Hmoždíře

Hmoždíř je speciální nádoba s podlouhlou paličkou, která se používala zejména v minulosti na roztloukání či drcení koření a dalších surovin, které bylo potřeba roztloukáním zpracovat. Stáří nejstaršího nalezeného hmoždíře se dotuje do doby více než 35 000 let před Kristem, což dokládá, že se po staletí jedná o nepostradatelného pomocníka, který mnohým poslouží i v dnešní moderní kuchyně.

V současné době se změnit způsob používání hmoždíře, kromě roztloukání koření a drcení bylinek se používá na přípravu pesta či různých dochucovacích směsí. Přibyly i další výrobní materiály, které doplnily ty tradiční. Právě výrobní materiál, tvar a velikost jsou ty nejdůležitější parametry, které je třeba při výběru hmoždíře zohlednit.

Porovnat ceny hmoždířů

Nejlepší hmoždíře

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Banquet Hmoždíř Lavender 11,5 cm 100 % 229 Kč Zobrazit Mall.cz
2. ORION MRAMOR 11.5 cm 100 % 299 Kč Zobrazit 4home.cz
3. Banquet COLLEZIONE BIANCA 11,5 cm 95 % 179 Kč Zobrazit Expert.cz
4. Tescoma Hmoždíř PRESIDENT 92 % 769 Kč Zobrazit Tescoma.cz
5. Tescoma Hmoždíř Online 6 cm 90 % 199 Kč Zobrazit Tescoma.cz

Hmoždíř/mlýnek

Pro přípravu mletého koření můžete kromě hmoždíře použít také mlýnek na koření.

Hmoždíř

Pořízení tohoto starodávného pomocníka může být pro mnohé úsměvné. Představa zdlouhavého zpracovávání koření není mnohdy lákavá, přesto však hmoždířům ještě zdaleka neodzvonilo.

Hmoždíř je stále používá v kuchyních po celém světě, a často ho můžete vidět i v rukách opravdových profesionálů. To nejlepší, co vám tento jednoduchý výrobek nabízí je zpracovávání surovin při vynaložení nižší energie. Díky tomu, že je příprava pouze ruční, nejste schopni při drcení vyvinout takovou sílu a rychlost. Díky tomuto pomalému zpracovávání si suroviny udrží svoji chuť a aroma.

Mlýnek

V moderních domácnostech se často na drcení koření, bylin a zpracovávání dalších surovin používají elektrické mlýnky.

Tato příprava je velmi rychlá a jednoduchá, což je tím hlavním důvodem, proč jsou pro mnohé tyto výrobky atraktivnější. Při rychlém zpracování se však nemůže chuť rozvinout tím správným způsobem. Rychlost vede i k nechtěnému zahřívání zpracovávaných surovin, což jim ještě více uškodí. Nevýhodou mlýnků je i složitější čištění.

Materiál

Tradičním výrobním materiálem je kov. Moderní hmoždíře jsou vyrobeny z dalších materiálů.

  • Litina – jedná se o těžký a odolný kov. Není to však ta správná volba, protože tento materiál je náchylnější ke korozi. Působit na něj mohou také kyseliny, které se během používání uvolňují z některých surovin. To se pak může podepsat na chuti.
  • Mosaz – hmoždíře vyrobené z mosazi lze použít spíše jako dekoraci. Tyto hmoždíře mívají spíše rovné dno, což se odráží na horší přípravě zálivek a marinád. Použít ho však můžete na drcení některého koření.
  • Bronz – na různých bazarech jsou k dostání nejčastěji krásné bronzové hmoždíře. Ačkoliv vás ohromí svých vzhledem, nejsou určeny k ostrému používání. Bronz je křehký materiál a největší nevýhodou je vylučování škodlivého olova. To se v podobě toxických látek uvolňuje do koření.
  • Zinek/nerez – zcela výjimečně můžete narazit na hmoždíře vyrobené z těchto materiálů. Ani koupě tohoto hmoždíře není šťastná, protože oba materiály jsou velmi náchylné k poškrábání.
  • Keramika – moderní materiál, který je však křehký. Má jednu velkou přednost a tím je skutečnost, že nenasává pachy drcených surovin. Lze ho snadno umýt a často se používá v lékárnictví. Nevýhodou je i příliš hladký povrch, který drcení nijak neusnadní.
  • Dřevo – tradiční levný materiál, je vhodný k drcení bylin nebo ořechů. Dřevěné hmoždíře však natahují pachy, proto jsou vhodné pouze k drcení suchých surovin. Nevýhodou je i obtížnější čištění.
  • Kámen – za nejlepší volbu jsou považovány hmoždíře vyrobené z žuly či mramoru. Ani kámen nemá vliv na chuť drcené suroviny, hmoždíř je velmi odolný a použít ho můžete na zpracování jakékoliv suroviny. Výhodou je i dlouhá životnost, hmoždíř mohou používat celé generace.

