Zakryjte poklicí, spusťte a vyčkejte až rýžovar skončí. Některé modely umožňují výběr vhodného programu, ale jinak vše funguje automaticky.
  5. Jakmile rýžovar skončí, automaticky vypne. U modelů, které mají funkci udržování teploty, dojde k přepnutí do tohoto režimu.
  6. Pokud hodláte servírovat ihned po dokončení vaření, neotvírejte rýžovar ještě tak 10 minut, aby rýže došla.

Proč koupit kvalitní rýžovar?

Jedním z důvodů je vysoká kvalita uvařené rýže, která nelepí a chutná skvěle, navíc má špičkovou konzistenci.

Díky tomu, že mají ve většině případů nádobu ošetřenou nepřilnavým materiálem, rýže se nepřipaluje a čištění je otázka chvilky. Rýžovar dokonce zvládne i další suroviny, například obiloviny a luštěniny.

Jaké jsou výhody a nevýhody rýžovaru?

KLADY
  • Rýže je vždy uvařená perfektně.
  • Usnadňuje přípravu rýže, urychlí její vaření.
  • Můžete používat jakýkoliv druh rýže.
  • Rýže se dá bez problémů tvarovat podle fantazie.
  • Zvládne uvařit brambory, vejce natvrdo a jiné.
  • Dá se pořídit za velmi výhodnou cenu.
  • Zpestření jídelníčku.

ZÁPORY
  • Vyšší investice pokud chcete kvalitnější rýžovat s inovativními funkcemi.
  • U rýžovarů do mikrovlnné trouby je chuť rýže zvláštní a nepříliš chutná.

Druhy rýžovarů

V tomto případě nečekejte tolik druhů, jako je tomu například u praček. Naopak se rozdělují do dvou základních skupin, a to jsou rýžovary do mikrovlnné trouby a klasické elektrické rýžovary.

Rýžovar do mikrovlné trouby

Ve většině případů je to plastová nádoba, ale může být i skleněná či silikonová. Nasypete rýži dovnitř, přidáte optimální množství vody a vložíte do mikrovlnné trouby. Pak už jen nastavíte potřebnou dobu pro přípravu.

nádoba na vaření rýže

Tento typ rýžovaru je použitelný jen v mikrovlnné troubě. Mezi výrobce těchto rýžovarů patří firma Tescoma, nebo také Tupperware. Moc velký výběr nečekejte, ale svůj účel rozhodně splní. Jsou ideální pro nenáročné jedince, kteří vaří příležitostně nebo se nechtějí zdržovat s elektrickým rýžovarem.

Nejlevnější rýžovar do mikrovlnné trouby je možné pořídit za méně než 500 korun. Ovšem pro ty z vás, kteří chtějí vykouzlit opravdu chutné pokrmy a přejí si, aby rýže okouzlila nejen rodinu, ale i přátelé, ten by měl investovat do klasického elektrického.

Klady:
  • Nízká pořizovací cena
  • Rychlé použití
  • Snadná údržba

Zápory:
  • Nelze použít bez mikrovlnné trouby
  • Žádné funkce
  • Chuť rýže není tak skvělá jako u elektrického rýžovaru


Elektrický rýžovar

Elektrické rýžovary jsou nejrozšířenější a těší se velké oblibě. Největší výhodou je bezchybná příprava rýže a možnost zvolit model s různými programy a funkcemi. Téměř všechny modely jsou schopné udržovat již hotovou rýži dlouho teplou, klidně až po dobu několika hodin.

Xiaomi rýžovar

Model rýžovaru od Xiaomi

Pokud jde o materiál, z kterého se vyrábí, tam je to ve většině případů plast a nerezová ocel. Vnitřní nádoba má nepřilnavý povrch a nechybí ani skleněná poklice.

KLADY
  • Velmi chutná rýže
  • Možnost udržení teploty i po skončení přípravy
  • Umožňuje připravit i jiné pokrmy
  • Mnohé funkce u lepších modelů

ZÁPORY
  • Vyšší pořizovací cena Delší doba vaření

Důležité parametry při výběru rýžovaru

Objem

V první řadě je důležité si uvědomit, kolik členů rodiny potřebujete nakrmit. Určitě nechcete připravovat každou porci zvlášť, a proto zvolení správného objemu je základním kamenem k úspěchu.

