Merkur

Stavebnice Merkur je český výrobek, který baví již několikátou generaci chlapců. První stavebnice se na trhu objevily v roce 1920. Hned po zavedení na trh se staly populární a díky stále novým zmodernizovaným sadám se Merkur dobře prodává i dnes. Stavebnice Merkur vám umožní stavět motorová i kolejová vozidla, jeřáby a mnoho dalších konstrukcí i modelů.

Základem této stavebnice jsou díly vyrobené z ocelového plechu, které jsou doplněny o mnoho předvrtaných otvorů. Jednotlivé dílky se k sobě spojují pomocí šroubků a matiček. Merkur však obsahuje o mnoho dalších součástek, především to jsou neozubená i ozubená kola, hřídele, kladky, pásy a součástí stavebnice by měl být i elektromotor.

Stavebnice Merkur jsou k dostání v mnoha variantách. Při výběru se budete řídit pouze věkem a zaměřením dítěte a velkou roli zde hraje i pořizovací cena, protože tyto stavebnice patří k těm dražším. Levnější stavebnice obsahují menší množství dílů a jsou méně propracované. Drahé sady obsahují velké množství dílů a mnoho technických vymožeností.

Porovnat ceny stavebnic Merkur

Nejlepší merkur

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Merkur Army Set 95 % 1 449 Kč Zobrazit Dobre-knihy.cz
2. Merkur M 010 Formule 94 % 444 Kč Zobrazit Mall.cz
3. Merkur M 012 Odtahové vozidlo 93 % 479 Kč Zobrazit Muziker.cz
4. Merkur M 017 Kamion 92 % 452 Kč Zobrazit Tera.cz
5. Merkur Classic C 04 81 % 1 285 Kč Zobrazit Mrakyhracek.cz

Typy

Ačkoliv je stavebnice Merkur určená dětem, nabízí spoustu zábavy i dospělým. Na trhu jsou stavebnice rozděleny podle věku a podle témat.

  • Od 3 – 5 let – merkur je možné koupit již 3 letým dětem. Malé sady obsahují spíše rovné či méně tvarované díly, které se budou malým dětem lépe spojovat. Obecně jsou tyto sady levnější, protože jsou tvořeny menším počtem dílů. I zde však budete moci sestavit různé stroje nebo stavby.
  • Od 6 – 7 let – zde jsou již kromě základních prvků obsaženy i tematické prvky, které určuje téma stavebnice. Koupit můžete stavebnici zaměřenou na nákladní automobily, hasičské vozy, letadla, traktory atd.
  • Od 8 – 9 let – ještě propracovanější sady, které již zpravidla umožňují využívat elektromotor. Ten může být přímo součástí balení, ale dokoupit ho můžete i samostatně.
  • Od 10 let a více – nejstarším dětem můžete opět zakoupit tradiční podobu stavebnice, nebo variantu zaměřenou na parní stroje nebo magnetické pole. Výrobky již mají velmi realistou podobu různých strojů nebo budou. K oblíbeným patří i roboti.

Téma stavebnice

Stavebnice Merkur jsou zaměřeny převážně na různá motorová vozidla nebo stroje. Tyto stavebnice však obsahují i velké množství universálních dílů, které lze využít ke stavbě čehokoliv. Merkur je tedy ideální volbou pro ty, kteří chtějí u svého dítěte rozvíjet zručnost a fantazii.

Označení

Stavebnice Merkur jsou k dostání v opravdu velkém množství a není tedy jednoduché určit, která stavebnice bude tou vhodné pro vás. Aby byl výběr jednodušší, všímejte si značení stavebnice.

Základní sady

Na balení základní sady najdete číslování od 3 – 8. Jednotlivé sady jsou vzájemně kompatibilní. Sadu s číslem 3 lze považovat za jakýsi základ, v sadě číslo 4 najdete všechny díly ze sady číslo 3, ale zde jsou již navíc i další součástky a díly. Tento postup se pak s vyšším číslem neustále opakuje, tzn. sada s vyšším číslem obsahuje veškeré díly předchozí sady + něco navíc.

Velké sady jsou označeny číslem 5 – 8. Zde již najdete různě velká ozubená kola, dále pak kola kuželová a korunková, šnekové převody atd. Součástí stavebnice číslo 8 bude i elektrický motorek a sadu převodů.

Malé sady

Malé sady jsou značeny trojčíslím, které začíná číslicí 0. Zde je již výběr opravdu velký a koupit můžete i sadu 030 a vyšší. Malé sady jsou vhodné pro děti do 6 let věku a ve většině případů jsou stavebnice tematicky zaměřené na jeden stroj nebo vozidlo.

Elektro stavebnice

Naopak nejmenší výběr nabízí elektrostavebnice označené jako E1, E2 atd. Stavebnice jsou vhodné pro starší děti, které si díky ní vyzkouší různé pokusy ze světa elektřiny, elektrostatiky, magnetismu, elektrochemie atd.

Náhradní díly

Každá sada obsahuje velké množství universálních dílů a menší množství dílů tematických. Jestliže vám nebude obsah sady zcela vyhovovat, můžete přikoupit i další příslušenství, které je variabilní s jakoukoliv Merkur stavebnicí.

  • Elektromotor – k tomu nejoblíbenějšímu patří bezesporu elektromotor. Kromě něho v balení najdete i napájecí baterii, potřebné kabely a ozubená kola, která vám umožní vyrábět různé převody. Motorek je doplněn o převodovku a můžete tak volit mezi rychlým a pomalým převodem. Elektromotor může být součástí menší i větší sady.
  • Pásky/oblouky – přikoupit můžete i sady obsahují několik základních dílů. Jedná se o různě dlouhé pásky, úhelníky, destičky nebo oblouky.
  • Kola/pneumatiky – vozový park vám umožní postavit náhradní sada obsahující kola či pneumatiky.
  • Šrouby/matičky – spojovací materiál je malý a snadno se ztratí. Naštěstí lze přikoupit i sadu obsahující právě šrouby, matičky i pracovní nástroje.

Značka

Stavebnice Merkur jsou výrobkem české firmy Merkurtoys. Tento výrobce začal Merkur vyrábět v roce 1920. Firma Merkurtoys se specializuje i na výrobu učebních pomůcek, které se zaměřují na technické myšlení a rozvoj manuální zručnosti.

Porovnat ceny stavebnic Merkur

Cena

V případě stavebnice Merkur je nutné počítat s vyšší pořizovací cenou. Nejlevnější jsou malé sady, určené pro děti do 6 let. Tyto sady lze koupit za cca 300 – 600 Kč. Základní sadu pořídíte za cenu okolo 1 500 Kč, velké sady mohou vyjít i na více než 4 000 Kč.

Otázky a odpovědi

V čem je Merkur výjimečný?

Na rozdíl od jiných stavebnic se na výrobu používá v drtivé většině kov, z plastu jsou vyrobeny pouze různé výplně nebo kola. Díky tomu můžete počítat s opravdu dlouhou životností. Všechny stavebnice jsou kompatibilní a svoji sbírku tak můžete podle potřeby stále rozšiřovat. Kromě toho lze koupit další náhradní díly nebo spojovací materiál.

Co dětem stavebnice poskytne?

Merkur je ideální pro zlepšování dětské motoriky a zlepšování logického myšlení. Moderní verze pro starší umožní dětem nahlédnout do světa elektrotechniky, parních strojů či magnetického pole. Ačkoliv jsou mnohé stavebnice tematicky zaměřené, lze je používat i pro vlastní stavby, což vede k rozvoji fantazie.

Závěr

Merkur je česká stavebnice, která baví malé i velké desítky let. Jednotlivé stavební prvky jsou vyrobeny z kovu, což se podepisuje na výjimečné životnosti. Mnohdy se Merkur v rodinách dědí z generace na generaci. Z Merkuru postavíte doslova cokoliv. Jestli vám nebude velikost sady stačit, můžete přikoupit novou sadu, nebo si vystačíte s nákupem náhradních dílů. Stavebnici Merkur můžete koupit již 3 letých dětem, které však budou potřebovat se stavbou pomáhat. Při výběru jakékoliv stavebnice je rozhodující právě věk dítěte.

Merkur můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Mall.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.mall.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (46 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. DOBRY DEN KDYZ JSEM MNEL SEDM AZ DESET LET MNEL JSEM MERKUR STALE NA TO VZPOMINAM.RAD BYCH SI HO KOUPIL A PAK BY ZUSTAL DALSI GENERACI.

  2. Merkur byla stavebnice mého dětství, která mi vydržela v podstatě celý život. Přestože ale máme ještě tu mojí, koupil jsem synům dvě nové, aby měli více součástek. Vyhrají si s nimi den co den a jsou moc spokojení.

Přidat komentář

Recenzer
Logo