Piknikové deky

Piknik je specifický, ale velmi oblíbený způsob stolování, který je oblíbený zejména v Anglii. Zde se pikniky pořádaly již v 18. století a tento způsob stolování si oblíbila dokonce královna Viktorie. Při stolování budete usazeni na zemi na speciální kempingové dece. Piknik můžete pořádat prakticky kdekoliv, postačí jen kousek rovného místa v trávě, velký košík s oblíbeným jídlem a již zmíněná prostorná pikniková deka.

Deka na piknik má specifické vlastnosti, díky kterým ji můžete používat i v mokré trávě. Materiál deky je silnější, často jsou deky opatřeny i vnitřní pěnovou částí. Piknikové deky nejsou primárně určeny pouze k pořádání pikniků, koupit je můžete i pod označením kempinkové deky. Využít je můžete i při letním lenošení u vody nebo bazénu. Deku můžete vybírat i podle určení, kromě universálních dek jsou k dostání modely určené pro děti. Tyto deky lze využívat i doma, plní funkci klasické hrací dětské deky.

Porovnat ceny piknikových dek

Nejlepší piknikové deky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Spokey Picnic Owl 180×210 95 % 556 Kč Zobrazit Tipa.eu
2. SPRINGOS BEACH 200×160 cm 88 % 429 Kč Zobrazit Fitvyziva.cz
3. Malatec modrá Basic 150×180 cm 81 % 162 Kč Zobrazit Mall.cz

Velikost

Aby byla konzumace potravin a nápojů pohodlná, budete potřebovat dostatek prostoru. Piknikové deky se vyrábí v mnoha rozměrech, na malé dece budete moci sedět se svým protějškem, na velkou deku vejde i početnější rodina.

Nejmenší deky mají rozměr 130 x 150 cm, největší pak 200 x 200 cm. Velký výběr nabízí i velikost 150 x 180 cm, 180 x 210 cm nebo 130 x 170 cm. Kromě těchto velikostí narazíte i na jiné rozměry, které se však liší v řádech cm.

Materiál

Výrobním materiál deky na piknik je nejčastěji fleece nebo polyester, polypropylen nebo kombinace různých materiálů. Tyto materiály jsou typické pro levnější deky. Některé deky jsou opatřeny také akrylovou látkou, ta se díky své speciální struktuře lehce čistí. Pro piknikové deky je typický spíše kratší chlup, na dotek se však jedná o příjemný materiál.

Spodní část bývá velmi často opatřena hliníkovou fólií, který nepropustí vodu a plní funkci izolantu. Posezení tak bude příjemné i v chladnějším počasí. Nejlevnější deky mají ve spodní části pouze nepromokavou vrstvu.

Drahé deky jsou vyrobeny z vlny. Tento materiál se vyznačuje dobrými termoregulačními schopnostmi. Navíc je tento materiál prodyšný, velmi dobře odvádí pot, vlna je antibakteriální materiál, je tedy vhodná pro alergiky a malé děti.

Dalším dražším materiálem je softshell. Jedná se o funkční materiál, který je vhodný i pro chladnější dny. Softshellová deka vás ochrání před chladem, větrem i deštěm. Softshellová deka je navíc velmi jemná, měkká a paropropustná, což znamená, že velmi dobře odvádí tělesnou vlhkost.

Možnosti

Výhodou deky na piknik je i její praktičnost. Velmi jednoduše ji můžete nejen rozložit, ale také opětovně složit. O spolehlivé zapnutí se postará suchý zip a snadné přenášení z místa na místo umožní různě dlouhá madla.

Některé deky mají v rozích gumová poutka. Díky nim může deku upevnit k zemi nebo spojit více menších dek, čímž vám vznikne opravdu velký prostor.

Značka

Piknikové deky jsou běžně k dostání v kamenných i internetových obchodech. Velký výběr nabízí značka Spokey, zde najdete deky všech rozměrů. Oblíbené jsou i deky Sulov, Butter Kings, Yate, Aesthetic, Catler, Sportago a dalších.

