Záchody pro kočky

Kočka je krásné zvíře, které se v blízkosti člověka objevuje od nepaměti. Pro člověka byla kočka užitečná, protože se jedná o výborného lovce. Kočka se k lovení drobných zvířat pořizuje dodnes a jedná se o vůbec nejrozšířenějšího domácího mazlíčka vůbec. V mnohých zemích dokonce kočka výrazně převyšuje počet psů.

Chovat v bytě kočku není úplně jednoduché, pořídit jí musíte různé vybavení, ale ještě před tím, než domů kočku přinesete, dobře zvažte, zda budete mít čas se zvířeti každý den dostatečně věnovat. V opačném případě si bude kočka hledat zábavu sama, a protože se jedná o lovce, může její aktivita končit poničeným nábytkem. Pakliže budete moci kočce svůj čas věnovat, můžete přejít k praktickým věcem, což je pořizování základního vybavení.

Mezi to základní, bez čeho se neobejde žádná kočka chovaná v bytě, patří kočičí záchod. Kočka je sama o sobě velice čistotné zvíře, které používání toalety nečiní žádné velké potíže. Kočičí záchody jsou jednoduché nebo uzavřené nádoby, do kterých je nutné nasypat speciální stelivo. Právě do něho kočka potřebu vykonává.

Porovnat ceny záchodů pro kočky

Nejlepší záchody pro kočky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Curver WC kryté Rattan 39 x 39 x 51 cm   % 1 265 Kč Zobrazit 4home.cz
2. Savic Nestor 56 x 39 x 38 cm 96 % 480 Kč Zobrazit Superzoo.cz
3. Trixie WC BERTO 59x39x22 cm 93 % 451 Kč Zobrazit Allegro.cz
4. Trixie Carlo 1 31x14x43 cm 82 % 155 Kč Zobrazit Garho.cz
5. Ferplast Prima 39,5×52,5×38 cm 73 % 449 Kč Zobrazit Zoohit.cz

Typy

Záchody pro kočky lze rozdělit dle konstrukčního řešení do 2 skupin. Jednu skupinu tvoří uzavřené toalety a druhou toalety otevřené. Každý záchod má svoje výhody a nevýhody a výběr záchodu ovlivňuje mimo jiné věk kočky, ale i věk majitelů.

Otevřené kočičí záchody

Otevřená toaleta je velmi jednoduchá plastová nádoba s různě vysokými okraji. Otevřená toaleta je vhodná pro majitele koťat a vyhovovat bude více i starším chovatelům. Na rozdíl od uzavřených kočičích záchodů je toaleta lehčí a její čištění bude jednodušší.

Nevýhodou otevřené toalety pro kočky je větší zápach, který není nijak izolován a záchod je tedy nutné častěji čistit. Dále se pravděpodobně zcela nevyhnete nepořádku, který může kočka udělat v případě, kdy bude stelivo vyhrabávat. Do otevřené toalety každý hned uvidí, z estetického hlediska by tedy neměla být umístěna na frekventovaném místě v bytě. Tato toaleta není obecně vhodná do bytů s malými dětmi, které mohou obsah toalety vybírat nebo dokonce ochutnávat.

Uzavřené kočičí záchody

To, co nesplňuje otevřená toaleta, splní toaleta uzavřená. Opět se jedná převážně o plastové nádoby, v jejich případě však musíte počítat s vyšší hmotností. S uzavřenou toaletou si nemusí starší chovatelé tak dobře poradit. Uzavřený záchod se doporučuje pořídit kočce, která si již základní hygienické návyky osvojila. Učit používat uzavřenou toaletu kotě, může být mnohem náročnější. Vše ale závisí na trpělivosti chovatele a šikovnosti koťátka.

Uzavřené záchody mají mnoho výhod. Jsou praktické z estetického hlediska, obsah toalety je skryt před zraky okolí. V tomto případě je značně eliminován zápach a toaletu tak můžete umístit do různých částí bytů, nejčastěji je to chodba nebo koupelna. Z uzavřené toalety nebude kočka vyhazovat stelivo, okolí toalety bude tedy pokaždé čisté.

Automatické záchody

Poměrnou novinkou jsou záchody s automatickým čištěním. Od nákupu záchodu s automatickým čištěním vás může odradit vysoká pořizovací cena. Do záchodu však nebudete muset pravidelně kupovat stelivo, které patří společně s krmením k tomu nejdražšímu a nejdůležitějšímu.

Velikost záchodu

Kočičí záchod může sloužit jedné i více kočkám. Rozměry pak určují, kolik steliva budete moci do toalety vysypat a jak často ji budete muset čistit. Samotná toaleta by měla kočce umožnit nějaký pohyb, svoji roli tak hraje i plemeno kočky.

Kromě samotných rozměrů věnujte v případě otevřených záchodů pozornost výšce okrajů.

  • Nízké okraje – nízký záchod vám neumožní vložit potřebné množství steliva, kočka si tak nebude moci v toaletě zahrabat, což je jedna z jejích základních potřeb. V kočičím záchodě by měla být umístěna až 6 cm vrstva steliva. Toaleta s nízkými okraji je vhodná pouze pro koťata, která se budou dovnitř snáze dostávat. Nízké okraje pak mohou být schůdnější pro starší a méně pohyblivé kočky.
  • Vysoké okraje – záchody s vyššími okraji patří k praktičtějším. Stelivo můžete umístit v potřebném množství a alespoň částečně zabráníte jeho vyhrabávání ven. Do vysokého záchodu se však dostanou pouze zdravé pohyblivé kočky. Pro dospělé a zdravé kočky je nejlepší možností pořízení uzavřené toalety.

Značka

Kočičí záchody můžete koupit v každém zverimexu a k dostání je i v supermarketech. Výběr je opravdu velký a zvolit správného výrobce není v tomto případě nijak složité. Kočičí záchody jsou velmi jednoduché a od nákupu by vás mohla odradit pouze podezřele nízká cena. Pokud budete záchod pro kočky kupovat ve specializované prodejně, narazíte na značky jako Tommi, Clever, Triie, Savic, Argi, Zolux, Stefanplast a další. Méně rozšířené jsou automatické toalety. Ty nabízí Litter-Robot Tesla nebo CatGenie.

Cena

Cena kočičího záchodu není nijak vysoká. Tyto nádoby koupíte za cenu od 100 – 2 000 Kč. Mezi nejlevnější patří otevřené toalety. Cca od 300 Kč je možné koupit první jednoduché uzavřené toalety. Nejdražší záchody zaujmou svým vzhledem a bývají navíc doplněny dvířky, která zápach ještě více izolují. Nejdražší jsou automatické toalety, v jejich případě cena začíná na cca 3 000 Kč a šplhat může k 10 000 Kč.

Porovnat ceny záchodů pro kočky

Údržba

O kočičí záchod je nutné pravidelně pečovat. Jak již bylo řečeno, kočky jsou velmi čistotné a zapáchající toaletu přestanou dříve či později používat. To, jak často bude nutné záchod čistit, záleží i na typu kočkolitu, který do toalety nasypete. Každý den je však vhodné vybírat tuhé exkrementy. Celý obsah se doporučuje měnit 1x za týden u levnějších steliv. Dražší stelivo je možné měnit po 2 – 4 týdnech.

Stelivo je nutné vysypat, celou toaletu omýt pod tekoucí vodou. Nechat ho řádně vyschnout a vhodné je ho před opětovným naplněním dezinfikovat.

Otázky a odpovědi

Jaké stelivo do záchodu koupit?

Steliva pro kočky mají několik podob a každá varianta je v něčem specifická. Ani nákup steliva byste tak neměli uspěchat a při výběru by neměla hrát hlavní roli cena. Například stelivo Bentolit patří mezi levnější, ale v takové míře nepohlcuje pachy a horší je i jeho savost.

Nevýhodou bentolitu je i vyšší hmotnost a plný záchod může být obtížné čistit. Mnohem lepší volbou co se týká pohlcování pachů nebo savosti nabízí silikagel. Jeho nevýhodou je vyšší pořizovací cena, ale záchod naplněný silikagelem vydrží o několik týdnů déle. Kočičí záchod můžete naplnit i přírodním stelivem.

Kdy se nevyplatí pořídit automatický záchod?

Tento typ toalet má řadu výhod. Je sice drahý, ale zcela bezúdržbový. Přesto není automatický záchod vždy vhodný. Automatické záchody se nemusí vyplatit v případě, kdy řešíte nějaké zdravotní potíže vašeho mazlíčka. Na různé zdravotní potíže totiž upozorní právě stolice nebo zápach moči. Díky klasickým záchodům budete mít o zdraví kočky větší přehled a můžete ji ochránit před zdlouhavou léčbou.

Kam záchod postavit?

Kočka potřebuje při vykonávání potřeby dostatek soukromí. Z tohoto důvodu je vhodné, umístit toaletu na místo, kde nebude příliš rušena. Na druhou stranu je nutné, aby měla kočka k toaletě přístup v jakoukoliv denní či noční dobu. Záchody se nejčastěji umísťují do chodby či koupelny. Stát by však neměl hned vedle misky s krmením a vodou.

Závěr

Kočičí záchod je nutné pořídit kočce chované v bytě. Koupit můžete otevřený nebo uzavřený záchod. Kromě typu váš výběr ovlivní pouze velikost záchodu, jeho tvar a vzhled. Jestliže se chystáte pořídit do domácnosti kotě, bude rozumné pořídit do začátků spíše jednoduchou otevřenou variantu. V začátcích budete mít pravděpodobně více práce s čištěním a úklidem okolo záchodu, ale kotě se naučí toaletu rychle používat. Dospělé kočce je lepší koupit uzavřený záchod, nejoblíbenější jsou varianty s dvířky.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.alpeti.cz, www.pupiky.cz, www.svetkocicek.cz, www.fera24.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (48 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

3 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Já jsem pořídil Curver WC Rattan, které je kryté, dostatečně velké a splnilo to, co jsem od něj očekával. Naší kočce se na začátku moc nezamlouval, chodila do něj velmi opatrně a nedůvěřovala mu, ale nakonec to dala a teď by v něm nejraději bydlela, jak se jí tam líbí.

  2. Já jsem byla nešťastná s klasickou toaletou pro kočky, protože mi ta naše potvůrka všechno vyházela ven. Od té doby, co jsem jí koupila krytý kočičí záchod s výsuvnou zásuvkou IMAC mám klid a všude je čisto.

Přidat komentář

Recenzer
Logo