Teploměry na maso

Teploměr na maso nechybí v žádné kvalitní restauraci. Díky teploměru připravíte dokonalou pečínku, bude neocenitelným pomocníkem při grilování i dalším způsobech úpravy masa. Díky tomuto malému přístroji můžete ohlídat doporučenou teplotu uvnitř větších kusů masa a hotový pokrm bude lahodný a šťavnatý. Teploměry mají své opodstatnění zejména během přípravy hovězího, vepřového, skopového či telecího masa. Využít ho můžete také během přípravy pokrmů ze zvěřiny. Pomocí teploměru na maso však můžete měřit teplotu různých tekutin, dětských příkrmů atd.

Výběr správného teploměru není nijak složitý, v současnosti je k dostání ve dvou podobách. Prvním typem je oblíbený vpichový teploměr, novějším typem je teploměr bezdrátový. Jediným parametrem, který je vhodné při nákupu ohlídat je rozsah měření. Přihlédnout můžete i ke způsobu vládání, ačkoliv tyto teploměry jsou velmi jednoduché přístroje. Za kvalitu kupovaného výrobku pak ručí známý výrobce.

Porovnat ceny teploměrů na maso

Typy

Teploměry na maso mohou být vpichové, které se dále dělí na analogové a digitální. Druhou možností je nákup bezdotykového teploměru. Tyto teploměry lze používat během grilování, ale i pečení v klasické troubě.

Vpichový teploměr

Součástí těchto teploměrů je dlouhý hrot, který do masa zapíchnete. Tyto vpichové jehlice musí být vyrobeny z odolných materiálů, běžně se používá nerezová ocel. Koupit můžete digitální nebo analogový vpichový teploměr.

  • Analogový – tyto teploměry jsou nejstarší a jejich výhodou je zejména nízká pořizovací cena. Teplotu masa budete moci zjistit díky ručičce. Mechanické teploměry lze mimo jiné používat při uzení, vaření, umístit je můžete do lednice. Jsou velmi odolné a v troubě mohou zůstat po celou přípravu. Nevýhodou je jejich malé zastoupení na trhu a nižší přesnost.
  • Digitální – patří k oblíbenějším, o čemž svědčí větší zastoupení na trhu. Také tyto teploměry patří k multifunkčním a používat je můžete nejen při pečení, ale také vaření, grilování nebo uzení. Digitální teploměry jsou přesnější a naměřené hodnoty se zobrazují na LCD displeji. Digitální teploměry mohou mít i nějaké funkce, zpravidla se jedná o výběr jednotek.

Bezdrátový teploměr

Nejmodernější jsou bezdrátové teploměry. I ty mohou mít více podob. Tyto teploměry lze pomocí aplikace spárovat s mobilním telefonem, díky tomu nemusíte na přípravu osobně dohlídat a věnovat se můžete i jiným činnostem. U těchto teploměrů si ověřte, zda je dostupná aplikace v českém jazyce a důležitý je i dosah. Některé teploměry mají dosah 50 metrů, jiné až 200 metrů.

  • Digitální – součástí teploměru je jedna nebo více sond. I tyto teploměry využijete více způsoby. Bezdrátové digitální teploměry disponují velkou obrazovkou, naměřené teploty se zobrazují na displeji teploměru, ale i na mobilním telefonu. U těchto přístrojů tak není mobilní aplikace nezbytnou nutností. Jednotlivé typy pak nabízí různý počet funkcí.
  • Bezdrátová sonda – využívá se při grilování, pečení v troubě nebo uzení, použít ji lze i v dvouplášťové udírně. Informace o naměřené teplo.

Teplotní rozsah

Tento parametr prozradí, kde všude budete moci teploměry na maso používat. Někteří uživatelé ocení vysoký rozsah, jiní si vystačí s levnějším teploměrem s nižším rozsahem.

  • Analogové teploměry – tyto teploměry mají poměrně velký rozsah teplot, obvykle však nemohou být používány v minusových teplotách. Minimální teplota je 0 °C, maximální se u jednotlivých typů liší. Koupit můžete teploměr s maximální teplotou 120, 260 i 300 °C.
  • Digitální teploměry – tyto teploměry mají vyšší rozsah. Minimální teplota se pohybuje od – 50 °C – 0 °C. Maximální teplota bývá většinou od 200 – 300 °C.

Materiál

Na výrobu teploměrů se používá pouze nerezová ocel a plast. Především analogové teploměry jsou vyrobeny pouze z nerezu. Digitální jsou pak kombinací nerezu a plastu. Teploměry na maso musí odolat velmi vysokým teplotám, proto je nutné, aby byl výrobní materiál opravdu kvalitní.

Značka

Teploměry na maso a kuchyňské teploměry obecně můžete koupit poměrně běžně v obchodech s domácími potřebami, supermarketech, ale bohužel jsou k dostání i na tržnicích a podobných místech. U tohoto výrobku je však zapotřebí věnovat pozornost výrobci, který vám zaručí jeho odolnost a zdravotní nezávadnost.

Velmi kvalitní a oblíbené jsou především teploměry Tescoma. Jejich kvalitu mimo jiné zaručuje velmi dlouhá záruční doba, která může být až 10 let. Mezi další kvalitní výrobce patří Orion, Westmark, ThermoPro, ISO, TFA, Ibili, Küchenprofi, Leifheit, Emos, Verk nebo Elektrolux. Všichni výrobci nabízí velké množství teploměrů v mnoha ceněných relacích.

Cena

Kuchyňský teploměr může vlastnit každý. Pro občasné použití vám postačí teploměr za 300 – 500 Kč. Za tuto cenu koupíte analogové i digitální vpichové teploměry. Dražší jsou bezdrátové digitální teploměry, jejichž cena bývá od 1 – 3 000 Kč.

Porovnat ceny teploměrů na maso

Otázky a odpovědi

Kde všude lze teploměr na maso použít?

Teploměr na masou koupíte i pod označením kuchyňský teploměr. Jak už název napovídá, využít ho můžete mnoha způsoby. Nejčastěji se pochopitelně používá během přípravy masa, může se jednat o pečení, grilování, fritování, vaření nebo uzení. Teploměr však můžete vložit do lednice, poslouží při měření teploty vody, používá se zejména při přípravě zeleného čaje. Poslouží i novopečeným maminkám, hodit se může při zavařování, a změří i teplotu vína.

Co je infračervený teploměr?

Jedná se o speciální typ kuchyňského teploměru bezdotykového teploměru. Měřit teplotu pokrmů můžete pomocí neviditelného infračerveného paprsku. Výhodou tohoto způsobu je zejména nulová údržba, teploměr nepřijde do kontaktu s potravinou, nemusíte ho tedy čistit. Teploměr pracuje na stejném principu jako lékařský bezdotykový teploměr. Tento typ je na českém trhu zastoupen pouze značkou Tescoma.

Jakou teplotu vyžaduje hovězí maso?

Příprava hovězího masa je jednou z nejnáročnějších. Oblíbených pokrmů je navíc celé množství. Hovězí pečeně může mít vnitřní teplotu od 53 – 85 ° C. Ti, kdo mají rádi růžovou pečínku, budou maso udržovat při teplotě jen při 53 ° C, středně propečené maso má mít teplotu 55 – 60 ° C, propečené maso pak teplotu 80 – 85 ° C. Hovězí Wellington je třeba péct při teplotě 200 ° C. Lehce propečení steak ze svíčkové má mít teplotu uvnitř 51 – 53 ° C, medium 54 – 57 ° C a well-done 63 ° C.

Závěr

Teploměry na maso jsou praktické pomůcky, které v kuchyni i během venkovní přípravy využijete mnoha různými způsoby. V současné době jsou nejoblíbenější digitální vpichové a bezdrátové typy. Novinkou jsou infračervené bezdotykové teploměry a klasikou naopak teploměry analogové. Při výběru se zaměřte na velikost a čitelnost displeje a rozsah teplot. Při výběru vždy preferujte kvalitní výrobce.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (45 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je cílem celého týmu Recenzer. Více o nás.

1 komentář
  1. Pro pečení masa ideální pomocník, jinak by člověk nevěděl tu správnou teplotu. Koupila jsem Xjet WT-1 a je dokonalý.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo