Povlečení

Dnešní trh nabízí nepřeberné množství různých výrobků. Nejinak je tomu i v případě ložního povlečení. Při výběru povlečení je nejdůležitějším parametrem materiál, gramáž a rozměr.

Povlečení je k dostání ve všech možných barevných kombinacích. Zakoupit můžete ledajaké motivy, velké oblibě se těší 3D povlečení. Děti potěšíte povlečením s oblíbenou pohádkovou postavu.

Porovnat ceny povlečení

Materiál

Materiál představuje při výběru povlečení ten nejdůležitější parametr. Různé materiály se liší svými vlastnostmi i způsobem údržby.

Bavlna

Bavlna je stále nejoblíbenějším materiálem. Koupit můžete povlečení vyrobené ze 100% bavlny nebo v kombinaci s jinými materiály. 100% bavlněné povlečení můžete používat celoročně. Bavlna je měkká, prodyšná, dobře saje vlhkost a pro lidskou pokožku je velmi příjemná.

Tento materiál je často používaný také na povlečení určené do dětské postýlky. Tento materiál si zachová tvar i barvu i při dlouhodobém používání. Nevýhodou bavlny je snad jen její mačkavost, u tohoto materiálu se nevyhnete žehlení.

Kromě 100% bavlny můžete koupit povlečení z různých materiálových kombinací:

Bavlna renforcé – patří mezi jedny z nejkvalitnějších materiálů, oproti klasické bavlně je jemnější i hladší. Tento materiál vyniká výbornou absorpcí, je odolný vůči otěru a není tak mačkavý. Povlečení je nutné prát na 40 °C, nedoporučuje se k němu přidávat žádné další oblečení. Ždímání je možné na nižších otáčkách. Pokud k sušení použijete sušičku, volte šetrný program.

Bavlna perkál – bývá nazýván i jako prémiová bavlna. Je srovnatelný s bavlněným saténem. Bavlněný perkál je výjimečně jemný hebký a přirozeně matný. Je vysoce odolná, pevná a trvanlivá, dobře se přizpůsobuje teplotě těla. Výhodou je i nenáročná údržba.

Bavlněný satén – jedná se opět o velmi prodyšný materiál, který dobře pohlcuje vlhkost. Tento materiál vás v zimě zahřeje a v létě naopak příjemně ochladí. Jeho předností je dlouhá životnost i stálost barev. Kromě vysoce kvalitního povlečení však můžete koupit i povlečení s příměsí polyesterových přízí. Povlečení v kombinaci těchto materiálů může elektrizovat a klouzat.

Flanel

Flanel je vysoce hřejivý materiál, je tedy vhodný spíše pro zimní měsíce. Flanel je měkký, jemný a nadýchaný. Potěší jeho výborná savost, snadná údržba a nemačkavost.

Při výběru povlečení můžete narazit i na materiál označený jako Biber, jedná se o tzv. jemný flanel. Tento materiál je o něco silnější než běžný flanel a vyznačuje se vysokou hřejivostí i měkkostí.

Satén

Satén se řadí mezi luxusní materiály, jeho předností je mimořádná jemnost, ale také výjimečná pevnost a trvanlivost. Tento materiál je vhodný zejména pro letní měsíce, kdy vás bude příjemně chladit. Tento materiál vyžaduje speciální údržbu, praní je možné při nízké teplotě za použití jemných pracích prostředků.

Mikroplyš

V povlečení z mikroplyše se vrátíte do dětství. Povlečení si zamilují zejména zimomřivý jedinci, tento materiál vyniká svými termoregulačními schopnostmi. Výhodou je i snadná údržba krátká doba schnutí. Ani tento materiál není nutné žehlit.

Krep

I krep e řadí mezi měkké a prodyšné materiály. Krepové povlečení poznáte podle pravidelných zvrásněných proužků. Díky tomuto vzhledu není nutné krepové povlečení žehlit, což tento materiál velmi zatraktivňuje.

Damašek

Damašek patří mezi luxusní materiály. Pro damaškové povlečení jsou typické vzory a jednobarevné provedení. Toto povlečení je běžně používáno v hotelích i penzionech. Výhodou damašku je vysoká hebkost, snadná údržba i dlouhá životnost.

Atlas

Také atlas se řadí k luxusním materiálům. Jedná se o 100% česanou bavlnu s výjimečnou pevností a odolností. Atlasové povlečení je možné prát na 60°C, bílou variantu pak i na 90°C.

Gramáž a počet přízí

Jakosti povlečení určuje gramáž neboli plošná hmotnost. Tento parametr je dán hustotou tkaní a také počtem přízí. Gramáž je značena počtem nití/ cm²:

  • Nižší kvalitu povlečení představuje gramáž 19 nití/cm²
  • Dobrou kvalitu vám zaručí 28 nití/cm²
  • Vysokou kvalitu nabízí gramáž 31 nití/cm²
  • Výjimečnou kvalita gramáž 62 nití/cm²
  • A luxusní povlečení má gramáž 62+ nití/cm²

Rozměr

Nejčastější rozměr polštáře je 90 x 70 cm. Tuto velikost najdete v kombinaci s různě dlouhým povlakem na přikrývku. Méně často je k dostání rozměr 80 x 80 cm. Samostatně pak můžete nakoupit povlak o velikosti 40 x 40 cm. Někteří výrobci vám mohou umožnit velikost polštáře upravit, pokud máte jiný rozměr, zjistěte si tuto informaci u výrobce.

Nejčastější velikost přikrývky je 140 x 200 cm, běžná je možnost zakoupení prodloužené verze 140 x 220 cm. Na dvojpostel můžete pořídit povlečení o rozměru 200 x 200 cm a 210 x 200 cm. Prodlouženou verzí je pak rozměr 240 x 210 cm nebo 240 x 220 cm.

Do dětských postýlek koupíte povlečení o rozměrech polštáře 40 x 60 cm nebo 50 x 70 cm. V případě přikrývky může volit mezi velikostí 90 x 120 cm, 90 x 130 cm a 90 x 140 cm.

Zapínání

Volit můžete i mezi různými způsoby zapínání.

Zip

V současné době je nejpoužívanější zapínání na zip. Toto zapínání zabrání jakémukoliv vyčnívání pokrývky. U méně kvalitních výrobků však může po čase dojít k poškození zapínání. Poté budete muset zip vyměnit nebo zakoupit povlečení nové.

Knoflíky

Dříve nejčastějším způsobem zapínání bylo právě knoflíkové. I v současné době je najdete na řadě výrobků. U tohoto způsobu může polštář nebo pokrývka vyčnívat, oprava utrženého knoflíku je však rychlejší a méně finančně náročná. Také životnost tohoto povlečení je delší.

Kapsa

Zejména v případě komerčního využití je vhodné volit povlečení s tzv. hotelovou kapsou. Použít je můžete samozřejmě i v domácím prostředí. Výhodou tohoto systému je především jeho bezúdržbovou.

Značka

Povlečení koupíte v supermarketu i na tržnici. Kvalitní výrobky vám však zajistí pouze kvalitní výrobci. Mezi ně bezesporu patří Matějovský povlečení, 4Home, TopProstěradla, Polášek, Bytema, Dekor Textil a řada dalších.

Cena

V závislosti na rozměru a materiálů koupíte povlečení na jednolůžko od cca 500 – 1 000 Kč. Cena povlečení na dvojlůžko bývá v rozmezí 1 – 3 000 Kč. Cena luxusních materiálů pak může přesáhnout hranici 3 000 Kč.

Porovnat ceny povlečení

Otázky a odpovědi

Jaký materiál je vhodný pro alergiky?

Alergikům je možné zakoupit povlečení z Nano materiálu. Jedná se o poměrnou novinku mezi materiály, vyznačuje se jedinečnými vlastnostmi i velkou kvalitou.

Nano materiál zabraňuje výskytu i množení bakterií díky svému antibakteriálnímu efektu. Má také antiseptický efekt, který zabrání výskytu nepříjemných pachů. Tento materiál můžete prát v pračce na 40°C.

Co zvýší životnost povlečení?

Důležité je řídit se pokyny výrobce, co se týká teploty vody, na kterou budete povlečení prát. Většina materiálů vyžaduje teplotu 40°C, některé materiály je možné prát na 60°C, což je teplota při které dojde ke zničení roztočů i bakterií.

Roztočů vás však zbaví i běžný prací prášek. Povlečení se doporučuje prát i sušit naruby. Není vhodné používat ani aviváž, ta zabraňuje vláknům dýchat i absorbovat vlhkost.

Jak poznám kvalitní povlečení?

Kvalitní povlečení poznáte už podle vzhledu. Prodejce by vám měl umožnit kvalitu látky rozpoznat i podle omaku. Řídit se můžete také gramáží a počtem přízí. Tento parametr by měl být na kvalitním povlečení uveden.

Závěr

Cena povlečení je poměrně vysoká, potřebovat budete několikero povlečení pro všechny členy rodiny. Z tohoto důvodu se nemusí vyplatit kupovat nápadně levné povlečení, jehož kvalita není vysoká a nevyhnete se jeho častější obměně. Naopak dražší ale mnohem kvalitnější výrobky budete moci používat několik let.

Povlečení můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz, Mall.cz a 4home.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.biano.cz, www.prospanek.cz, www.scanquilt.cz, www.alza.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (55 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

6 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Z osobní zkušenosti, mám nejraději povlečení Matějovský, protože mají velmi příjemné materiály a vysokou kvalitu. Člověk se nemusí bát, že by jednou povlečení vypral a vytáhl z pračky jen cáry či vytahaný kus. Matějovský je prostě klasika, která se neomrzí.

  2. Vzhledem k tomu, že je mi pořád zima, tak u mě letí jedině flanelové povlečení. Pěkně se do něj zachumláte a hned je teplíčko.

  3. Ještě jsem nečetla, tak dobře zpracovaný článek o povlečení. Děkuji za Vaše informace.

Přidat komentář

Recenzer
Logo