Pařeniště

Cena potravin neustále stoupá, kvalita však vysoké ceně mnohdy neodpovídá. Z tohoto důvodu roste opět zájem o domácí zeleninu. Pokud to vaše bytové podmínky alespoň trochu dovolí, můžete začít s pěstováním bio zeleniny také vy. Jednou z možností, jak si zajistit obstojnou úrodu představuje vlastnictví pařeniště.

Pařeniště je menší alternativou skleníku, jeho předností je možnost stavbu libovolně přemísťovat, rozšiřovat nebo naopak zmenšovat. Pařeniště je i cenově dostupnější a jednoduchá je i samotná stavba.

Při výběru pařeniště je nutné položit si otázku, které plodiny chcete pěstovat a samozřejmě je důležitá i velikost vaší zahrady. Poté již můžete vybírat potřebnou stabilitu konstrukce i materiál výplně. Před koupí si zkontrolujte také způsob větrání.

Porovnat ceny pařenišť

Nejlepší pařeniště

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Nohelgarden MINI DOUBLE polykarbonát 1x1x0,5h 85 % 2 025 Kč Zobrazit Garho.cz
2. G21 Pařeniště dvoudílné GA12 100x120x40 cm 75 % 1 935 Kč Zobrazit Tipa.eu
3. Gutta Gardentec pařeniště 100×60 cm 73 % 1 635 Kč Zobrazit Guttashop.cz
4. Gutta Gardentec pařeniště 100×120 cm 68 % 2 426 Kč Zobrazit Baushop.cz
5. Linder Exclusiv MC4361 100x60x30 60 % 679 Kč Zobrazit Mall.cz

Typy

Pařeniště můžete založit několika způsoby. Ty se liší také dobou použití, zatímco jednodušší pařeniště budete využívat standardně sezóně, ty složitější vám mohou sloužit celoročně.

Studené pařeniště

Takto založené pařeniště představuje nejčastější variantu. První vrstva je tvořena hnojem, který tvoří základ. Funkcí hnoje je vyživovat plodiny a rostliny, které jsou do pařeniště umístěny.

Další vrstvou je kvalitní zemina. Takto připravenou půdu je nutné nechat několik dní pracovat. Poté se do ní mohou sázet rostliny. Zdroj tepla jsou v tomto případě sluneční paprsky, které k rostlinám pronikají přes výplň. Pařeniště je možné využívat pouze sezónně.

Teplé pařeniště

Teplé pařeniště zajišťuje rostlinám teplotní komfort pomocí rozkladu biomasy. Svůj podíl mají pochopitelně i sluneční paprsky. Od studeného se liší způsobem založení i poměrem hnoje.

Hnůj tvoří větší vrstvu, kromě něj je možné použít i slámu, listí. Hnůj by měl být navrstven v rozmezí 30 – 40 cm a je nutné ho řádně ušlapat. Poté se na něho navozí ještě potřebná vrstva zeminy.

Během několika dní se začne hnůj zahřívat a to až na teplotu 65°C. Díky vysoké teplotě dojde ke zničení semen plevele, plísní ale také vajec slimáků. Postupně bude teplota klesat, až dojde k její stabilizaci. To je chvíle, kdy je možné pařeniště použít. Teplá pařeniště se zakládají již od konce ledna a nejpozději pak do konce března.

Vyhřívané pařeniště

Poslední možností je založit tzv. vyhřívané pařeniště. Zdrojem tepla je v tomto případě obyčejná žárovka. Ta se vkládá do uzavřené okapové pozinkované roury. Není však možné použít jakoukoliv žárovku, ale pouze model s celoporcelánovou objímkou.

Materiál

Výrobní materiál má vliv na cenu i životnost pařeniště. Nejlevnější typy vyrobené z PVC desek vložených do kovové či drátěné konstrukce vydrží cca 1 – 2 roky. Větší životnost nabízí dřevěné konstrukce, avšak pouze za předpokladu, že je dřevo ošetřeno kvalitním nátěrem. Dá se říct, že neomezenou životnost a téměř nulovou údržbu získáte v podobě klinikové konstrukce, která je i jednou z nejstabilnějších.

Samotná střecha je vyrobena z polykarbonátu nebo skla, ale koupit můžete i pařeniště kryté speciální fólií.

  • Fólie – je ideální v případě, kdy pařeniště využijete pouze k urychlení růstu rostlin
  • Polykarbonát a sklo – pařeniště opatřená touto výplní představují stálou stavbu. Jsou vhodné k pěstování rajčat, paprik i okurek.
  • Výhodou je výborná tepelná izolace. Z hlediska životnosti je vhodnější polykarbonát, který je odolnější například vůči krupobití. I tento materiál poskytuje vysokou propustnost světla.

