Svítilny

Svítilna je praktická pomůcka v mnoha situacích. Hodit se vám bude při jakékoliv venkovní činnosti. Neocenitelná je při sportu, kempování, turistice, rybolovu, ale velmi nápomocná může být i pro řidiče. Svítilna poslouží stejně dobře dospělým i dětem, které ji využijí během letního táboření či stanování. Svítilna může mít mnoho podob, a pokud patříte k aktivním jedincům, nemusí vám jeden typ svítilny stačit.

Před výběrem je velmi důležité zvážit, komu je svítilna určena. Jiné nároky budou mít dospělí a jiné děti. Kromě různých podob, velikostí a hmotností patří k nejdůležitějším parametrům světelný výkon, dosvit a odolnost. Zajímat by vás měl i způsob napájení, výdrž baterií a další funkce.

Porovnat ceny svítilen

Typy

Pod pojmem svítilna si většinou představíte klasickou baterku. Do skupiny svítilen je však možné zahrnout také čelovky. Tyto výrobky jsou na první pohled značně odlišné. Ty nejzákladnější parametry jako je dosvit, světelný tok a odolnost jsou u obou typů prakticky totožné.

Svítilna

Svítilny mají podobu klasických baterek, se kterým se setkal snad každý. Baterka by neměla chybět v nějaké podobě v žádné domácnosti, využijete ji při občasných výpadcích proudu, posvítíte si do tmavých koutů a použít ji můžete prakticky v jakékoliv situaci. Tyto typy jsou zastoupeny v mnoha různých velikostech od kapesních a velké a robustní typy.

Čelovka

Speciální svítilna, která je ideální zejména pro sportovce. Díky praktickému pásku můžete svítilnu připevnit na hlavu nebo čepici. Čelovku koupíte za několik stokorun, ale vysoce kvalitní a odolné modely mohou stát i tisíce. Dobře tedy zvažte, pro jakou příležitost čelovku potřebujete. Při výběru čelovky můžete postupovat stejně jako při výběru klasické svítilny.

Kromě těchto nejběžnějších podob svítilny můžete zakoupit také:

Kempingová svítilna

Větší svítilny, které využijete při kempování či večerním posezení s příteli. K dostání jsou svítilny, které je nutné postavit na rovnou plochu nebo je můžete kamkoliv zavěsit. Kempingové svítilny jsou často k dostání jaké výrobky 2v1. Součástí svítilny bývá lapač hmyzu, což je něco, co v letních měsících opravdu oceníte. Světelný tok je nejčastěji 60 lm. Tyto svítilny však mohou mít i další praktické funkce:

  • Li-Ion akumulátor s USB kabelem
  • Solární panel
  • Možnost postavení i zavěšení
  • Bluetooth
  • Lucerna na čajovou svíčku
  • Lucerna a powerbanka

Lovecké svítilny

Od běžných se liší vysokým světelným tokem v rozmezí od 1 800 – 4 200 lm, dosvit může být od 250 metrů, špičkové svítilny však mají dosvit až 1 km. Samozřejmostí je také vysoká odolnost IP68, která umožňuje ponoření do vody a zaručuje i vysokou odolnost proti prachu.

Za tyto nadstandardní vlastnosti si však budete muset připlatit. Pořizovací cena začíná na 1 500 Kč, za nejkvalitnější svítilny můžete zaplatit i 3 000 a více Kč.

Z funkcí můžeme jmenovat:

  • Několik světelných intenzit
  • Možnost nabíjení pomocí USB kabelu
  • Bílé, zelené a červené světlo

Potápěčské svítilny

Jsou zastoupeny v menším počtu. Jsou použitelné až do hloubky 100 metrů. Kromě světla vám umožní pořizovat fotografii i videozáznam. Světlo je většinou bílé neutrální, dosvit může být až 45 metrů, výkon okolo 1 000 lm. Přichytit ji můžete pomocí šňůrky na zápěstí. Ani tyto svítilny nepatří k nejlevnějším, počítat musíte s cenou cca 3 000 Kč.

Cyklosvítilny

Speciální svítilny s držákem, díky kterému můžete zařízení instalovat na řídítka vašeho kola. U těchto svítilen oceníte technologii směrování světla, který vám zaručí, že kužel světla dokonale osvítí prostor před kolem. Svítilna může být napájena pomocí klasických baterií i Li-ion akumulátorem nabíjeného přes USB kabel.