Značka

Hmoždíř můžete koupit na bazarových portálech. Zde se prodávají především starožitné hmoždíře, které jsou vyrobeny z kovu a na zpracovávání potravin nemusí být zcela ideální. Tyto krásné hmoždíře však budou spíše plnit dekorativní funkci. Do kuchyně si raději pořiďte kvalitní hmoždíř, který je k dostání od předních výrobců, mezi které patří například Tescoma, Orion, Toro, Westmark, Cilio, Küchenprofi a další.

Cena

Za méně než 300 Kč je možné koupit menší hmoždíře vyrobené z porcelánu, keramiky, ale i mramoru. Jsou vhodné k drcení bylinek, koření i pro přípravu pesta. Větší hmoždíře lze koupit ta cenu od 500 – 600 Kč. Tyto hmoždíře jsou nejčastěji opět vyrobené z mramoru, k dalším materiálům patří dřevo nebo porcelán. Cena největších hmoždířů šplhá přes 1 000 Kč.

Porovnat ceny hmoždířů

Otázky a odpovědi

Co lze v hmoždíři zpracovávat?

V hmoždíři můžete zpracovávat různé koření, je vhodný k přípravě nesušených bylin. V hmoždíři roztlučete semena, různé bobule a plody. Nevadí mu ani aromatický česnek. Oblíbený je i pro přípravu dochucovacích směsí a pesta.

Je možné koupit hmoždíř z bazaru?

Na bazarech jsou dostupné zejména staré výrobky, které jsou vyrobeny z litiny nebo bronzu. Vzhledově se jedná o velmi krásné kousky, které budou plnit i dekorativní funkci.

Potíž může být však s jejich funkčností, starší hmoždíře mohou více podléhat korozi či jinému mechanickému poškození. Z hlediska takovýchto poškození je zcela nejhorší pořídit hmoždíř z bronzu. Ten není stavěn na ostré používání, těchto výrobků se na bazarech vyskytuje vůbec největší množství.

Jaký materiál při výběru preferovat?

Za vůbec nejkvalitnější jsou považovány lávové hmoždíře, jejich povrch bývá drsný, což drcení urychluje i usnadňuje. Stejně kvalitní jsou hmoždíře vyrobené z mramoru nebo granitu. Oba materiály jsou bytelné a mají dlouhou životnost. Za méně vhodné materiály je považováno dřevo, porcelán a mosaz.

Závěr

Hmoždíře stále patří mezi oblíbené vybavení kuchyně, o čemž vypovídá i velké zastoupení na trhu. Při výběru hmoždíře platí jednoduché pravidlo, čím je hmoždíř tvrdší, tím je lepší a bytelnější. Prakticky jakékoliv suroviny zpracujete v hmoždířích vyrobených z kameniny.

Důležitý je i tlouk, ten musí padnout ideálně do ruky, aby byla práce příjemná a pohodlná. Pro běžné používání se doporučuje pořídit hmoždíř o velikosti okolo 17 cm, s takovou velikostí dobře zpracujete i větší množství surovin.

Hmoždíře můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz, Mall.cz a Tescoma.cz


Zdroje: www.tescoma.cz, www.rojikovokoreni.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (54 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

3 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Nedávno jsem si pořídila hmoždíř Orion a je perfektní. Moc dobře se čistí, skvěle se v něm rozmělňují bylinky i koření, navíc v něm nezůstávají pachy.

  2. Používám pravidelně hmoždíř od společnosti Banquet a je super. Rozhodně se s nim moc dobře pracuje a snadno se čistí.

  3. Jak jsem si tento článek přečetla a sepsala důležité věci, tak jsem si ho hned vybrala a objednala domů. :D

Přidat komentář

Recenzer
Logo