Pergoly

Pergola je místo, kde můžete trávit příjemné chvíle zejména během letních dnů. Ti, kdo uvažují o částečně nebo zcela uzavřené pergole, mohou ji využívat prakticky celoročně. Pergola je stejně jako terasa místem, kde se schází rodina, pořádají oslavy nebo různé dýchánky. Ve větších pergolách najde svoje místo, kryl, letní kuchyně, venkovní krb i udírna. Stačí pouze pergolu vybavit funkčním zahradním nábytkem, závěsnou houpačkou a kvalitním osvětlením a můžete si vychutnávat zasloužené chvíle odpočinku.

Před samotným výběrem si položte otázku, kde bude pergola umístěna. Výběr místa má zásadní vliv na velikost i materiál, který byste měli při výběru preferovat. Poté vás již bude limitovat pouze rozpočet. Na trhu jsou zastoupeny různé pergoly, které mohou splnit vaše očekávání, mnohem častěji vám však výrobce umožní zvolit vzhled pergoly přesně podle vašich požadavků.

Při volbě materiálu můžete přihlédnout k různým doporučením, vybírat budete materiál i vzhled střechy, dále pak materiál stěn nebo podlahy. Majitelé pergol pak mohou toto místo vybavit různými doplňky, které ještě zvýší její uživatelský komfort.

Porovnat ceny pergol

Umístění

Vybrat správné místo, na kterém bude pergola umístěna se zcela zásadní. Od tohoto parametru se odvíjí vše ostatní, jako tvar, velikost, stínění i kotvení.

Přesná definice označuje pergolu jako okrasnou lehkou stavba, která může být ukotvena u venkovní zdi domů, ale jednat se může i o podloubí, které bývá viděno v zámeckých zahradách nebo parcích. Typické pergoly se hojně využívaly pro snadný růst popínavých rostlin. Moderní pergoly mohou mít podobu otevřené verandy, jejich součástí bývají markýzy i žaluzie, které stavbu chrání ze všech stran. Může však mít i podobu samostatně stojícího altánu.

Samostatná pergola

Velmi oblíbeným řešením je umístit pergolu volně do prostoru. Ačkoliv se za praktičtější řešení považuje pergola umístěná u domu nebo na dům přímo nalepená, má samostatně stojící pergola svoje kouzlo. Nepraktické je zde zejména dodatečné dodělávání osvětlení, či větší vzdálenost od domu, v případě, kdy budete pergolu využívat jako místo pro grilování nebo stolování.

Pergola u domu

Pergola může být jakýmsi prodloužením domova, většinou se jedná o zastřešenou terasu, která může být částečně nebo zcela uzavřela. Tyto pergoly bývají často prosklené, umožňují otevírání celé jedné nebo dvou stran a jsou určeny k celoročnímu používání. Do pergoly máte velmi často vstup přímo z kuchyně nebo obývacího pokoje, což zvyšuje komfortnost tohoto místa.

Velikost

S umístěním úzce souvisí velikost pergoly, zde máte větší možnosti u samostatně stojících typů. To, jakou velikost zvolíte, je však čistě individuální záležitost. Velikost pochopitelně ovlivňuje počet členů v domácnosti, ale i to, co vše chcete do pergoly umístit a jakým způsobem ji hodláte využívat.

Jediné, co si musíte v souvislosti s velikostí ohlídat je nutnost zažádat o stavební povolení v případě, kdy je pergola větší než 250m2.

Materiál

Materiál ovlivňuje pořizovací cenu, životnost, ale i vzhled pergol. Konstrukce pergoly může být vyrobena z hliníku nebo dřeva. Větší možnosti nabízí materiál střechy a zvolit můžete i typ podlahy.

Dřevěná konstrukce

Dřevěné pergoly jsou oblíbené, vyniknou v zahradách rodinných domů a velmi vhodné jsou zejména v chatových oblastech. Dřevěnou pergolu si můžete postavit svépomocí, což velmi sníží její pořizovací cenu. Běžně dostupné dřeviny však vyžadují pravidelnou údržbu. Dřevo je náchylné k plesnivění nebo jiným nemocem.

Hliníková pergola

Moderní materiál je zastoupen v mnoha barvách, což vám dává možnost pergolu dokonale sladit s barvou domu. Výhodou hliníku je dlouhá životnost a bezúdržbovou. Tento materiál byste měli volit v případě, kdy zvažujete boční stínění. Hliníkovou konstrukci mají i bioklimatické pergoly, které jsou doplněny o naklápěcí lamely.

Zastřešení

Pergole by neměla chybět ani střecha, která vám poskytne ochranu před sluncem i deštěm. Zastřešení nemusí plnit pouze ochrannou funkci, díky množství různých materiálů promění vaši pergolu na designovou stavbu.

Navíc můžete zvolit i možnost posuvného zastřešení, které si jednoduše nastavíte podle aktuální potřeby. Posuvné zastřešení mívá podobu výsuvných markýz, naklápěcích lamel, tvořit ho může polykarbonát, sklo nebo baldachýn.

