Invalidní vozíky

Invalidní vozík je pomůcka, která má zpříjemnit život osobám, jejichž pohyblivost je omezena vlivem úrazu nebo nemoci. Invalidní vozíky mají řadu podob, která jsou uzpůsobeny věku i možnostem pacienta.

V některých případech proplácí invalidní vozíky pojišťovna, v tomto případě však dostanete ten nejjednodušší a nejlevnější model, který vám nemusí vyhovovat. Pokud tedy chcete, abyste prožili život i navzdory svému omezení plnohodnotně, nevyhnete se investici do kvalitnějšího vozíku.

S výběrem invalidního vozíku určeného na každodenní používání pomůže pacientům fyzioterapeut nebo lékař. Přesto je však vhodné vědět, s čím vším se můžete při výběru setkat a co vše je nutné zvážit. Na výběr máte z 2 typů a k důležitým parametrům patří výrobní materiál, velikost a šířka kol nebo šířka sedáku. Praktický je rychlospojka, díky které vozík snadno a rychle složíte či rozložíte.

Porovnat ceny invalidních vozíků

Typy

Invalidní vozíky je možné rozdělit do dvou skupin v závislosti na způsobu používání. Jednodušší a levnější jsou vozíky mechanické. Dražší jsou vozíky elektrické. To, jaký vozík bude pro vás nebo vaše blízké závisí i na typu a rozsahu handicapu. Setkat se můžete z různým postižením, každé z nich má vliv na fyzickou zdatnost a pohyblivost.

Mechanický

Mechanický vozíček je zastoupen ve větším počtu. Jeho předností je menší hmotnost, větší mobilita a nižší cena. Složitější může být způsob ovládání, které vyžaduje zdravé a silné paže, nebo asistenci druhé osoby. Tyto vozíky mohou být v některých případech hrazené pojišťovnou.

Mechanické vozíky jsou k dostání ve 3 podobách:

  • Základní – nebo také skládací vozík je jedním z nejjednodušších a je vhodný spíše pro občasné použití. Jejich předností je skladnost a nízká hmotnost.
  • Sportovní – vozíky je možné používat i v terénu.
  • Polohovatelný – jsou určeny méně pohyblivým a nepohyblivým pacientům. Těm poskytují potřebnou a kvalitní oporu.
  • Toaletní – kombinace klasického vozíky a toalety. Pod sedadlem je umístěno speciální vědro, do kterého může pacient vykonat potřebu. Tyto vozíky jsou určeny zejména starším lidem, ale také různě postiženým osobám.

Elektrický

Elektrický vozík je poháněn akumulátor, vozík je zpravidla ovládán pomocí páčky. V případě těchto vozíků hraje důležitou roli dojezd. Elektrické vozíky jsou určeny osobám, které nejsou schopny k přesunu používat paže. Lze ho pořídit i těm, kteří ocení při přesunu volné ruce.

Elektrické vozíky nejsou zpravidla hrazeny zdravotní pojišťovnou. Tuto skutečnost si však nejprve u svojí pojišťovny ověřte, to co platí jeden den, nemusí platit den druhý. V každém případě však musíte počítat s vyšší hmotností vozíků, která může být až 100 kg, a tím i složitějším přesunem. Vyšší je i pořizovací cena.

Materiál

Na hmotnost a životnost vozíku má vliv výrobní materiál. Invalidní vozík je zpravidla vyroben v kombinaci s různými materiály. Konstrukce vozíku je nejčastěji hliníková, titanová nebo karbonová.

  • Hliník – tento materiál je ideální pro každodenní používání vozíku. Ačkoliv je vozík z hliníku o něco těžší, jeho velkou předností je dlouhá životnost a vyšší odolnost. U těchto vozíků však musíte počítat s omezenou hmotností, která je do 100 kg. Předností hliníku je i nižší pořizovací cena.
  • Karbon – karbonové vozíky patří k těm nejlehčím, karbon je však křehký materiál, který je více náchylný na nárazy.
  • Titan – vozíky vyrobené z titanu patří k nejtěžším a mají nosnost do 140 kg. Nevýhodou titanu stejně jako karbonu je vyšší pořizovací cena.

