Vrtací kladiva

Nejoblíbenější typy kladiv

Vrtací kladivo využijete při vrtání do různých materiál. Vrtat můžete do dřeva, kamene, betonu i kovů. Vrtací kladivo můžete stejně jako vrtačku použít i při míchání různých nátěrů nebo stavebních hmot. Toto kladivo je ideální na stavbu, ale častěji ho využijí spíše profesionálové.

Pneumatické vrtací kladivo disponuje vzduchovým pístem, který se postará o potřebný příklep. Vrtací kladiva mají ve srovnání s příklepovou vrtačkou nižší počet otáček, síla úderu je však naopak vyšší.

Při výběru vrtacího kladiva budete postupovat stejně jako při výběru jiného podobného nástroje. Hlavní roli hraje příkon, síla příklepu, otáčky, způsob upínání pracovních nástrojů. Podstatné jsou dodatečné funkce, o uživatelský komfort se postará hmotnost.

Porovnat ceny vrtacích kladiv

Nejlepší vrtací kladiva

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Bosch GBH 2-28 F 0.611.267.601 99 % 5 415 Kč Zobrazit Mall.cz
2. Hecht 1036 95 % 2 490 Kč Zobrazit Elespo.cz
3. Bosch GBH 2-26 DFR 0.611.254.768 94 % 4 297 Kč Zobrazit Mall.cz
4. Extol Premium 8890206 PHD 6 SP MG 86 % 4 799 Kč Zobrazit Brufus.cz
5. Asist AE1K150DN 83 % 2 290 Kč Zobrazit uni-max.cz

Typy

Při výběru elektrických kladiv narazíte na vrtací, bourací nebo kombinované kladivo.

  • Vrtací – kladivo svým vzhledem připomíná klasickou vrtačku. Je však výkonnější a vhodné pro vrtání velkých otvorů. Poradí si s každým materiálem pomocí odolného rotujícího pracovního nástroje.
  • Bourací – poznáte ho podle robustnější konstrukce, vzhledově připomíná pneumatickou sbíječku. Je primárně určeno pro demoliční práce. Toto kladivo pouze seká.
  • Kombinované – kladivo vhodné na vrtání i bourání, stačí jen zvolit tu správnou funkci. Tato kladiva umožňují měnit nástavce a využijete je při vrtání i demoličních pracích.

Pohon

Vrtací kladivo se liší způsobem napájení. Klasiku představují kabelová elektrická kladiva, modernější verzí jsou pak kladiva akumulátorová.

Elektrické

Jedná se o oblíbené kladivo s vyšším výkonem, které však musí být připojeno do elektrické sítě. Kabel vás může v některých ohledech při práci limitovat, kladivo je však o něco lehčí a vždy připraveno k jakkoliv dlouhému použití.

Akumulátorové

Velkou předností akumulátorového nářadí je právě absence přívodního kabelu. Akumulátorové kladivo můžete použít kdekoliv, aniž byste museli řešit připojení do sítě. V tomto případě hraje zásadní roli kapacita a výdrž baterie, která vydrží pracovat pouze určitou dobu. Poté ji budete muset opakovaně nabít. Nevýhodou bude i vyšší hmotnost, o kterou se postará právě akumulátor.

Příkon

V případě každého elektrického nástroje by vás měl v první řadě zajímat příkon. Ten ovlivňuje výkon nástroje, ale také jeho velikost a hmotnost.

Nejmenší vrtací kladiva mají výkon do 600 W a jsou vhodná spíše pro méně náročné občasné použití. Vhodné jsou pro vrtání do méně silného zdiva. Pokud chcete, aby bylo kladivo možné vůbec adekvátně použít, neměli byste vybírat kladiva, která mají výkon nižší než 500 W.

Pokud budete potřebovat vrtat do silnějšího zdiva, panelu, betonu atd., měli byste volit kladivo s výkonem alespoň 800 W. Nejvýkonnější profesionální vrtací kladiva mohou mít výkon vyšší než 1 200 W a poradí si i železobetonem.

Upínání

Zvolit můžete způsob upnutí vrtáku. Oba tyto způsoby pracují na principu rychloupínání, což vám umožní vyměnit pracovní nástroj rychle bez použití síly. V případě velkých profesionálních vrtacích kladiv se můžete setkat i s ručním dotahováním, které je stále považováno za nejvíce efektivní.

  • SDS PLUS – tento způsob upínání nabízí lehčí vrtací kladiva. Nevýhodou je v tomto případě nižší výkon, výhodou pak lehčí manipulace. Rozsah vrtání je 4 – 32 mm. Tento způsob upínání najdete u hobby i poloprofesionálních vrtacích kladiv.
  • SDS Max – upínání, které je typické pro těžší a výkonnější kladiva, které se vyznačují silným příklepem i vyššími otáčkami. Rozsah vrtání je od 12 – 52 mm a kladiva jsou určena spíše profesionálům.

Otáčky

Tento parametr značí, kolik otáček za minutu provede vrtací kladivo naprázdno. Doporučená je hodnota alespoň 800 ot/min, prakticky každé vrtací kladivo by však mělo umožňovat počet otáček podle potřeby regulovat.

Síla příklepu

Podstatným údajem je síla příklepu. Tento parametr je označován v Joulech J, určuje, jak velká je úderná síla kladiva. Zde platí, že čím je síla větší, tím tvrdší materiál budete moci vrtat.

Nejmenší síla příklepu je cca 1,5 J. Tuto sílu využijete při méně náročném používání.
Větší možnosti nabízí síla příklepu 2,5 J, kladivo zvládne pracovat i s tvrdším materiálem.
Nejvýkonnější kladiva mohou mít sílu příklepu až 6 J, využití mají zejména u profesionálů.

Vrtáky

Vrtáky pro vrtací kladiva jsou dostupné v různé délce, ty nejdelší mohou měřit téměř 1 metr. Velké vrtáky však není možné používat ihned v začátcích, v tomto případě budete začínat s kratším vrtákem, kterým si otvor nejprve předvrtáte, poté můžete přejít na vrtáky delší.

  • Klasické vrtáky – v kombinaci s vrtacím kladivem je možné použít vrtáky s válcovou stopkou. V tomto případě je nutné použít pouze vrták, který je určen pro kladivo s příklepem. Uchytit vrták můžete do redukce nebo speciálního sklíčidla.
  • Dvoubřité – vrtáky s 2 břity, jsou vhodné pro rychlejší vrtání, výhodou je také okamžitý odvod přebytečného materiálu. Využijete je při vrtání do tvrdých i dutých materiálů a patří mezi nejoblíbenější.
  • Sekáče – vhodné pro běžná vrtací kladiva. Jednotlivé sekáče se odlišují tvarem břitů. Jsou vhodné pro osekávání obkladů, začišťování nebo třeba vysekávání různých otvorů.
  • Čtyřbřité – vrtáky se 4 břity umožňují přesné, snadné vrtání a rychlý odvod přebytečného materiálu. Jedná se o robustní vrtáky vhodné pro vrtání do tvrdého materiálu, jako je železobeton. Použít je můžete ve velkých vrtacích kladivech se systémem upínání SDS-Max.
  • Průrazové – opět se jedná o vysoce kvalitní a robustní vrtáky určené pro velká kladiva s upínáním SDS-Max. Jejich předností je schopnost vyvrtat veškerý materiál, vyvrtaný otvor nemusíte nijak dočišťovat.
  • Duté – jedná se o duté vrtací korunky vhodné pro kladiva s upínáním SDS-Max. Na rozdíl od průrazových vrtáků nejsou schopny vyvrtat materiál dokonale a počítat tak musíte s finálním dočištěním vyvrtaného otvoru.

Funkce

Vrtací kladivo je ve své podstatě jednoduchý nástroj, který nabízí pouze několik funkcí. K tomu nejžádanějšímu patří:

  • Regulace otáček
  • Regulace počtu úderů
  • Rychloupínací systém
  • Indikátor uhlíků

Značka

Vrtací kladivo se vyplatí pořídit od renomovaného výrobce, který ručí kvalitou i bezpečností. Mezi přední výrobce, které byste měli při výběru upřednostnit, patří Makita, DeWalt, Hitachi, Bosch, Metabo, Ferm nebo Einhell.

