Vlhkoměry

Každý člověk tráví velké množství času v interiérech. V místnostech sleduje běžně většina uživatelů teplotu vzduchu. Vlhkost vzduchu je informace, která zajímá pouze malé procento osob. Ideální vlhkost vzduchu je však pro zdraví člověka zásadní. Zejména alergici nebo osoby trpící atopickým ekzémem, by měli vlhkost vzduchu sledovat pravidelně. Za ideální je považována vlhkost v místnosti okolo 50 %. Optimální hodnota vlhkosti se pak pohybuje v rozmezí od 40 – 60 %. Při vlhkosti nižší než 40 % je třeba vzduch zvlhčovat, ve chvíli, kdy hodnota stoupne nad 60 % je pak naopak nutné místnost vysoušet.

Vlhkost vzduchu pak souvisí s teplotou v místnosti. Doporučované hodnoty 50% docílíte tak, že budete v místnosti 21 °C. V místnosti, kde bude nižší teploty, bude vlhkost vzduchu vyšší, pokud bude teplota vzduchu vyšší, bude vlhkosti naopak více.

Sledovat hodnoty vlhkosti v místnostech vám pomůže vlhkoměr. Jedná se o poměrně jednoduché zařízení, které je schopno změřit zastoupení vodní páry nejen v ovzduší, ale i v půdě či dřevě. Bez vlhkoměru se tak neobejdou ani v historických budován či muzeích, kde je třeba chránit před vysokou vlhkostí nejen dřevěné starožitnosti. Vlhkoměr je důležitý i ve vinných sklípcích či skladech potravin.

Při výběru vlhkoměru zvažte, zda si vystačíte s jednouchým zařízením, které je schopno měřit pouze vlhkost vzduchu. Vlhkoměr však může být i součástí nástěnných hodin nebo moderních meteostanicí, které zobrazují mnoho dalších údajů. Poté zvažte, v jakém místě budete chtít vlhkost vzduchu měřit, s místem souvisí rozsah měření, který by měl být alespoň v rozmezí 20 – 70%. Některé vlhkoměry pak nabízí i několik funkcí, které vás na klesající či stoupající vlhkost vzduchu upozorní.

Porovnat ceny vlhkoměrů

Nejlepší vlhkoměry

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. TFA 44.1001 Klasický analogový vlhkoměr 93 % 229 Kč Zobrazit tsbohemia.cz
2. VOLTCRAFT FM-200 89 % 1 029 Kč Zobrazit Tipa.eu
3. EXTOL CRAFT 417440 87 % 368 Kč Zobrazit Alza.cz
4. Basetech BT-400 86 % 442 Kč Zobrazit Mall.cz
5. ELEKTROBOCK CZ Čidlo vlhkosti, hygrostat CV701 70 % 493 Kč Zobrazit Tipa.eu

Typy

V první řadě je možné vlhkoměry rozdělit do dvou skupin na analogové či digitální.

Analogový vlhkoměr

Menší oblibě se v dnešní době těší starší analogové vlhkoměry, které byly v minulosti jedinou možností. Nevýhodou je skutečnost, že přesnou hodnotu vzduchu budete muset přesně odečíst, což ne každému vyhovuje. Analogové vlhkoměry jsou jednoduché, velmi levné, avšak nenabízí žádné funkce navíc.

Digitální vlhkoměr

Mnohem oblíbenější jsou moderní digitální vlhkoměry, které naměřené údaje přesně zobrazují. Jejich používání je tak jednoduché a srozumitelné pro každého. Kromě toho většinou zobrazují další důležité údaje, jako je měření času, teploty, informace o počasí atd. Nejdražší digitální vlhkoměry nabízí možnost bezdrátového přenosu dat, což ocení zejména profesionálové, nebo ti, kteří potřebují sledovat vlhkost opravdu bedlivě.

Přesnost měření

Od vlhkoměru každý očekává, že naměřené hodnoty budou co možná nejpřesnější. Z tohoto důvodu se doporučuje věnovat pozornost přesnosti měření. Přesnost určuje odchylka jednotlivých přístrojů. Ta bývá u běžných přístrojů v rozmezí 2 – 3%. Profesionální přístroje by pak měly být ještě přesnější. V jejich případě by neměla být odchylka vyšší než 1 %.

Materiál

Vlhkoměr je přístroj, který by měl být vidět, proto se pravděpodobně zaměříte i na jeho vzhled. Na výrobu vlhkoměrů se používá zejména plast. Méně často pak najdete přístroje vyrobené z kovu nebo dřeva. Kromě výrobního materiálu pak budete moci vybrat i barevné provedení.

Napájení

Způsob napájení budete řešit pouze i digitálních vlhkoměrů. Nejčastěji se setkáte s napájením pomocí baterií. Tyto modely jsou velmi oblíbená, zejména díky skutečnosti, že můžete přístroj umístit prakticky kdekoliv. Méně často je vlhkoměr či meteostanice napájena ze sítě. Ty musí stát v dosahu elektrické zásuvky.

Funkce

Vlhkoměry jsou poměrně jednoduché přístroje, přesto však najdete i takové, které nabízí nadstandardní funkce. Jednotlivé funkce jsou typické pro digitální vlhkoměry.

  • Hodiny – kromě údajů o vlhkosti mohou vlhkoměry zobrazovat čas, datum a v případě některých máte k dispozici také budík.
  • Signalizace – na kolísání vlhkosti vás může upozornit světelná nebo zvuková signalizace.
  • Senzory – díky externím senzorům může vlhkost měřit ve více místnostech.
  • Graf – přístroje mohou rovněž zobrazovat grafy vývoje za několik hodin či dní.
  • Indikátor baterie – o stavu baterie vás bude informovat indikátor baterie.
  • LCD displej – na přehledném často podsvíceném displeji se budou zobrazovat veškeré důležité informace.
  • Paměť – díky paměti budete mít přehled o hodnotách vlhkosti v několika dnech.
  • Bezdrátové připojení – umožní vám vlhkoměr propojit s mobilní aplikací, počítačem nebo tabletem.

Využití vlhkoměru

Vlhkoměr je praktické zařízení, které najde své uplatnění na mnoha místech. Jednoduché vlhkoměry nebo meteostanice najdete v domácnostech. Vlhkost je třeba měřit i ve stavebnictví. Zde se vlhkoměrem sleduje vlhkost zdiva, betonu i dřeva.

Vlhkost potravin pak můžete změřit pomocí bimetalového vlhkoměru. Ten lze použít i při měření vlhkosti v mrazících či chladících skladech. Vlhkoměrem se pak běžně měří vlhkost v teráriích, sklenících i květináčích.

Značka

Vlhkoměry nabízí mnoho různých výrobců. Kvalitní přístroj poznáte zejména podle certifikace. Běžné jsou certifikace ANSI nebo NIST. Kvalitní vlhkoměr můžete koupit od značky Mediasana. TFA, Xxiaomi, Extech, Hana, Laserliner, Voltcraft nebo Geo fennel.

Cena

Vlhkoměr je zařízení, které si může díky nízké pořizovací ceně dovolit prakticky každý. Levnějším typem jsou analogové vlhkoměry, které koupíte již za cenu okolo 100 Kč. Digitální vlhkoměr lze v základním provedením pořídit za cenu okolo 400 Kč. Nejdražší jsou profesionální vlhkoměry a vybavené meteostanice. Ty můžete pořídit za cenu od 500 – 5 a více tisíc Kč.

Porovnat ceny vlhkoměrů

Otázky a odpovědi

Jaký je rozdíl mezi relativní a doporučenou vlhkostí vzduchu?

Vlhkost vzduchu v interiéru je označována jako relativní vlhkost vzduchu a je označována zkratkou RV a udává se v procentech. Relativní číslo určuje, jaké maximální množství vody se ve vzduchu nachází. Doporučovaná vlhkost pak vychází z normální vlhkosti, která je typická pro venkovní prostředí.

Jaké zdravotní potíže může způsobovat příliš vlhký nebo suchý vzduch?

Větší odchylky v obou směrech mohou způsobovat řadu různých potíží. Jestliže je vlhkost vzduchu příliš vysoká, mohou se v místnostech objevovat roztoči i plísně. Vyšší vlhkost vzduchu rovněž zvýší riziko koroze. Při suchém vzduchu se mohou zhoršit potíže s dýcháním a v místnostech se množí bakterie a viry.

Jak v místnostech zajistit potřebnou vlhkost vzduchu?

Hodnoty vlhkosti vzduchu můžete dosáhnout pouhým vytápěním a větráním. V některých případech vám však tento postup nepomůže a budete si moci vypomoci technikou. Z vysokou vlhkostí zatočíte pomocí odvlhčovače vzduchu. Nízkou vlhkost pak může vyřešit zvlhčovač.

Závěr

Vlhkoměry se v domácnostech příliš nevyskytují, na řadu přichází až ve chvíli, kdy přijdou na řadu potíže s nízkou nebo naopak vysokou vlhkostí vzduchu. Vlhkoměr vás může v některých případech ochránit před investicí do drahého zvlhčovače nebo odvlhčovače vzduchu.

V domácnostech častěji najdete moderní vlhkoměry, které bývají mnohdy součástí meteostanice. Tyto přístroje najdou své místo v obývacích pokoji nebo kuchyni. V jiných místnostech, ve sklepě či garáži si vystačíte s jednodušším typem. Nejdůležitější je, aby přístroj neměl příliš velkou odchylku měření a byl vybaven potřebnou certifikací.

Vlhkoměry můžete nakoupit v e-shopu: Mall.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.eshop-zemedelske-potreby.cz, www.vzdusin.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (60 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Vlhkoměr jsem potřeboval kvůli práci do naší firmy, takže jsem hledat opravdu kvalitní. Vybral jsem od značky Mediasana a funguje perfektně, opravdu hodně dobrý kousek, jsem velmi spokojený.

Přidat komentář

Recenzer
Logo