Stolní vrtačky

Stolní vrtačky se v domácnostech běžně nevyskytují. Tento typ vrtačky je vhodný především pro ty, kteří musí navrtávat mnoho dokonale přesných otvorů. Bez stolních vrtaček se neobejdou zejména truhláři či výrobci nábytku. Stolní vrtačky jsou vyrobeny tak, aby umožnily provádět dokonalé kolmé vrty.

Při výběru stolní vrtačky hraje hlavní roli způsob použití. Na trhu jsou vrtačky rozděleny do hobby i profi nástrojů. Vrtačky pro domácí kutily jsou levnější, menší i méně výkonné. V případě profesionálních strojů je to přesně opačně. Kromě výkonu, je nutné sledovat typ převodovky, průměr sklíčidla nebo funkce, které jednotlivé vrtačky nabízí.

Porovnat ceny vrtaček

Nejlepší stolní vrtačky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Bosch PBD 40 0.603.B07.000 93 % 6 535 Kč Zobrazit Alza.cz
2. Proma E1516B/400 93 % 14 743 Kč Zobrazit Mall.cz
3. Güde GTB 16/550 86 % 3 105 Kč Zobrazit Expert.cz
4. Proma E-1516B/230 85 % 13 875 Kč Zobrazit Peddy.cz
5. Proma PTB-16B/230 84 % 7 589 Kč Zobrazit Mall.cz

Typy

Stolní vrtačky se rozdělují do dvou hlavních typů. V první skupině najdete vrtačky stolní, ve druhé pak vrtačky stojanové.

Stojanová vrtačka

Stojanová vrtačka je známá i jako vrtačka sloupová. Jedná se o velký stroj, který můžete umístit na podlahu, protože je jeho součástí i velká pracovní plocha. Největší předností těchto vrtaček je vysoký výkon, který umožní vrtat otvory do větších materiálů. Tyto vrtačky jsou k vidění spíše ve velkých provozech. Hmotnost vrtaček se pohybuje v rozmezí 60 – 100 kg. Průměr sklíčidla se pohybuje v rozmezí 1 – 20 mm. Sklíčidlo u profesionálních vrtaček mívá průměr 5 – 20 mm.

Pracovní stůl vrtačky můžete natáčet i o 360°, naklápět je můžete až do úhlu 45°. To vám umožní vrtat v různých úhlech.

Stolní vrtačka

V domácích dílnách se častěji vyskytují stolní vrtačky. Tyto vrtačky jsou nejen menší, ale i cenově dostupnější. Stolní vrtačku můžete napevno uchytit k desce stolu a poté ji využít ke kolmému vrtání do menšího materiálu. Průměr otvoru může být v rozmezí 13 – 16 mm. Vhodné jsou k vrtání do dřeva i kovu.

Příkon

U elektrických strojů se doporučuje sledovat příkon. Hodnota příkonu ovlivňuje výkon a sílu, a na trhu najdete přístroje s výkonem od 300 – 800 W. Hobby vrtačky mívají příkon do 500 W, profesionální stroje mají výkon v rozmezí 350 – 1 600 W.

Převodovka

Pravidlo o příkonu v případě stolních vrtaček úplně neplatí. U těchto strojů totiž hraje velkou roli převodovka. Stolní vrtačky mohou mít klasickou řemenicovou nebo modernější elektronicky regulovatelnou převodovku. Způsob nastavení převodovky souvisí s komfortem, ale ovlivňuje i pořizovací cenu.

  • Řemenový převod – převody nebo otáčky vřetena lze měnit pomocí různě velkých řemenic. Změnu lze provádět v několika stupních. Tento způsob vyžaduje určité znalosti a cvik. Výhodou je o něco nižší pořizovací cena.
  • Elektronická převodovka – součástí vrtačky je dvoustupňová převodovka. Díky elektronické regulaci je ovládání vrtačky jednodušší, což ocení začátečníci i hobby kutilové. Náročnějším řemeslníkům nemusí dvoustupňová regulace nedostačující.

Otáčky

Stolní vrtačky se liší i v počtu otáček. Rychlost vrtání je závislá na stupni převodu a souvisí s materiálem, do kterého otvor vrtáte. Pokud budete vrtat do tvrdého materiálu a bude nutné vyvinout větší sílu, bude se vrták otáčet rychlostí do 500 ot/min. Jestliže budete vrtat do měkčích materiálů, mohou otáčky dosáhnout rychlosti 2 500 ot/min.

Sklíčidlo

Další částí stolové vrtačky je sklíčidlo. Do sklíčidla se upevňují vrtáky případně jiné nástroje. U sklíčidla můžete zvolit způsob utahování.

  • Utahování kličkou – jedná se o zastaralý způsob, který je o něco časově náročnější. Abyste mohli měnit vrták, budete potřebovat speciální klíč. Ačkoliv je výměna pracnější, jsou vrtačky na kličku oblíbené zejména u profesionálů, kteří ocení vyšší přesnost a spolehlivost vrtačky.
  • Rychloupínací systém – modernější a rychlejší způsob utahování. Zde povolování a utahování využijete aretační tlačítko. Nevýhodou rychloupínacího sklíčidla je menší spolehlivost. U nekvalitních vrtaček může občas dojít k samovolnému uvolnění pracovního nástroje.
  • Velikost – velikost sklíčidla určuje, jakou velikost vrtáků můžete použít. Nejběžnější jsou vrtáky s průměrem 13 nebo 16 mm. Menší vrtáky lze použít u levnějších a méně výkonných vrtaček. Větší vrták uchytíte do výkonnějších strojů. Při výběru se vyplatí soustředit se na vrtačky s co možná největším rozptylem sklíčidla. Díky tomu můžete používat více různých pracovních nástrojů.

Funkce

Stolní vrtačky nabízí také různé funkce. Díky nim bude používání stolové vrtačky jednoduché a komfortní.

  • Displej – součástí dražších vrtaček může být digitální displej. Na něm najdete všechny důležité údaje.
  • Laser – výhodou je i laserová navigace. Nejčastěji se jedná o navigaci v podobě laserového kříže, který vám ukáže, v jakých místech máte začít vrtat.
  • LED světlo – při horším osvětlení oceníte vrtačku s LED světlem.
  • Regulace otáček – díky regulaci bude vrtání velmi přesné. V ideálním případě by měla být vrtačka vybavena plynulou regulací otáček. Nejlevnější přístroje obvykle nabízí 2 rychlosti, dražší vrtačky bývají pěti rychlostní a ty nejdražší mohou mít i devět různých rychlostí.
  • Příklep – výkonnější vrtačky mohou mít i funkci příklepu, což se hodí při vrtání do velmi tvrdých materiálů jako je například beton či kámen.
  • Pracovní stůl – mnohé stolní vrtačky mají otočný a naklápěcí stůl. Otáčení je možné až o 360°, naklápění je možné v úhlech od 0 do 45°.
  • Svěrák – do svěráku pevně uchytíte menší materiály.
  • Hloubkoměr – umožní vám nastavit přesnou hloubku vrtu.

Značka

Stolní vrtačku koupíte od předních výrobců dílenského nářadí. Velký výběr kvalitních vrtaček nabízí německý výrobce Bosch, Scheppach a Güde. Oblíbené jsou i vrtačky Makita, Holzmann, Einhell či Metabo.

Cena

Cenové rozpětí stolních vrtaček je poměrně velké. Cenu určuje především zaměření stroje, levnější jsou hobby vrtačky, mnohem dražší vrtačky profesionální. Do domácí dílny můžete stolovou vrtačku pořídit za cenu od 3 500 Kč. V tomto případě však není nabídka nijak vysoká. Větší výběr nabízí cena okolo 5 000 Kč. I v tomto případě se však jedná o základní stroje, které umožní pracovat s menšími průměry vrtáků. Pokud budete stolní vrtačku používat častěji, vyplatí se vám investice do stroje s cenou okolo 10 000 Kč. Zde již můžete využívat příslušenství v podobě LED osvětlení i křížového laseru. Profesionálové za vrtačku utratí více než 10 000 Kč.

Porovnat ceny vrtaček

Otázky a odpovědi

Jaké jsou největší výhody stolních vrtaček?

Stolní vrtačky umožňují dokonale přesné vrtání. Vrtání je možné v kolmé poloze, ale většinu vrtaček můžete nastavit v různých úhlech. Za výhodu lze považovat také rychlejší vrtání ve srovnání s klasickou ruční vrtačkou. Stojanová vrtačka umožňuje snadnější používání, při práci ji totiž nemusíte držet.

Lze k přesnému kolmému vrtání použít i ruční vrtačku?

Ruční vrtačka se v domácnostech vyskytuje mnohem častěji. Jestliže patříte k těm, kteří potřebují přesné kolmé vrty provádět méně často, a nákup stolní vrtačky se vám nevyplatí, můžete si pořídit samostatný stojan. Do něho lze napevno přichytit klasickou vrtačku a použít ji jako vrtačku stolní.

Jak těžká bývá stolní vrtačka?

Stolní vrtačky jsou poměrně velké a těžké stroje. V závislosti na velikosti se hmotnost pohybuje v rozmezí 10 – 30 kg. Díky vyšší hmotnosti bude náročnější vrtačku přemísťovat, proto je vhodné mít pro ni pevně dané místo v dílně.

Závěr

Stojanové vrtačky jsou určeny pro kolmé vrtání do dřeva, železa i sádrokartonu. Tyto vrtačky jsou obzvlášť vhodné pro přesné vrtání do menších materiálů. Profesionální stroje pak naopak umožní používat větší vrtáky a vrtat tak můžete otvory větších průměrů. Před výběrem si tak nejprve ujasněte, k čemu přesně budete vrtačku používat. Hobby vrtačky jsou sice méně výkonné, ale pro občasné použití naprosto dostačující.

Stolní vrtačky můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Mall.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (65 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Manžel si přál stolní vrtačku, přiznám se, že jsem neměla tušení, jakou vůbec koupit, v něčem takovém se absolutně nevyznám. Měla jsem radost, když jsem náhodně při vyhledávání narazila na váš článek, který mi v mnohém výběr té správné vrtačky pomohl. Doufám, že jsem vybrala správnou, když jsem zacílila na značku Bosch.

Přidat komentář

Recenzer
Logo