Cena

Hobby vrtací kladivo můžete koupit už za necelé 3 000 Kč. I v této kategorii narazíte na výkonnější kladiva předeních výrobců. Tyto kladiva vždy upřednostněte před podezřele levnými, ale zato velmi výkonnými kladivy méně známých výrobců. V tomto případě může být kvalita opravdu mizerná.

Větší možnosti již nabízí cena do 5 000 Kč, kde najdete velké množství skutečně kvalitních vrtacích kladiv, které budou vyhovovat hobby uživatelům i poloprofesionálům. Nejdražší kladiva vyjdou na více než 5 000 Kč, v domácím prostředí je však plně nevyužijete.

Porovnat ceny vrtacích kladiv

Otázky a odpovědi

Jak kladivo před vrtáním připravit?

Aby byla práce s kladivem bezpečná i pohodlná, je nutné ho nejprve správně připravit. V první řadě je třeba umístit rukojeť kladiva do té správné polohy. Vrtací kladivo by mělo umožňovat připevnit pravítko, které udává potřebnou hloubku vrtání.

Poté by měl přijít na řadu vrták, který je třeba správně upnout do čelistí. Kvalitní kladivo by mělo umožnit nastavení správných parametrů v závislosti na materiálu, který budete vrtat.

Lze nahradit vrtací kladivo příklepovou vrtačkou?

Příklepová vrtačka je absolutní základ, neměla by chybět v žádné dílně. Tuto vrtačku můžete používat mnoha různými způsoby. Vrtat je možné s příklepem i bez příklepu, použít ji můžete na šroubování, kartáčování, odstranění starého laku, drásání.

Použít ji můžete v kombinaci s míchadlem. To, jakým způsobem vrtačku využijete, je závislé na jejím výkonu. Ani nejvýkonnější vrtačka vám však neumožní provrtat vysoce odolné materiály, zastavit ji může i menší kamínek. Zde přichází na řadu právě vrtací kladivo.

Jaká je hmotnost vrtacích kladiv?

Hmotnost je parametr, který by neměl být u ručního nářadí přehlížen. K vůbec nejoblíbenějším patří kladiva s hmotností do 3 kg, která jsou postačující pro běžné domácí používání.

Využít je můžete při vrtání do zdiva i betonu. Kladiva s hmotností do 5 kg lze považovat za poloprofesionální a poradí si i náročnějším materiálem. Nejtěžší kladiva mohou vážit i 7 kg a jsou určeny profesionálům pro každodenní použití.

Závěr

Vrtací kladivo vybírejte podle způsobu využití. Pro běžné využití si vystačíte s kladivem o výkonu alespoň 800 W, jehož otáčky budou okolo 1 000 ot/min. Pokud budete s kladivem pracovat častěji, vyplatí se investice do výkonnějšího typu.

Jestliže budete potřebovat kladivo spíše jednorázově, bude rozumnější nástroj pouze vypůjčit. Pokud budete kladivo pořizovat, věnujte pozornost i takové zdánlivé maličkosti, jako je rukojeť. Díky ergonomické rukojeti bude namáhavá práce mnohem jednodušší i bezpečnější.

Vrtací kladiva můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Mall.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.nako.czwww.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (50 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

3 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Manžel chtěl, abych mu sehnala vhodné vrtací kladivo, ale pro mě to je katastrofa něco takového vybírat. Naštěstí jsem při usilovném hledání narazila na váš zajímavý článek a ten mi s tím ohromně pomohl. Objednala jsem mu pomocníka od značky Bosch a byl nadšený, že jsem to zvládla, navíc jsem dostala pochvalu.

  2. Článek mi hodně usnadnil práci s hledání informací. Děkuji za pomoc.

  3. Super článek, hodně se mi líbí, jde vidět, že někdo tomu rozumí, co píše apod…

Přidat komentář

Recenzer
Logo