Adventní kalendáře

Doba adventní je dobou očekávání a příchodu narození Ježíše Krista. Adventní doba trvá čtyři neděle a tradice adventu sahá do 5. století. Mezi nejznámější symboly adventu patří adventní věnec, který nechybí na stole mnohých domácností.

Během čekání na Vánoce se každou neděli zapaluje jedna svíce. Dalším symbolem tohoto období je jmelí, které má do domovů přinést štěstí a požehnání. Mnohé domácnosti zdobí i krásná zeleno červená květina nesoucí název Vánoční hvězda. Nejznámějším symbolem adventní doby je pravděpodobně Betlém, místo narození Ježíše Krista. Čekání na Vánoce je náročné zejména v případě dětí. Nejen jim můžete toto čekání zpříjemnit díky adventnímu kalendáři. I ten je jedním ze symbolů předvánočního času.

Adventní kalendáře mají překvapivě dlouhou tradici, první kalendáře vznikaly v roce 1851 a neobsahovaly žádné sladkosti, ale pouze výjevy z bible. Tištěné kalendáře přišly až v roce 1908, právě zde se začalo používat 24 otevíracích okének, které ukrývaly malé překvapení.

Adventní kalendář se pořizuje především pro děti. Tyto kalendáře zpravidla ukrývají malou sladkost nebo hračku. Adventním kalendářem však může potěšit i dospělé. Svoje kalendáře mají ženy i muži. Určení je tím jediným, čím se budete při výběru kalendáře zabývat. Konečné rozhodnutí o koupi pak bude pravděpodobně mít pořizovací cena.

Porovnat ceny adventních kalendářů

Typy

Na trhu jsou adventní kalendáře rozděleny do několika skupin. V jedné skupině najdete kalendáře pro děti, v další pro ženy a pro muže. Adventním kalendářem můžete potěšit i svoje domácí mazlíčky. Dle určení se zásadním způsobem mění obsah i samotný vzhled kalendáře.

Kalendáře pro děti

Dětské adventní kalendáře už dávno neobsahují jenom sladkosti. Klasické papírové kalendáře s čokoládou jsou nejlevnější a koupit je můžete v obchodech s potravinami. Oblíbené jsou i kalendáře s lízátky nebo jinými cukrovinkami. Radost dětem uděláte i kalendářem s hračkou. Zde však budete muset do kalendáře investovat více peněz.

Dětské kalendáře jsou díky velkému výběru rozděleny do dvou skupin:

  • Pro holky – děvčatům můžete koupit kalendář s postavičkami L.O.L., Lego Friends nebo Barbie. Překvapení uvnitř jednotlivých okýnek je tematické a s každý kousek tvoří doplněk pokojíčku, domečku nebo oblečení. Po otevření posledního okýnka bude mít holčička plnohodnotnou hračku.

Nejlepší adventní kalendáře pro holky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. LEGO ® 41706 Friends 100 % 449 Kč Zobrazit czc.cz
2. BABY born 2023 100 % 799 Kč Zobrazit Mall.cz
3. Schleich Horse Club 98270 88 % 809 Kč Zobrazit Allegro.cz
4. LEGO ® 41353 Friends 84 % 732 Kč Zobrazit Jool.cz
5. Spin Master Tlapková patrola 81 % 795 Kč Zobrazit Sparkys.cz
  • Pro kluky – stejný účel plní i chlapecké kalendáře, mění se samozřejmě pouze obsah. Zde narazíte na malá autíčka, postavičky ze Stars Wars, nebo LEGO. Koupit můžete kalendář stylizovaný do podoby farmy či afrických zvířat.

Nejlepší adventní kalendáře pro kluky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. LEGO City 60381 ® City 2023 100 % 479 Kč Zobrazit Allegro.cz
2. LEGO ® 76231 Strážci galaxie 96 % 589 Kč Zobrazit Mall.cz
3. LEGO ® 60352 City 94 % 446 Kč Zobrazit Alza.cz
4. LEGO ® 75981 Harry Potter™ 93 % 674 Kč Zobrazit Pompo.cz
5. LEGO ® 76404 Harry Potter™ 85 % 549 Kč Zobrazit Allegro.cz

Pro ženy

Adventní kalendáře pro ženy obsahují většinou čokoládu a oblíbený je i kosmetický kalendář. Kromě levnějších papírových můžete pořídit i stylové dřevěné kalendáře, které plní funkci vánoční dekorace.

Často narazíte na krásné motivy vánočních trhů a potěší i kouzelný vánoční domeček. Tyto kalendáře zpravidla neobsahují žádná překvapení, při jejich výběru tak máte zcela volné ruce.

Nejlepší adventní kalendáře pro ženy

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. REVOLUTION 24 Days of Glam 100 % 1 251 Kč Zobrazit Alza.cz
2. Garnier 12 days of Christmas 100 % 677 Kč Zobrazit Mall.cz
3. Essie Express Train 100 % 1 516 Kč Zobrazit Alza.cz

Pro muže

Pánové najdou ve svém kalendáři zpravidla různý alkohol jako Whisky, Johny Walker, rum, pivo a další alkohol. I pánům můžete koupit sladký kalendář, sladkosti pak zpravidla opět obsahují alkohol.

Muži mají adventní kalendáře plněné čajem i kosmetikou. Také pánům můžete pořídit prázdné kalendáře, které se v tomto případě neplní pouze překvapením, ale po otevření okýnky mohou páni najít vzkaz případně úkol.

Materiál

Adventní kalendáře se vyrábí převážně z papíru. Tento materiál je stále nejoblíbenější díky své cenové dostupnosti. V papírovém kalendáři najdete sladkosti, kosmetiku, čaje, vonné svíčky, hračky i alkohol. Jestliže budete nakupovat kalendář každý rok, bude vám papírová varianta zcela vyhovovat.

Druhým oblíbeným materiálem je textil. Adventní kalendáře v podobě pytlíčků nejsou nijak drahé, navíc dobře vypadají a lze je používat opakovaně. Vyrobit je můžete doma a lze je i koupit. K nejdražším patří kalendáře vyrobená ze dřeva. Tento materiál je nejdražší, ale nabízí jako jediný funkci LED osvětlení nebo zvukové efekty. Také dřevěné kalendáře můžete používat opakovaně.

Možnosti

Jestliže chcete opravdu luxusní kalendář, který dokáže zpříjemnit dlouhou dobu očekávání vánočních svátků, můžete investovat do kalendáře se světelnými nebo hudebními efekty. Tuto možnost mají zpravidla dřevěné kalendáře s podobou trhů atd. Kalendáře prosvětlí vaše obydlí příjemným žluto- oranžovým světlem a můžete ho tak využívat i jako vánoční dekoraci. Některé drahé kalendáře mívají i krátké hudební motivy.

Značka

Mezi nejznámější patří čokoládové kalendáře Orion, Figaro, Milka atd. Luxusní sladké kalendáře koupíte od Chocolissimo, Merci či Ferrero Rocher. Kosmetické kalendáře jsou zastoupeny značkou Nivea, Vivantis, Klapp Cosmetics, Yves Rocher, Balea a dalšími. Dětské kalendáře koupíte od výrobců Lego, Mattel, Play Mobil, Alltoys, Hasbro, Albi a další.

Cena

Cena bude mít při výběru kalendáře velkou váhu, zejména v případě, kdy budete kalendář kupovat více členům rodiny. Nejlevnější jsou sladké kalendáře s čokoládou nebo jinými cukrovinkami. Ty můžete koupit za cca 70 – 400 Kč. Záleží na značce a obsahu.

Od 400 Kč jsou k dostání luxusní sladké kalendáře, kosmetické varianty a dětské kalendáře s hračkou. I zde je výrobním materiálem především papír. Cena dětských kalendářů šplhá přes 1 000 Kč. Dražší jsou i stylové kosmetické varianty a kalendáře s alkoholem.

Nad 1 200 Kč budete moci koupit velmi krásné dřevěné varianty se světelnými či zvukovými efekty. Cena těchto kalendářů je vysoká, na druhou stranu vám kostra poslouží i v dalších letech.

Porovnat ceny adventních kalendářů

Otázky a odpovědi

Co obsahují kalendáře pro zvířata?

Adventní kalendář můžete koupit svému psovi nebo kočce. Obsah zvířecích kalendářů je zcela jasný, najdete zde různé pamlsky. Adventní kalendáře pro zvířata nejsou nijak drahé a samotné zvíře příliš nezabaví. Pamlsek budete muset vybalit sami. Je tedy otázkou, zda jsou zvířecí kalendáře určené spíše zvířatům nebo jejich nedočkavým páníčkům.

Co je závěsný adventní kalendář?

Závěsné kalendáře mají většinou podobu malých pytlíčků, které mohou být zavěšeny na dřevěné nebo jiné liště. Tento kalendář tak budete moci umístit na zeď. Druhou možností jsou pytlíčky, kterými se zdobí větvičky stromečků, nebo je můžete pomocí kolíčků na prádlo přichytit ke stuze. Takto ozdobíte obývací nebo třeba dětský pokoj. Závěsné kalendáře mohou obsahovat překvapení nebo je můžete naplnit podle svého vkusu.

Jak vyrobit adventní kalendář?

Adventní kalendář můžete koupit a zručnější se mohou pustit do jeho výroby. Návodů, jak vyrobit kalendář je velké množství a domácí výrobu zvládnou i děti. Oblíbené jsou závěsné textilní kalendáře s podobou ozdobných taštiček nebo papírových obálek. Adventní kalendář můžete poskládat z malých krabiček, šikovné maminky dětem ušijí adventní kapsář. Adventní kalendář vytvoříte také z plechové formy na muffiny. Dovnitř přihrádek uschováte hračku a otvor přelepíte pomocí barevných papírů s čísly.

Závěr

Adventním kalendářem potěšíte děti i dospělé. Nejprve si ujasněte, kdo všechno letos adventní kalendář dostane a poté se můžete pustit do jeho vybírání nebo vyrábění. Při výběru vás bude pravděpodobně nejvíce limitovat pořizovací cena. Ta rozhodne, zda i tento rok budou tím pravým sladké varianty, nebo přejdete na kalendáře s hračkou, kosmetikou nebo třeba alkoholem.


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (100 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

4 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Já kupuji klasické čokoládové kalendáře od osvědčených značek jako je Milka nebo Orion. Myslím si, že u našich prcků jsou nejoblíbenější, protože většinou zvládnou přeskočit z 1. prosince na 24. během jednoho dne, maximálně dvou, ale čokoláda je prostě nejzajímavější položka.

  2. Já jsem kupovala teď prckovi k narozeninám adventní kalendář s motivem Star Wars a měl neskutečnou radost. Nebyl ani přehnaně drahý, protože jsem platila jen něco málo přes 600 korun a co nadělal parády. Syn si jej moc přál a byl rád, že nemusel čekat až na Vánoce pod stromeček.

  3. Hankaa Vánoce jsem pořídila adventní kalendáře pro děti i pro manžela, což doporučuji. Dětem jsem tam dala normálně různé pamlsky a hračky, zatímco manžel tam našel oblíbené miniaturní verze různého alkoholu, pralinky Lindt a tomu podobné drobnosti. Když nevíte čím své blízké obdarovat, je to super volba.

  4. U nás stále ještě letí Harry Potter, i když už jsou děti odrostlé. Na Vánoce jsem proto koupila Funko adventní kalendář Harry Potter s 24 postavičkami a mládež byla nadšená, Akorát, že jsem musela objednat dva najednou, aby nedocházelo k sourozeneckým hádkám.

Přidat komentář

Recenzer
Logo