Jak vybrat protein bez sladidel?

Proteiny bez sladidel jsou vhodnou volbou pro ty, kteří se z jakéhokoliv důvodu chtějí vyhnout chemii nebo příchuti. Někdy je totiž příchuť příliš silná a nechutná zrovna nejlépe. Pokud využíváte protein na pečení či vaření, bude pro vás výhodnější, když nebude mít žádnou příchuť. Podle čeho jej vybrat?

Prohlédnout proteiny

Typy

Proteiny můžeme obecně rozdělit na syrovátkové a veganské, přičemž každá ze skupin se liší svým složením.

Syrovátkové

Syrovátkové proteiny obsahují laktózu, proto nejsou vhodné pro vegany nebo ty, kteří mají na laktózu intoleranci. Jejich výhodou je vyšší obsah bílkovin, kompletní aminokyselinový profil (obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin, které jsou důležité pro regeneraci svalů), lepší vstřebatelnost, krémovější konzistence a lepší chuť. Obecně jsou to nejlepší, co můžete mezi proteiny vybrat.

Veganské

Pod veganské proteiny spadá hrachový, rýžový, konopný nebo sójový, které mohou obsahovat větší množství vlákniny a minerálů. Za to mají méně bílkovin, a to okolo 60–80 %, nemají všechny esenciální aminokyseliny, proto je ideální zakoupit jejich směs, aby se složení vyrovnalo, nechutnají tak dobře, konzistence není příliš krémová a mohou se objevovat kousky (například u hrachového proteinu). Jsou ale jedinou možnou volbou pro vegany a osoby trpící intolerancí na laktózu.

Složení

Pokud se chcete vyhnout sladidlům, dejte si ve složení pozor na následující složky:

  • Acesulfam-K – také označovaný jako E950, může narušit metabolismus a střevní mikroflóru, mohou se objevit bolesti hlavy, zažívací potíže nebo kovová pachuť.
  • Cyklamát – je 30–50× sladší než cukr, v USA je zakázán kvůli spojitosti s rakovinou močového měchýře u potkanů, může ovlivnit střevní mikrobiom a trávení.
  • Sacharin – také označovaný jako E954, 200–700× sladší než cukr, dříve byl zakázán kvůli obavám z rakoviny, ale nyní je schválen v EU i USA.
  • Stévie – E960, přírodní sladidlo, 200–300× sladší než cukr, má poněkud hořkou chuť.
  • Aspartam – E951, 200× sladší než cukr, obsahuje kalorie, nevhodný pro lidi s fenylketonurií (porucha metabolismu aminokyseliny fenylalaninu).
  • Advantame – 20 000× sladší než cukr, není vhodný pro lidi s fenylketonurií, patří mezi nová sladidla.
  • Neotam – E961, 7 000–13 000× sladší než cukr, patří mezi nová sladidla, může ovlivnit střevní mikrobiom.
  • Xylitol – E967, přírodní sladidlo, stejně sladký jako cukr, ale má asi o 40 % méně kalorií, může způsobit zažívací potíže při větším množství.
  • Sorbitol – E420, přírodní sladidlo, o 60 % méně sladký než cukr, menší množství kalorií, může způsobit nadýmání, plynatost a průjem při větším množství.
  • Isomalt – E953, má jen asi 50 % sladivosti, velmi nízký glykemický index, málo kalorií.
  • Mannitol – asi 50–70 % sladivosti cukru, málo kalorií, nízký glykemický index, může způsobit zažívací potíže.
  • Laktitol – E966, asi o 40–50 % sladší než cukr, menší počet kalorií, nízký glykemický index, může způsobit zažívací potíže.
  • Erythritol – E968, přírodní sladidlo, asi o 60–70 % sladší než cukr, neobsahuje kalorie, nízký glykemický index.

Dávkování

Protein si můžete dopřát kdykoliv během dne, nejlepší je ovšem po tréninku, kdy se příjem bílkovin hodí pro regeneraci nejvíce. Přesné dávkování najdete na obalu výrobku, obecně se však doporučuje 1 dávka proteinu 1x až 2x denně.

Funkce

Proteiny bez sladidel jsou ideální pro sportovce, kteří si hlídají kalorie nebo preferují protein bez příchutě, například na pečení či vaření. Slouží pro růst svalů a regeneraci po tréninku, zároveň jsou bílkoviny důležité pro podporu imunitního systému, vytváření enzymů a hormonů. Pokud si chcete protein nějakým způsobem dochutit, použijte třeba med.

Značka

Mezi oblíbené značky proteinů bez sladidel patří GymBeam, MyProtein, BioTech USA nebo Vilgain.

Cena

Do 400 Kč seženete spíše syrovátkové proteiny s obsahem 500 g, ale najdete i veganské.

Od 400 Kč do 700 Kč mohou mít proteiny čistší složení, vyšší podíl bílkovin nebo lepší chuť.

Nad 700 Kč si uděláte zásoby, jelikož v této cenové kategorii máte k dispozici 3 kg až 6 kg. Hodí se tedy pouze v případě, že máte daný protein ozkoušený a víte, do čeho jdete. Obsahují výběrové suroviny v optimalizovaném poměru.

Prohlédnout proteiny

Otázky a odpovědi

Proč zvolit protein bez sladidel?

Protein bez sladidel bude ideální volbou, pokud potřebujete udržet nízký příjem kalorií a cukrů. To vám pomůže ke snížení tělesné hmotnosti a udržení stabilní hladiny cukru v krvi. Obvykle neobsahuje žádné přidané umělé přísady, tudíž se vyhnete zbytečné chemii. Pokud plánujete s proteinem vařit nebo péct, je nejlepší, když nemá žádnou příchuť, aby neměnil chuť výsledného pokrmu.

Kdy je nejlepší konzumovat protein?

Protein můžete konzumovat kdykoliv během dne, nejlepší je to ale po tréninku, kdy tělu pomůže regenerovat. V ideálním případě by se mělo jednat o rychle stravitelný protein, tedy syrovátkový. Ihned po probuzení se doporučuje syrovátkový nebo kaseinový protein. Mezi hlavními jídly zvolte například syrovátkový nebo rostlinný protein, před spaním využijete kaseinový, který má pomalou stravitelnost.

Čím si mohu protein dochutit?

Pokud si chcete protein něčím dochutit, můžete zvolit například stévii, med, javorový sirup, ovoce, kakao, vanilku, skořici, mandle, vlašské ořechy, kávu, kokos nebo citrusy.

Závěr

Proteiny bez sladidel se v mnoha případech jeví jako ideální řešení – pokud chcete co nejzdravější variantu proteinu, nedělají vám sladidla dobře nebo plánujete využívat protein na pečení či vaření. K dispozici máte jak syrovátkové, tak veganské alternativy, pouze kontrolujte složení, aby byl protein opravdu kvalitní. Užívejte kdykoliv během dne, nejlépe ale po tréninku.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.fitness007.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo