Frézky

Frézka je nářadí, které se v domácnosti běžně nepoužívá. Frézka spadá mezi obráběcí stroje a používá se k třískovému obrábění neboli frézování. Frézku můžete použít na rovinné, tvarové i rotační plochy. Stačí vybrat to správné příslušenství.

Hlavním nástrojem, který frézka při práci využívá je fréza. Oba pojmy se velmi často pletou nebo je mnozí považují ze jednu a tu stejnou věc. Vědět byste tedy měli, že pod označením frézka se ukrývá obráběcí stroj a jako fréza je označován nástroj, který do frézky upínáte.

Výběr frézky je poměrně složitý, protože na trhu najdete různé podoby tohoto stroje. Zvážit tak musíte, jakým způsobem budete chtít frézku používat. Pomocí frézky můžete obrábět dřevo a kov a některé multifunkční stroje zvládnout pracovat s oběma materiály. Dle četnosti používání můžete zakoupit hobby frézku do domácí dílny nebo profesionální stroj, který obstojí i při četnějším používání.

Důležitými parametry jsou dále příkon a počet otáček, oba parametry jsou přímo spjaty s funkčností a komfortem používání. Zajímat byste se měli i o průměr upínacích kleštin, do této části můžete upínat jednotlivé nástroje. Z hlediska komfortu se vám bude snáze pracovat s ergonomickým nástrojem.

Zajímavé pro vás mohou být i některé funkce a zkontrolovat byste měli i dostupnost náhradních dílů nebo různého příslušenství. O to se postará především kvalitní výrobce. Cena stroje se pak odvíjí zejména od skutečnosti, zda budete potřebovat hobby nebo profi stroj.

Porovnat ceny frézek

Nejlepší frézky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. MAKITA PJ7000J 96 % 7 841 Kč Zobrazit Mall.cz
2. DEWALT DW682K 93 % 7 150 Kč Zobrazit Mall.cz
3. GÜDE 58117 OF 1200 E 90 % 1 484 Kč Zobrazit Expert.cz
4. Bosch POF 1400 ACE 0.603.26C.820 89 % 3 435 Kč Zobrazit Rucni-naradi.cz
5. Ferm FDBF-1300 83 % 2 190 Kč Zobrazit Tomek-naradi.cz

Typy

Frézky lze rozdělit do několika skupin podle způsobu jejich využití, nejoblíbenějším typem je horní nebo přímá frézka.

Přímá frézka

Tyto stroje jsou známé i jako přímé brusky. Jak již název napovídá, jsou určeny především k broušení materiálu. Používají se však nejen k broušení povrchu materiálu, ale i ke srovnávání hran. Přímá frézka je poměrně malý nástroj, který vám umožňuje používat různé nástavce – stopky. Podle typu stopky můžete přímou frézkou opracovat dřevo, kov, plast i hliník.

Horní frézka

Horní frézka je rotační vysokootáčkový nástroj, který se používá zejména k vyřezávání drážek, dutin nebo ozdobných hran. Frézka pracuje pomocí frézovacích nožů, které se liší svojí velikostí a tvarem. S horní frézkou mohou pracovat truhláři, modeláři i domácí kutilové.

Speciální frézky

Kromě těchto dvou nejpoužívanějších můžete pracovat se speciálními typy frézek:

  • Jednoruční frézka – používá se k opracování dřeva nebo plastu. Nejčastěji se používá k úpravě hrany.
  • Lamelovací frézka – speciální frézka určená k tvoření velmi přených spojů. Používá se na spojování dřevěných materiálů, laťovek, překližky, lamina, biodesek či dřevotřísky. Příslušenstvím jsou zde spojovací lamelky, které můžete používat pod různými úhly.
  • Ohraňovací frézka – tyto stroje jsou vhodné k úpravě hran prken a desek.
  • Drážkovací frézka – používá se k výrobě drážek do zdiva. Drážkovačka se hodí při instalaci rozvodů vody, topení i elektřiny.
  • Sanační frézka – jsou určeny na podlahy, stěny i stropy. Universální sanační frézku využijete i k broušení měkčích materiálů. Sanační frézku využijete i při seškrabování omítky, zateplování, odstraňování graffiti atd.
  • Universální frézka – používá se k obrábění nekovových i kovových materiálů.
  • Stolní frézka – také stolní frézku můžete používat na opracování nekovových i kovových materiálů. Stolní frézky mívají velký rozsah otáček a používají se i na vyvrtávací a vrtací práce.
  • Truhlářská frézka – je vhodná k opracování tvrdého i měkkého dřeva. Součástí těchto typů je robustní stůl. Využívají se při malosériové a středně sériové výrobě.
  • Kombinovaná frézka – je kombinací tloušťkovací a srovnávací frézky, známá je i jako hoblovka s protahem. Obráběný materiál je možné upravovat ze spodní i horní strany. K některým modelům lze instalovat i dlabací zařízení.

Příkon

Frézky jsou stroje poháněné elektrickou energií, jedním z nejdůležitějších parametrů je tak jejich příkon. Příkon určuje výkonnost stroje a je udáván ve wattech. To, zda budete potřebovat méně či více výkonnou frézku je spjato i s četností používání stroje. K dostání jsou hobby i profi frézky, které se značně liší i pořizovací cenou.

  • Do 500 W – stroje vhodné spíše k občasnému použití mají příkon okolo 500 W.
  • Od 1 000 – 1 500 W – oblíbené frézky, které najdou uplatnění nejen v kutilské dílně. Použít je můžete při jakékoliv běžné činnosti, poradí si i s náročnějšími koly.
  • 3 000 W – výkon profesionálních frézek je mnohem vyšší a překročit může i 3 000 W. Stroj je vhodný pro časté používání, poradí si i s velmi tvrdým materiálem.

Otáčky

Otáčky jsou dalším důležitým parametrem, který určuje, na co vše bude možné frézku používat. Zde se doporučuje sáhnout vždy po modelu s větším počtem otáček. Každá kvalitní frézka by vám měla umožnit plynulou regulaci otáček.

Počet otáček s části ovlivňuje i typ frézky. Nejmenší počet otáček mívají například sanační frézky. Počet otáček se v tomto případě standardně pohybuje od 20 000 – 30 000 otáček za minutu. V tomto rozmezí najdete kvalitní frézky, které lze díky možnosti regulace použít na hrubé i dokončovací práce.

Výška zdvihu

Maximální výška zdvihu určuje, do jaké maximální hloubky může frézka obrábět materiál. Výška zdvihu se u běžných hobby strojů standardně pohybuje od 40 – 70 mm. Frézovací zdvih profesionálních strojů je však mnohem vyšší. Zde se budete pohybovat v rozmezí 100 – 500 a více mm.

Průměr kleštiny

Průměr upínacích kleštin je dalším podstatným parametrem, který vyžaduje vaši pozornost. Průměr kleštin určuje, jaké nástroje budete moci do frézky upnout. Hobby frézky mají obvykle průměr kleštin od 6 – 8 mm.

V případě profesionálních strojů bývá průměr upínací kleštiny 9 – 12 mm. Kleštiny s větším průměrem vám umožní pevně uchytit i různé drobnější nástavce. Proto je vždy lepší pořídit spíše stroj s co největší variabilitou.

Nástroje je možné do kleštin uchytit manuálně za pomoci sklíčidla nebo šroubováku. Dražší stroje bývají vybaveny rychloupínacím systémem.

Fréza

Do frézky můžete uchytit různé typy nástrojů. I zde je výběr poměrně široký, koupit můžete například úhlovou, talířovou, drážkovací nebo třeba ořezávací frézu. Další nástroje se používají na čepy, rámečky, pomocí frézy s tenkou špičkou můžete tvořit různé nápisy nebo ji využívat při gravírování.

U frézovacích nožů věnujte pozornost výrobnímu materiálu. Levné frézy nejsou příliš kvalitní a použít je můžete na obrábění měkčích materiálů. Naopak dražší frézky vyrobené z vysoce kvalitní oceli zpracují i mnohem odolnější materiál. Díky kvalitnímu nástroji bude navíc frézka pracovat mnohem spolehlivěji a nebude docházet k nežádoucímu přehřívání motoru.

  • Zaoblovací – fréza, která se používá při zaoblování ostrých hran materiálů.
  • Ořezávací – s její pomocí oříznete dýhy a zarovnáte různě velké přesahy.
  • Rybinová – používají se k vytvoření ozdobných spojů.
  • Úhlová – fréza dokáže strhnout hranu pod úhlem 45°.
  • Drážkovací – s její pomocí můžete do materiálu zapustit pojezd, drážku, lištu a dlab.
  • Talířová – je vhodná k tvoření drážky nebo pera.
  • Profilová – používá se ke zdobení hranolů i lišt.

Funkce

Kromě běžných funkcí jako je regulace otáček či rychloupínací systém, disponují některé frézky i nadstandardními funkcemi, které vám mohou práci usnadnit.

  • Plynulý start – díky plynulému rozběhu předejdete nežádoucím otřesům při zapnutí frézky.
  • Osvětlení – vestavěné osvětlení je praktické pokaždé, kdy budete pracovat v nevyhovujících podmínkách.
  • Odsávání – některé frézky lze pomocí přípojky připojit k dílenskému vysavači nebo přímo na odsavač prachu a pilin.
  • Vodítko – obloukové a paralelní vodítko pomůže z vedením frézky.
  • Šablony a kopírování – pomocí šablon budete moci vyrobit složitější či atypické tvary. Tuto možnost ti, kteří se živý výrobou nábytku a vyrábí větší množství stejných tvarů.

Značka

Frézky vyrábí ověření výrobci dílenských strojů. Oblíbené jsou frézky značek Extol, Makita, DeWalt, Bosch, GÜDE, Festool, Holzmann a další. Všichni tito výrobci nabízí velmi kvalitní stroje ve všech cenových kategoriích.

Spolehnout se v jejich případě můžete i na dostupnost náhradních dílů či potřebného příslušenství. Přední výrobci pak poskytují záruční i pozáruční servis, frézku si tak budete moci nechat opravit, seřídit nebo vyčistit.

Cena

Pořizovací cena frézek je velmi rozdílná. Jednodušší hobby frézku koupíte za cenu menší 1 500 Kč, za profesionální stroj zaplatíte více než 100 000 Kč. Před výběrem tak dobře zvažte, jaké máte na frézku požadavky a jak často s ní budete pracovat.

Frézky s cenou do 5 000 Kč mívají méně funkcí a nižší výkon. Do 10 000 Kč koupíte frézku, která si poradí i s náročnějšími úkoly a tvrdším materiálem. Díky většímu průměru kleštit do nich budete moci uchytit velké množství nástavců.

Porovnat ceny frézek

Otázky a odpovědi

Jaké příslušenství se může hodit?

K frézkám se běžně prodávají frézovací stoly. Na stůl můžete pevně uchytit obráběný materiál a při práci tak můžete manipulovat pouze se samotnou frézkou. Ta je navíc ve stolku uchycena a manipulace je tak mnohem snadnější, protože frézka patří do skupiny těžších strojů. Mnozí kutilové si zvládnou frézovací stolek vyrobit i doma.

Na co ještě při práci myslet?

Myslet byste měli i na svoje bezpečí. K práci se tak nezapomeňte vybavit ochrannými pomůckami, těmi budou ochranné brýle, rukavice a chybět by neměla ani ochrana dýchacích cest. Při používání vysokootáčkového stroje budete nuceni pracovat ve velkém hluku a hodit se tak budou i špunty do uší nebo moderní protihluková sluchátka.

Jak vybrat horní frézku?

Při výběru horní frézky záleží na tom, jakým způsobem ji budete používat. Při zaoblování hran si vystačíte i s levnější jednoruční frézkou. Jestliže budete frézovat dlaby a drážky budete naopak potřebovat kvalitnější a výkonnější stroj. Obecně se doporučuje volit mezi stroji s výkonem 1 000 – 1 500 W a zaměřit se na frézky, které umožňují nastavit množství otáček.

Závěr

Podobně jaké jakékoliv jiné dílenské nářadí budete i frézku vybírat podle určení. Na trhu najdete levnější hobby i dražší profi stroje. Hobby frézky jsou vhodné pro méně náročné používání, avšak i zde najdete velmi kvalitní frézku, která nabízí různé funkce a poradí si i s tvrdším sukovitým materiálem.

Do domácí dílny se hodí nářadí s výkonem od 1 000 – 1 500 W, optimální počet otáček je cca 25 000 otáček za minutu. Chybět by neměl ani praktický regulátor otáček. Zajímat by vás pak měla i výška zdvihu, která udává, do jaké hloubky budete moci materiál opracovat. Pokud budete s frézkou pracovat pravidelně, bude se hodit přípojka k odsávání prachu.

Frézky můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Mall.cz


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.7/5 (78 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

3 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Před nedávnou dobou jsem konečně předělal suterén našeho rodinného domu na velkou dílnu, kam se vždy snažím pořídit co nejkvalitnější nářadí. Nedávno jsem vybíral vhodnou frézku a zaujala mě DeWalt DCW604NT, která má velmi dobré hodnocení a skvělé recenze. Přestože tedy cena byla více než 8 000 korun, byla to jednoznačně skvělá koupě, protože zcela splnila mé očekávání.

  2. Kupovala jsem frézku manželovi k šedesátinám, protože jí nutně potřeboval do dílny. Nakonec to byl skvělý dárek, protože jsem objednala od značky Makita, spolu s dalším nářadím a manžel měl radost jako malé dítě. Hned si to všechno naaranžoval do dílny, tak doufám, že to bude i používat, když mi to dalo tolik právě vybrat

  3. Dobrý den. Jakou frézku vybrat děkuji
    Graphite 59G717
    Scheppach RO1200

Přidat komentář

Recenzer
Logo