Giny

Gin je alkoholový nápoj, jehož vznik se nejčastěji spojuje s Velkou Británií, avšak kořeny tohoto destiláty jsou v Holandsku a Francii. Zde první gin vyrobil v roce 1650 Dr. Franciscus de La Boie. První nápoje se používaly k léčbě různých zdravotních komplikací, ginem se léčily žlučníkové kameny, dna, ale i nevolnosti nebo jiné žaludeční obtíže.

Tento nápoj nepatří mezi plně nejoblíbenější, přesto se však najde velké množství konzumentů, které oceňují jeho výraznou chuť. Díky ní se gin velmi často přidává do různých koktejlů, v našich končinách je pak velmi oblíbený gin s tonikem.

Vybrat vhodnou láhev ginu není zase tak složité, mnohem obtížnější je však vybrat správnou a opravdu kvalitní láhev ginu. Jestliže nepatříte mezi znalce tohoto nápoje, můžete při postupu dodržovat alespoň základní parametry. V první řadě je třeba vybrat správný typ ginu, na trhu je velký výběr hořkých i sladkých destilátů.

Výslednou chuť určuje především příchuť. Základem je gin s jalovcem, jehož chuť má imitovat chuť lesa a jehličí. Avšak do ginu se přidává mnoho dalších přísad, které chuť zásadně mění. Gin můžete vybírat i podle způsobu výroby, obsahu alkoholu či země původu. K nákupu vás naláká i pořizovací cena nebo vzhled láhve.

Porovnat ceny ginů

Typy

Gin se jako první začal vyrábět v Holandsku, jako první přišel s touto pálenkou profesor medicíny Franciscus de La Boise. Ten vymyslel obilnou pálenku, do které přidal bobule jalovce. Výsledkem byla směs známá jako Genever, která však neměla nijak zvlášť lahodnou chuť. Proto se po nějaké době původní nápoj v Anglii vylepšil a vzniknout mohl nový typ ginu London Dry gin. Gin se však vyrábí i na jiných místech a typů je tak mnohem více.

Genever

Vůbec první podoba ginu se používala čistě k léčebným účelům. Nápoj se užíval při různých močových onemocněních či žaludečních obtížích. Základní destilát se vyrábí z vína a má díky tomu výraznou chuť i aroma. Dominantní přísadou ginu je jalovec.

Dry London Gin

Je tím nejrozšířenějším typem ginu vůbec. První podoba ginu byla vyrobena v Londýně a v současné době se výrobní receptura používá i v mnoha dalších zemích. Gin má vyšší obsah alkoholu je jemnější chuť. I v tomto případě je hlavní složkou jalovec, dále se přidává citronová kůra. Ve sladkém Dry Ginu je pak použita lékořice.

Old Tom Gin

Méně kvalitní gin vznikl doslova v důsledku genového šílenství, kdy se destilát vyráběl ilegálně. Pro Old Tom Gin je typická výrazně sladká chuť, protože se do destilátu přidává i cukr. V současné době se však vyrábí mnohem kvalitnější Old Tom typ ginu, který není doslazován cukrem, ale lékořicí. Tento typ se běžně používá při míchání drinků.

Plymouth Gin

Výrobní proces je totožný s typem Dry London Dry, výsledný produkt je však méně sladký. Pravý Plymount Gin musí být vyroben ve městě Plymouth. Chuť nápoje je plná, kořeněná, nasládlá a zemitá. Plymount Gin je ideální při míchání hořkého koktejlu jako je Negroni nebo Martini.

Sloe Gin

Při výrobním postupu se do destilátu macerují trnkové bobule. Výsledný destilát musí obsahovat alespoň 25% alkoholu, řadí se tak spíše mezi likéry. Do Sloe Gin se přidává i cukr a výsledný nápoj má tak poměrně sladkou chuť. Chuť jalovce zde není nijak výrazná, spíše převládá květinové či ovocné aroma. Gin můžete pít čistý, nebo ho přidat do míchaného nápoje.

Destilovaný gin

Destilovaný gin patří do kategorie ochucených ginů. V tomto případě se další složky do pálenky přidávají až po samotné destilaci. Vůbec nejoblíbenější je v této kategorii růžový gin, který vás ohromí chutí jahod. Právě ovoce je velmi oblíbenou složkou, která se destilovaných ginů přidává. Koupit tak můžete destilovaný gin s příchutí černého rybízu, citronů, červeného pomeranče, malin atd.

New Style Gin

Pro tento typ se používá také označení New Western. Pro tento typ ginu je typická méně výrazná chuť jalovce.

Barrel – Aged Gin

Typ ginu, který je vyráběn odlišným způsobem. Stejně jako třeba whisky se gin nechává po nějakou dobu zrát v dubových sudech. Díky tomu získá svoji zlatavou barvu a dřevnatou chuť. Pít ho můžete čistý, nebo ho je možné přidávat do koktejlů.

Navy Strength Gin

Je opravdu silný nápoj, který se vyrábí po vzoru námořnického rumu.

Bathtub Gin

Stejně jako Old Tom Gin je i tento typ ginu považován za méně kvalitní a vznikla v dobách americké prohibice. Avšak od jejich dob se výrobní postup výrazně změnil a moderní podoba Bathtub ginů je mnohem kvalitnější.

Výrobní postup

Jediným společným znakem každé lahve ginu je jalovec. Aby mohl být gin opravdu pravým ginem, nesmí jalovec v žádném případě chybět. To, zda jsou v destilátu obsaženy i další přísady je čistě na uvážení výrobce.

