Jogurtovače

Jogurt je pokrm, který je velmi oblíbený. Je vyráběn v mnoha různých příchutích a koupíte ho v jakýchkoliv potravinách. Proč ho tedy vyrábět doma a má vůbec smysl jogurtovač pořizovat? Pro někoho je to naprosto zbytečná záležitost, jiní na něj nedají dopustit. Proto, abychom vás přiměli číst dál si vyjmenujeme výhody, který vám tento výrobek přináší.

Jako první je na místě jmenovat zdraví a druhým nepochybně důležitým aspektem je cena. Domácí jogurt připravíte ze dvou surovin a to mléka a trochy bílého jogurtu nebo mlékárenské kultury. A pak už stačí v případě potřeby dochutit čímkoliv, co máte rádi. Při této výrobě bude jogurt bez všech chemických přísad a zbytečných cukrů a vynikne tak jeho opravdová chuť.

Jeden kalíšek obyčejného jogurtu vás vyjde na cca 12 Kč, kvalitnější vás pak vyjdou na cca 15 – 20 Kč. Cena domácího jogurtu se pohybuje kolem 4 Kč. A pak už to záleží na tom, jakou spotřebu jogurtů vaše domácnost má. Zkuste si udělat hrubý odhad, na kolik vás tento výrobek ročně vyjde. Výsledná částka vás možná hodně překvapí.

Porovnat ceny jogurtovačů

Postup výroby

Domácí jogurt připravíte z mléka, které je nutné ohřát na teplotu cca 80 – 85°C. Následně je nutné mléko zchladit asi na 40°C a přidáte jogurtovou kulturu. Jogurtová kultura je pojmenování pro bakterie, které způsobují zakysání laktózy.

Pomocí těchto bakterií tak vznikne kyselina mléčná, díky které jogurt dostává svoji nakyslou chuť. Tím jak působí na proteiny mléka, zajistí jogurtu jeho typickou konzistenci. K nejběžněji používán bakteriím k výrobě jogurtů patří laktobacil delbrueckii a streptokok salivarius.

Tuto složky lze koupit v mlékárnách a objednáte ji také přes internet. Je jich velké množství a liší se zejména v ceně. Co se týká konzistence a chuti, není mezi nimi nijak zásadní rozdíl.

Ale zpátky k výrobě jogurtů. Poté, co smícháte jogurtovou kulturu s mlékem, nalijete tuto směs do nádobek, které jsou součástí jogurtovače, a pak vše vložíte do jogurtovače, který se postará o zbytek.

Výsledný domácí jogurt je nutné skladovat v lednici. A pak ho již můžete ochutit nebo konzumovat přímo. K ochucení je vhodná marmeláda, čerstvé ovoce, oříšky, chia semínka, čokoláda atd.

zpět k obsahu ↑

Kolik toho vyrobí

Součástí jogurtovačů jsou nádobky, do které se lije připravená směs k výrobě jogurtů. Počet a velikost těchto nádobek pak rozhoduje o tom, jaké množství jogurtů je zařízení schopné vyrobit. Tento parametr je tak zcela zásadní a závisí zcela na vašich potřebách.

Ty nejjednodušší zařízení připraví 1 litr, a vybírat můžete mezi typy s jednou velkou nádobou nebo jogurtovači, jejíž součástí je několik skleněných nebo plastových nádobek s jejíchž pomocí připravíte opět 1 litr jogurtu. Velké typy jogurtovačů mohou mít objem až 2,5 litru.

zpět k obsahu ↑

Konstrukce

Výrobním materiál je zde v převážné většině plast. V malé míře jsou pak jogurtovače vyrobeny také z nerezu. Plastové výrobky jsou levnější, mají menší hmotnost a snad i menší životnost, i když výrobky prověřených materiálů jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a při správné manipulaci vám vydrží mnoho let. Nerezové výrobky mají větší pořizovací cenu.

V případě, že jo jogurtovač vybaven pouze jednou velkou nádobou může být tato nádoba vyrobena také vysoce kvalitní nerezové oceli určené pro potravinářské účely. A neprůhledná jsou v těchto případech i víka. Víka u typů doplněných o malé nádobky jsou u většiny typů pro větší přehlednost vyrobená z průhledného plastu.