Velikost

Velikost pařeniště je druhým nejdůležitějším parametrem. Díky obrovskému výběru můžete vybrat model vhodný na balkon, terasu i jakkoliv velkou zahradu.

Nejmenší pařeniště mají podobu miniskleníků. Použít je můžete k pěstování bylin či rychlení růstu rostlin. Některé mohou být vybaveny také LED světlem.

Nejoblíbenější jsou pravděpodobně středně velká pařeniště. Jejich délka je v rozmezí 1 – 3 metrů.

Největší pařeniště mohou mít na délku více než 2 metry a díky výšce, která vám dovoluje uvnitř stát, se velmi podobají klasickému skleníku. I zde však najdete i klasická pařeniště, která umožňují odstranění oken.

Větrání

Každé pařeniště je nutné podle potřeby větrat. Ve většině případů je možné pařeništní okna zvednou, nebo zcela odstranit. U větších pařenišť je možné k větrání použít okna či speciální větrací otvory. Ty jsou zpravidla uzavíratelné pomocí suchého zipu.

Před koupí si ověřte, jakým způsobem je možné větrání provádět a jaký budete mít k plodinám přístup.

  • Výklopné víko – tento způsob větrání ochrání rostliny v pařeništi před větrem i deštěm. Výklopná okna jsou pro větší stabilitu opatřena podpěrami. Častým prvkem je také aretace, která vám umožňuje nastavit velikost větracího otvoru.
  • Výsuvné víko – tato varianta vám umožní snadnější přístup k rostlinám

Značka

Oblíbená pařeniště dodává Nohel Garden, Lanit Plast, Juwell, Romberg, G 21, M.A.T, Linder a mnoho dalších. Na výběr máte mnoho velikostí, a materiálů.

Pokud si z opravdu pestrého výběru nevyberete, je možné nechat pařeniště vyrobit přesně podle vašich požadavků. Domácí kutilové si s jeho stavbou poradí sami.

Cena

Cenu pařeniště udává velikost i výrobní materiál. Nejlevnější modely koupíte již za necelých 100 Kč. Jedná se o miniaturní velikost vhodnou k předpěstování rostlin. Větší záhonkové pařeniště koupíte za necelých 1 000 Kč. Konstrukce je ve většině případů hliníková a výplň tvoří polykarbonát.

Pařeniště s kvalitní ocelovou konstrukcí vyjde s ohledem na velikost na 3 – 10 000 Kč. Obdobná je i cena dřevěných variant.

Porovnat ceny pařenišť

Otázky a odpovědi

Jak postavit pařeniště?

Pařeniště nevyžaduje stavbu betonových základů, jako například skleník. Ti, kdo budou mít pařeniště umístěné na jednom místě dlouhodobě, mohou konstrukci pomocí betonových základů zpevnit. V opačném případě je nutné provést pouze její kotvení.

Jaký hnůj je nejlepší pro založení pařeniště?

Nejlepší možností je použít koňský hnůj. Pokud ho však nemáte, můžete použít jakýkoliv jiný hnůj, například kravský, ovčí nebo králičí. Hnůj by měl být navršen ve výšce 30 – 40 cm. Pod hnůj je možné vytvořit malou drenážní vrstvu vytvořenou ze štěrku nebo písku.

Jaká je další alternativa pařeniště?

Kromě pařeniště, můžete k rychlení růstu i pěstování rostlin pořídit fóliovník nebo skleník. Fóliovník je nejlevnější možnost, avšak ze jmenovaných možností má právě fóliovník nejkratší životnost.

Nejdražší variantou je stavba skleníku. Skleník je stavba, která vyžaduje betonové základy a vyznačuje se nejvyšší pořizovací cenou i dlouhou životností.

Závěr

Ti, kdo to myslí s pěstováním rostlin opravdu vážně, by měli investovat do kvalitního pařeniště s robustní ocelovou konstrukcí.

Tyto pařeniště mají obvykle výplň vyrobenou z odolných polykarbonátových tabulí. Pro pouhé rychlení růstu vám však postačí jednoduché pařeniště s fóliovou výplní. Díky obrovskému výběru vyberete velikost podle vašich představ. A kutilové mohou pařeniště vyrobit z desek nebo cihel.


Zdroje: www.penta.cz, www.tipnet.cz, www.kasa.cz, www.gampre.cz, www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (56 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Děkuji za zajímavý článek, upřímně pařeniště je pro mě naprosto neznámou oblastí, ale když ho chtěl můj manžel na zahradě instalovat, bylo jeho pořízení samozřejmě na mě. V životě jsem něco takového nekupovala, neznám to, do domku se zahradou jsem se přestěhovala až po svatbě, takže o zahradničení také nic nevím, ale nakonec jsem objednala pařeniště od Nohel Garden a byla jsem dokonce i pochválena, takže díky za pomoc.

  2. Článek byl pro mě velmi přínosný.

Přidat komentář

Recenzer
Logo