Základním procesem výroby je fermetace, tímto procesem prochází váno nebo obilí, složky, které tvoří základ pálenky. Do základu pak mnozí výrobci přidávají tzv. botanicals neboli další přísady. Tyto přísady se přidávají dvěma rozdílnými způsoby.

Macerace – při tomto výrobním postupu se přísady nechají v destilátu ležet 48 hodin. Poté tato směs projde druhou destilací. Později se do destilátu přidá voda, která sníží obsah alkoholu.

Kontinuální destilace – výrobní postup, během kterého se bylinky nechávají louhovat v horké páře. Botanicals jsou zavěšeny v destilační komoře a páry, které se uvolní, přechází do ohřívaného destilátu. Výrobní proces je nutné několikrát zopakovat.

Obsah alkoholu

Obsah alkoholu se označuje zkratkou ABV a liší se v závislosti na zemi původu. Giny vyrobené ve státech Evropské unie, musí obsahovat alespoň 37,5 % alkoholu. Obsah alkoholu může být i vyšší, avšak nikdy nesmí být nižší. Dle amerických norem musí gin obsahovat minimálně 40 % alkoholu. Výjimkou však nejsou ani destiláty s obsahem alkoholu až 60 %.
Pití ginu

Na pití ginu neexistuje žádné pravidlo. Vyzkoušet můžete pochopitelně čistý gin nebo ho přimíchat do různých koktejlů. Čistý se doporučuje pít především prémiový gin, který můžete ochutit plátkem limetky nebo přidat kostku ledu. Pro zvýraznění chuti se do ginu často přidává také okurka.

Gin se však poměrně často používá při výrobě míchaných nápojů i koktejlů. Velmi oblíbeným drinkem je kupříkladu gin s tonikem, který si umícháte podle své chuti velmi jednoduše i doma.

Pokud chcete zvolit doporučený postup, budete nápoj míchat v poměru 1: 2 – 3, přičemž jeden díl bude vždy ginu a 2 – 3 díly připadají na tonik. Do výsledného drinku se doporučuje přidat i několik kostek ledu. S tonikem se často ředí také růžový gin.

Značka

Výrobců ginu je velké množství, proto je možné představit alespoň ty, co jsou považovány za nejkvalitnější. Nejoblíbenější značkou je Gordon Gin, kromě klasického můžete koupit i ochucený růžový gin. Největším výrobcem ginů je značka Bombay, která pochází z Velké Británie. Bombay vyrábí stejně jako Gordon Gin destilát typu Dry London Gin. Německý trh je zastoupen značkou Monkey 47, skotský gin koupíte od výrobce Hendrick´s nebo Tanqueray. Český trh reprezentuje lihovar Žufálek, který vyrábí gin typu Dry London Gin. Americký trh zastupuje mimo jiné značka Aviation, Londýn je reprezentován značkou Gibson´s.

Cena

Cenové rozpětí je v případě jakéhokoliv alkoholu poměrně široké. Také v případě ginu není problém pořídit láhev za 300 – 3 a více tisíc korun. Záleží pouze na vás, kolik jste ochotni za láhev ginu zaplatit. Nejlevnější giny s cenou do 500 Kč jsou vhodnější spíše pro přípravu koktejlů.

Za cenu nad 500 Kč však již koupíte i mnohem kvalitnější alkohol, který lze pít i čistý. Znalcům a příznivcům tohoto nápoje udělá radost láhev ginu, za kterou však budou muset zaplatit 1 – 2 000 Kč.

Porovnat ceny ginů

Otázky a odpovědi

Z čeho je gin vyroben?

Základní surovinou, ze které se gin vyrábí, je víno nebo obili. Poté se do pálenky přidávají bobule jalovce a další přísady. Zpravidla to bývá různé ovoce a bylinky. Každý výrobce používá trochu jiné přísady. Oblíbený je pomerančový nebo citronový gin. Ochutnat můžete i gin s kořenem petržele. Z bylin se pak nejčastěji používá kardamon, koriandr, skořice a různé kombinace.

Jaký gin použít pro výrobu Martini?

Základem chutného Martini by měl být vždy vysoce kvalitní suchý gin. Doporučuje se použít například London Dry. Druhou složkou je pak suchý vermut. Obě složky nalijete v potřebném množství do předem vychlazené koktejlové sklenice. Tu pak můžete ozdobit olivou, nakládanými cibulkami, okurkou či kůrou z citrusů.

Musí zrát gin v sudech?

Gin je destilát, který nemusí zrát v sudu, přesto se tento postup v některých případech používá. Gin, který procesem zrání prošel, poznáte podle zlatavé barvy a plnější až ostřejší chuti. Doba zrání není pevně stanovena, v sudech může destilát strávit několik měsíců nebo let.

Závěr

Kvalitní gin můžete pít čistý, avšak u tohoto alkoholu však budete často řešit otázku, s čím gin míchat. Nejpopulárnější je koktejl gin a tonik, který dobře chutná a jeho příprava je skutečně mimořádně jednoduchá.

Mezi další oblíbené nápoje, ve kterých je gin zastoupen patří Martini, což je nápoj, který s oblibou popíjel Ernest Hemingway, Richard Nixon, Jack London i Sir Winston Churchill. Koktejlů, ve kterých je gin zastoupen, je pochopitelně celá řada.


Zdroje: www.kratochvilovci.cz, www.alkohol.cz, www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (35 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je cílem celého týmu Recenzer. Více o nás.

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo