Abychom uchovávali potraviny, co nejdéle čerstvé používáme nejen v domácnostech, ale i různých gastronomických provozech velice často igelitové sáčky či fólie. Ty samozřejmě různě skládáme a zavazujeme, aby se k obsahu sáčku nedostával vzduch. Bohužel nebýváme zpravidla příliš úspěšní a potraviny rychle podléhají zkáze.
Nejlepší svářečky fólií
Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.
Pořadí | Název | Hodnocení | Cena od | Porovnat ceny | Koupit |
1. | Maxxo VM Profi | ⭐ 95 % | 2 429 Kč | Zobrazit | 4home.cz |
2. | MAXXO VM5000 | ⭐ 94 % | 1 410 Kč | Zobrazit | Allegro.cz |
3. | Lauben Vacuum Sealer VS01 | ⭐ 87 % | 1 390 Kč | Zobrazit | 4home.cz |
4. | Concept FRESH VA-0010 | ⭐ 84 % | 1 288 Kč | Zobrazit | 4home.cz |
5. | ETA Electronic 0762 | ⭐ 68 % | 999 Kč | Zobrazit | Kulina.cz |
Jak vybrat vakuovačku?
Pomocníkem by nám pro tyto situace určitě mohla být vakuovačka! Už jste přemýšleli o jejím nákupu, ale nakonec jste se ztratili v široké nabídce? Přinášíme vám pár tipů, podle čeho vybírat, abyste byli nakonec s výrobkem spokojeni, ale nejdříve si řekněme, jak vlastně funguje.
Jak funguje vakuovačka?
Vakuovačky se dnes rozšiřují z podnikového prostředí i do domácností, protože až desetinásobně prodlužují čerstvost potravin. To se tomuto šikovnému přístroji daří, protože kromě zatavení potravin do fólie odsaje i přebytečný vzduch, který způsobuje kažení. Vakuováním nejvíce prodloužíte životnost čerstvému ovoci, zelenině nebo masu, které jsou nejvíce ohroženy bakteriemi a plísněmi.
Vakuovačka je praktickým pomocníkem třeba i při marinování, protože za její pomoci můžeme naložit třeba pár plátků krkovice. Kromě toho, že mít balíček masa v lednici, který nevyteče je praktičtější než maso v prostorově náročné misce, se po odsátí vzduchu krásně roztáhnou póry masa a s marinádou se lépe rozleží.
Typy
První, nad čím se musí každý při nákupu vakuovačky zamyslet, je otázka, jaký typ vakouvačky je pro nej ideální.
Máme dva základní typy vakuovaček, a to vakuovačku ruční a vakuovačku automatickou, každá z nich má samozřejmě své výhody i nevýhody, které je potřeba promyslet.
Abychom si vybrali tu správnou, měli bychom si zodpovědět několik otázek:
Jak často budeme vakuovat?
Podle toho, jak často budeme vakuovat volíme nejen typ, ale i velikost vakuovačky. Proč mít na kuchyňské lince něco, co nám tam jen bude zabírat místo a budeme z toho jen otírat prach. Pokud neplánujeme používat vakuovačku příliš často je lepší volit menší model, který se vejde do skříňky nebo šuplíku.
Pokud máme v plánu vakuovat častěji, protože si chystáme jídlo dopředu či máme zahrádku, ze které budeme chtít sklizeň déle skladovat čerstvou volíme raději dostatečně velký model.
Co se týče výběru typu vakuovačky tak, jestliže plánujeme vakuovačku používat častěji doporučujeme volit automatický model. Automatická vakuovačka vám ušetří nejen váš čas, ale také námahu, protože při používání ruční vakuovačky musíte značně zapojit svaly.
Co budeme vakuovat?
Před vlastním nákupem vakuovačky bychom se měli zamyslet i nad tím, co vlastně budeme nejčastěji vakuovat.
Nejen, že je důležité, zda budeme vakuovat měkké či šťavnaté potraviny, ale také jejich rozměr. Vakuovačka by vždy měla mít o pár centimetrů větší vakuovací komoru.
A co se týče konzistence potravin, jestliže plánujeme vakuovat především křehčí potraviny, je doporučené používat automatické vakuovačky, které disponují i odpovídajícími programy vakuování.
Do jakých sáčků budeme vakuovat?
Ač se může zdát, že sáčky do vakuovačky prostě někde koupíme nebo objednáme z internetu, je tato otázka také velmi důležitá. Ne každý sáček můžeme použít do zvolené vakuovačky a pořizovací ceny vakuovacích sáčků jsou také velmi rozdílné.
Když si to shrneme tak, pro příležitostné používání pro vakuování základních potravin je ideálním řešením ruční vakuovačka, které se také někdy říká domácí. Tyto vakuovačky mají kompaktní rozměry a sáčky do nic koupíme i v menším množství, takže se nejedná o velkou jednorázovou investici, na druhou stranu bývají tyto sáčky poměrně drahé.
Dražší provoz nám kompenzuje nižší pořizovací cena ruční vakuovačky, která je velmi příznivá. Nevýhodou je nutnost použít vlastní sílu při provozu a neustálé investice do nákupu baterií.
Pro pravidelné a časté používání jsou vhodné spíše automatické vakuovačky, které se vyrábějí i v kompaktních rozměrech pro domácnosti. Automatická vakuovačka má sice vyšší pořizovací cenu, ale ušetří mnoho času a námahy, a navíc mnohem efektivněji odsává vzduch. Další výhodou pak je možnost doplnit automatické vakuovačky o řadu příslušenství.
Automatické vakuovačky zároveň slouží jako svářečky fólií, dokážou tedy vytvořit pevný svár na fólii a není tak nutné používat speciální sáčky s uzávěry.
Typy podle konstrukce
Dalším a mnohem podrobnějším dělením typů vakuovaček je dělení podle konstrukce. Vakuovačky podle konstrukce neboli na základě principu jejich fungování dělíme na baličky externí vakuové, komorové vakuovačky, zatavovací baličky a baličky volně stojící.
Baličky externí vakuové
Jsou určeny pro domácí použití, protože nejsou určeny k pravidelné a stabilní zátěži. Tyto domácí otevřené vakuovačky doporučujeme používat zejména při vakuování tuhých potravin. Sáčky se to této baličky vkládají zvenčí a používají se především pro vakuování sáčků.
Komorové vakuovačky
Mohou být použity i pro komerční provoz, zde je však nutné sledovat na jaké množství balení denně jsou určeny. Surovinu, kterou chceme zabalit vkládáme přímo do této baličky, a i přesto je tato potravinová balička vhodná i pro měkké až tekuté potraviny.
S tímto typem potravinové vakuovačky je práce opravdu rychlá a efektivní, což se samozřejmě odráží ve vyšších pořizovacích nákladech. Rovněž jsou podstatně náročnější na prostor a manipulaci při případném přenášení, větší modely není prakticky možné přenášet.
Zatavovací baličky
Jsou určeny především pro komerční a profesionální provoz. Tento druh vakuovaček pracuje opravdu rychle a efektivně, rovněž jim nevadí ani větší objem balených surovin. Jedná se již o vakuovačky pro náročnější zákazníky.
Baličky volně stojící
Jsou pak určeny pro průmyslovou výrobu, fungují na stejném principu jako komorové vakuovačky, ale pracují s mnohem větším objemem potravin a jsou opravdu velmi rychlé. Volně stojící baličky najdeme zejména ve velkokapacitních gastronomických provozech.
Funkce
Je samozřejmé, že vakuovačky mohou mít rozličné funkce, které se budou značně lišit podle typu a pořizovací ceny této potravinové baličky. U mnohých z nich se často rozmýšlíme, zda je vůbec budeme, kdy potřebovat a pak když je zkusíme jsme z nich nadšeni. Níže se podíváme nejen na základní, ale i rozšiřující funkce, které bychom měli před nákupem vakuovačky zvážit.
Hlučnost
Je jedním z parametrů, na které bychom rozhodně neměli zapomínat, protože příliš hlučná vakuovačka nemusí otravovat jenom nás, ale třeba i naše sousedy a omezí nás tak v jejím používání. Ideální jsou vakuovačky s hlučností do 65 dB, na trhu se totiž setkáme i s baličkami potravin, které mají hlučnost i přes 80 dB a takový hluk už dokáže otrávit i vlastního uživatele baličky.
Výkon a příkon
Patří mezi parametry, které sledujeme u většiny nakupovaných spotřebičů. Příkon nám vždy udává spotřebu energie daného spotřebiče, u domácí vakuovačky se příkon pohybuje mezi 100–200 W v případě průmyslových vakuovaček se dostáváme k číslu i hodně přes 2 500 W.
Výkon je pak udáván ve formě sacího výkonu kompresoru, který je udáván v litrech. Domácí vakuovačky potravin dosahují sacího výkonu kompresoru mezi 10-20 litry.
Podtlak
Úzce souvisí s výkonem zařízení a udává se v barech. U domácích vakuovaček se podtlak pohybuje někde kolem 0,8 baru. Obecně samozřejmě platí, že čím je toto číslo vyšší tak je balení dokonalejší a neprodyšnější. Na druhou stranu zde platí, že pokud je podtlak příliš vysoký mohou být křehké potraviny rozmáčknuty.
Odsávání vzduchu
Je u kvalitních vakuovaček základem, protože neslouží jen jako svářečky fólií a dokážou odsát nadbytečný vzduch.
Dvojitý svár
Je funkce, kterou jistě nejednou oceníme, protože druhý svár slouží jako pojistka, kdyby se první svár poškodil, což se samozřejmě může stát. Pokrm je tak bezpečněji zabalen a nejen, že je méně ohrožen rizika zkažení, ale také jen tak nehrozí, že nám vyteče volně do lednice či mrazničky.
Měkké odsávání
Je doplňkovou funkcí, která nám řeší problém s příliš vysokým pod tlakem, o kterém jsme mluvili výše. Díky této funkci nehrozí rozmačkání či jiná deformace potravin. Tuto funkci však nejvíce oceníme při odsávání vzduchu z polévek nebo omáček.
Pojistka proti přehřátí
Je samozřejmě především bezpečnostní funkcí, pokud se přístroj zahřeje na příliš vysokou teplotu nad rámec provozní teploty, tak se vakuovačka sama vypne. Tato pojistka chrání nejen přístroj samotný před nezvratným poškozením, ale také naši domácnost a naše zdraví.
Displej
Nalezneme u vyšších modelů vakuovaček. Na displeji se nám zobrazují informace o aktuálně používaném programu, dále pak o stavu odsávání, vakuování a můžeme přes něj ovládat různá nastavení vakuovačky.
Elektronické sledování potravin
Je funkce, kterou disponují především vakuovačky vybavené vakuovou pumpou. Díky této pokročilé funkci jsou potraviny při vakuování a balení lépe chráněny, než je u běžných vakuovaček možné.
Indikátory
Se vyskytují na některých modele vakuovaček místo displeje, tyto indikátory ve formě drobných světýlek nás informují o stavu odsávání a vakuování.
Možnost mytí v myčce
Je pak příjemným benefitem, protože nám opět ušetří čas a práci. Některé odnímatelné části se totiž velmi složitě čistí a moct je nechat pořádně umýt v myčce nás přeci jen potěší.
Příslušenství
Řada výrobků z oblasti potravinových baliček, respektive vakuovaček má dostupné různé příslušenství, bez kterého se neobejdeme nebo nám mají usnadnit práci s přístrojem.
- Váha – bývá součástí některých automatických vakuovaček, k jiným je možné ji dokoupit zvlášť.
- Řezací nůž – může být součástí základního balení nebo může být dokoupen zvlášť slouží k řezání fólií pro přípravu vakuovacích sáčků.
- Náhradní fólie – bývá z uvedeného příslušenství nejčastěji součástí základního balení vakuové baličky a dává nám tak čas, než zjistíme, kde danou fólii výhodně zakoupit. Při nákupu fólii si musíme dát pozor, zda do naší vakuovačky můžeme dát univerzální fólie nebo pouze určený typ.
Cena
Cenový rozptyl u vakuovaček je opravdu velký, nejlevnější domácí ruční vakuovačky se dají pořídit za méně než 1 000 korun. Nejrozšířenější jsou však vakuovačky s cenou do 3 000 korun, tyto domácí vakouvačky již mají i některé pokročilejší funkce. Jedná se však o externí vakuové baličky.
Za zlatou střední cestu pak považujeme vakuovačky s cenou okolo 5 000 korun, které již mají i nějaké to základní příslušenství a mají většinu funkcí, jenž využijeme i v domácím prostředí. Zpravidla již obsahují i náhradní sáčky a mnohdy i náhradní fólii.
Dražší modely v cenové relaci 5 000-10 000 korun pak nabízí LED indikaci, možnost marinování, časovač, vestavěnou řezačku a mnoho dalšího. Jedná se tak již o modely, které jsou vhodné pro náročnější uživatele či pro častější používání. Navíc k těmto modelům seženete na trhu i mnohem více příslušenství.
Nejdražší dostupné modely jejichž cena startuje na 10 000 korun, jsou pak určeny pro nepřetržitý provoz v profesionálních gastronomických provozech.
Nejznámější značky
Nejznámějšími značkami na trhu s vakuovačkami jsou Sencor, Tefal, Profi Cook, Maxxo, Guzzanti, Catler či Philco. Je zřejmé, že vakuovačky si našli své místo v sortimentu mnoha známých značek.
Pro domácí užití se nejčastěji kupují značky výrobky značek Sencor, Tefal, Philco, Eta, Silvercrest, Domo, Lauben či Guzzanti. Méně známe, ale opravdu velmi kvalitní jsou pak výše zmíněné značky Profi Cook a Maxxo, které jsou cenově dostupné a zároveň nabízejí i pokročilejší funkce.
Bezpečnost
Při práci s vakuovačkami je nutné dbát bezpečnostních pokynů, uvedených v návodu k použití od výrobce. Za základní bezpečnostní prvek, který je považován za standard je pak považována pojistka proti přehřátí.
Závěr
Jak již bylo uvedeno výše, vakuovačky neboli baličky potravin jsou velice praktičtí pomocníci do každé domácnosti.
Kromě toho, že díky nim ušetříte, protože budete vyhazovat méně jídla jsou vakuovačky potřebné třeba pro vaření sous vide.
Při tomto způsobu přípravy masa je vakuované maso vařeno při nízké teplotě a podle špičkových kuchařů se jedná o opravdovou lahůdku. Každá domácnost tak najde pro tento přístroj doma uplatnění.
Vakuovačky můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Allegro.cz
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?
Manželka pořídila vakuovačku v Lidlu a pořád všechno mrská do balíčků a zamrazuje. Kam se v mrazáku podíváte, všude nějaký pytlík s masem, zeleninou nebo čímkoliv, co jí zrovna zapadne. No ale hlavně, že funguje.
Od té doby, co máme doma vakuovačku, prodloužila se o hodně trvanlivost potravin. Jinak jsme kolikrát spoustu jídla vyhazovali už druhý den po zakoupení.
Koupila jsem si vakuovačku G21 Nefrit a jsem s ní absolutně spokojená. Váš článek mi hodně pomohl s výběrem té správné značky.
S tímto produktem jsem náramně spokojená. Trvanlivost potravin vydrží o něco déle, takže pohoda.
Koupila jsem si tento typ vakuovačky DOMO DO331L a jsem s ní velmi spokojená. Doporučuji.
Taky ho mám doma a zatím jsem nenašla žádné negativa na tento typ produktu.
Perfektní článek, moc mi pomohl při rozhodování. Jen víc takových rad,člověk se mnohem lépe orientuje.
Děkujeme. Jsme rádi že článek pomohl.
Jsem spokojen s informacemi.
Děkujeme. Jsme rádi, že se článek líbí.