Lešení

Lešení využije každý, kdo staví dům nebo potřebuje rekonstruovat starší objekty. Lešení je jakási pomocná stabilní konstrukce, která vám umožní bezpečně pracovat ve výškách venku i uvnitř budovy. Kromě stability u lešení oceníte jednoduchou montáž a demontáž.

Lešení je k dostání v několika typech, to jaké lešení budete potřebovat, záleží především na četnosti využití a výšce, do které musíte lešení postavit. Pro domácí použití jsou vhodné malé konstrukce, stavební společnosti mohou vybírat z různě velkých konstrukcí, jejichž cena šplhá ke 100 000 Kč. Pokud budete lešení používat spíše jednorázově, je vhodnější lešení na určitou dobu zapůjčit.

Porovnat ceny lešení

Typy

Lešení lze rozdělit do několika skupin podle typu konstrukce. Některé typy lešení můžete využít doma, jiné jsou určeny spíše pro firemní účely.

Rámové lešení

Známé i jako fasádní nebo systémové je nejčastější typ lešení, který se používá při opravě různých komerčních objektů nebo stavbách. Jeho předností je jednoduchá, rychlá montáž, protože konstrukci tvoří malý počet dílů.

Přesto je toto lešení bezpečné, jedná se o jakousi stavebnici, které tvoří kostru. V každém patře jsou pak zasunuty nejčastěji dřevěné podlážky. Konstrukce rámového lešení může být tyčová, prostorová nebo plošná.

Žebříkové

Moderní hliníkové lešení je ideální na různé menší opravy na domech či při stavbě rodinného domu. Základní výška tohoto typu má cca 5 metrů. Pokud budete potřebovat lešení na stavbě nebo různých opravách, bude to pravděpodobně tento typ, který je jedním z cenově nejdostupnějších.

Počítat však musíte s o něco pracnější montáží a demontáží, jednotlivé části je nutné sešroubovat. Některá lešení mohou být z důvodu snadnější manipulace opatřeny kolečky.

Kozlíkové

Další typ oblíbeného a cenově dostupného lešení využijete při venkovních i vnitřních opravách. Toto lešení má výšku nejčastěji do 4 metrů, hodí se tedy na drobnější stavební práce. Konstrukci lešení tvoří příčníky a podélníky. Nohy lešení lze teleskopicky vysunout do potřebné výšky.

HAKI

Jedná se o dílcové lešení, u tohoto typu se uvádí až 4 x rychlejší montáž než je tomu u lešení trubkového. Samotná montáž je velmi jednoduchá a potřebovat nebudete ani žádné nářadí. Lešení se zakládá na patky a jednotlivé díly se zabezpečují pomocí závěsů. Do nich lze zasunout podélníky i příčníky. Na hotovou konstrukci se opět pokládají jednotlivé podlážky. Celou konstrukci je možné doplnit také o bezpečnostní zábradlí.

Trubkové

Dříve nejběžnější typ se v dnešní době používá víceméně sporadicky. Najdete ho zejména při opravách atypických nebo velkých staveb, protože výhodou tohoto typu je možnost sestavit lešení prakticky do jakékoliv podoby.

Jednotlivé trubky je možné podle potřeby různě nastavovat. Trubky konstrukce se spojují pomocí upínacích spojek, ty tvoří křížový spoj. Podlaha bývá tvořena dřevěnými prkny. Nevýhodou tohoto lešení je však časově náročnější stavba.

Plošina

Jedná se o závěsné lešení, které se využívá při opravách výškových budov. Ve většině případů jsou plošiny pojízdné a využívají se i při mytí oken, různých úpravách, malování atd.

Materiál

Nejčastěji narazíte na robustní ocelové nebo lehčí lešení vyrobené ze slitin hliníku. Kromě toho lze pořídit také lešení dřevěné. Ze dřeva jsou pak velmi často vyrobeny jednotlivé podlážky, které se na lešení umísťují. Právě po nich je možné na lešení chodit.

  • Ocel – lešení je stabilní a bytelné. Nevýhodou je vysoká hmotnost a pořizovací cena. Ocelové lešení může po letech začít korodovat.
  • Hliník – v současné době se jedná o nejpoužívanější materiál. Ačkoliv je i hliníkové lešení velmi odolné a bezpečné, je jeho největší předností nižší hmotnost.
  • Dřevo – dřevěné lešení je v dnešní době spíše raritou. Přesto si i tento materiál postupně získává svoje příznivce a pravděpodobně se s ním budete v budoucnu setkávat častěji.

Upevnění

Lešení lze rozdělit také podle způsobu upevnění:

  • Fixní – je považováno za nejbezpečnější a nejstabilnější. Toto lešení velmi dobře odolává povětrnostním vlivům a používá se při dlouhodobějších stavebních pracích. Nejčastěji se jedná o rámovou nebo trubkovou konstrukci.
  • Pojízdné – výhodou pojízdného lešení je jednoduchá přeprava, toto lešení se doporučuje používat spíše při rychlejších opravách. Jestliže chcete pojízdné lešení používat ve větších výškách, je nutné je spolehlivě ukotvit nebo podepřít. Toto lešení musí stát na rovném podkladě, a nelze na něj instalovat zdvihací zařízení.

Zákon

Při stavbě lešení by měly být dodrženy doporučené postupy a předpisy:

  • Stavbu lešení by měli provádět pouze proškolené osoby
  • Lešení může být postaveno na zpevněném terénu. Únosnost terénu by měla odpovídat zatížení lešení včetně provozu.
  • Ve výšce 1,1 m musí být zábradlí, ve větších výškách by měla být použita také ochranná síť
  • Žebříky musí lešení přesahovat alespoň o 1,1 m, spodní část žebříku musí být zajištěna proti uklouznutí.
  • Průchozí výška musí být 180 cm, v případě, že patro slouží pro průchod osoby, musí být výška 210 cm.
  • Šířka podlahy musí být v případě lehkých lešení alespoň 60 cm, u těžkých je to pak 80 cm.
  • Mezera mezi lešením a stěnou nesmí být větší než 25 cm.

Značka

Značku budete řešit pouze v případě nákupu nového lešení. Pokud budete lešení půjčovat, nebude pro vás výrobce nijak zásadní. Kvalitní lešení poznáte podle stabilní konstrukce. Výrobou lešení se zabývá Transform Tower, Cmol, Hymer, Krause nebo Scafim Rux.

Cena

Menší lešení lze koupit za cenu do 5 000 Kč. Jedná se o malé konstrukce, které využijete při malých opravách. Použít je můžete při vnitřních i venkovních rekonstrukcích. Cena větších lešeních, které je možné vyžít při stavbách rodinných domů je v rozmezí 10 – 20 000 Kč. Stavební firmy však mohou zakoupit mnohem větší lešení, cena se pohybuje od 30 – 250 a více tisíc Kč.

Porovnat ceny lešení

Otázky a odpovědi

Vyplatí se lešení koupit?

Jestliže potřebujete lešení nárazově, koupě nové konstrukce se vám nevyplatí. V tomto případě je rozumnější lešení půjčit. Investice bude nižší a nebudete muset řešit, kde lešení uskladnit.

Půjčit lešení nebývá problém, dá se říct, že v každé větší vesnici nebo městě narazíte na stavební firmu, mnohdy lze zapůjčit i lešení obecní. V tomto případě si však budete muset poradit s tím, co je zrovna k mání.

Na co nezapomenou při stavbě lešení?

Lešení by mělo stát pokud možno na rovném a pevném podkladu. Jednotlivé trubky konstrukce by měly stát vždy na patkách, nedoporučuje se používat různé podložky a v žádném případě není možné konstrukci postavit přímo na zeminu.

Podcenit byste neměli stavbu, ale ani kotvení či možné vyztužení konstrukce. Právě tyto faktory mají vliv na pozdější stabilitu a tím i bezpečnost.

Jaké lešení zvolit?

To, jaké lešení nakonec zvolíte, závisí na rozsahu stavebních pracích. Pokud se jedná o dlouhodobou práci, je ideální postavit lešení rámové nebo trubkové, které je stabilní a odolné. Do menších výšek lze postavit také HAKI lešení, toto lešení je však v současné době nahrazeno oblíbenými pojízdnými věžemi. Pojízdné věže jsou obecně vhodné při menších a rychlejších opravách.

Závěr

Nákup lešení byste měli řádně zvážit, pořizovací cena není zrovna malá a v případě kdy lešení využijete spíše nárazově, bude jednodušší lešení vypůjčit. Pro domácí použití jsou nejvhodnější kozlíková nebo žebříková lešení, použit můžete také HAKI lešení.

Nákup lešení se vyplatí spíše stavebním firmám nebo těm, kdo budou lešení využívat pravidelně. Při stavbě a využívání lešení nepodceňujte ani bezpečnost práce. Svoji bezpečnost zvýšíte používáním helmy, proti pádu nářadí můžete použít zabezpečení v podobě ochranných sítí.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (47 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Lešení se mi hodí do podnikání, ovšem momentálně řeším jaké pořídit, aby si ho člověk nemusel půjčovat. Nakonec jsem vzal trubkové lešení a jsem moc spokojený.

  2. Vaše informace mi hodně usnadnili práci, děkuji.

Přidat komentář

Recenzer
Logo