Proteinové tyčinky

Zdraví životní styl je v dnešní době pro mnohé tématem číslo jedno. Stále větší část populace touží po dokonalé postavě a vyznávají zdraví životní styl. K němu patří i známé proteinové tyčinky, jejichž největší předností je vysoká praktičnost. Proteinovou tyčinku můžete nosit stále při sobě a konzumovat ji jako dopolední či odpolední svačinu.

Dietáři mnohdy po proteinové tyčince sáhnou ve chvíli, kdy dostanou neovladatelnou chuť na sladké. Avšak kromě příznivců proteinových tyčinek se najde i velké množství odpůrců. Ti tvrdí, že proteinové tyčinky nejsou nic jiného než nezdravá kalorická bomba či šikovný markentingový tah prodejců zdravé výživy.

Výrobou proteinových tyčinek se zabývá velká řada výrobců. Pokud chcete opravdu kvalitní proteinovou tyčinku, neměla by pro vás být na prvním místě cena tyčinky, ale složení, které vyčtete z obalu. Pravidlem by mělo být, že na prvních místech v seznamu by měly být vždy uvedeny složky, které jsou v tyčince zastoupeny nejvíce.

Porovnat ceny proteinových tyčinek

Nejlepší proteinové tyčinky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. KetoDiet Protein Bar 14 x 36g 96 % 399 Kč Zobrazit Benu.cz
2. Barebells Protein Bar 55g  95 % 49 Kč Zobrazit Alza.cz
3. KetoMix Proteinové tyčinky 16 x 40 g 95 % 480 Kč Zobrazit Pilulka.cz
4. Nutrend Deluxe Protein Bar 60g 94 % 33 Kč Zobrazit Pilulka.cz
5. Nutrend Excelent Protein Bar 85g 93 % 33 Kč Zobrazit Aktin.cz

Typy

Proteinové tyčinky si mohou někteří plést s energy tyčinkou. Na začátku je tedy vhodné vědět, v čem se tyto tyčinky liší.

Proteinová tyčinka

Hlavní složkou proteinové tyčinky je pochopitelně protein. Kromě něho obsahují další složky, na které se zaměříme níže.

Proteinovou tyčinku není možné chápat jako plnohodnotnou náhradu běžného jídla, i když se s tímto tvrzením velmi často setkáte. I kvalitní proteinové tyčinky totiž obsahují velké množství látek, které nejsou pro sportovce ideální, a konzumovat byste je měli pouze v případech, kdy z nějakého důvodu nemůže jíst kvalitnější a zdravější stravu.

Energetická tyčinka

Hlavní složkou kvalitní energy tyčinky musí být zdravé tuky a sacharidy. Další složkou obsaženou v energy tyčince je i protein neboli bílkoviny. V jejich případě není ani tak důležitý obsah, ale především jejich rychlá a dobrá stravitelnost. Zásadní je i využitelnost sacharidů jako zdroje okamžité energie.

Energetické tyčinky jsou oblíbené u sportovců, kteří po nich sahají především po dlouhodobém tréninku. Vhodné jsou i během tréninku, kdy slouží k okamžitému doplnění sacharidů. Energetické tyčinky tedy představují okamžitý zdroj energie pro tělo i svaly.

Složení

Proteinové tyčinky obsahují celou řadu složek. Dominantní složkou každé tyčinky by měl být protein neboli bílkovina. Protein však bohužel netvoří největší podíl každé tyčinky, u těch méně kvalitních můžete najít na prvním místě glukozovo-fruktózový sirup, nebo jiné jednoduché cukry.

Složení najdete uvedeno na každé proteinové tyčinky, zásadní informace však vyčtete pouze z její zadní strany. Na straně přední bývají uvedeny zkreslené informace, které vám mají k nákupu tyčinky pouze nalákat.

Protein

Nejdůležitější složkou každé kvalitní proteinové tyčinky by měl být protein. Důležité však není pouze jeho množství, ale také kvalita. Velmi často obsahují tyčinky snadno stravitelný mléčný nebo syrovátkový proteinový koncentrát nebo izolát.

  • Syrovátkový protein – tento protein dobře chutná a je vhodný pro osoby, které bojují s kily navíc. Syrovátkový izolát totiž podporuje hubnutí. Obsahuje vyšší množství BCAA, bílkovin a lyzinu.
  • Sójový protein – protein vhodný pro vegany, a všechny, kteří se spokojí s horší chutí. Sójový protein snižuje hladinu cholesterolu, má nízkou biologickou hodnotu.

Sacharidy

Další složkou obsaženou v proteinové tyčince jsou sacharidy. Méně kvalitní tyčinky mají dokonce větší podíl sacharidů než bílkovin. Optimální poměr bílkovin a sacharid by měl být 1:1. Sacharidy by však nikdy neměly být zastoupeny ve větším množství.

Sladidla

Nevýhodou proteinových tyčinek je často nevalná chuť. Z tohoto důvodu je mnozí výrobci ochucují různými sladidly. Zde pochopitelně platí, že čím méně tyčinka sladidel obsahuje, tím je kvalitnější. Méně kvalitní tyčinky bývají ochuceny glukózovým sirupem a fruktózou. Ideální tyčinky obsahují izomaltózu, což je složka, která má nižší glykemický index.

