Nabíječky autobaterií

Autobaterie je v automobilu naprosto nepostradatelná. Bez ní nebude moci auto ani nastartovat. Pokud budete o baterii správně pečovat, nastartujete auto i v hlubokých mrazech. Více než zima autobaterii škodí vysoké teploty. Vysoké teploty totiž podporují její samovolné vybíjení. Při péči o autobaterii vám pomůže nabíječka autobaterií.

Výběr správné autonabíječky byste neměli uspěchat. Pozornost je třeba věnovat všem zásadním parametrům, mezi které patří kapacita baterie a minimální či maximální dobíjecí proud. Správným výběrem zajistíte bezpečný a bezproblémový průběh nabíjení.

Porovnat ceny nabíječek

Typy

Nabíječky autobaterií mají několik podob. To, jakou nabíječku budete moci použít, ovlivňuje typ akumulátoru. Kromě běžných můžete pořídit speciální typy nabíječek, které nabízí nadstandardní funkce.

Transformátorová nabíječka

Levnější nabíječky neumožňují proces nabíjení řídit ani ovlivnit. Tuto nabíječku je tak nutné při nabíjení občas kontrolovat. Výhodou jednoduchých nabíječek je především nízká pořizovací cena a vysoká nabíjecí rychlost. Transformátorová nabíječka není určena pro nabíjení gelových baterií. Její používání u tohoto typu baterií vede velmi rychle ke zničení baterie.

Automatická nabíječka

Automatickou nabíječku můžete použít při nabíjení gelové i olověné autobaterie. Automatické nabíječky jsou oblíbené i proto, že jsou schopné přizpůsobit se aktuálnímu stavu baterie.

Inventorová nabíječka

Je další typ automatické nabíječky s menší hmotností a velikostí. Inventorová nabíječka je ideální k dobíjení baterek u motocyklů. Tyto nabíječky mohou vyvíjet napětí 6 – 12 V. Pouze v omezeném množství lze koupit inventorovou nabíječku s napětím 24 V. U těchto typů je však nutné počítat s vysokou pořizovací cenou.

Udržovací nabíječka

Pomocí udržovací nabíječky vybitou baterii nenabijete. S její pomocí však můžete udržovat baterii ve stavu plného dobití.

Startovací nabíječka

Tato nabíječka baterii nabije a stejně jako startovací kabely vám pomůže vozidlo nastartovat.

Multifunkční nabíječka

Tento typ nabíječky využijete k nabíjení baterie. Kromě toho je nabíječka schopná provádět diagnostiku autobaterie. Nabíječka poslouží i jako záložní zdroj, v případě, kdy dojde k vypnutí motoru. Nevýhodou multifunkčních nabíječek je vysoká pořizovací cena.

Solární nabíječka

Součástí solární nabíječky jsou fotovoltaické články. Zvolit si můžete typ těchto článku. Méně účinné jsou amorfní články, u nich musíte počítat s nižší životností. Kvalitnější jsou krystalické články, které jsou ale dražší. Pomocí solárních nabíječek můžete oživit autobaterii, ale využijete ji k nabití drobné elektroniky. Nevýhodou těchto nabíječek je poměrně vysoká pořizovací cena.

Napětí

Nabíječky autobaterií se liší nabíjecím napětím. Aby bylo možné nabíječku použít, musí být nabíječka kompatibilní s autobaterií. Informaci o napětí najdete uvedenou na štítku autobaterie.

  • Napětí 6 V – toto napětí je běžné u baterií, které jsou součástí motocyklů.
  • Napětí 12 V – je napětí autobaterií umístěných v osobních vozech.
  • Napětí 24 V – je běžné pro nákladní vozy, ale také pro větší moderní osobní vozy, které využívají větší množství elektroniky.

Nabíjecí proud

Aby bylo nabíjení bezpečné, měli byste znát kapacitu baterie. Nabíjecí proud by neměl být vyšší než 1/10 kapacity baterie. Jestliže má tedy baterie kapacitu 60 Ah, bude nabíjecí proud okolo 6 A. Větší proud by mohl baterii poškodit, nabíječka s menším proudem pak bude baterii nabíjet dlouhou dobu.

Stupeň ochrany

Je parametry, který souvisí s bezpečným používáním nabíječky. Stupeň ochrany je značen písmeny IP, zkratky těchto písmen označují ochranu vůči vodě a prachu. Nabíječky s nižším stupněm ochrany lze použít pouze při nabíjení v garáži, díky vyššímu stupni ochrany budete moci zařízení použít i mimo zastřešený prostor.

Funkce

Na trhu najdete nabíječky do auta v několika cenových skupinách. Nejlevnější nabíječky jsou jednoduchá zařízení, která nedisponují dalšími funkcemi. V závislosti na rostoucí ceně pak množství funkcí roste. Moderní nabíječky vám mohou nabídnout následující.

  • Automatické vypnutí – po skončení nabíjení se nabíječka sama vypne.
  • Pulzní nabíjení – funkce dorovnává kapacitu u odstaveného vozu. Díky pulznímu nabíjení nebude docházet k přebíjení baterie.
  • Displej – díky LCD displeji budete vědět o průběhu nabíjení. Displej bývá součástí nabíječek, které jsou schopné provádět diagnostiku.
  • Ochrana proti zkratu – bezpečnostní prvek poskytne ochranu před zkratem, přepětím i přepólováním.
  • Zimní/letní režim – přizpůsobí průběh nabíjení okolní teplotě.
  • Aktivace baterie – uvede do chodu baterii, která nebyla delší dobu používaná.
  • Záchrana – funkce, která oživí zcela vybitou baterii za pomoci vysokých proudových pulsů.
  • Míchání elektrolytu – zabrání usazování i nerovnoměrnému rozložení elektrolytu uvnitř baterie.
  • Kompresor – díky kompresoru můžete nabíječku použít i k dofukování kol.
  • Svítilna – dalším praktickým prvkem může být svítilna, která vám na práci posvítí.
  • USB port – využijete k nabíjení drobné elektroniky.
  • Paměť – autonabíječka se sama nastaví do minulého režimu nabíjení.

Značka

Nabíječka do auta je k dostání na řadě místech. Jestliže chcete koupit kvalitní a bezpečné zařízení, neměli byste se nechat zlákat nákupem levných a nekvalitních výrobků. Pro nabíječku do auta si raději zajděte do specializovaných prodejen. Zde najdete modely značek Deca, Telwin, Geko, Compass, Tecmate, Yato, Kraft&Dele, Güde, Extol a dalších.

Cena

Jednoduchou nabíječku koupíte za cenu okolo 500 Kč. Jestliže použijete nabíječku spíše příležitostně a při výběru se zaměříte na kvalitního výrobce, bude vám i takto levná nabíječka stačit. Zkontrolovat byste měli pouze kompatibilitu s autobaterií a ověřte i to, zda jsou součástí nabíječky bezpečnostní prvky.

Cena dražších nabíječek se pohybuje v rozmezí 1 – 3 000 Kč. Zde již máte k dispozici více funkcí i příslušenství. I tyto nabíječky jsou vhodné pro běžné používání. Majitelé autoservisů mohou koupit nabíječku za více než 5 000 Kč. Tyto nabíječky již provedou i diagnostiku autobaterie.

Porovnat ceny nabíječek

Otázky a odpovědi

Jaký je rozdíl mezi autonabíječkou a startovacím boxem?

Nabíječku využijete primárně k nabíjení baterie. Některé nabíječky mohou baterii udržovat v dobré kondici. Nabíječku zprovozníte pouhým zapojením do elektrické sítě. Před tím stačí umístit svorky na oba póly baterie. Autonabíječka není schopná autobaterii uchovávat. Startovací boxy jsou složitější zařízení, která využijete k nastartování auta, ale poslouží i jako samostatný zdroj energie. Některé boxy lze využít i jako powerbanku.

Čemu ještě věnovat pozornost?

Opomenout byste neměli ani přívodní kabel, který je součástí nabíječky. V jeho případě vás bude zajímat délka. V ideálním případě by měl mít délkou okolo 1,5 metru. Běžně narazíte na nabíječky s kratším kabelem.

Jak dlouho trvá nabíjení autobaterie?

Doba nabíjení závisí na typu nabíječky. Většinou však bude auto připravené za 1 – 2 hodiny. Abyste měli jistotu, že nedojde k přebíjení, je vhodné pořídit nabíječku, která se po skončení procesu sama vypne.

Závěr

Nabíječka autobaterií mají několik podob. Nejlevnější jsou klasické nabíječky, u kterých je nutné proces nabíjení kontrolovat. Tento typ baterií je díky tomu méně oblíbené, navíc nejsou vhodné pro nabíjení gelových baterií. K oblíbenějším patří automatické nabíječky, které lze použít k nabíjení olověných i gelových baterií. Výhodou je, že nabíječka sama pozná stupeň vybití a podle toho regulují dodávaný proud.

Udržovací nabíječka ohlídá stupeň nabití, ale nenabijí zcela vybitou baterii. Nabíječka s funkcí startu baterii nabije a pomůže i s nastartováním. K nabíjení motorky můžete použít invertorovou nabíječku, nejmodernějším typem je multifunkční nabíječka, která zvládne provést komplexní kontrolu autobaterie. Solární baterie nepotřebuje elektrickou přípojku a využít ji můžete i k dobíjení drobné elektroniky.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.alza.cz, www.mall.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (60 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Kupoval jsem nabíječku autobaterií od značky Deca a spokojenost. Zatím tedy slouží jak má a nebyl s ní žádný problém.

  2. Mám nabíječku autobaterií od značky Bosch a šlape skvěle. Baterie je v případě potřeby nabitá poměrně rychle, oproti předchozí nabíječce je to vítaná změna, protože tam se nabíjení táhlo dost dlouho.

Přidat komentář

Recenzer
Logo