Komůrkový polykarbonát

Nejoblíbenější způsob zakrytí pergoly. Tento materiál se pokládá i na jednoduché přístřešky, které slouží jako stání pro auta. Výhodou polykarbonátu je nízká hmotnost, která konstrukci zbytečně nezatěžuje, což je praktické zejména v zimě, kdy může být střecha pokryta větší vrstvou sněhu.

Materiál je i velmi odolný, je však nutné umístit polykarbonátové desky správně, aby nedocházelo k možnému zatíkání vodou, což by mohlo způsobit největší potíže v zimě. Zmrzlá voda by mohla střechu dokonce roztrhat.

Polykarbonát vás ochrání i před sluncem, možnost odclonit sluneční paprsky má zejména nejoblíbenější komůrkový polykarbonát. Kromě tohoto typu lze pořídit i vlnité nebo trapézové polykarbonátové desky.
Výhodou je i poměrně nízká cena a rozmanitost. K dostání je nejen čiré, ale také kouřové nebo barevné provedení.

Sklolaminátové desky

Sklolaminát je cenově výhodnější, výhodou i přirozenější barva světla, kterou sklolaminát propouští. Posezení pod pergolou bude díky tomu příjemnější. Sklolaminátové desky mohou být pouze čiré, proto se doporučuje preferovat desky s povrchovou úpravou, která má hrubou kapkovou strukturu.

Výhodou sklolaminátových desek je možnost pořídit si desku prakticky jakékoliv velikosti, což vyřeší potíže s napojováním a možnou netěsností. Je však nutné dodržovat doporučený rozestup mezi krokvemi, v opačném případě se může deska polámat. I v tomto případě můžete vybírat různé barvy nebo zvolit neprůsvitovou desku.

Velké pergoly se doporučuje zastřešit pomocí samonosných oblouků. Ty jsou obecně vhodné pro zastřešení staveb bez nosné konstrukce. Oblouky jsou z výroby prohnuté a kotví se pouze v rozích.

Rákos

Jestliže chcete být stylový, můžete pokrýt pergolu rákosem. Materiál je vhodný pro dřevěné i hliníkové konstrukce. Rákosové zastřešení vám umožní nerušený odpočinek ve stínu, ale neumožňuje používat pergolu za deště. Není tedy vhodný v případě, kdy máte pergolu vybavenou náchylným nábytkem nebo jiným příslušenstvím.

Asfaltové šindele

Dalším oblíbeným materiálem jsou šindele z asfaltu. Díky nim bude pergola vypadat dobře a navíc vydrží řadu let. Životnost šindelů je cca 50 let, počítat však musíte s vyšší pořizovací cenou. Asfaltové šindele nejsou nijak těžké, samotnou konstrukci tak nijak zvlášť nezatíží. Šindele velmi dobře odolávají větru, jsou obzvlášť vhodné v místech, kde celoročně více fouká.

Krytiny z PVC

Za nejlevnější jsou považovány plastové krytiny, které se však nijak zvlášť nedoporučují. Plast je velmi lehký, náchylný k poškození, odhadovaná životnost je 20 let. Plastové zastřešení mohou poškodit kroupy nebo prolomit větší vrstva mokrého sněhu. Plast je i velmi náchylný na extrémní teploty, vlivem vysoké teploty se může tavit a při velmi nízkých teplotách naopak popraskat.

Podlaha

Zvážit byste měli i materiál podlahy, i zde je na výběr z několika možností.

Dlažba

Pravděpodobně nejoblíbenější je položit pod pergolu zámkovou nebo keramickou dlažbu. Pokládka betonové dlažby je poměrně snadná, dlažba je navíc mrazuvzdorná. Keramickou dlažbu volte spíše v místech s mírnější zimou, při velmi nízkých teplotách může dlažba praskat.

Dřevo

Materiál vhodný pro dřevěné konstrukce, používá se dřevo z borovice, smrku nebo modřínu, náročnější mohou sáhnout po dražších tropických dřevinách. Jejich výhodou je vyšší odolnost a stálost. Dřevo je materiál, který vyžaduje patřičnou péči, podlahu budete muset pravidelně natírat a ošetřovat.

Dřevoplast

Pokud trváte na přirozeném vzhledu podlahy, ale nechcete se o podlahu starat, bude vám vyhovovat dřevoplast. Výhodou materiálu je odolnost, tvrdost a stálobarevnost. Dřevoplast je velmi odolný vůči slunci, škůdcům i vlhkosti. Podlaha je velmi příjemná i pro bosou chůzi a potěší i snadná instalace.

Kámen

Výhodou je zde dlouhá životnost a jednoduchá údržba. Kámen je vhodný zejména pro vlhké prostředí, nevýhodou je však složitější pokládka a vyšší cena. Nejčastěji se používá pískovec, mramor, žula nebo travertin.

Možnosti

Aby bylo možné pergolu používat v jakoukoliv denní dobu, bude se vám hodit osvětlení. To může být klasické, ale velmi oblíbená jsou i LED světla. Díky topným tělesům budete moci pergolu používat i v chladnějších dnech. Poslech hudby si užijete díky reproduktorům. Větší pergolu můžete vybavit grilem i udírnou.