Kola

Invalidní vozíky mají 4 různě velká a široká kola. To, jak velká kola budete potřebovat, nezávisí pouze na vašem vkusu, ale z velké části na terénu, na kterém se budete běžně pohybovat.

Standardní velikost zadních kol je 24“, v případě dětí nebo menších osob můžete koupit vozíky s koly o velikosti 20“ nebo 22“. Přední kolečka jsou menší a dostupné jsou velikosti 200×50 mm, 175×40, 150×32 mm, 142×37 mm, 125×30 mm.

  • Širší kola – bývají často v kombinaci s odpruženým podvozkem a mají i výraznější běhoun. Tato kola jsou vhodná i do terénu a na nezpevněné cesty. Vyhovovat tak budou spíše akčnějším jedincům, kteří nemají problém vyvinout při obsluze mechanického vozíku větší sílu. Elektrické vozíky mají v případě širších kol výkonnější motor.
  • Užší kola – pokud se budete pohybovat pouze po bytě a občas vyjedete na zpevněnou cestu, vystačíte si s užšími koly, která mají jemnější dezén.

Kromě šířky kol můžete vybírat i mezi materiálem:

  • Plná kola – nevyžadují žádnou údržbu a nemusíte se obávat jejich propíchnutí. Jsou však vhodná spíše na zpevněná cesty, jízda v terénu nebude nikterak komfortní.
  • Pneumatická – jsou pohodlnější díky odpružení, používat je můžete i v terénu. Vyžadují však občasné dofouknutí a jsou náchylná k propíchnutí.

Šířka a hloubka sedu

Důležitým parametrem je také šířka sedu, která je měřena v sedě a to podle šířky boků. K výslednému číslu jsou následně připočítány 4 cm. Na každé straně by tedy měla být vůle cca 2 cm. Nejběžnější šířka vozíků se pohybuje v rozmezí 43 – 51 cm. Vozík je však možné vozík přizpůsobit i specifickým požadavkům uživatele.

Hloubka sedu určuje vzdálenost mezi okrajem sedáku a zádovou opěrkou. Prostor mezi podkolenní jamkou a předním okrajem sedla by měl být alespoň 5 – 6 cm, což odpovídá šířce 4 prstů.

Příslušenství

K invalidním vozíkům je dostupné i další příslušenství. Potřebný bezbariérový přístup zajistí gumová rampa. Pohodlnější sezení budete mít díky pěnové sedačce.

Méně pohyblivý pacienti mohou ocenit stabilizační popruhy. Praktické jsou různé tašky, které je možné umístit do přední části pod sedadlo i za vozík. V případě deště se můžete spolehnout na pláštěnku nebo deštník. V zimním období můžete vozík doplnit o minilyže.

Některé vozíky mohou být doplněny také o:

  • Doprovodnou brzdou – je vhodná v případě, kdy vozík ovládá druhá osoba
  • Stabilizačními kolečky – zabrání možnému překlopení vozíku
  • Nastavitelné stupačky – nohy je možné zvednout do požadovaného úhlu

Značka

Mezi výrobce invalidních vozíků patří ARmedical, Herdegen, Timago international Group, Mobile, INNOW, LM GLOBAL Design Limited a další.

Cena

Klasický mechanický vozík je možné koupit od 4 – 10 000 Kč. Za tuto cenu jsou dostupné i jednoduché toaletní vozíky. Odlehčené vozíky stojí od 8 – 15 000 Kč.

Cena polohovatelných se pohybuje okolo 15 000 Kč. Pokud máte na vozíky větší nároky, budete muset investovat 20 a více tisíc Kč. Elektrické vozíky jsou výrazně finančně náročnější. Za základní modely dáte cca 25 – 30 000 Kč, moderní vozík však může stát 50 – 100 000 Kč.

Porovnat ceny invalidních vozíků

Údržba

Každý vozík potřebuje pravidelnou údržbu. Před jízdou se doporučuje skontrovat stav kol i brzd. V případě znečištění je třeba vozík umýt.

Nedoporučuje se používat tlakovou myčku, která může vyplavit speciální mazivo v méně přístupných místech. Vhodné nejsou ani žádné agresivní čisticí prostředky. Invalidní vozíky potřebují čas od času seřídit. K tomuto účelu je vhodné využít služeb patřičných servisních odděleních.

Otázky a odpovědi

Mají invalidní vozíky nějaké další možnosti?

Některé elektrické vozíky mohou být opatřeny nejen motorem ale i vertikálním zdvihem. Díky němu se mohou silnější osoby samostatně přesunout na lůžko.

Vertikální zdvih však usnadní práci i osobě, která pečuje o méně pohyblivého uživatele vozíku. V případě mechanických vozíků jsou praktické výškově nastavitelné opěrky zad. Díky rukojetím se pak bude vozík lépe ovládat druhé asistenční osobě.

Jak vybrat invalidní vozík pro děti?

Invalidní vozíky pro děti jsou specificky uzpůsobeny požadavkům malých pacientů. Zde je důležité vozík vyzkoušet a pochopitelně dejte i na radu ošetřujícího lékaře. Pro pohodlné používání by neměl být vozík zbytečně velký ani malý. Počítat tak musíte s jeho obměnou. Zcela zásadní jsou nastavitelné opěrky loktů a nohou.

V jakém případě proplatí vozík pojišťovna?

Aby byl vozík uhrazen pojišťovnou, musí být předepsán ošetřujícím lékařem například neurologem, rehabilitačním lékařem nebo ortopedem.

Poté musíte počkat na schválení od revizního lékaře, který pracuje pro vaši pojišťovnu. Každý 5 rok byste měli mít nárok na vozík mechanický. Takový vozík je však i nadále majetkem pojišťovny, která rozhoduje o tom, zda je vozík potřebný, nebo má být naopak navrácen.

Závěr

Před koupí invalidního vozíku dobře zvažte, kde všude budete vozík používat. V případě interiérových vozíků budete mít jiné nároky než u běžně používaných modelů. V případě častého převážení oceníte možnost odejmutí kol. Pro sportovce jsou nejvhodnější tzv. aktivní vozíky, které mají odlehčený rám.

Invalidní vozík byste měli vždy nakupovat ve specializované prodejně. Vhodné je, aby se nákupu zúčastnila i osoba, která bude vozík používat. V prodejně můžete vyzkoušet různé modely a vybrat ten, který splní vaše požadavky nejlépe.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.meyra.cz, www.vozikyprozivot.cz, www.distrimedpomucky.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (48 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

4 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Po dlouhém vybírání jsme objednali s manželem Eroute 8000F, který se sám složí a je opravdu lehký oproti ostatním a jsme s ním nad míru spokojeni.

  2. Přítel si pochroumal koleno a chtěl, abych mu pořídila nějaký lehký vozík, který by mu dočasně umožnil být mobilní a mít aspoň trochu pohodlí. Nakonec jsem mu objednala Antar AT52301 invalidní vozík ultralehký a velká spokojenost. Během několika týdnů se dal dohromady, ale vozík jsme uložili, kdyby byl ještě náhodou někdy potřeba.

  3. Hledala jsem vhodný invalidní vozík pro maminku mé kamarádky a naštěstí sem měla velkou pomůcku v podobě vašeho článku.

  4. Všechny informace jsem nalezl v tomhle článku, který mi pomohl s výběrem vhodného vozíku. Děkuji vám, za Vaší pomoc.

Přidat komentář

Recenzer
Logo