Zmrzlinovače

Zmrzlina je dezert, kterým nikdy nic nezkazíte. Pochutnají si na ní děti i dospělí. Zmrzlinu koupíte v každé prodejně potravin, jednoduchým způsobem si ji vyrobíte také doma. Díky zmrzlině můžete zpracovat sezónní ovoce, různých receptů je však nespočet. Klasiku tvoří čokoládová, smetanová nebo vanilková zmrzlina. Pochutnat si můžete na kávové, oříškové, jogurtové a mnoha dalších.

Domácí zmrzlinu můžete vyrobit pomocí mixéru, jednotlivé suroviny do něj vložíte a výslednou směs pak nalejete do různých formiček. Takovým způsobem můžete připravit zejména oblíbené nanuky. Druhou možností je využití zmrzlinovače. S pomocí tohoto přístroje připravíte kvalitní domácí zmrzlinu bez přidaných chemických přísad, jejíž konzistence bude srovnatelná s kupovanou zmrzlinou.

Zmrzlinovače jsou k dostání ve dvou různých typech, při výběru si budete všímat parametrů jako objem mísy, ovládání, příkon nebo další funkce, které využijete při přípravě dalších mražených pochoutek.

Porovnat ceny zmrzlinovačů

Typy

Nejdříve je vhodné vědět, mezi kterými výrobky se budete rozhodovat. Zmrzlinovače jsou k dostání ve dvou podobách. Koupit můžete zmrzlinovač s kompresorem nebo chladící nádobou. Jednotlivé typy se liší zejména množstvím vyrobené zmrzliny.

Zmrzlinovač s chladící nádobou

Tento typ je určený k výrobě menšího množství zmrzliny, je tak dostačující do běžné rodiny. Většinou zvládne vyrobit jednu dávku zmrzliny za den. Základ tvoří chladící nádoba, kterou je nutné před přípravou zmrzliny namrazit. Doba mražení se liší v závislosti na modelu, může být v řádech desítek minut nebo několika hodin.

V tomto případě budete muset zmrzlinu připravit v jiné nádobě a do zmrzlinovače nalít až výslednou směs. Samotná příprava vám pak zabere několik desítek minut. Díky namražené míse je možné nechat zmrzlinu nějakou dobu mimo chladničku. Jednoznačnou výhodou tohoto typu je nižší pořizovací cena. Zmrzlinovač s chladící nádobou ocení zejména ti, kdo budou připravovat zmrzlinu méně často pro menší počet osob.

V současné době se na trhu objevuje také zmrzlinovač, díky kterému si doma pochutnáte na točené zmrzlině. Princip přípravy je stejný, opět je třeba namrazit chladící nádobu. Poté do ní nalejete hotovou směs, necháte uvnitř přístroje promíchat do ztuhnutí a pomocí pákového mechanismu zmrzlinu naservírujete do kornoutů nebo pohárů.

Zmrzlinovač s kompresorem

Zmrzlinovač s kompresorem je dražší a větší stroj, jehož součástí je vlastní chladící jednotka. Příprava zmrzliny zabere delší dobu, výsledná konzistence je však lepší než u předchozího typu. Zmrzlinovač s kompresorem může vyrábět zmrzlinu nepřetržitě, využijí ho zejména ti, kdo se bez této pochoutky neobejdou a hodí se i pro komerční využití.

Nevýhodou zmrzlinovače s kompresorem je kromě vyšší pořizovací ceny i větší spotřeba elektrické energie. Přístroj se také stane součástí kuchyňské linky, což je nevýhodné zejména pro majitele menších kuchyní.

zpět k obsahu ↑

Objem mísy

V tomto případě se jedná o velmi důležitý parametr. Zmrzlinovač je nutné vybírat s ohledem na počet osob, kteří budou zmrzlinu konzumovat. V případě zmrzlinovače s chladící nádobou vás bude limitovat i velikost vašeho mrazáku.

K dostání je mnoho podob zmrzlinovačů, ty menší mají objem mísy od 0,4 ml. Největší mohou mít objem až 2 a více litry. Pro čtyřčlennou rodiny je uváděna vhodná velikost v rozmezí 0,8 – 1 litru. Mísu na zmrzlinu pak budete vždy plnit asi na 60 %, protože během šlehání zmrzlina zvětší svůj objem.

Z tohoto důvodu u mnoha výrobků nenajdete objem mísy uveden. O množství vyrobené zmrzliny budete informování v gramech. Z tohoto hlediska se uvádí, že z 1 litru směsi připravíte cca 600 g zmrzliny, což je množství, které je udáváno jako dostačující pro čtyřčlennou rodinu.

zpět k obsahu ↑

Čas přípravy

Na dobu přípravy mají vliv dva parametry, prvním je velikost nádoby a příkon. O čase, který potřebuje k namrazení nádoby zmrzlinovače bez kompresoru, by vás měl u jednotlivých výrobků informovat výrobce. Doba se pohybuje v rozmezí několika hodin až jednoho dne.

Nádoba by se měla chladit doporučenou dobu, v opačném případě se vám nepodaří vyšlehat hmotu do ideálního stavu. V případě zmrzlinovačů s kompresorem je nejčastěji udáván čas cca 30 minut.

zpět k obsahu ↑

Příkon

Velikost příkonu ovlivňuje čas přípravy zmrzliny, čím je tedy vyšší, tím rychleji bude zmrzlina připravená. S vyšším příkonem však stoupá také spotřeba elektrické energie. U prvního typu je příkon nejčastěji v rozmezí 10 – 15 W, dražší přístroje mohou mít příkon i 180 W.

zpět k obsahu ↑

Ovládání

Nejlevnější přístroje ovládáte pomocí kliky. Do přístroje nalejete připravenou směs a za stálého točení klikou se následně přemění na sorbet nebo zmrzlinu.

Dražší přístroje lze ovládat pomocí tlačítek nebo otočných koleček. Také v tomto případě je nutné proces přípravy kontrolovat a přístroj vypnout ručně.

Součástí zmrzlinovačů s kompresorem je často displej s tlačítkovým nebo dotykovým ovládáním. Tyto přístroje mají ve většině případů několik vlastních programů a umožňují vám připravit více různých dezertů. U těchto strojů tak stačí zmáčknout požadovaný program, který stroj uvede do chodu a o vše potřebné se bude starat sám. Směs se bude v pravidelných časových intervalech promíchávat a po skončení programu se přístroj vypne.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Dražší zmrzlinovače s kompresorem bývají vybaveny několika funkcemi. Často se jedná o různé přednastavené programy jako chlazení nebo míchání.

Součástí přístrojů je také časovač, díky kterému můžete nastavit potřebnou dobu k přípravě zmrzliny. Po jejím skončení se přístroj sám vypne.

Zmrzlinu můžete udržovat po nějakou dobu v chladu pomocí automatického chlazení. U jednotlivých přístrojů se jedná o rozmezí 40 – 60 minut.

Součástí dražších zmrzlinovačů je LCD displej, který vás informuje o průběhu přípravy.

O stabilitu přístroje se postarají pogumované nožičky a o bezpečný chod ochranný spínač. Ten zabrání spuštění přístroje, pokud není správně sestaven.

zpět k obsahu ↑

Značka

Kvalitní zmrzlinovače v obou provedeních vyrábí přední výrobci domácích spotřebičů jako Guzzanti, Klarstein, Unold, Domo, Bosch, De´Longhi, Tescoma, Kenwood, Clatronic a další.

zpět k obsahu ↑

Cena

Zmrzlinovače s chladící nádobou koupíte již za necelých 500 Kč. Narazit můžete na výrobky s objemem mísy v rozmezí 0,5 – 1 litr. Jestliže vám nevadí nutnost mísu před použít namrazit až na 24 hodin, budou pro vás tyto modely postačující.

Zmrzlinovače s kompresorem koupíte za necelé 2 000 Kč. Tyto levnější spotřebiče mají menší příkon a malou vnitřní nádobu. Kvalitnější jsou zmrzlinovače od 3 – 5 000 Kč. Jsou vhodné do běžných domácností, mají potřebné funkce a dostačující výkon. Náročnější uživatelé pak mohou koupit zmrzlinovače do cca 10 000 Kč. Investice se vám vyplatí v případě, že budete zmrzlinu připravovat pravidelně pro více osob.

Porovnat ceny zmrzlinovačů

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Z čeho je zmrzlinovač vyroben?

Kvalitní zmrzlinovače jsou vyrobeny z nerezové oceli. U levnějších strojů se nejčastěji setkáte s kombinací nerezu a plastu, ty nejlevnější jsou pak celoplastové. U zmrzlinovače si pohlídejte výrobní materiál metliček. Ty by měly být v ideálním případě kovové, což má vliv na jejich delší životnost. Stroje, jejichž metličky jsou vyrobené z plastu, bývají sice levnější, jejich životnost však není nijak dlouhá.

Jakým způsobem se zmrzlinovač čistí?

Údržba přístroje je velmi jednoduchá. Kvalitní zmrzlinovač je možné rozebrat a jednotlivé části můžete umýt pod tekoucí vodou, nebo je vložit do myčky. U modelů s kompresorem se ujistěte, že je možné vnitřní nádobu vyjmout, což vám čištění značně ulehčí.

Jaké příslušenství je možné koupit?

Součástí zmrzlinovačů může být několik kusů příslušenství. Běžně to bývá servírovací lžíce, odměrka a stěrka. Pokud vámi vybraný model tímto příslušenstvím nedisponuje, je možné si ho dokoupit zvlášť.

Lze koupit i jiný typ zmrzlinovače?

Jednu porci zmrzliny připravíte pomocí speciálních nádob určených na výrobu zmrzlinu. Tyto výrobky jsou díky svému atraktivnímu vzhledu určené převážně dětem. Zmrzlinovač má podobu hrníčku nebo kalíšku s víčkem, uvnitř se nachází hliníková nádobka.

Hrnek je nutné naplnit asi do poloviny ledem, na ty se nasype potřebné množství soli a vody. Do hliníkové nádobky nalejete sirup, obě nádoby opatříte víčkem a pak už budete cca 3 minuty protřepávat. Poté je zmrzlina připravená. Součástí balení je i lžička a několik receptů.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Při výběru zmrzlinovače zohledněte, jak často budete zmrzlinu připravovat. Pro občasnou přípravu si vystačíte s levnějším modelem s namražovací nádobou. Tento přístroj dokáže připravit zmrzlinu během několika minut. Počítat musíte však s nutností několikahodinového namražování nádoby.

Vnitřní nádobu se doporučuje vložit do igelitového sáčku, aby se na ní neobjevil led. Výsledná zmrzlina nedosahuje takové kvality jako v případě, že je připravená v přístroji s kompresorem. Tyto výrobky jsou však vhodné spíše pro pravidelnou přípravu zmrzliny.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz