Jak vybrat protein na hubnutí?

Chtěli byste zhubnout a hledáte vhodný doplněk stravy, který by vám s tímto cílem mohl pomoci? Vyzkoušejte proteiny na hubnutí, které vám zajistí také lepší regeneraci svalů a podpoří jejich růst. Existuje několik druhů, ze kterých si dle svých preferencí můžete vybrat, proto si v dnešním článku každý z nich rozebereme a vysvětlíme si, jak konkrétně fungují.

Prohlédnout proteiny

Co je protein?

Protein je synonymem pro bílkovinu, v rámci doplňků stravy ale máme na mysli jeho práškovou formu. Nachází se v domácnosti téměř každého, kdo se nějakým způsobem věnuje fitness životnímu stylu. K jeho výrobě se využívá mléko, skot, sója, vejce a další. Podle toho, o jaký druh proteinu se jedná, se liší jeho obsah aminokyselin a způsob, jak tělo bílkovinu stráví a využije.

Mezi nejoblíbenější volbu patří rozhodně syrovátkový protein. Jeho využití najdete jak u hubnutí, tak také při budování svalové hmoty. Kromě prášku do nápoje se protein objevuje také v různých svačinkách, jako jsou tyčinky, sušenky nebo čokolády. Při pečení a vaření jím lze nahradit do určité části mouku nebo jej využít jako dochucovadlo a doplňovač bílkovin.

Protein na hubnutí vs. protein na svalovou hmotu

Protein na svaly je specifický typ proteinu, který je navržen tak, aby podporoval růst a regeneraci svalové hmoty. Tyto proteiny jsou obvykle bohaté na esenciální aminokyseliny, které jsou důležité pro svalový růst a obnovu svalů. Protein na svaly je často konzumován sportovci a těmi, kteří se aktivně věnují cvičení a chtějí zvýšit svou svalovou hmotu.

Na druhé straně, sypký protein na hubnutí může být speciálně formulován s cílem snížení hmotnosti nebo podpořit ztrátu tuku. Tyto produkty mohou obsahovat vyšší množství bílkovin na podporu sycení, nižší obsah sacharidů a tuků a přidávání dalších složek, jako jsou vláknina nebo termogenní látky, které mohou pomoci zvýšit metabolismus a spálit tuk.

Typy

Podle toho, z jakého zdroje protein pochází, jej můžeme rozdělit do několika variant. Jak už jsme si řekli, nejčastěji kupovaný bývá syrovátkový protein, a to hlavně díky svým vlastnostem a výborné chuti. Pojďme se detailněji podívat i na další typy.

Syrovátkový protein

Syrovátkový protein se vyrábí z mléka, tudíž není vhodný pro vegany. Obsažené bílkoviny mají vysokou biologickou hodnotu, jelikož jsou esenciální aminokyseliny optimálně zastoupeny. Je také snadno stravitelný a rychle se vstřebává do těla, což je důvod, proč se často používá jako zdroj bílkovin pro sportovce a lidi, kteří se snaží budovat svalovou hmotu. Podle obsahu bílkovin se dále dělí na 3 druhy:

Syrovátkový koncentrát (WPC)

Většinou obsahuje 70 – 80 % lehce vstřebatelných bílkovin. Pokud hledáte ten nejlepší poměr mezi cenou a kvalitou, tohle je ta správná volba pro vás. I když syrovátkový koncentrát obsahuje nižší množství proteinu než syrovátkový izolát, stále je považován za kvalitní zdroj bílkovin a může být užitečný pro podporu růstu svalů, regeneraci tkání po cvičení a obecně pro zajištění dostatečného příjmu proteinu v rámci stravy.

Syrovátkový izolát (WPI)

Izolát obsahuje vyšší množství bílkovin, a to sice 80 % a více, nejčastěji se jedná o 85 – 95 %. Další výhodou je nižší množství tuků, sacharidů a laktózy než u syrovátkového koncentrátu. Díky tomu jej mohou používat i lidé s laktózovou intolerancí.

Syrovátkový hydrolyzát (WPH)

Jedná se o nejrychleji stravitelný protein, a to díky hydrolýze. Poskytuje rychlejší regeneraci po sportovní zátěži, což je výhodné zejména pro náročné sportovce, kteří potřebují regenerovat co nejrychleji. Pokud máte citlivý žaludek nebo se potýkáte s nesnášenlivostí laktózy, může být syrovátkový hydrolyzát ideální volbou pro doplnění proteinů ve vaší stravě.

Micelární kasein

Opět se jedná o živočišný výrobek z mléka, který se však tráví pomaleji než syrovátkový protein, a to konkrétně až 7 hodin. Aminokyseliny se tak dostávají do těla postupně a protein vás zasytí na delší dobu, což se v případě hubnutí skvěle hodí. Jinak se micelární kasein nazývá také jako „noční protein”, právě kvůli jeho dlouhé době trávení – dá se tudíž využít jako rychlá svačina, která vás zasytí.

Hovězí protein

Jak už si můžete odvodit z názvu, jde o protein vyrobený z hovězího masa. Obsahuje více než 90 % bílkovin. Typicky se vyrábí hydrolýzou, dobře se tráví, avšak z hlediska hubnutí nejsou jeho účinky tak prozkoumané. Ideální varianta pro intoleranci mléka, naopak nevhodná možnost pro vegany i vegetariány.