Nádobky, určené pro výrobu jogurtů mohou být skleněné nebo plastové. Tento parametr není nijak zásadní a určitě by neměl být při nákupu rozhodující. Oba materiály vám poslouží dobře, v obou můžete jogurt skladovat. V případě plastových nádobek snad zohledněte materiál, ze kterého jsou vyrobeny. V tomto případě vám sklo zaručí zcela 100% zdravotní nezávadnost.

zpět k obsahu ↑

Příkon

Jogurtovače jsou jednoduché a úsporné spotřebiče. Příkon je u těchto spotřebičů nejčastěji v rozmezí 20 – 40 W. Takto malý příkon zcela stačí pro kvalitní chod těchto přístrojů. Jogurtovače pracují při nízkých teplotách, která je potřebná ke správnému procesu zrání jogurtů. Příprava jedné dávky pak trvá v rozmezí 6 – 12 hodin.

zpět k obsahu ↑

Funkce jogurtovačů

Jogurtovače mají i velké množství funkcí a dražší modely neslouží pouze pro přípravu jogurtů. Lze v nich vyrobit také domácí sýr nebo ovocná vína. S jejich pomocí připravíte kysané zelí nebo nakládané okurky.

Časovač

Je praktická funkce, která ale není součástí všech přístrojů. Umožňuje nastavit dobu, po kterou má jogurt zrát. Díky tomu je možné vyrobit různé druhy konzistence od hustých po řidší.

Signál ukončení přípravy

V případě, že je součástí přístroje časovač, bude k dalším funkcím pravděpodobně patřit také touto signalizací. Ta vás na konec přípravy upozorní zvukem nebo světelnou diodou.

Ovládací prvky

Jednoduchá zařízení se ovládají pomocí tlačítek nebo otáčecích koleček. Někdy je k dispozici pouze tlačítko, kterým se přístroj vypíná a zapíná. Pokud chcete však přístroj s více funkcemi, budete ho nejčastěji ovládat pomocí LCD displeje. Výhodou takových modelů je to, že máte přehled o teplotě a času.

zpět k obsahu ↑

Údržba

V tomto případě je údržba téměř nulová. Stačí pouze vložit použité nádobky nebo třeba víko do myčky a je hotovo.

zpět k obsahu ↑

Značka

K dostání je celá řada různých typů těchto zařízení. Mezi kvalitní výrobce patří značky, které se zaměřují na výrobu kuchyňských spotřebičů. Jmenovat můžeme například Severin, Delimano, Ariete, Klarstein, Gorenje a další.

Kvalitní výrobce vám zaručí nejen případný servis, ale také možnost zakoupení náhradních dílů. Nejčastěji je nutné dokupovat nádobky na přípravu jogurtu, může se však stát, že budete potřebovat například náhradní víko nebo něco jiného.

zpět k obsahu ↑

Cena

Pořízení jogurtovače nepředstavuje velký zásah do rodinného rozpočtu. Ty nejjednodušší typy, díky kterým vyrobíte 1l jogurtu, seženete již za cca 500 Kč. Už velmi kvalitní typy s některými funkcemi vás vyjdou na cca 1 000 Kč. A dražší přístroje, které využijete také při přípravě jiných potravin především domácích sýrů, a jiných lze pořídit kolem 2 500 Kč.

Porovnat ceny jogurtovačů

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jaké mléko je vhodné pro přípravu domácího jogurtu?

Jogurt se vyrábí z čerstvého pasterizovaného mléka. Použít můžete jak kravské, tak kozí mléko. To seženete u chovatelů nebo ho koupíte v mléčných automatech. Jogurt vyrobíte i se zakoupeným čerstvým mlékem z obchodu. Použít lze také sušené nebo sójové mléko.

Jak dlouho lze jogurt skladovat v lednici?

Domácí jogurt má kratší dobu trvanlivosti, ale i tak vydrží cca 4 dny. Někdy je uváděno, že ho můžete skladovat i 7 dní.

Kde koupit jogurtovou kulturu?

Můžete ji koupit ve speciálních mlékárenských obchodech nebo v obchodech se zdravou výživou. Objednat ji však můžete i z domu přes internet. Využít můžete například stránky společnosti Milcolm, Ekokozy, Coquard nebo Tomscheese.

zpět k obsahu ↑

Na závěr

Pokud stále ještě před koupí tohoto pomocníky váháte, je vhodné ještě jednou vyzdvihnou jeho klady. Jako první je zde cena jedné porce, která vás vyjde na méně než 5 korun. Jednoduchá příprava bez chemických přísad nebo dochucovadel vám zaručí skvělou chuť. V tomto případě má koupě jogurtovače pozitivní dopad i na ekologii, kdy snížíte množství odpadu v domácnosti.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz