Matrace do postýlky

Výběr dětské matrace není až taková věda. Důležité je vědět, kolik jste ochotni do nové matrace investovat. Cena je hlavním ukazatelem kvality a ovlivňuje i výrobní materiál jádra nebo potahu matrace.

Matrace nejen do dětské postýlky se vyrábí moderními technologiemi, a na trhu tak již prakticky nenajdete vyloženě nekvalitní matraci. Přesto je vhodné při výběru preferovat matrace předních výrobců, u kterých máte naprostou jistotu, že jsou pro vaše miminko ve všech směrech bezpečné.

Porovnat ceny matrací

Nejlepší matrace do postýlky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Träumeland Schlummerland 100 % 8 999 Kč Zobrazit Ondalek.cz
2. Materasso JUNIOR relax 99 % 2 930 Kč Zobrazit Vyspimese.cz
3. Scarlett Agáta 94 % 790 Kč Zobrazit Mall.cz
4. Scarlett Sora 93 % 1 162 Kč Zobrazit Malvik.cz
5. Sensillo pohanka-molitan-kokos 87 % 798 Kč Zobrazit Nejbaby.cz

Typy

Na trhu můžete koupit matrace do klasické i cestovní postýlky.

  • Klasická matrace – klasické matrace jsou na trhu zastoupeny v mnohem větším počtu. V jejich případě máte na výběr různé materiály, zvolit můžete tloušťku matrace a příjemným bonusem jsou i nadstandardní možnosti. Klasické matrace jsou mnohem kvalitnější a vhodné pro každodenní dlouhodobé používání.
  • Cestovní matrace – jsou určeny do cestovní postýlky, mohou být skládací nebo rolovací. Cestovní matrace se vyrábí z pěny, méně kvalitní matrace mohou být molitanové. Molitanové matrace jsou vhodné pouze pro občasné používání, pěnové matrace je možné používat častěji.

Rozměr

Matrace do postýlky mají standardně rozměr 60 x 120 cm. V případě standardního rozměru je výběr matrací do postýlky opravdu velký. V menším počtu jsou k dostání matrace do postýlek s rozměrem 70 x 140 cm. Do dětských košíků nebo kolébek lze umístit matraci s rozměrem 40 x 90 cm. V některých případech se však budete muset poohlédnout po atypickém rozměru matrace.

Materiál

Při výběru matrace vás bude primárně zajímat výrobní materiál jádra. Uvnitř matrace můžete najít různé přírodní i umělé materiály. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody. Z přírodních materiálů se běžně používá kokos, pohanka a bambus.

Matrace mohou být plněny pouze jedním materiálem, ale běžná je i kombinace více různých materiálů. Značkové matrace mohou být vyrobeny i ze speciálních pěnových materiálů, které nabízí další možnosti. Jedná se například o pěnu CELLPUR nebo CELLFLEX.

  • Pohanka/kokos – tyto materiály jsou přírodní. Přírodní materiály jsou antialergenní a výhodou je i jejich prodyšnost. Nevýhodou přírodních materiálů je však složitější údržba. Matrace z přírodních materiálů by neměly zbytečně přicházet do kontaktu s tekutinou a doporučuje se je opatřit nepropustným chráničem. Přírodní materiály bývají často kombinovány, koupit můžete matraci, jejíž jednu stranu tvoří kokos a druhou pohanku. Středovou část pak tvoří molitan.
  • Bambus – opět se jedná o přírodní materiál antialergenní materiál. Bambusové matrace odpuzují prach a bambusové matrace jsou tak vhodné i pro astmatiky.
  • Molitan – prvním z umělých materiálů je molitan. Molitanové matrace patří k těm nejlevnějším a zároveň i nejméně kvalitním. Nevýhodu molitanu je vysoká měkkost a horší prodyšnost. Z tohoto důvodu nejsou molitanové matrace vhodné pro každodenní dlouhodobé používání.
  • PUR pěna – na výrobu dětských matrací se velmi často používá tento materiál. Výhodou je vyšší prodyšnost a dostatečná pevnost. Pěnové matrace jsou rovněž odolné vůči výskytu bakterií, roztočů nebo plísní.
  • Studená pěna – na výrobu kvalitnějších matrací se používá studená pěna. Tyto matrace se vyznačují ještě větší prodyšností a delší životností.
  • Latex – oblíbené jsou i latexové matrace. Ty se vyznačují dobrým odvětráváním i pružností. Latexové matrace patří do skupiny středně pružných.

Potah

Také potah je při výběru matrace důležitý. Ať už budete volit jakýkoliv materiál, dbejte na to, aby bylo možné potah sejmout a vyprat v pračce.

  • Bavlna – tento materiál je velmi oblíbený, díky své odolnosti a prodyšnosti.
  • Bambus – přírodní antibakteriální materiál je vhodný i pro alergiky. Bambus je navíc materiál, který dokáže neutralizovat zápach.
  • Aloe – potah s aloe vera je ideální pro všechny s citlivou pokožkou. Jeho předností je i schopnost velmi dobře odvádět pot a vlhkost.
  • Polyester – méně kvalitní materiál, který nijak nevyniká prodyšností a je náchylný ke žmolkování.
  • Tencel – přírodní antibakteriální materiál, který velmi dobře odvádí vlhkost a brání tak množení bakterií.
  • Silver active – tento potah obsahuje ionty stříbra. Stříbro brání množení kvasinek, bakterií atd.

