Domácí pekárny

Domácí pekárny patří ke stále více oblíbených kuchyňským spotřebičům. S jejich pomocí připravíte chutné pečivo levněji a s minimem špinavého nádobí.

Kouzlo tohoto výrobku je v tom, že stačí do formy pekárny postupně nasypat potřebné ingredience a zmáčknout potřebné knoflíky. O nic jiného se nemusíte starat. Kvalitní pekárna suroviny promíchá, připraví těsto, které nechá vykynout a nakonec upeče chleba.

Pro přípravu chleba můžete použít běžně dostupné suroviny nebo vyzkoušet různé chlebové směsi. Samozřejmostí je i příprava bezlepkového pečiva, které nemusí být všude k dostání. Inspirovat se můžete mnoha recepty, s jejich pomocí připravíte celozrnný, cibulový, bylinkový nebo třeba ořechový chléb.

Každá pekárna je vybavena několika programy pro přípravu chleba. Čím více je ale programů určených pouze pro chléb, tím méně zvládne pekárna připravit jiných věcí. Pokud tedy chtějte spotřebič využít i na přípravu jiných potravin, volte takovou, která má menší počet programů na chleba.

Pekárnu tak budete moci využít i pro přípravu těsta na rohlíky, bagety, nebo kynutého těsta na pizzu nebo koláče. Připravit můžete také džemy, sýry nebo jogurty.

Domácí pekárna však musí umět především dvě věci, upéct dobrý chleba a připravit těsto na pečení. Při výběru patří mezi základní parametry rozměry pekárny a počet různých programů. Co se týká výbavy, oceníte především vyjímatelnou nádobu s nepřilnavým povrchem, kterou je možné umýt v myčce.

Porovnat ceny domácích pekáren

Velikost

Velikost pekárny je hlavním kritériem výběru a závisí především na počtu osob v rodině. K dostání jsou modely o velikosti v rozmezí 500 – 2 000 gramů. Všeobecně se pak udává, že klasický čtyřčlenná rodina si vystačí s pekárnou o velikosti 1 200 – 1 300 gramů.

Příprava chleba je opravdu jednoduchou záležitostí a není tedy nutné vybírat velký rozměr pekárny, která vám připraví chleba na několik dní dopředu. Naopak, zakoupíte-li si pekárnu s funkcí odloženého startu, můžete suroviny nachystat dopředu a pekárna vám přes noc připraví čerství chléb k snídani.

U domácí pekárny budete muset také zohlednit to, kolik místa na kuchyňské lince zabere, protože ji pravděpodobně nebudete nikam schovávat, ale naopak se stane součástí kuchyňské linky.

zpět k obsahu ↑

Materiál formy

Tento parametr je druhým nejdůležitějším. Forma se vyrábí nejčastěji z teflonu, k dostání je také nerezová nebo keramická. Všechny tyto materiály jsou dobře vodivé a disponují nepřilnavým povrchem. Pro bezproblémové vyklopení chleba jsou formy nahoře mírně rozšířené.

Chleba má po upečení tvar formy, nečekejte tedy kulatý bochník, který má křupavou kůrku po celém obvodu. Domácí chleba má podobu cihličky, a křupavá kůrka je pouze na horní straně, všude ta, kde přijde těsto do styku s formou je kůrka tenčí a jemnější.

Domácí pekárny mají v drtivé většině jednu velkou formu. K dostání jsou však i takové, které mají v příslušenství formu určenou na upečení dvou menších bochníků. Díky tomu můžete připravit i dva chleby z různých ingrediencí. Některé modely pak mohou mít k tomuto účelu v příslušenství přepážku, díky které formu jednoduše přepažíte.

Teflonová forma patří k nejlevnějším a nejčastějším typům. Je nenáročná na údržbu, na druhou stranu však náchylnější k poškození. Poškodit jí můžete špatným zacházením, ale poškrábat ji mohou i semínka přisypaná do těsta.

Nerezová forma není tak běžná, setkáte se s ní pouze v ojedinělých případech. Nerezová forma má téměř neomezenou životnost, její nevýhodou je však možné připečení chleba.

Pekárny vybavené formou z tohoto materiálu, by měly umožňovat nastavit teplotu, protože je nutné chleba péct na nižší teplotu. Keramická forma je odolná a má vyšší životnost. Oproti teflonové budete muset počítat s vyšší cenou.

zpět k obsahu ↑

Počet hnětačů

Menší pekárny jsou zpravidla vybaveny jedním hnětačem. Větší typy pak mají často hnětače dva. Pomocí dvou hnětačů se lépe zpracuje větší množství těsta.

U hnětačů si ověřte, jestli je možné jejich sklopení nebo vyjmutí. Takové hnětače se při pečení do těsta nezapečou a chléb se vám bude lépe vyndávat. Zapečený hnětač po vyjmutí navíc zanechá v chlebu díry.

zpět k obsahu ↑

Spotřeba energie

Domácí pekárny jsou vyhřívány topným tělesem, které je umístěno ve spodní části přístroje. Spotřeba těchto spotřebičů není nijak vysoká a není proto nutné věnovat tomuto parametru přílišnou pozornost. Obecně se dá říct, že jeden bochník chleba vám vyjde, co se spotřeby týká na cca 1 – 2 koruny.

Spotřeba je obvykle závislá na výkonu, u domácích pekáren to však úplně neplatí. Jestliže koupíte pekárnu s velkým výkonem, mělo by to znamenat, že chleba bude upečený rychleji. Rychle upečený chléb však nemusí mít ideální kůrku, proto se spíše doporučuje, péct chleba na nižší teplotu delší dobu.

zpět k obsahu ↑

Programy a funkce

Každá pekárna je vybavena určitým množstvím funkcí a programů. To jestli využijete vše, co vám tyto přístroje nabídnou je na zvážení každého uživatele. Důležité je však samotné ovládání.

To by mělo být jednoduché, srozumitelné a přehledné. Domácí pekárny se v drtivé většině ovládají pomocí tlačítek, výhodou je pak velký a přehledný displej.

Mezi funkcemi dominují programy na pečení chleba. K dispozici můžete mít programy, s jejichž pomocí připravíte základní chleba za použití libovolných surovin nebo chlebových směsí. Dále je to chléb bezlepkový, celozrnný, sladký, rýžový, ovocný atd. Mezi další programy patří ty, které jsou určené pouze na přípravu těsta od hnětení po kynutí.

Automatický dávkovač surovin bývá umístěn ve víku pekárny. To v jakém pořadí a kdy se budou jednotlivé ingredience do těsta přidávat lze dopředu nastavit a vy se v průběhu přípravy těsta nemusíte o nic starat. Hodit se může i program určený na propečení kůrky, s její pomocí si můžete zvolit světlejší nebo tmavší kůrku.

Mezi další programy patří marmeláda, jogurt, pečené čaje, maso, ryby, škvarky a slady. Pekárny, které mají tyto programy k dispozici, umožňují nastavovat teplotu v rozmezí 50 – 230°C.

Mezi další praktické funkce pak patří mimo nastavení teploty také funkce odložený start, automatická paměť nebo rychlé pečení a hnětení. Z praktického hlediska se pak bude hodit také vnitřní osvětlení, díky kterému budete mít o pečení přehled.

zpět k obsahu ↑

Značka

Mezi nejoblíbenější se řadí výrobky značky ECG, ETA, Tefal, Guzzanti, Bravo, Sencor nebo Gorenje. Vysoce kvalitní výrobky ve všech cenových kategoriích nabízí také SANA, Unold nebo Domo.

Domácí pekárny značky Sana, jsou jako jediné na trhu vybavené nerezovou formou na těsto. Tato značka také poskytuje doživotní servis na všechny svoje výrobky, který je navíc zdarma.

A bonusem je pak bohaté příslušenství, které je však k dostání i v případě jiných výrobců. Předností značky ETA jsou pak přehledné displeje v českém jazyce.

zpět k obsahu ↑

Cena

Cena pekárny je závislá na velikosti, počtu programů i množství funkcí, ale také na výrobním materiálu. Domácí pekárny jsou vyrobené v drtivé většině z plastu, v menší míře je zastoupen také nerez.

Jak již bývá zvykem, plastové výrobky patří k levnějším, dražší nerezové modely však mají delší životnost. I levné modely se pyšní stylovým designem a nebudou na kuchyňské lince působit nijak rušivě.

Jestliže si vystačíte s menším typem pekárny vhodné především na běžné pečení a nepotrpíte si na mnoho programů, budou vám vyhovovat nejlevnější výrobky, které můžete zakoupit do 2 000 Kč.

Od 3 000 Kč jsou k dostání větší typy pekáren s řadou funkcí i v nerezovém provedení. Nejdražší výrobky dostanete za cca 5 000 a více korun. Tyto pekárny zvládnou připravit mnoho dalších potravin a pyšní se také velkým množstvím příslušenství.

Porovnat ceny domácích pekáren

zpět k obsahu ↑

Údržba

Údržba v tomto případě znamená jen starost o pečící nádobu. Teflonovou formu je možné vytřít pouze modrým hadříkem. Pokud se těsto připeklo, postačí do nádoby nalít pouze jarovou vodu a nechat ji chvíli působit.

Vodu je možné v nádobě nechat pouze chvíli a tento proces neprovádět příliš často, protože by mohlo dojít ke zhrubnutí těsnící hmoty na spodní části formy. Nerezovou nebo keramickou nádobu je možné mýt v myčce.

zpět k obsahu ↑

Recepty

Domácí pekárny jsou často dodávány s kuchařkou, která vám bude prospěšná zejména při seznamování se spotřebičem. Pro první pečení je vhodné zvolit co nejjednodušší recept.

Ne vždy se vám chléb povede hned napoprvé. Pro inspiraci uvádíme nějaké recepty, které stojí za vyzkoušení.

Kváskový chléb bez droždí

  • 450 g žitné chlebové mouky
  • 125 g kvásku (cca 9 lžic)
  • 280 ml vody
  • 1 a ½ lžičky soli
  • semínka dle vlastní volby (sezamová, dýňová, lněná, …)

Všechny ingredience včetně semínek nasypte do pekárny. Pekárnu nastavte podle jejich možností tak, aby těsto kynulo 4 až 6 hodin, až bude těsto téměř ve výšce konce nádoby, můžete spustit pečení. Pečte jako tmavý chléb cca 70 minut.

Špaldový chleba

  • 1 lžička sušeného droždí
  • 500 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • 360 ml vody

Všechny ingredience vložte do pekárny podle jejich preferencí. Pekárnu Nastavte na program celozrnného chleba a spusťte program.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Umožňují pekárny dokupovat nějaké příslušenství nebo náhradní díly?

K jednotlivým typům je možné dokoupit náhradní díly. K dispozici jsou především hnětací háky, kolo k hnětacímu háku, řemeny, víka, topná tělesa atd. Co vše je možné v případě poruchy dokoupit by mělo být napsáno v manuálu přístrojů.

I příslušenství je celá řada. V první řadě jsou to náhradní formy v různých podobách, forma na bagety, různé odměrky a kuchařka.

Jsou pekárny hlučné?

Proces pečení je bezhlučný, ovšem při hnětení těsta mohou být spotřebiče hlučnější. Tento fakt by mohl být nevýhodou zejména u modelů disponující funkcí odloženého startu, které lze naprogramovat na noční pečení.

Pokud by vás hluk při hnětení rušil, budete muset pekárnu umístit s doslechu, nebo funkci odloženého startu nepoužívat.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Obsluha domácí pekárny je velice snadná a podle mnohých se jedná o pomocníka k nezaplacení. Ti, kteří doma pekárnu mají, na ni vesměs nedaní dopustit.

Najdou se i tací, kteří s kvalitou chleba nejsou příliš spokojení. Na vině může být nekvalitní výrobek, ale i malá dávka zkušeností.

Pokud se pro pekárnu rozhodnete, preferujte výrobek kvalitní značky. Podle parametrů výběru je v tomto případě nejdůležitější velikost pečící nádoby, počet programů a příslušenství i náhradní díly, které mají jednotlivé modely k dispozici.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz