Jak vybrat vermut?

Vermut je originální alkoholický nápoj, který je velmi oblíbený zejména ve společenských kruzích. Vermut nechybí prakticky na žádném večírku, pít ho můžete samostatně, ale velmi často je součástí různých koktejlů. Vermut můžete rovněž přidávat do hlavních jídel i některých dezertů, užívat ho můžete preventivně i jako léčivou tinkturu.

Název nápoje je odvozeny od přísady wermut – tedy hořkého pelyňku. Kromě této byliny se při výrobě vermutu používá různé koření a bylinky, které pomohou dosáhnout jedinečné chuti. Konkrétní složení však na etiketě pravděpodobně nenajdete, protože je stále považováno za tajnou recepturu.

První vermuty pocházejí z Itálie, vyrábí se z lehkého méně kyselého vína. To se doslazuje a obohacuje o alkoholový výluh z koření a bylinek. Výsledný nápoj by měl obsahovat 15 – 18% alkoholu. V základu se vermuty rozdělují podle obsahu cukru na extra suché, suché a sladké vermuty. Vermut se doporučuje podávat chlazený s citronem v podobě aperitivu. Vermuty jsou však oblíbenou přísadou do různých koktejlů.

Prohlédnout vermuty

Nejlepší vermuty

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Martini Bianco 15% 1 l (holá láhev) Top 1 279 Kč Zobrazit Alkohol.cz
2. Dolin Rouge Vermouth de Chambéry 16% 0,75 l (holá láhev) Top 2 310 Kč Zobrazit Alkosbirka.cz
3. Martini Extra Dry 1 l (holá láhev) Top 7 259 Kč Zobrazit Alkohol.cz
4. Martini Rosso 15% 1 l (holá láhev) Top 8 259 Kč Zobrazit Alkohol.cz
5. Cinzano Rosso 1 l (holá láhev) Top 16 279 Kč Zobrazit Alkohol.cz
6. Carpano Antica Formula 1 l (holá láhev) Top 33 969 Kč Zobrazit Mydrinks.cz

Typy

Nejprve byly známé pouze dva typy vermutu, a to sladký italský nebo suchý francouzský. Dnes však můžete ochutnat i extra suchý, sladký, růžový i jiný.

  • Secco – je suchý vermut, který obsahuje pouze minimální množství cukru, jeho množství nepřekračuje 4 %. Jedná se o silný nápoj s bylinnou i lehkou citrusovou příchutí. Suchý vermut byl původně vyráběn e Francii, typická je pro něho lehká struktura a průhledná barva.
  • Bianco – bílý vermut, který obsahuje 10 – 15 % cukru. Charakteristická je pro něho hořká příchuť a lehký nádech citrusů.
  • Rosso – pod tímto označením se ukrývá sladký červený vermut, který obsahuje více než 15 % cukru. Díky němu má bohaté aroma a hustou strukturu. V chuti můžete rozpoznat maliny a třešně. Červený vermut se vyrábí v Itálii, základem je víno a dále se přidává místní koření a byliny.
  • Bitter – nejsilnější a nejvíce hořký vermut, který patří mezi léčivé nápoje. Velmi často se užívá po jídle pro lepší trávení.
  • Roso – je růžový vermut, který obsahuje 10 – 20 % cukru. Množství cukru určuje většinou samotný výrobce. Růžový vermut se používá jako aperitiv, jeho úkolem je povzbudit chuť k jídlo. Růžový vermut bývá rovněž velmi často součástí koktejlů.

Složení

První recepty na výrobu vermutu pochází ze starověku. V té době bylo jeho složení velmi jednoduché, nápoj byl vyráběn z vína a alkoholu. První koření se do nápoje přidávalo v Itálii. Účelem bylo zlepšit chuťové vlastnosti méně povedených vín.

Vermut obsahuje asi 75% vína, nejčastěji se na jeho výrobu používají bílé hrozny. Moderní vermuty obsahují kromě alkoholu a vína mnoho dalších bylinných přísad, díky kterým vytváří jedinečné chuťové nuance. Kromě vysokého obsahu pelyňku se přidává skořice, hřebíček, koriandr, zázvor, muškátový oříšek atd.

Vermuty vyrobené z bílých odrůd hroznů začnou po otevření ihned reagovat s kyslíkem. Díky tomu se téměř okamžitě projevuje jeho vůně i chuť. Tento vermut je ihned po otevření připravený ke konzumaci.

Vermuty vyrobené z červených hroznů se před podáváním musí dopředu zazátkovat. Kromě hroznů ve složení najdete i koření, bylinky, květiny a jiné ingredience.

