Upéct si domácí chleba s kvalitních surovin láká stále více hospodyněk. Za pomocí mnoha receptů můžete doma připravit nutričně hodnotnější pečivo, které obsahuje více minerálů, vlákniny i vitamínů a není obohacen o žádné nežádoucí suroviny, které může obsahovat chleba kupovaný. S upečením domácího chleba vám pomůže správně vybraná forma. Forma na chleba zajistí pečivu především správný tvar. Právě díky svému tvaru je forma ideální nádoba, do které pouze vložíte připravené těsto, které následně poputuje do trouby. Zde se chléb upeče do požadovaného tvaru, a pokud zvolíte správný recept i do požadované konzistence.
Základem správného výběru je zvolit správnou velikost, již dopředu byste měli vědět, jak velký chleba budete chtít upéct. Popřemýšlet byste měli i o materiálu formy. Na výrobu forem se používají různé materiály, přičemž každý z nic nabízí trochu jiné vlastnosti.
Typy
Formy na chleba jsou k dostání v několika podobách. Vyzkoušet můžete pečení nejen klasického, ale i toustového chleba nebo biskupského chlebíčku. Důležité je vědět pouze to, jaký tvar formy pro vás bude tím nejlepším.
- Klasický chleba – má většinou kulatý nebo oválný tvar. Na trhu jsou oválné i kulaté formy v mnoha velikostech, koupit můžete formu s poklicí i bez poklice.
- Toustový chleba/ biskupský chlebíček – pakliže preferujete tento typ chleba, bude se vám více hodit hranatá forma podlouhlého tvaru. V hranaté formě můžete upéct také celozrnný chléb, banana bread či máslové briošky.
Materiál
Formy na chleba se vyrábí z několika různých materiálů. Oblíbená je tradiční keramika, ale velmi populární je i moderní silikon. Kromě těchto můžete koupit formu z hliníku, kovu, skla, smaltu nebo teflonu. Každý materiál se při pečení chová trochu jiným způsobem a liší se i postup údržby. Proto je vhodné znát výhody a nevýhody každého z nich.
Silikon
Je moderní materiál, který se v kuchyních objevuje stále častěji. Silikonové formy jsou dostatečně odolné, aby ustály vysoké teploty, přitom velmi lehké, tenké a mimořádně skladné. Silikonové forma může najít svoje místo i v malé kuchyni. Silikonové formy jsou nepřilnavé a chleba tak vyklopíte opravdu jednoduše.
Jejich výhodou je i snadná údržba a nízká pořizovací cena. Nevýhodou silikonu je skutečnost, že hůře vede teplo. Díky tomu bude pečení delší a výsledek nemusí být ideální, v této formě se vám pravděpodobně nepodaří upéct chléb s dokonale křupavou kůrkou. Silikonové formy jsou k dostání v mnoha podobách a využít je tak můžete při pečení chleba každého typu.
Keramika
Keramika se na pečení chleba používá od nepaměti. Keramické formy jsou nejen praktické, ale mohou se stát i krásným doplňkem kuchyně. Keramika je velmi odolná a nevadí jí vysoké teploty, výhodou materiálu je, že dokáže udržet teplo, chléb se peče rovnoměrně, což se projeví na jeho dokonalé chuti. V keramické formě můžete upéct chleba s křupavou kůrkou. Keramika je navíc materiál, který zajistí potřebnou vlhkost a upečený chléb bude dokonale vláčný.
Nevýhodou je vyšší hmotnost, menší skladnost, křehkost a vyšší pořizovací cena. Údržba formy není složitá, avšak ne každou můžete vkládat do myčky nádobí. Na způsob mytí se raději informujte před nákupem.
Kamenina
Obdobné vlastnosti jako keramika má i kamenina. Kamenina se vyznačuje vysokou tepelnou akumulací, což znamená, že je schopna teplo během pečení rovnoměrně distribuovat. Hotový chléb bude uvnitř dokonale vláčný a na povrchu křupavý. Výhodou je i snadné čištění kameninové formy a její dlouhá životnost. Nevýhodou je vysoká hmotnost i vyšší pořizovací cena.
Kov
Kovová forma může být vyrobena z oceli, smaltu i teflonu. Plechové a cínové formy je nutné před vložením těsta vymazat. Forma s teflonu se může pyšnit nepřilnavým povrchem. Výhodou kovových forem je skutečnost, že lépe vedou teplo a zajistí tak rovnoměrné pečení. V kovové formě se vám podaří upéct chleba s dokonale křupavou kůrkou.
Litina
Litinové formy jsou velmi odolné a při správné péči budou sloužit hned několika generacím. Nevýhodou je náročnější údržba, forma vyžaduje pravidelné olejování. Počítat musíte i s vyšší hmotností a pořizovací cenou.
Litina je však materiál s vysokou tepelnou vodivostí. To znamená, že při pečení rozprostře teplo rovnoměrně do všech stran a zajistí, že bude chleba krásně propečený. Litina je navíc schopna držet teplo dlouhou dobu, čímž udrží chleba déle čerstvý. Lahodný domácí chleba můžete připravit nejen v litinové formě, ale vyzkoušet můžete rovněž pečení v litinovém hrnci.
Sklo
Výhodou skla je, že nepřijímá chutě ani pachy. Skleněná forma je však velmi křehká, nevýhodou je i skutečnost, že sklo nevede příliš dobře teplo, pečení chleba bude díky tomu delší. Sklo může být rovněž citlivé na prudké změny teplot.
Značka
Formy na chleba můžete koupit v běžných obchodech i prostřednictvím internetových obchodů. K dostání jsou formy mnoha tvarů, velikostí i barev. Formy na chleba jsou zastoupeny značkou TESCOMA, Orion, Emile Henry, Simax, Zenker, Banquet, Orion, Kitchen Craft, BergHoff, De BUYER, Berlingenhaus a mnoha dalšími.
Cena
Pořizovací cena souvisí s velikostí, tvarem, výrobním materiálem a samotným designem formy. Nejméně zaplatíte za silikonové formy nebo jednoduché malé formy z kovu. Takovéto formy můžete koupit za méně než 150 Kč. Cena větších forem se pohybuje v rozmezí 300 – 500 Kč, ale za opravdu krásnou formu z keramiky můžete zaplatit i více než 2 000 Kč.
Údržba
Správným čištěním a údržbou zajistíte formě dlouhou životnost. Po vyklopení chleba a vychladnutí formy je nutné dokonale odstranit zbytky těsta a formu umýt teplou vodou a saponátem. Některé materiály lze mýt i za pomoci myčky nádobí. Zda vám tento způsob údržby umožní i vaše forma si raději ověřte dopředu.
Otázky a odpovědi
Jakým jiným způsobem upéct domácí chleba?
Pečení vlastního pečiva je stále populárnější. Ne každý si však troufne na přípravu pečiva pouze s použitím formy. Pakliže patříte mezi kuchaře začátečníky, může vás s přípravou různého domácího pečiva pomoci domácí pekárna. S její pomocí a se správným receptem dokáže křupavé pečivo připravit opravdu každý.
Kdy se hodí forma na chleba s pokličkou?
Díky pokličce bude mít váš chleba rovnoměrnou kůrku. Poklička navíc pomůže udržet uvnitř chleba vlhkost, což přispěje k jeho lepšímu tvaru. V této formě budete moci chleba rovněž skladovat. Ti, kteří si však chtějí raději pochutnat na chlebu s křupavou kůrkou, ocení více formu bez pokličky. Tyto formy jsou navíc skladnější. Záleží tedy pouze na vás, které variantě dáte přednost. Nerozhodní mohou zakoupit formu s pokličkou a vyzkoušet obě varianty pečení.
Lze formu na chleba využívat i jiným způsobem?
Formy na chleba jsou velmi universální a využít je můžete i při pečení masa, sladkých dezertů a jiných dobrot. Možnosti formy souvisí s výrobním materiál. V tomto ohledu si velmi dobře vedou především kovové a keramické formy, což jsou materiály, které velmi dobře vedou teplo.
Závěr
Při výběru formy na chleba je nejdůležitější vybrat správnou velikost a materiál. Velikost formy volte podle počtu osob v domácnosti. Volba velikosti formy je však spíše individuální záležitostí, pakliže budete péct chleba pravidelně, postačí vám menší forma, ti, kteří budou naopak chtít, aby jim chleba nějaký den vydržel, více ocení formy větších velikostí. Na konečný výsledek má však vliv velikost formy.
Keramické formy mají schopnost dobře udržet teplotu a pomohou vám upéct dokonalý chléb s křupavou kůrkou. Moderní silikonové formy jsou lehké, snadno se používají, ale nevedou teplo příliš dobře. Horší vedení tepla je typické i pro skleněnou formu, nevýhodou skla je i křehkost. Skleněná forma vám však umožní proces pečení sledovat. Pro svoji schopnost rovnoměrně rozvádět teplo jsou velmi oblíbené kovové formy. V jejich případě oceníte i vysokou odolnost.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Zdroj: www.pottenpannen.cz
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?