Tvrdost

Běžné matrace se liší také tvrdosti. Dospělí si mohou pořídit matraci měkkou, středně tvrdou nebo tvrdou. V případě dětských matrací tolik výběru, co se tvrdosti týká, nemáte. Obecně se doporučuje nepořizovat příliš tvrdou matraci. Miminko pro svůj správný vývoj potřebuje, aby se mu matrace alespoň částečně přizpůsobila.

Výhodné je pořídit oboustrannou matraci, která nabízí 2 tvrdosti. První stranu lze používat do cca 10 kg. Až dítě povyroste, můžete matraci otočit a dále bez obav používat.

Výška

Také výška se liší v souvislosti s tím, zda se jedná o matraci určenou pro klasickou nebo cestovní postýlku.

  • Cestovní postýlky – výška cestovních matrací bývá nejčastěji v rozmezí 3 – 7 cm.
  • Klasická postýlka – v tomto případě se výška pohybuje od 8 – 10 a více cm. Výška matrace je důležitá především v případě, kdy hodláte do postýlky umístit monitor dechu. V tomto případě se nedoporučuje pořizovat matraci vyšší než 10 cm. Ideální výška matrace je 8 cm.

Funkce

Matrace do postýlky mohou nabídnout i některé praktické funkce. Velmi často jsou k dostání matrace s dvojí tvrdostí. Praktické jsou i matrace tzv. multisezónní. Tyto matrace mají jednu stranu letní, povrch matrace mnohem lépe odvádí pot a je velmi prodyšný. Zimní vrstva matrace je potom teplejší a poskytne miminku potřebný teplotní komfort. Miminku s citlivou pokožkou můžete pořídit matraci s povrchem aloe vera.

Značka

Kvalitní matraci do postýlky poznáte i podle certifikací. Certifikace je značkou kvality a bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti. Výrobou dětských matrací se zabývá poměrně velký počet výrobců. Jedněmi z nejoblíbenějších jsou matrace francouzské značky Candide.

Matrace potěší poměrem kvalita/cena, vybírat můžete mezi matracemi plněnými přírodními i umělými materiály. Vysoce kvalitní jsou matrace do postýlky značky Träumeland. Oblíbené jsou i matrace značek Scarlett, Babymatex, Sensillo, Puppolina a dalších.

Cena

Cenové rozpětí dětských matrací je poměrně značné. Nejlevnější matraci pořídíte za méně než 1 000 Kč. Za tu nejdražší naopak zaplatíte i více než 6 000 Kč. Za kvalitní lze považovat matrace s cenou okolo 2 000 Kč. Tyto matrace již nabízí i některé nadstandardní možnosti a obecně patří k těm nejoblíbenějším.

Porovnat ceny matrací

Otázky a odpovědi

Co jsou rostoucí matrace?

Jedná se o matrace, jejichž jednu stranu tvoří běžný na dotek příjemný potah. Tuto stranu je možné používat od narození miminka do chvíle, kdy ho budete chtít na noc odplenkovat. Poté matraci otočíte na stranu druhou. Tato strana je tvořena pogumovaným potahem, který zabrání prosáknutí tekutiny a tím i znehodnocení matrace.

Jak matraci udržovat?

Matraci nejvíce znehodnocuje kontakt s tekutinou. V případě dětských matrací je to nejčastěji moč. Ačkoliv bude vaše miminko spát s plenkou, může se čas od času stát, že se tzv. pročurá.

Z tohoto důvodu se doporučuje dětskou matraci chránit jednoduchým voděodolným chráničem a koupit můžete i speciální nepropustné prostěradlo. Kvalitní matrace by měla být opatřena potahem, který bude možné sundat a vyprat v pračce.

Co o dětských matracích ještě vědět?

Některé dětské matrace bývají pružinové. Pružinové matrace by si neměli pořizovat rodiče, kteří své miminko chtějí chránit pomocí monitoru dechu. Pružiny uvnitř matrace mohou signál vysílaný monitorem různě rušit a monitor tak nemusí fungovat vždy správně.

Závěr

Do dětské postýlky můžete umístit klasickou i cestovní matraci. Pří výběru matrace je nejdůležitější výrobní materiál jádra. Na výběr máte více možností, přičemž nelze žádný z materiálů považovat za vyloženě nekvalitní.

Obecně nevhodné jsou matrace vyrobené z molitanu. Mezi další parametry, ke kterým je nutné přihlédnout, patří výška a tvrdost matrace. Velmi důležitá je také prodyšnost, která brání hromadění vlhkosti a tvoření nebezpečných plísní. S cenou rostou i možnosti, které matrace vám i vašemu dítěti nabízí.

Matrace do postýlek můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Mall.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.mall.cz, www.malvik.cz, www.scarlett.cz, www.detskematrace.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (35 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Osobně mohu doporučit Materasso JUNIOR relax, která je pro prcky naprosto perfektní. Dcera je vždy velmi spokojená, když na ní leží, takže mohu jedině doporučit, je opravdu velmi příjemná a kvalitní.

  2. Objednala jsem malému matraci do postýlky z bambusu a udělal jsem moc dobře. Je opravdu perfektní, velmi pohodlná a na dotyk moc příjemná.

Přidat komentář

Recenzer
Logo