Nejdelší trvanlivost mají vermuty s nejvyšším obsahem etylalkoholu. Ty můžete skladovat na chladném a tmavém místě po dobu až 6 měsíců.

Koktejly s vermutem

Vermuty jsou všestranné nápoje, které můžete popíjet samotné s ledem a citronem. V této podobě je vermut dokonalým aperitivem. Vermuty však můžete přimíchat do koktejlů. Mezi jedny z nejoblíbenější patří například:

  • Manhattan – je tradiční americký whisky koktejl. Jeho základem je bourbon, červený vermut a Angosturu bitters. Podáván je s třešní marischino a oblíbený je pro svoji lehce dřevitou a sladkou chuť.
  • Americano – je osvěžující lehčí koktejl, který připravíte z červeného vermutu, sody a Campari. Tento koktejl je podáván s plátkem pomeranče.
  • Martiny gin – asi nejznámější koktejl vyrobený z ginu a suchého vermutu. Podávat ho můžete s olivou nebo citronovou kůrou.
  • Negroni – tento tradiční italský koktejl je vyroben z červeného vermutu, ginu a Campari. Koktejl je oblíbený díky své komplexní a bohaté chuti.

Značka

Vermuty nabízí celá řada výrobců. Na výrobu suchých vermutů se zaměřují Francouzi. Přestože v ČR nejsou francouzské značky příliš známé, můžete ochutnat výborné nápoje delikátní chuti. Vysokou kvalitou nabízí vermuty Dolin. Historie této značky sahá do roku 1821. Mezi nejznámější italské vermuty patří značka Martiny a Cinzano. Český vermut reprezentuje značka Metropol.

Cena

Vermut je nápoj, který si může čas od času dopřát každý. Za láhev vermuty zaplatíte od 150 – 500 Kč. Nabídka na trhu je bohatá a každý může najít značku, která mu bude svojí chutí dokonale vyhovovat.

Přejít do e-shopu

Otázky a odpovědi

Jak vermut správně pít?

Vermut je nápoj, který se pije před večeří. Pít ho můžete samostatně a přidávat ho můžete i do koktejlů. Způsob konzumace souvisí přímo s druhem vermutu. Lehké a jemné nápoje můžete popíjet s ledem a citronem. Plné a hutné vermuty bývají většinou součástí koktejlů. Vermut můžete kombinovat s různým alkoholem, džusy i ovocem.

Z jaké sklenici pít vermut?

Vermut se pije chlazený. Čistý destilát se podává ve sklenicích trojúhelníkového tvaru s vysokou stopkou. Ve sklenici s vermutem by neměla chybět oliva. Koktejly se používají v trojúhelníkové sklenici na panáka. Vhodným typem je i sklenice se silným dnem. Nápoj je vhodné pít po malých doušcích, pouze takto si budete moci širokou škálu chutí skutečně vychutnat.

Jaký je rozdíl mezi francouzským a italským vermutem?

První vermuty se vyráběly v Itálii, ale mnozí považují za stvořitele vermutů Francii. To, zda první vermut vyrobili Italové nebo Francouzi dnes zcela přesně nezjistíme, pravdou však je, že právě tyto země patří k největším výrobcům vermutů na světe.

At už koupíte italský nebo francouzský vermut, musí mít výsledný nápoj 15 – 18% alkoholu. Italské vermuty jsou spíše sladší, ty francouzské bývají naopak sušší. Italové vyrábí vermuty s 80% podílem vína, v případě Francie je podíl vína 75%. Obě země vyrábí bílé, červené i růžové vermuty.

Závěr

Rada, jak vybrat správný vermut, pravděpodobně neexistuje. Vše souvisí s individuálními chuťovými preferencemi. Za nejlepší jsou považovány vermuty, který nejsou příliš sladké ani příliš suché. Optimální množství cukru obsahují vermuty typu Rosso nebo Bianco. Těmto vermutům byste měli dát přednost při seznamování se s tímto nápojem.

Milovníci spíše sladkých nápojů mohou vyzkoušet vermut sladký. Sladkým nápojům dávají přednost zejména ženy. Milovníci suchých vín pak budou mít pravděpodobně nejblíže k vermutům typu Secco, Dry či Extra Dry. Tyto vermuty se vyznačují vysokým obsahem alkoholu a minimálním množstvím cukru. Jemnou a trpkou chuť těchto vermutů ocení především milovníci lihovin.

Vermuty můžete nakoupit v e-shopu: Alkohol.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (133 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo