Slivovice je tou nejznámější moravskou ovocnou pálenkou vyrobenou ze švestek. Mnozí označení slivovice používají i pro pálenky vyrobené z jiného ovoce, pravdou však je, že pravá slivovice by neměla obsahovat kromě slív neboli švestek nic jiného.
Vyrobit pravou domácí slivovici není nic složitého, kromě švestek budete potřebovat pouze čisté sudy, ve kterých budou švestky několik týdnů kvasit, než budou připraveny ke konečné destilaci. Z 10 kg ovoce je možné vypálit cca 1 litr slivovice, která zpravidla obsahuje 60 – 65 % alkoholu. Díky vysokému obsahu alkoholu zpravidla přichází na řadu ředění, které obsah alkoholu sníží na únosnější míru. Po vypálení lze slivovici ihned pít, avšak znalci nechají nápoj nejprve odvětrat. Během tohoto procesu z něj vyvane nežádoucí štiplavost alkoholu, ale postupem času i ovocná složka.
Slivovice má mnoho podob, aby vám nápoj chutnal a jeho konzumace byla bezpečná, je nutné znát původ výroby. Pokud budete slivovici kupovat v běžných obchodech, můžete se řídit značkou a cenou. Při nákupu alkoholu na jiných místech, byste měli minimálně vědět, kde k pálení došlo, a zda byl dodržen přesný postup výroby.
Nejlepší slivovice
Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.
Pořadí | Název | Hodnocení | Cena od | Porovnat ceny | Koupit |
1. | Žufánek Slivovice 50% 0,5 l | ⭐ 97 % | 517 Kč | Zobrazit | Alkohol.cz |
2. | Žufánek Slivovica z Dubového Sudu 45% 0,5 l | ⭐ 95 % | 608 Kč | Zobrazit | Alza.cz |
3. | Pálenice Zubří Pálenice Slivovice 50% 0,5 l | ⭐ 95 % | 500 Kč | Zobrazit | Alkohol.cz |
4. | Baron Hildprandt ze zralých švestek 40% 0,7 l | ⭐ 78 % | 668 Kč | Zobrazit | Alza.cz |
5. | Kleiner Silver Plum 43% 0,7 l | – | 1 499 Kč | Zobrazit | Alkohol.cz |
6. | R. Jelínek Gold Slivovitz 10y 50% 0,7 l | – | 1 325 Kč | Zobrazit | Winehouse.cz |
Typy
Slivovici lze rozdělit podle chuti. Pokud budete chtít pít slivovice s ořechovou chutí, bude nutné nechat švestky kvasit i s peckou. Naopak vypeckované švestky stojí za ovocnější chutí destilátu.
Ať již zvolíte jakýkoliv postup, měl by konečný nápoj vonět po kvaše a při pití nedrhnout v krku. Opravdoví znalci poznají kvalitní pálenku i podle jednoduchého testu, během kterého promnou kapku slivovice mezi prsty. Kvalitu nápoje lze totiž zjistit i podle odporu.
Od pití by vás měl naopak odradit nevábný acetonový pach. Ten vznikne, pokud je slivovice pálena z nezralého nebo jinak nekvalitního ovoce.
Užívání
Slivovice je všestranný nápoj, který můžete užívat i pro lepší zdraví. Zde byste však měli dodržovat doporučení odborníků a denní množství si neupravovat dle svých vlastních potřeb. Dle odborníků nijak neškodí malá štamprlička, kterou vypijete po ránu. Její konzumací můžete nastartovat metabolické procesy a podpořit trávení. Panák slivovice dále desinfikuje ústní dutinu i celý organismus.
Při pravidelné konzumaci malého množství slivovice dochází i ke spalování tuků, roztažení cév a zpomaluje se rovněž proces sklerotizace cév. Jako lék byste však měli užívat pouze opravdu kvalitní destilát, který by měl být v ideálním případě uskladněný několik let.
- Obklady – slivovice poslouží i při různých potížích pohybového aparátu. Obvykle se slivovicové obklady přikládají na bolavé kolenní klouby, ramena a lokty. Použít můžete obklad z čisté slivovice nebo lze přidat další ingredience.
- Aromaterapie – slivovice může pomoci i s unavenýma očima. Zde stačí několik kapek, které nakapete na dlaně. Třením dlaní se alkohol odpaří, teprve poté je možné dlaně přiložit na zavřené oči.
Obsah alkoholu
Aby slivovice opravdu chutnala, musí mít adekvátní množství alkoholu. Čistá slivovice obsahuje nejčastěji 60 – 65 % alkoholu, avšak takto silný destilát se většinou nepije. K ředění slivovice se používá kojenecká nebo destilovaná voda. Obě varianty obsahují pouze malé množství minerálních látek. Voda s věším obsahem těchto látek může slivovici zakalit.
V případě slivovice zakoupené v obchodech se většinou obsah alkoholu pohybuje okolo 45 – 52 %. Velmi často je obsah alkoholu ještě nižší a to okolo 40 – 43 %. Doma si však můžete slivovici naředit přesně podle vaší chuti. Trendem současnosti je ředění na 54 %.
Pití slivovice
Při podávání by měla mít slivovice pokojovou teplotu. Vychlazená nebo příliš teplá slivovice nebude chutnat správně, protože při nesprávné teplotě nemůže vyniknout její pravá vůně ani chuť. Slivovici můžete upíjet po malých doušcích, ale vypít ji můžete i tzv. na ex. Mnozí znalci preferují právě rychlou konzumaci, při kterém v ústech pocítíte onen příjemný závan ovoce.
Slivovice se pije z malých skleniček, avšak nalít ji můžete i větších panáků. Správná sklenička by však měla být malá s rozšiřujícím se hrdlem a její součástí by měla být i vysoká noha.
Značka
Slivovice je destilát, který můžete koupit na mnoha místech. Pokud nebude pálenku kupovat v obchodě, měli byste přesně vědět, že nekupujete pančovaný ani nekvalitní, či snad dokonce zdraví škodlivý alkohol. I domácí slivovice musí být vyrobena správným postupem, který se řídí platnou legislativou.
Nejznámějšími výrobci slivovice je Rudolf Jelínek. Tato značka je na trhu již několik staletí, první zmínka o společnosti pochází již z roku 1585. Dobrou slivovici koupíte od značky Žufánek, Fleret, Baron, Blatná, Palírna Radlík, Golem nebo třeba Zubří.
Cena
Při koupi slivovice se řiďte starým známým pravidlem, kvalita roste současně s cenou. Dražší pálenky jsou zárukou poctivého zpravování ovoce a máte větší jistotu, že alkohol neobsahuje dochucovací látky. Opravdové rozdíly mezi jednotlivými typy pálenek však poznají spíše milovníci a znalci slivovice. Za 0,5 litrovou láhev můžete zaplatit od 250 – 600 Kč. K dostání jsou nejen průhledné, ale i zlatavě zbarvené destiláty.
Otázky a odpovědi
Je možné slivovici pálit doma?
Ze zákona je domácí výroba alkoholu zakázána. Jediné, co můžete doma udělat, je nechat vykvasit své vlastní ovoce. O konečné pálení se však musí postarat tzv. pálenice, které se na výrobu pálenky specializují. Na těchto místech se navíc eviduje nejen množství, ale i kvalita konečného destilátu.
Co stojí za zlatavou barvou slivovice?
Slivovice je průzračně bílá pálenka, narazit však můžete i na slivovici se zlatavým odstínem. Tento odstín nápoj získá v dubových sudech, do kterých se hotová pálenka umísťuje. Podle doby zrání se mění i sytost výsledného zbarvení.
V čem může ovoce kvasit?
Ke kvašení ovoce můžete používat různě velké plastové sudy. Oblíbené jsou sudy s objemem 50 litrů, které se relativně dobře přemísťují. Toto množství je pak minimem, které jsou schopné palírny vypálit. Důležité je, aby byl sud opatřen pevným uzavíratelným víkem s tzv. kvasnou zátkou. Bez kvasné zátky nebude ze sudů moci unikat oxid uhličitý a otevřený sud pak bude lákat hmyz. V sudu by mělo ovoce kvasit při konstantní teplotě okolo hranice 18°C.
Při nižší teplotě bude proces kvašení pomalejší, při vyšší pak rychlejší. Celý proces pak v závislosti na teplotě trvá 3 – 12 týdnů. Proces se pravidelně kontroluje pomocí cukroměru, a že je hotovo poznají zkušení i podle deky, což je označení pro kvasný klobouk, který vzniká na povrchu sudu. Ve chvíli, kdy se deka začne propadat je nutné sud dopravit co nejrychleji do palírny.
Závěr
Slivovice je velmi oblíbený destilát, který je nesprávně považovaný na ryze český alkohol. Slivovice se však pálí také na Balkáně, kde je známá jako rakija. Dále se vyrábí v Polsku i na Slovensku. Pravá slivovice se vyrábí ze švestek a obsahovat by měla kromě švestkového destilátu pouze vodu, kterou je naředěna.
Nekvalitní slivovice může obsahovat navíc líh, který se přidává, pokud destilát obsahuje kromě švestek i jiné ovoce nebo obilí. Aby slivovice chutnala, tak jak má, měla by být skladována při pokojové teplotě. Pít ji můžete i mírně vychlazenou.
Slivovice můžete nakoupit v e-shopu: Alkohol.cz
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Zdroje: www.wikipedia.org, www.spiritsoriginal.cz
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?