Cena

Kempinkové deky jsou poměrně cenově dostupné. Nejlevnější deku ideální pro 2 osoby koupíte již za méně než 250 Kč. Prakticky jakýkoliv rozměr lze koupit do 500 Kč. Tyto levnější deky tvoří pouze 2 vrstvy, přičemž spodní strana může deku chránit pouze před vlhkem u dražších modelů i před chladem. Deky s cenou od 500 – 1 000 Kč mívají již i střední pěnovou vrstvu, která se postará o větší pohodlí.

Údržba

Při venkovním posezení nezabráníte, aby se deka neušpinila. Skvrny mohou vzniknout i po kontaktu s potravinami nebo nápoji. Proto si u jednotlivých modelů ověřte, jakým způsobem je možné deku čistit. Ve většině případů je možné deku prát při 30°C na šetrný prací program. Nedoporučuje se však používat agresivní přípravky. Každá deka se může čistit trochu jiným způsobem, proto vždy dodržujte doporučení výrobce.

Velmi důležité je však nechat deku po vyprání řádně vyschnout. V opačném případě může vlhká složená a uskladněná deka snadno zatuchnout.

Porovnat ceny piknikových dek

Otázky a odpovědi

Jakou vybrat barvu?

Deku na piknik budete pochopitelně vybírat i podle vzhledu. Důležité je však myslet i na praktickou stránku věci a vybírat deku v barvách, které příliš nepřitahují hmyz. Podle různých studií je nejméně vhodná deka s velkým množstvím žluté barvy. Hmyz více láká také oranžová, červená, tyrkysová a černá. Nejméně atraktivní je pro létající hmyz modrá, zelená, fialová a bílá. Zdánlivě déle čisté budou tmavší deky.

V čem jsou lepší dražší deky?

Kempingové deky se neliší nejen velikostí, ale i cenou. Poměrně velký cenový rozdíl je typický i pro deky stejných velikostí. Rozdíl v ceně je dán výrobním materiálem. Dražší deky mají obvykle třívrstvou strukturu, která se postará o vaše maximální pohodlí. Prostřední vrstvu tvoří několikamilimetrová vrstva pěny, posezení tak bude komfortní i na nerovném a tvrdém povrchu.

Lze použít i klasickou deku?

Ti, kdo pořádají piknik opravdu příležitostně v letních dnech, mohou pro tuto činnost použít prakticky jakoukoliv deku. V dřívějších dobách, kdy nebylo možné speciální kempingové deky, byste ani jinou možnost nemělo.

Největší předností deky na piknik je právě spodní ochranná vrstva, která ochrání deku před vlhkem i ušpiněním. Aluminiová vrstva plní také funkci izolantu. Piknikovou deku můžete snadno složit a přenášet díky popruhům. Některé deky mají k tomuto účelu přímo našité pouzdro.

Závěr

Kempingová deka je praktická pomůcka, kterou můžete využívat různými způsoby. Není určena pouze pro pořádání pikniků, poslouží vám i jako deka na opalování, své využití má i jako odpočinková deka pro venkovní lenošení a praktická je i v případě malých dětí. Ty mohou na dece trávit čas v přítomnosti rodičů i v bezpečí dětské ohrádky.

Mnoho menších dek je k dostání v dětském designu. Piknikovou deku vybírejte podle četnosti používání. Pro příležitostné používání si vystačíte s levnou dekou, pokud budete deku používat pravidelně, vyplatí se naopak investice do dražší deky.

Podobný článek, co by vás mohl zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (46 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

3 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Piknikovou deku jsem sháněla na rodinnou dovolenou, aby bylo možné posedět v přírodě. Sehnala jsem jí dokonce do pětistovky a byla obrovská, měkoučká a příjemná na dotyk.

  2. Užitečné!

  3. Skvělý článek.

Přidat komentář

Recenzer
Logo