Z funkcí můžeme jmenovat:

  • Několik světelných režimů
  • Varovné blikání
  • Ochrana proti přehřátí
  • Indikace stavu baterie

Světelný tok

Světelnost nebo také světelný výkon je udáván v lumenech, pod zkratkou lm a udává, jak moc bude svítilna svítit. Čím je hodnota světelného toku vyšší, tím více bude svítilna svítit. Svítilny však poměrně často umožňují světelný tok regulovat. Světelný tok je navíc závislý na životnosti baterie.

V závislosti na výkonu je možné klasické baterky a čelovky rozdělit následovně:

  • Do 100 lm – nejméně výkonné svítilny ideální pro občasné používání. Jsou vhodné pro děti, využijete je při stanování, běžné svícení nebo třeba venčení psa.
  • Od 100 do 400 lm – středně výkonné svítilny splní očekávání sportovců i náročnějších uživatelů. Svítilny je možné použít při noční turistice, běhání, cyklistice, lyžování, kempování i rybaření.
  • 400 lm a více – svítilny pro náročné uživatele, extrémní sportovce, ale také profesionály. Do této kategorie patří také lovecké svítilny, které mají dosvit mnohonásobně vyšší.

Dosvit

Tento parametr vám poskytne informaci o tom, do jaké vzdálenosti budete moci posvítit. Dosvit je udáván v metrech a pohybovat se může od několika metrů do 1 kilometr.

  • Pro běžné použití si vystačíte se svítilnou, jejichž dosvit je do 50 metrů.
  • Pro sportovce a náročnější uživatele, kteří tráví čas v přírodě, jsou ideální svítilny s dosvitem 100 m.
  • Náročnější uživatelé a profesionálové pak zvolí svítilnu s dosvitem 200 a více metrů.

U dosvitu je však kromě vzdálenosti důležité ověřit šířku záběru. Při větším záběru se budete při pobytu ve tmě orientovat lépe, než v případě velkého dosvitu avšak menšího záběru.

Praktická je v tomto případě funkce zoom, která vám umožní regulaci dosvitu. U tohoto parametru je také vhodné vědět, že velikost dosvitu má zásadní vliv na životnost baterie. U svítilny s velkým dosvitem musíte počítat s její kratší životností.

Napájení

Svítilny je možné napájet klasickými bateriemi. Velmi často se setkáte s nabíjecími modely nebo svítilnami, které kombinují obě možnosti. Ačkoliv se může zdát možnost dobíjení jako atraktivnější varianta, nemusí být ve všech případech lepší. Proto se jako nejlepší jeví možnost svítilna, která umožňuje napájení oběma způsoby.

Od způsobu napájení se také odvíjí minimální a maximální doba svícení, kterou se běžně dozvíte z parametrů výrobku. Tuto informaci je však nutné brát s určitou rezervou. V tomto ohledu se jeví jako praktická funkce indikace stavu baterie, díky které budete moci velmi dobře odhadnout dobu použitelnosti svítilny.

Odolnost

Svítilny se poměrně značně liší odolností. Zatímco základní a levné modely nejsou nijak extra odolné, ty nejkvalitnější naopak odolají prachu i vodě. Odolnost je značena standardně zkratkou IP, což je zkratka pro stupeň krytí. Za tímto označením jsou ještě dva údaje.

První údaj vás informuje o ochraně před vniknutím prachu nebo cizího tělesa, druhý údaj je informace o ochraně před vniknutím vody.

  • IP X4 jsou svítilny se základní ochranou přes stříkající vosou
  • IP X6 je ochrana před intenzivnějším proudem vody
  • IP X8 svítilnu je možné ponořit do hloubky 10 metrů
  • IP 67 kvalitnější prachotěsné svítilny, které jsou odolné také proti dočasnému ponoření
  • IP 68 svítilny s nejvyšším stupněm krytí

Uživatelský komfort

Do této skupiny spadá několik parametrů. Tím nejdůležitějším je způsob ovládání. Svítilnu by měla být lehce ovladatelná pro všechny členy rodiny.

Snadné by mělo být i přepínání do jednotlivých světelných režimů. Před koupí si vyzkoušejte i způsob výměny baterií nebo dobíjení. S uživatelským komfortem může souviset i hmotnost svítilny. Díky moderním technologiím jsou však svítilny poměrně lehké.

Funkce

U speciálních typů svítilen jsme se již na jednotlivé funkce alespoň ve zkratce zaměřili. Nadstandardními funkcemi jsou však vybaveny klasické baterky a čelovky.

K tomu nejzákladnějšímu v obou případech patří ZOOM, který jak již bylo zmíněno, umožní regulovat šířku kužele světla. Širší kužel vám poskytne přehled o okolním terénu, díky úzkému kuželu uvidíte dál.

Stejně tak disponují obě varianty SOS módem a více režimy svícení. K dispozici můžete mít bílé, zelené, modré a červené světlo.

V případě baterky je praktická také možnost uchycení pomocí přezky.

Z hlediska funkcí patří k vybavenějším čelovky, ty můžete mimo jiné různě naklápět. Praktický je senzor okolního světla, kdy svítilna přizpůsobí intenzitu svícení okolí a při pobytu v přírodě se může hodit také stroboskop. Tato funkce vás díky silným světelným signálům ochrání před divokými zvířaty.

Značka

Při výběru svítilny není vhodné podceňovat ani kvalitního výrobce. U běžně využívaných svítilen nehraje značka až tak podstatnou roli a spolehnout se můžete prakticky na jakýkoliv výrobek, který můžete v případě potřeby nahradit například mobilním telefonem.

Pokud však patříte mezi sportovce nebo rádi kempujete či pobýváte v přírodě, měli byste při výběru upřednostnit sice dražší, avšak o poznání kvalitnější výrobky.

Rozdíl mezi kvalitní a nekvalitní svítilnou je především v použitých LED diodách. Levné svítilny jsou často osazeny nekvalitními LED diodami, díky kterým bude viditelnost spíše mizerná. Mezi kvalitní patří svítilny Fenix, UltraFire, PowerPlus, Solight, Emos. Nitecore nebo například Ledlenser.

Cena

Svítilny s výdrží několika málo hodin je možné koupit za méně než 50 Kč. Pokud na svítilnu nemáte žádné velké nároky, postačí vám vybírat mezi modely s cenou do 200 Kč. Výkonnější a propracovanější jsou svítilny s cenou od 500 – 1 000 Kč. Ty nejkvalitnější vás vyjdou i na 3 000 Kč.

Porovnat ceny svítilen

Otázky a odpovědi

Jaké jsou výhody LED diod?

LED diody patří v dnešní době k základnímu vybavení všech typů svítilen. Jejich předností je vysoký výkon při nízké spotřebě energie.

Jaký způsob napájení zvolit?

Za nejvhodnější jsou považovány svítilny, které umožňují dobíjení i používání baterií. Za zlatou střední cestu je možné považovat svítilny napájené bateriemi a za nejméně vhodné svítilny s dobíjecím akumulátorem.

Nevýhodou akumulátoru je náročnost na počasí, akumulátory nemají rády příliš vysoké ani nízké teploty, což můžete znát z praxe například od mobilních telefonů. Zejména nízké teploty výrazně snižují životnost baterie, pokud tedy budete používat svítilnu celoročně, měli byste se dobíjecím typům raději vyhnout.

Jak dlouho mohou svítilny svítit?

Maximální doba svícení je od 3 do více než 200 hodin. To, jak dlouhou životnost u svítilny oceníte, záleží na četnosti a způsobu používání. Nejdelší životnost mají zpravidla kempingové svítilny, které bývají doplněny o solární panel.

Závěr

Při výběru svítilny se zaměřte také na tvar otvoru. Ačkoliv můžete narazit i na tvarově zajímavé modely, je za nejvhodnější považován kruhový otvor, který se postará a dobrou distribuci světla do všech směrů.

Pro náročnější používání vybírejte odolnou svítilnu vyrobenou z kvalitních materiálů. Mezi kvalitnější patří svítilny vyrobené ze slitin hliníku například duralu. Tyto svítilny jsou velmi lehké a maximálně odolné.

Svítilny můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz, Mall.cz a Allegro.cz

Podobný článek, co by vás mohl zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.8/5 (56 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

4 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Pořídil jsem svítilnu Fenix. Má dobrou svítivost, pěkně padne do ruky, je kvalitní a černá barva je neutrální.

  2. Svítilna se hodí vždycky, ostatně nedávno jsem jí potřeboval při opravě auta a žádnou jsem neměl. Momentálně používám Alonefire CFS124 a jsem spokojený.

  3. Nejlepší baterky nebo čelovky mají decathlonu. :D Nakupuji tam všechno.

  4. Super článek!

Přidat komentář

Recenzer
Logo