Golfové míčky

Golf patří mezi populární venkovní sporty. Tento sport je populární již 6 století, zahrát si můžete sami nebo ve skupince, kterou mohou tvořit maximálně 4 hráči.

K tomu, abyste si mohl hru zahrát, musíte vyrazit na speciální golfové hřiště, jehož součástí je obvykle 9 – 18 jamek, do kterých se pomocí golfové hole umísťuje golfový míček.

Golf je velmi populární, vyzkoušet si odpal míčků mohou děti i dospělí. Zahrát si můžete na pravém travnatém hřišti nebo ve venkovních golfových centrech. Zde si můžete vypůjčit potřebné golfové vybavení, bez kterého se žádný hráč neobejde.

Jedná se o různé golfové hole a míčky. Tento způsob však bude vyhovovat spíše příležitostným hráčům. Ti, kteří hrají golf pravidelně, upřednostní koupi vlastního vybavení. Pro mnohé je při výběru tohoto vybavení prioritní kvalitní hůl, avšak hru velmi ovlivňuje i kvalita golfového míčku. Ani jeho výběr není radno podcenit.

Při výběru narazíte na míčky vyrobené z různých materiálů, které se liší také hmotností, průměrem nebo počtem vrstev. Své míčky mají začátečníci, pokročilí hráči i profesionálové. Zastoupeny jsou míčky předních výrobců, které byste měli při výběru vždy preferovat.

Porovnat ceny golfových míčků

Nejlepší golfové míčky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Srixon Soft Feel 98 % 160 Kč Zobrazit Alza.cz
2. Titleist TruFeel 12 ks 96 % 690 Kč Zobrazit Decathlon.cz
3. Srixon AD333 12 ks 93 % 790 Kč Zobrazit Bestgolf.cz
4. Callaway CHROME SOFT 90 % 1 090 Kč Zobrazit Golfiq.cz
5. Titleist Pro V1 83 % 1 390 Kč Zobrazit Decathlon.cz

Konstrukce golfového míčku

Golfový míček je složen z několika částí, vnitřní část tvoří jádro, vnější pak obal míčku.

  • Jádro – na výrobu jádra se používá guma, titan nebo wolfram. Jádro může být plastické nebo tekuté. Rozdílná je i tvrdost jádra. Míčky s tvrdším jádrem létají při odpalu dál, u měkčího jádra máte nad míčkem větší kontrolu.
  • Obal – má různou tloušťku a liší se i vzorkem. Obal golfového míčku ovlivňuje rotaci, odolnost i pocit při úderu. Golfový míček s měkčím obalem má větší míru rotace a více můžete kontrolovat i ránu při odpalu. Míček s tvrdším povrchem nežádoucí rotaci snižuje.

Typ

Golf se hraje již řadu let a také golfové míčky prošly poměrně značným vývojem. Na jejich výrobu se používají různé materiály a mění se i technologie výroby. Díky tomu je dosaženo jejich ideálního tvaru. Golfové míčky pak můžeme rozdělit do několika skupin podle toho, kolik mají výplňových vrstev.

Zde platí jednoduché pravidlo, čím více má míček vrstev, tím je kvalitnější. Nejkvalitnější míčky mají mnohem při součtu úderů mnohem lepší výkon. Tvrdší míčky jsou levnější a vyznačují se o něco delším letem při středním švihu. V poslední době jsou však oblíbenější měkčí míčky.

Podle materiálového členění se míčky rozdělují následovně:

  • Onepiece – jednovrstvé míčky se vyrábí z jednoho druhu materiálu. Míčky jsou k dostání v omezeném počtu a vhodné jsou spíše při tréninku a použít je můžete i během hry na zábavném typu hřiště.
  • Twopiece – dvouvrstvé míčky jsou vyrobeny ze dvou kompozitních materiálů. Míčky lze odpálit do větší vzdálenosti, nevýhodou je však horší ovladatelnost. Dvouvrstvé míčky jsou prakticky nezničitelné a u amatérských hráčů se těší velké oblibě.
  • Threepiece – třívrstvé míčky mají menší jádro, které je obaleno flexibilní vrstvou. Ta je pak opatřena speciální povrchovou úpravou. Měkčí míčky nabízí větší rotaci a vhodné jsou spíše pro pokročilejší hráče.
  • Fourpiece – čtyřvrstvé míčky mají nejmenší jádro. Na jádru jsou naneseny 3 další vrstvy vyrobené z různých polymerních materiálů. Opět se jedná o měkčí míčky s dlouhým doletem.
  • Fivepiece – pětivrstvé míčky mají 5 různých vrstev, které se starají zejména o jeho aerodynamické vlastnosti. Tyto míčky patří k nejdražším a jsou vhodné pro profesionální hráče.

Třída kvality

Kromě originálních prémiových lze koupit i tzv. hrané míčky. Jedná se o míčky nejvyšší kvalitty, které již byly použity během různých golfových zápasů a jsou určeny k dalšímu prodeji. Na míčcích je však více či méně znatelné různé opotřebení a právě podle něho se dělí do několika tříd kvality.

  • Třída AAAA – tyto míčky jsou nejméně opotřebované a nacházejí se tedy ve třídě nejvyšší kvality. Opotřebení je v maximální výši tří jamek.
  • Třída AAA – druhá nejvyšší třída opotřebení obsahuje o něco více opotřebované míčky. Na nich bývá pouze zbytkové značení a časté jsou i různé povrchové skvrny.
  • Třída AA – zde najdete míčky s povrchovými skvrnami i oděrkami.
  • Třída A – nízká kvantitativní třída s viditelně opotřebovanými míčky. Kromě oděrek a skvrn mívají míčky drobné povrchové nerovnosti i sešlou barvu.
  • Třída B – obsahuje již značně porušené míčky, na kterých je viditelné značné opotřebení. Ani zde byste však neměli najít míčky s povrchovými prasklinami. Míčky jsou dostačující při tréninku.
  • Třída C – zde se nachází značně poškozené míčky, které využijete pouze při tréninku odpalu či nácviku techniku. Míčky nejsou vhodné pro samotnou hru. Míčky v třídě C bývají označeny zkratkou PR a mívají různé vady, popřípadě se jedná o míčky opravované.

Kromě těchto tříd kvality se golfové míčky rozdělují i do smíšených tříd. Zde najdete následovně značené míčky.

  • Třída AAAA/AAA – lze je použít pro amatérskou hru. Míčky mají vysokou kvalitu, o čemž vypovídá i vyšší pořizovací cena.
    Třída AAA/AA – tyto míčky jsou vhodnější spíše jako tréninkové míčky. Kvalita i cena je o něco nižší, avšak i tyto míčky mají srovnatelnou kvalitu s míčky novými.
  • Třída AA/A – vhodné pro amatéry, kteří si za pomoci těchto míčků potřebují natrénovat správnou techniku hry.

Materiál

Na výrobu prvních golfových míčků se používalo dřevo, právě z něho se míčky vyřezávaly. Později se na jejich výrobu používaly kompozitní materiály a dnešní míčky jsou odlévány z polymerního materiálu. Díky polymeru mají míčky potřebnou hmotnost, tvar i výborné letové vlastnosti.

Moderní golfové míčky se vyrábí z následujících materiálů:

  • Balata – používá se na výrobu nejkvalitnějších míčků.
  • Surlyn – je materiál, který se na výrobu používá nejčastěji. Míčky jsou tvrdé a odolné vůči oděru i naseknutí.
  • Elastomer – přebírá přednosti balaty a surlynu.
  • Polybutadien – základní materiál, který se zpravidla používá při výrobě dvouvrstvých míčků.
  • Zylin – syntetický polymer používaný na výrobu méně kvalitních míčků.