Vaječný protein

Obsahuje vysoké množství bílkovin a minimum cukru i tuků, je navíc považován za kompletní zdroj proteinu, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro růst a obnovu svalů. Netráví se sice tak dobře jako syrovátkový protein, ale patří mezi nejhodnotnější zdroje bílkovin. Opět jsou vhodné pro jedince s intolerancí na mléko, nehodí se pro vegany.

Vícesložkový protein

Objevuje se jak v rámci živočišného, tak rostlinného proteinu. Nejčastěji jde o kombinaci syrovátkového koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu, které zlepšují vlastnosti konečného produktu. U rostlinného druhu se spojení dělá zejména kvůli zlepšení aminokyselinového profilu proteinového suplementu.

Rostlinný protein

Pokud jste vegan, budete hledat čistě rostlinné proteiny, mezi které patří například sojový, hrachový, konopný nebo rýžový protein. Nevýhodou tohoto druhu je však nedostatečné množství aminokyselin v optimálním poměru. Obsahují méně bílkovin a mají nižší využití oproti živočišným proteinům.

Abyste dosáhli podobných výsledků proto užívejte větší dávky – necelé dvě odměrky, čímž dosáhnete 10 – 12 gramů esenciálních aminokyselin. Rostlinné proteiny mezi sebou lze kombinovat, u rýžového a konopného se to dokonce doporučuje, a to sice s hrachovým.

Použití

Proteiny lze míchat jak s vodou, tak mlékem – je ale třeba vzít v potaz, že mléko obsahuje tuky navíc, které proto přičtěte ke kaloriím proteinu, abyste získali reálnou hodnotu. Protein užívejte 1 až 2krát denně v množství 20 – 40 g.

  1. Před nebo po tréninku smíchejte do shaku jednu odměrku proteinu společně s 200 ml vody nebo mléka a promíchejte.
  2. Kromě drinku můžete proteinový prášek přimíchat i do kaší, palačinek nebo polévek (pokud není ochucený).

Funkce

Protein slouží jako snadný a pohodlný způsob, jak dodat tělu potřebné množství bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu svalů, podporu imunitního systému, tvorbu enzymů a hormonů, a celkově pro udržení zdravého těla a správné funkce buněk. Každý typ proteinu má své vlastnosti a výhody, a může být vhodný pro různé potřeby a preference jednotlivců.

Práškový protein je často využíván sportovci a aktivními lidmi k podpoře růstu svalů, regeneraci po tréninku a zlepšení sportovní výkonnosti. Dále může být užitečný pro lidi, kteří mají nízký příjem bílkovin z potravy, vegetariány nebo vegany, starší osoby, zvýšené nároky na bílkoviny (např. těhotné ženy) nebo jedince s omezením stravy (např. kvůli alergiím). Snadno se rozpouští ve vodě, mléce nebo jiných tekutinách a může být konzumován jako samostatný nápoj, přidán do smoothie, jogurtu, kaše, nebo vařených pokrmů.

Značka

Mezi oblíbené značky proteinů na hubnutí patří GymBeam, inSPORTline, Nutrend nebo MyProtein. Každá z nich vyrábí různé druhy a příchutě, proto si jednoduše vyberete to, co vám bude nejvíce vyhovovat.

Cena

Za méně než 300 Kč seženete buďto jednotlivé pytlíčky, které slouží jako jedna dávka, nebo menší množství proteinu.

Od 300 Kč do 600 Kč budete mít na výběr ze širokého spektra nejrůznějších značek. Mohou dosahovat množství až 1 kg, tudíž se hodí pro ty, kdo cvičí opravdu často.

Nad 600 Kč budou vybírat ti, kteří to myslí opravdu vážně, jelikož gramáž dosahuje více jak 2 kg. Nejdražší proteiny se prodávají za cenu v rámci tisíců, také jejich hmotnost je opravdu vysoká, a to až 25 kg.

Přejít do e-shopu

Otázky a odpovědi

Kolik proteinu užívat, aby podpořil hubnutí?

Pro podporu hubnutí se obvykle doporučuje užívat 1,2 – 2,2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Množství bílkovin, které budete potřebovat, závisí na vaší tělesné hmotnosti, aktivitě, cílech hubnutí a celkové stravě.

Jak často bych měl/la užívat protein?

Užívejte ideálně 2x denně, před a po tréninku, abyste si zajistili ty nejlepší výsledky.

Existují nějaké vedlejší účinky spojené s užíváním práškového proteinu?

Práškový protein obvykle není spojen s vážnými vedlejšími účinky, ale někteří lidé mohou mít problémy se zažívacím traktem, jako je nadýmání nebo průjem, zejména při příjmu větších dávek. Je důležité dodržovat doporučené dávkování a konzumovat dostatek tekutin.

Závěr

Proteiny se budou hodit každému, kdo cvičí a věnuje se aktivnímu životnímu stylu, ať už je vaší motivací hubnutí, nabírání svalové hmoty nebo jen rychlé zasycení. Můžete je smíchat s vodou či mlékem a před nebo po tréninku si je vychutnat v nejrůznějších příchutích. Je jen na vás, jaký typ proteinu zvolíte, každý z nich má své vlastnosti, jako je stravitelnost, délka zasycení a počet aminokyselin. Díky našemu článku nyní víte, podle jakých parametrů se rozhodovat a čemu věnovat pozornost při výběru proteinu.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.pilulka.cz, www.gymbeam.cz, www.fitnessdk.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (130 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Příteli kupuji Prom-IN CFM Pure Performance 2250 g a je moc spokojený. Nemůže si tento produkt vynachválit. Dokonce i cena je velmi slušná.

Přidat komentář

Recenzer
Logo