Boxovací pytle

Box je ve své podstatě jednoduchý sport, při kterém si vystačíte se třemi typy úderů a to direktem, hákem a zdvihákem. Tento sport není pouze výsada mužů, vhodný je i pro ženy, a pokud vám to zdraví dovolí, nejste limitování ani věkem. Box je také ideální pro všechny, kdo chtějí hubnout a tvarovat postavu, při boxování se totiž střídá aerobní i silové cvičení.

Box není ani nijak finančně náročný sport, stačí koupit vhodné rukavice a kvalitní pytel. Pakliže nechcete boxovat pouze doma a budete chtít trénovat i pod profesionálním dohledem, je vhodné pořídit také chránič zubů a přilbu.

Porovnat ceny boxovacích pytlů

Nejlepší boxovací pytle

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. DBX Bushido premium 140 cm 40 kg 100 % 2 572 Kč Zobrazit Mall.cz
2. inSPORTline Backley 45×180 cm 96 % 2 759 Kč Zobrazit Insportline.cz
3. InSPORTline 50-100kg 95 % 1 859 Kč Zobrazit Fitness.cz
4. DBX Bushido 140 cm 40 kg 95 % 2 240 Kč Zobrazit Mall.cz
5. InSPORTline boxovací pytel 20-50kg 90 % 1 990 Kč Zobrazit Insportline.cz

Typy

Boxovací pytle je možné rozdělit do 4 základních skupin. U malých pytlů se nesetkáte s velkým výběrem tvarů. Klasické a nejpoužívanější těžké pytle najdete v mnoha podobách, větší možnosti máte v případě dlouhého pytle, který může simulovat lidskou postavu a při boxování se tak můžete lépe zaměřit na různé části těla. Nejvhodnější je střídání všech typů, díky tomu bude trénink nejvíce efektivní.

Pytel s dvojitým koncem

Tento malý pytel je nutné připevnit pomocí speciálních gumiček k podlaze a stropu. Při úderech se pytel pohybuje na všechny strany, tzn. dolů-nahoru, dopředu-dozadu i do boků.

Pytel s dvojitým koncem je vhodný na trénování uvolněných úderů, rozvíjí rychlost a má pozitivní vliv také na postřeh. Je vhodný zejména pro ty, kdo s boxem začínají a simulovat může také chybějícího boxerského partnera.

Rychlá hruška

Jedná se o velmi malý pytel, který je možné zavěsit ke stropu, tak, abyste ho měli v úrovni očí. Díky pružnému zavěšení se po úderu pohybuje velmi rychle na všechny strany. Při boxování jste nuceni držet ruce neustále ve výšce hlavy, čímž posilujete zejména svaly ramen.

Opět je vhodný pro tréning rychlých a přesných úderů a postřehu. Ze začátku se do něj bouchá pomocí krouživých pohybů, poté je možné pokračovat dalšími pokročilejšími technikami.

Těžký pytel

Patří k nejčastějším a nejoblíbenějším pomůckám. Je k dostání v různých tvarech a velikostech. Těžké pytle jsou vhodné zejména pro rozvíjení silových úderů, zapojit se musí nejen ruce, ale také celý zbytek těla. Nevýhodou těchto pytlů je velmi omezený pohyb, čímž nebudete nuceni přemýšlet nad možnou obranou.

Boxovací trenažer

I tento pytel je k dostání v mnoha podobách, nejčastěji připomíná dlouhý, těžký pytel. Lze ho však koupit také v podobě malé hrušky. Jeho výhodou je, že je doplněn o pevný stojan a tudíž nevyžaduje žádnou instalaci. Velký pytel využijete opět především pro tréning kopů a silových úderů, hruška je vhodné zejména na tréning rychlosti a postřehu.

Plnění

Boxovací pytle jsou plněny různými materiály. Klasické náplně se od sebe co se týká techniky, příliš neliší. Z řady však vystupují pytle plněné vodou. Výhodou těchto pytlů je šetrnost ke kloubům, díky tomu je možné trénovat delší dobou s větší intenzitou.

Nejvíce jsou zastoupeny pytle, které neumožňují náplň doplňovat. Plnění je možné především u vodních pytlů, v omezené míře je možné doplňovat i jinou náplň, jako je písek nebo textil. Díky možnosti plnění můžete hmotnost postupně navyšovat. Pytle je také možné lépe přenášet nebo uskladnit.

Délka a zavěšení

To jak velký pytel koupíte, závisí pouze na tom, jakou techniku preferujete. Výšku je třeba řešit pouze v případě těžkých pytlů. Pro trénink úderů vám postačí pytle s délkou 80 – 130 cm. V případě, že chcete trénovat také kopy, vybírejte delší pytle od 150 – 200 cm.

Před nákupem však zohledněte také potřebnou výšku zavěšení. Pytel by měl být zavěšen alespoň z jedné čtvrtiny nad úrovní očí. Pytel by měl být zavěšen v prostoru tak, aby vám umožňoval volný pohyb a případné kopy.

Ve většině případů je možné pytel zavěsit do stropu, tam kde tuto možnost nemáte, je možné využít pevnou konstrukci. Vhodné je použít otočnou redukci, která tlumí přenos rázu do konstrukce. V případě, že budete pytel zavěšovat do pevného zdiva, můžete využít závěsnou konzoli tzv. šibenici.

V tomto případě je nutné ponechat alespoň 70 cm volného prostoru od zdi. Pro zavěšení jsou vhodné řetězy opatřené karabinou, která vám umožní měnit výšku závěsu.

Značka

Mezi přední výrobce patří značka SportKo, která nabízí opravdu velký výběr všech možných pytlů. Jestliže vás zaujaly pytle plněné vodou, zaměřte se na výrobky značky Aqua Bag. Mezi další značky patří například inSPORTline, DBX BUSHIDO, Rulyt, Sulov.

Cena

Cena nejlevnějších pytlů začíná na cca 700 Kč. Za tuto cenu je možné koupit malé pytle hruškového tvaru, pytle uchycené pomocí gumiček a klasické dlouhé pytle v menších provedeních. Do 1 000 Kč koupíte první nafukovací trenažery vhodné pro děti i dospělé.

Větší výběr vám umožní cenové rozpětí od 1 – 2 000 Kč. Zde můžete vybírat z celé řady pytlů v různých velikostech. K dostání jsou také stále více oblíbené pytle plněné vodou. K nejdražším patří boxovací trenažéry, které je možné koupit od 2 500 Kč a více.

Porovnat ceny boxovacích pytlů

Otázky a odpovědi

Jak vybírat hmotnost pytle?

Dětem do 36 kg jsou určeny pytle o hmotnosti 18 – 22 kg. Osobám s hmotností do 60 kg budou vyhovovat pytle o hmotnosti 23 – 35 kg. Jestliže se vaše váha pohybuje do 70 kg, vybírejte pytle s hmotností v rozmezí 35 – 65 kg, a ti, jejichž váha se pohybuje kolem 90 kg, mohou vybírat mezi pytli o váze 45 – 85 kg.

Co vše je vhodné pro boxování pořídit?

Kromě boxerského pytle, budete muset pořídit také vhodné rukavice. Hodit se mohou i bandáže, které jsou určené k vyplnění prostoru v rukavici. Díky nim je ruka stabilní a vaše klouby jsou méně namáhané. Tato výbava vám postačí pro domácí tréninky. Pro tréning v boxovacích centrech budete potřebovat také boxerskou přilbu a chránič na zuby.

Jsou pytle k dostání i v dětské velikosti?

Boxovací pytel je možné koupit i velmi malým dětem od věku cca 3 let. Těm jsou určeny nafukovací nebo duté pytle, které jsou často součástí stojanu. Starším dětem od cca 5 let, můžete koupit pytel s nižší hmotností.

K dostání jsou i pytle ve tvaru hrušky, které jsou často dodávané se závěsným držákem a lze je připevnit ke dveřím. A vybírat můžete i z mnoha pytlů v junior verzi, které se od klasických liší pouze v hmotnosti a velikosti.

Jak správně trénovat?

Začátky boxu mohou být obtížné, ostatně jako každý sport. Vydržet můžete cca 30 sekund zběsilého bušení do pytle, ti s větší fyzičkou mohou zvládnout ještě druhé kolo. Pokud chcete, aby bylo vaše cvičení efektivní, je třeba postupovat systematicky.

Před samotným boxováním je třeba provést alespoň krátkou 10 minutovou rozcvičku. Poté je vhodné nastavit si nějaký časový úsek, po který budete provádět jednotlivé kopy a údery. Box se vždy trénuje v jednotlivých kolech, ze začátku může kolo trvat cca 30 vteřin, postupem času můžete přidávat. Po skončení tréninku se nezapomeňte vydýchat.

Závěr

Výběr pytle je velmi závislý na tom, kde přesně bude trénink probíhat. Do panelákových bytů není úplně vhodné pořizovat velký těžký pytel. Při tréninku byste rušili okolní sousedy, což by se pravděpodobně nesetkalo s pochopením. V tomto případě volte některý z gumičkových pytlů.

Do domu, kde je možné zařídit malou posilovnu, můžete zakoupit jakýkoliv typ pytle, pokud to s boxem myslíte opravdu vážně a vaše finanční situace vám to dovolí, je vhodné pořídit různé pytle, které vám umožní trénovat sílu, rychlost i postřeh. Box je možné trénovat i doma, se správnou technikou vám však poradí pouze odborníci. Pod jejich vedením se dostaví kýžené výsledky a vyhnete se také možných zraněním.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.decathlon.cz, www.insportline.cz, www.mastersport.cz, www.fitham.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (48 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

12 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. V garáži jsem si zřídil takovou menší tělocvičnu a do ní koupil OUTSHOCK 100. Naprostá bomba, super kvalita, pěkné zpracování.

  2. Nejsem sice boxer, ale člověk občas potřebuje z toho všeho upustit trochu páru a boxovací pytel je na to ideální. Koupil jsem inSPORTline plnící boxovací pytel a je to naprostá bomba.

  3. Mám doma už hodně dávno tento typ: Everlast Reflex Bag a je dobrý.

  4. Váš článek mi velmi pomohl s výběrem. Vybral jsem si tento typ: Outshock 100 a teď čekám než mi dorazí domů.

  5. Váš článek se mi náramně líbí. Hodnotím tento článek velice kladně. :)

  6. Ještě jsem nečetl, tak dobře zpracovaný článek o boxovacích pytlích.

  7. Mám doma tento typ DBX Bushido 140 cm 40 kg. Je vyrobený z kvalitního materiálu, poměr cena/kvalita, dobrá velikost a má otočný závěs.

  8. Dobře napsaný článek o boxovacích pytlích.

Přidat komentář

Recenzer
Logo