  • Objem 0,4 – 0,6 l je vhodný pro samotáře nebo pár
  • Objem 0,6 – 1 l skvěle poslouží čtyřčlenné rodině
  • Objem 1 – 1,8 l užijete ve více členné rodině
  • Objem nad 1,8 l vám dopřeje přípravu rýže i pro vojenskou rotu

V souvislosti s objemem nádoby můžete také narazit na přípustnou váhu rýže, většinou se tento údaj pohybuje mezi 0,7 – 1,5 kg.

Hmotnost rýže

Maximální přípustná váha rýže představuje množství, které se dá pomocí jediného rýžovaru připravit v jednu chvíli. Je jasné, že čím bude kapacita rýžovaru větší, tím více rýže budete schopni najednou uvařit.

Příkon

Pokud jde o příkon, ten je rovněž důležitý, neboť od něj se odráží délka přípravy rýže. Promítne se samozřejmě i do celkových nákladů potřebných na provoz jakéhokoliv elektrického zařízení.

Čím větší objem rýžovaru, tím i vyšší potřeba příkonu, ale s ohledem na to, že je to domácí spotřebič, který pracuje jen krátce a rozhodně jej nepoužíváme každý den, není třeba si se spotřebou elektrické energie až tak moc lámat hlavu.

Přístroj, jehož kapacita je pod 1 litr má ve většině případů příkon 350 W, objem 1 až 2 l už přichází s příkonem 700 W a vše nad 2 litry má obvykle příkon 900 W.

Funkce a příslušenství

  • Automatické vypnutí – jakmile je rýže dovařena, rýžovar se automaticky vypne, proto nedojde k převaření rýže ani poškození spotřebiče
  • Keepwarm – jinak také režim udržování teploty, který je dnes velmi oblíbenou funkcí. Po skončení vaření se rýžovar automaticky přepíná do režimu pro udržování optimální teploty, aniž by to negativně ovlivnilo kvalitu či chuť hotového pokrmu, respektive rýže. Klidně tak lze podávat například oběd o 2 hodiny později aniž by rýže vystydla a byla rozvařená nebo lepkavá.
  • Displej – perfektní vychytávka, kterou najdete u multifunkčních rýžovarů. Displej obsahuje jen pár číslic oznamujících zbývající čas do konce procesu vaření.
  • Zvukový signál – když se vaření dokončí, zvukový signál vás na to upozorní, takže nehrozí, že člověk zapomene.
  • Časovač a timer – snadno a jednoduše si můžete nastavit přesnou dobu, kdy se má rýže začít vařit. Vše si tak můžete načasovat podle potřeby, přičemž příprava rýže jde odložit až o 24 hodin.
  • Parní koš – skvělá vychytávka, kterou můžete umístit do rýžovaru přímo nad rýži a spolu s ní tak připravit ještě druhé jídlo, například zeleninu. Parní koš je u těch lepších spotřebičů k dispozici v základní výbavě, u levnějších modelů jej nehledejte.
  • Vaření podle typu rýže – tato funkce je super v tom, že si samo nastavíte, jestli má být rýže lepivější, sypká, zkrátka tak akorát, aby plně vyhovovala vašim potřebám, ať už má být určena například do sushi nebo jen jako příloha k omáčce.
  • LowCarb (Low-sugar) – speciálně vyvinutá funkce určená pro ty jedince, kteří chtějí připravit rýži dietním způsobem. Rýžovar zajistí, že budou odděleny nežádoucí sacharidy od zrnek rýže, takže ve výsledku bude mít rýže mnohem menší kalorickou hodnotu než při klasické přípravě.
  • Ovládání na dálku – na trhu narazíte i na takové modely rýžovarů, které můžete snadno ovládat prostřednictvím mobilní aplikace na svém chytrém telefonu či tabletu. Tuto funkci umožňují například rýžovary od značky Xiaomi.
  • Programy pro více pochutin – opět funkce dostupná hlavně u multifunkčních rýžovarů. Máte možnost si nastavit konkrétní program pro danou surovinu/pochutinu, ať už to bude rýže, luštěnina nebo třeba polévka a jiné.
  • Snímač čárových kódů – dražší rýžovary bývají vyzbrojeny čtečkou čárového kódu. Lehce tak pozná druh rýže podle kódu a zvolí optimální program pro její uvaření.