Značka

Hliníkové pergoly jsou na trhu zastoupeny ve větším počtu, koupit je můžete v různých rozměrech, ale máte i možnost nechat si pergolu vyrobit na míru. Tyto pergoly jsou k dostání od značky Gutta, Scobalit, Lanit Plast, Blumfeldt, Goleto nebo třeba Rojaplat.

Dřevěné pergoly jsou zastoupeny v menším počtu, avšak tyto typy vám mnoho výrobců vyrobí na míru. Jako příklad, kde dřevěnou pergolu pořídit uvedeme Vetas, Zahrada Ježek, Home, Pergoly Trutnov, nebo třeba Nej-pergoly.cz. Obrátit se však můžete i na nějakou firmu zabývající se výrobou ze dřeva, která se nachází v okolí vašeho bydliště.

Cena

Cenu zjistíte spíše u běžně dostupných hliníkových pergol, v závislosti na velikostech a možnostech se cena pohybuje od 10 – 100 a více tisíc Kč. Stejnou cenu jistě nabízí i dřevěné pergoly. Konečný rozpočet vám však přesně řekne výrobce.

Porovnat ceny pergol

Otázky a odpovědi

Vyplatí se pořídit hotovou pergolu?

Výběr hotových pergol je opravdu velký, koupit můžete zejména vzdušné dřevěné pergoly, jejichž součástí nebývá zastřešení nebo hliníkové pergoly, pro které je zastřešení naopak typické. Dostupné jsou i zimní zahrady a pergoly s bočním stíněním.

Výhodou je jednoduchý stavebnicový systém, díky kterému zvládnete pergolu postavit svépomocí, příznivější je i pořizovací cena. Pergoly jsou na trhu zastoupeny předními výrobci, kteří jsou zárukou kvality a bezpečnosti. Díky předním výrobcům lze pořizovat hotové pergoly za velmi kvalitní, stylové i nadčasové a jejich nákupu se tak nemusíte nijak obávat.

Jakým způsobem je možné pergolu ukotvit?

V mnoha případech je možné pergolu ukotvit do fasády. Sloupky pak ukotvíte pomocí zemních vrutů nebo betonových patek. Zejména používání zemních vrutů je velmi oblíbené, protože nevyžaduje žádné velké zkušenosti ani znalosti. S tímto způsobem si poměrně snadno poradí i méně manuálně zruční. Zemní vruty však není možné použít v písčitém nebo kamenitém terénu. Ideální jsou v místech, kde se nachází pouze minimální množství kamenů.

Jestliže bude stát pergola na terase, lze ji ukotvit do zámkové dlažby i betonu pomocí speciálních úchytů, které mají tvar písmene U a připevňují se pomocí hmoždinek. Za nejstabilnější je považováno kotvení do betonových patek, které je však vzhledem k realizaci nejvíce náročné a vyžaduje nejen znalosti, ale i potřebné nářadí.

Co je bioklimatická pergola?

Pergola je doplněna o naklápěcí lamely, které reagují na změny počasí. Lamely se ovládají pomocí dálkového ovládání, v případě potřeby je můžete různě natáčet. Modernějším řešením je ovládání pomocí systému chytré domácnosti, což vám umožní lamely ovládat i pomocí chytrého telefonu.

Lamely je možné vyklápět do úhlu cca 140°, upravovat tak můžete stínění a v letních dnech vám tento způsob umožní potřebné větrání. Bioklimatická pergola je velmi odolná, lamely vydrží i větší nápor sněhu, pořídit je tak můžete prakticky kamkoliv. Konstrukce pergoly je hliníková, nemusíte si tak dělat starosti ani s údržbou.

Závěr

Pergola je moderní a praktický způsob, jak zastřešit terasu. Tyto stavby jsou typické pro novostavby a mohou mít řadu podob. Do kategorie pergol spadají i zastřešené pergoly nebo altány. Pergolu můžete koupit na trhu, nabídka je opravdu velká, oblíbená je i možnost nechat pergolu vyrobit na míru. Před samotným výběrem zvažte, kde bude stavba umístěna a co vše od této konstrukce očekáváte.


Zdroje: www.hobbytec.cz, www.geomall.cz, www.laporte.czwww.pergoly-zimni-zahrady.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (56 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

4 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Máme jí také a je parádní, mohu jedině doporučit.

  2. Původně jsem chtěla jen malou pergolu, ale nakonec jsem koupila pěkně velkou hliníkovou pergolu Lanit Plast Bioclimatic a jsem nadšená. Manžel jí umístil přesně tam, kam jsem chtěla, vypadá naprosto úžasně a přestože stála více než 40 000 korun, rozhodně to byla velmi dobrá investice.

  3. Moje paní chtěla na zahradě pergolu, tak jsem koupil Lanit Plast Bioclimatic 43 za cenu 48 tisíc. No byla nadšená, a přestože s tím byla spousta práce, mám radost také, protože to vypadá skvěle.

  4. Váš článek mi velmi pomohl.

Přidat komentář

Recenzer
Logo