Dimply

Takto se označují důlky golfového míčku. Běžně mívají golfové míčky 250 – 450 důlků a pokrývat mohou až 85% povrchu míčku. Počet důlků není tolik důležitý jako hloubka dimplů.

Dimply mívají různou hloubku, ta ovlivňuje dráhu letu, má vliv i na odpor vzduchu a jejich hlavním úkolem je udržet rychlost míčku za letu, podpořit jeho rotaci a zmenšit jeho zbrzďování. Míčky s hlubšími důlky létají do kratších vzdáleností. Míčky s mělkými důlky létají naopak dál.

Značka

Ti, kteří to s golfem myslí opravdu vážně, budou potřebovat kvalitní míčky, na jejichž výrobu se specializuje například Nike, Callaway, Bridgestone, Pinnacle, Crystal, Titleist, TylorMade, Wilson nebo Srixon. Všichni ostatní si vystačí i s méně kvalitním míčkem, který mohou zakoupit například v supermarketu nebo dalších nespecializovaných prodejnách. Od těchto míčků však musíte počítat s méně kvalitní hrou.

Cena

Golfové míčky byste měli vybírat podle úrovně, ve které se vaše hra nachází. Zejména začátečníci si vystačí s levnějšími hranými míčky, které se prodávají v sadách. Podle počtu a třídy opotřebení pak můžete míčky koupit od 100 – 400 Kč. Méně kvalitní míček vychází cenově na cca 20 Kč. Zkušenější hráči budou potřebovat mnohem kvalitnější míček. Cena jednoho kusu může být i více než 1 000 Kč.

Porovnat ceny golfových míčků

Otázky a odpovědi

Co musí splňovat kvalitní golfový míček?

Profesionální golfový míček musí splňovat normativní požadavky. Hmotnost míčku může být maximálně 45,93 gramů. Minimální průměr pak musí být 42,67 mm a tvarem musí připomínat ideální kouli. Povrch míčku tvoří dimply, jak jsou označovány drobné jamky. Právě tyto jamky ovlivňují letové vlastnosti míčku. Vysoce kvalitní míčky mohou při odpalu dosáhnout rychlosti až 250 km/hod.

Co jsou hrané míčky?

Takto se označují míčky, které jsou již použité. Jedná se o velmi kvalitní míčky, se kterými se hrálo na turnajích nebo při jiných příležitostech. Díky nižší ceně si tyto profesionální míčky může koupit kdokoliv.

Mezi hranými míčky najdete prakticky všechny přední výrobce. Ačkoliv byly míčky použity, je jejich kvality vysoká a spolehnout se můžete i na jejich letové vlastnosti. Kromě hraných můžete narazit i na označení Lake Balls. Tyt míčky byly nalezeny na golfových hřištích.

Jak se mohou golfové míčky dále lišit?

Dnešní golfové míčky toho nabídnou opravdu mnoho. Běžné je rozlišení na základě barvy nebo typu potisku. Rozdílné je i provedení povrchu, oblíbené jsou především svítící míčky. Svoje barevné míčky mají děti i ženy. Nejmodernější míčky mají zabudovanou GPS, pomocí které je na hřišti snadno najdete.

Závěr

Golfový míček ovlivňuje kvalitu hru a jeho výběr je tedy velmi důležitý. Zejména ti, kteří se golfu věnují pravidelně, by neměli výběr míčku podcenit. Začínající hráči si vystačí s méně kvalitními hranými míčky. S hranými míčky nejvyšší kvality si však vystačí i zkušenější hráči. Při výběru hraného míčku se zaměřte na kvalitu opotřebení.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.bestgolf.cz, www.ogolfu.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (62 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Používám značku Srixon a jsem s ní velmi spokojený. Předtím jsem měl značku Titleist a také nebyla k zahození.

  2. Rozmýšlel jsem se, jakou značku golfových míčků vlastně zvolit. Pak jsem na základě vašeho článku zkusil Srixon a Titleist Tour speed, obojí super.

Přidat komentář

Recenzer
Logo