Bezpečnostní prvky

Domácí spotřebiče sice již v dnešní době pracují zcela samostatně, přesto je důležité, aby každý takový přístroj disponoval určitými bezpečnostními prvky, které usnadní používání a zajistí, že se nikdo nezraní.

  • Pojistka proti přehřátí – ve chvíli, kdy dojde k situaci, že se rýžovar začne přehřívat, tato pojistka jej automaticky vypne, aby nedošlo k samovolnému spuštění bez obsahu.
  • Otvory na poklici – skvělá vychytávky, díky které odchází během vaření přebytečná pára, nehrozí tak, že by se uvnitř rýžovaru tvořil jakýkoliv přetlak.
  • Protiskluzové nožičky – tento bezpečnostní prvek zajistí, že nebudete rýžovar nahánět po kuchyňské lince a nehrozí, že by sklouzl z linky dolů.
  • Studený povrch – není tomu tak u každého přístroje, ale jen s kvalitní tepelnou izolací máte záruku, že vnější plášť se nezmění v rozžhavenou plochu a zůstane relativně vlažný, aby nedošlo k nežádoucím poraněním, jako jsou popáleniny a podobně.
  • Tepluvzdorná rukojeť – někdy se stane, že je potřeba hrnec přesunout v průběhu vaření, k čemuž se bude hodit právě taková rukojeť, která zamezí popálení ruky.
  • Pojistka proti vaření bez vody – to se hodí zejména ve chvíli, kdy dojde k odpaření veškeré vody. Rýžovar jednoduše přestane vařit.

Nejoblíbenější značky rýžovarů

Cena rýžovarů

Rýžovary lze rozdělit do tří cenových kategorií od těch úplně nejlevnějších, až po luxusnější modely se zajímavými funkcemi.

Cena do 1 000 Kč

Co se týká ceny, tak ty úplně nejlevnější rýžovary je možné pořídit již od cca 350 korun. Samozřejmě, že s nízkou cenou nemůžete čekat zázraky, pokud jde o kvalitu zpracování. Většinou tak dostanete jen takový ten průměr bez funkcí a podobně.

Mnohé modely dokonce nedisponují ani tlačítkem On/Off, případně Start/Stop a k jejich zapnutí stačí jen zasunout zástrčku do zásuvky. Objem je ve většině případů kolem 1 l až 1,5 l.

Cena od 1 000 do 3 000 Kč

Je to taková ta zlatá střední cesta, protože v této kategorii najdete opravdu hodně pestrou nabídku rýžovarů, z nichž si vybere skutečně kdokoliv.

Jejich objem se pohybuje v rozmezí od 1,8 do 5 l s příkonem kolem 900 W. Disponují různými funkcemi, ale nabízí i programy pro jednodušší a bezpečnější přípravu rýže i dalších pokrmů, jako jsou kaše, omáčky, polévky a luštěniny.

Cena nad 3 000 Kč

V této skupině jsou již opravdu velkoobjemové rýžovary od 5,5 l výše, čemuž musí odpovídat i příkon, který je ve většině případů nad 1 000 W. Nejdražší rýžovary jsou vhodné nejen do domácností, ale také pro profesionální využití.

Kvalita zpracování je v tomto případě na té nejlepší úrovni, stejně jako funkce a programy. Není překvapením, že ty úplně TOP rýžovary koupíte klidně i za více než 10 000 korun.

Porovnat ceny rýžovarů

Jak na údržbu rýžovaru?

Vedle jednoduché přípravy rýže, by nebyla na škodu i snadná údržba. Ideální jsou takové rýžovary, které mají odnímatelnou vnitřní nádobu. Nejlepší je, když se dá nejen opláchnout, ale také vložit do myčky nádobí, není to však podmínkou pro údržbu.

Z materiálu je nejvhodnější nerezová ocel, která má velmi dlouhou životnost. Ovšem na údržbu je populární nepřilnavý povrch vyrobený ze speciálního teflonu. Díky tomuto materiálu se rýže nelepí na nádobu, ani nehrozí, že se přichytí.

Ovšem je nutné, aby čištění probíhalo s maximální opatrností, aby nedošlo k znehodnocení povrchu. Rozhodně nepoužívejte kovové předměty, ani drátěnku nebo něco tomu podobného, co by mohlo způsobit mechanické poškození. Ideální je jemná houbička nebo hadřík.

Druhy rýže a jejich využití

  • Rýže arborio – tento italský typ rýže je charakteristický krátkými zrnky a hodí se na rizoto. Má totiž krémovitou, ale pevnou konzistenci.
  • Rýže basmati – jedná se o dlouhozrnnou rýži, jejíž předností je, že nelepí. Je to ideální příloha k jakémukoliv pokrmu bez omáčky. Příprava netrvá déle než 10 minut.
  • Rýže carnaroli – podobá se arborio a je zcela perfektní na rizota krémového typu. Rovněž je italská a řadí se k těm vůbec nejkvalitnějším odrůdám.
  • Rýže parboiled – dobrá jako příloha a to k čemukoliv. Udržuje si vitamíny a minerály ze slupek, protože prochází speciální úpravou při loupání.
  • Rýže divoká – říká se jí také indiánská a vyznačuje se zabarvením do hněda, navíc je velmi bohatá na vitamín B. Tato dlouhozrnná rýže je skvělá do salátů a jiných pokrmů zdravé kuchyně.
  • Sushi rýže – pro přípravu sushi je tento speciální druh přímo stvořený, protože obsahuje větší množství škrobu, díky čemuž je lepivější než běžné druhy rýže a sushi se tak nerozpadá.
  • Rýže jasmínová – je známá svým úžasným květinovým aroma a nejvíce se používá v asijské kuchyni. Je to oblíbená rýže pro pokrmy s kuřecím masem a zeleninou.

Co všechno je možné vařit v rýžovaru?

  • Vařená vejce
  • Mléčná rýže
  • Rizoto
  • Omeleta
  • Kaše
  • Zelenina
  • Luštěniny a další

Často kladené otázky k rýžovarům

Jak vybrat vhodný rýžovar?

Zaměřte se hlavně na objem, ten je nejdůležitější. Vybírejte podle toho, pro kolik lidí budete chtít chystat jídlo. Důležitý je také příkon, od kterého se odvíjí rychlost přípravy samotné rýže.

Umí rýžovar připravit i něco jiného, než jen rýži?

Ano, dokáže připravit třeba kaši, zeleninu, luštěniny nebo také vařená vejce.

Je potřeba rýži během přípravy v rýžovaru míchat?

Vůbec ne, je to zcela bez práce. Jen vsypete rýži, zalijete optimálním množstvím vody a necháte vše na rýžovaru. Kolik rýže uvaří rýžovar najednou?

To je individuální a záleží vždy na kapacitě rýžovaru. U velkých rýžovarů se většinou zvládne připravit na jedno vaření až 12 porcí. Jinak je to vždy podle typu přístroje.

Jak dlouho se rýže v rýžovaru vaří?

Rýžovary si délku vaření určují sami a to, jestli má rýže tu správnou konzistenci záleží na tom, jestli jsme správně určili dávku vody a rýže v co nejvhodnějším poměru. Když se všechna voda odpaří, respektive vsákne do rýže, tak se přístroj automaticky vypne.

Proč se mi začala rýže v rýžovaru připalovat?

Může to být způsobeno tím, že jste přidali nesprávný poměr rýže a vody, takže bylo vody méně, než bylo potřeba a to je důvod, proč se začala připalovat.

Dalším důvodem může být poškození nepřilnavé vrstvy, která již nefunguje na 100 % a rýžovar začal fungovat nesprávně a přichytává vše, co do něj vložíte. V takovém případě je ideální sehnat novou nádobu, protože s přístrojem jinak nic není.

Tip: Když už víte, na jaké věci si dát při výběru pozor, tak se můžete podívat na náš test rýžovarů. Případně další zajímavý zdroj o přípravě rýže v rýžovaru najdete tady.

Rýžovary můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.czAllegro.cz a Mall.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.biano.cz, www.emimino.cz, www.datafi.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (193 hodnocení)
​​

Kateřina Horáková

Kateřina Horáková

Práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 25 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového. Ve volném čase si ráda přečtu dobrou knihu, tvořím videa a věnuji se své malé domácí ZOO.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

13 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Přítelkyně si moc přála dobrý a kvalitní rýžovar, no pro mojí maličkost je to španělská vesnice. Bylo super, že jsem při hledání přes strejdu Googla našel váš článek, dokázal jsem podle něj vybrat vhodný spotřebič a objednal ETA Granellino 4131 90000. Byl jsem pochválen, přítelkyně je z něj nadšená a používá jej pravidelně.

  2. Nám nejlépe vyhovuje značka Silvercrest a to platí i v případě rýžovaru. Koupili jsme model Silvercrest SRK 400 C1 a naprostá spokojenost. Rýže chutná skvěle, snadno se udržuje, nepřipaluje, rýže nelepí, takže není co vytknout.

  3. Já jsem pořídila rýžovar hned, jak se dodělala v novém obydlí kuchyň. Objednala jsem Sencor SRM 0600WH a používám jej pravidelně. Jediné, co mu trochu dělá problém jsou některé značky rýže, které jsou trochu lepkavější a pak se hůř dostává hotová rýže ven z nádoby, ale jinak je to nepostradatelný pomocník, který zajistí, že už rýži prostě nespálíte.

  4. U nás se dlouho váhalo, než se vůbec nějaký rýžovar koupil, protože manžel byl doma od maminky naučený na rýži ve varných sáčcích a jinou jíst nechtěl. Nakonec jsem si ale rýžovar prosadila a teď už jinou rýži neděláme. Objednala jsem od značky Silvercrest model SRK 400 C1 a je to opravdu vynikající pomocník.

  5. Rýžovar Tefal RK102811 už mám rok. Moje celá rodina je s ním velmi spokojená. Dělá výbornou rýži, snadné ovládání a skvělá údržba.

  6. Prosím o informaci je-li nějaký rýžovar o obsahu asi 2l pouze z nerezu. Nemám rád nastříkané umělé hmoty na nádobí. Jakmile vidím, že nádoba je s nepřilnavým povrchem, tak jej zavrhnu a jiný jsem zatím nenašel.

  7. Dobrý den, po dlouhém přemýšlení jsem si rýžovar také koupila. Ale zatím jsem rozčarovana. Vyzkoušela jsem v něm vařit 3 druhý rýže a pokaždé v něm voda prska a stříká ven a rýže je na dně přichycená. A to si neumím představit že bych vařila rýži, aby byl rýžovar plný. Dávám na 1 odměrku rýže 2 odměrky vody. Rýži předem důkladně properu. Můžete mi někdo poradit co s tím?

  8. Dobrý den, jaký zvolit obsah nádoby pro jednu osobu?

  9. Moc pěkný návod, já jsem s rýžovarem moc spokojená. Zkoušela jsem v něm vařit brambory i čočku. Někdy se mi rýže trochu připálí, ale bylo to spíše ze začátku. Teď už to mám vychytané. Výhody vydím v tom, že nemusíte míchat rýži a po dokončení se udržuje teplá. Rozhodně vyzkoušejte.

    • Dobrý den Petro, máte pravdu, v rýžovaru jde vařit mnoho jiných surovin. Tady na Alze jsem teď nedávno našel fajn recepty. Koukněte :-)

Přidat komentář

Recenzer
Logo