Tuky

Obsah tuku by neměl být vyšší než 10%. V případě, kdy tyčinka obsahuje větší množství tuku, zkontrolujte jejich zdroj. Obyčejně je tuk tvořen jogurtovou nebo čokoládovou polevou, ale přidaný může být také palmový olej nebo rostlinný tuk. Mnohem zdravější tuk obsahují ořechy.

V proteinové tyčince však mohou být kromě zdravých rostlinných tuků obsaženy nezdravé ztužené tuky.

Značka

Proteinové tyčinky koupíte v samoobsluze, supermarketu i ve specializovaných prodejnách. Nabídka je poměrně vysoká a výrobce hraje v tomto případě velkou roli. Na proteinové tyčinky byly udělány mnohé testy kvality, proto je vhodné před nákupem některé projít a zjistit, který z výrobců to s vámi myslí opravdu dobře. Dle hodnocení si velmi dobře vedou tyčinky značky Nutrend, SLIMBAR, Protein Bar, GymBeam, Low Carb, Extrifit, Reflex Nutrition, My Protein nebo Barebells.

Cena

Nevýhodou proteinových tyčinek je poměrně vysoká pořizovací cena. Při jejich nákupu však myslete i na doporučení, které říká, že konzumace těchto tyčinek by neměla být nijak vysoká. Obecně se doporučuje sníst maximálně jednu proteinovou tyčinku denně. Obecně se cena tyčinek pohybuje v rozmezí 25 – 70 Kč. Výhodně je však můžete velmi často koupit i různých slevových akcích.

Porovnat ceny proteinových tyčinek

Otázky a odpovědi

Co nabízí proteinová tyčinka?

Proteinové tyčinky mají své příznivce i odpůrce. Pokud nevíte, na jakou stranu se přiklonit, bude dobré vědět, co vše může proteinová tyčinka nabídnout. Hlavní úlohou proteinové tyčinky je doplnění bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro rychlejší regeneraci svalových vláken. Proteinovou tyčinku můžete konzumovat i jako náhradu jednoho denního jídla.

Co by měla obsahovat dokonalá proteinová tyčinka?

Jestliže chcete opravdu kvalitní proteinovou tyčinku a nespokojíte se s nákupem energetické tyčinky, měl by být hlavní složkou vysoce kvalitní protein. Za kvalitní protein se považuje syrovátkový ( whey) protein. Jednat se může o izolát, koncentrát nebo hydrolyzát. Dále se může jednat o mléčný izolát, mléčný protein, vaječný protein nebo hovězí hydrolyzát.

Celkový podíl proteinu by měl být více než 15 gramů. Celkové množství tuku by naopak nemělo být více než 10 gramů. Jestliže konzumujete tyčinku za účelem snížení hmotnosti, měl by být celkový obsah kalorií okolo 200 kcal, maximálně pak 250 kcal. Také sacharidy by měly být zastoupeny maximálně 10 gramy. Obsah vlákniny by měl být alespoň 5 gramů.

Jaké jsou ideální sladidla a sacharidy?

Sladidla se přidávají z důvodu lepší chuti. Za ideální sladidla a sacharidy se považuje med, ovesné vločky, stévia, izomaltóza, xylitol.

Závěr

Proteinové tyčinky mají mnoho podob. Koupit je můžete v běžných supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou. Pokud se nechcete spálit a koupit opravdu kvalitní a plnohodnotnou proteinovou tyčinku, vždy si při nákupu pozorně přečtěte, co vše je v ní obsaženo.

V dokonalé proteinové tyčince by měl být kvalitní protein obsažen ve více než 15 gramech. Obsah sacharidů by měl být menší než 10 gramů. Tuk by měl být obsažen méně než 5 gramy, vláknina by měla být naopak zastoupena více než 5 gramy. Obsah kalorií musí být menší než 250 kcal. Vhodným sladidlem je izomaltóza, med, sukralóza, stévia, xylitol nebo erythritol.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.gymbeam.cz, www.aktin.cz, www.fitness007.czwww.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (100 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

6 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Proteinové tyčinky miluji, protože si je beru jako malé mlsací zpestření pracovního dne a nosím je i když jdu na cvičení. Nejvíce mi chutnají tyčinky Nutrend, ale skvělé jsou také od GymBeam či BioTech.

  2. Já jsem si zamilovala dvě značky proteinových tyčinek, které střídám. Nejraději mám tyčinky Nutrend, ale vynikající jsou také GymBeam. Složení je odlišné, ale chuť je super, navíc člověka fakt nakopnout, pokud jde o energii.

  3. U mě tedy na plné čáře vyhrávají tyčinky Nutrend Deluxe Protein Bar 60g. Mají lahodnou chuť a jsou vynikající. Složení mi naprosto vyhovuje.

  4. Proteinové tyčinky si kupuji do práce, kde je to moje snídaně i svačina. Opravdu člověka perfektně nakopnou a nemáte vůbec hlad, navíc dodají spoustu energie, kterou v práci rozhodně potřebuji.

    • Bez proteinových tyčinek bych v práci nevydržela, je to skutečně dobrý zdroj energie. Také si je dávám jako snídani i svačinu. Kupuji si Gymbeam proteinovou tyčinku MoiMüv.

  5. Na proteinových tyčinkách jsem si vypěstovala normálně závislost. Zejména Nutrend jsou naprostá pecka, protože mají skvělou chuť a člověk po nich skutečně nemá hlad.

Přidat komentář

Recenzer
Logo