Průtokové ohřívače

Při odběru teplé vody přes vodovodní baterii protéká voda přes topné těleso průtokového ohřívače. Na rozdíl od jiných ohřívačů nemají tyto ohřívače žádný zásobník, vodu tedy ohřívají pouze tehdy, kdy ji budete potřebovat. Jedná se tedy o energeticky úsporná zařízení, jejichž přednostní je také malá velikost. Umístit je můžete prakticky pod jakýkoliv zdroj tekoucí vody.

Průtokové ohřívače fungují na principu rychlého ohřevu vody na požadovanou teplotu, je nutné, aby měly dostatečně velký výkon. Při výběru průtokového ohřívače se zaměřte na několik podstatných parametrů. V první řadě si ujasněte, kolik vody by měl ohřívač zvládnout ohřát a jakou teplotu vody vyžadujete. Tyto parametry jsou závislé na teplotě vstupní vody, průtokovém množství a výkonu průtokového ohřívače.

Porovnat ceny průtokových ohřívačů

Nejlepší průtokové ohřívače

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. ELÍZ EL 41 92 % 2 480 Kč Zobrazit Senesi.cz
2. WTERM EPJ 3,5 BB 86 % 3 524 Kč Zobrazit Maro.cz
3. CLAGE M 3 SMB 83 % 3 517 Kč Zobrazit Dek.cz
4. Dražice PTO 0733 82 % 2 540 Kč Zobrazit Mall.cz
5. ETA 0733 76 % 2 499 Kč Zobrazit Eta.cz

Typy

Voda nemá všude stejné vlastnosti, díky tomu je na trhu několik typů průtokových ohřívačů. Každý z nich funguje na trochu jiném principu.

  • Topný systém s holou spirálou – po otevření baterie začne voda protékat topným tělesem. Zde dochází ke kontaktu vody s topným tělesem, což má za následek rychlý nárůst teploty.
  • Trubkový ohřívač – doporučuje se používat v oblastech, kde má voda větší vodivost. V tomto případě nedochází k přímému kontaktu vody s topnou spirálou.

Zdroj energie

Voda je ohřívána pomocí elektrické energie nebo plynu. V případě plynových ohřívačů je velmi důležité myslet na bezpečnost, elektrické ohřívače jsou oblíbenější a úspornější.

Elektrický ohřívač

Elektrický ohřívač nevyžaduje žádnou složitou instalaci, použít ho můžete prakticky kdekoliv. Jeho velkou předností je snadná obsluha a možnost nastavení teploty vody.

Průtokové ohřívače se dělí podle způsobu používání a teploty, kterou by měla voda mít.

  • 400 V – při větším odběru vody, vyšší požadované teplotě nebo větším množství odběrových míst by měl být průtokový ohřívač napájen elektrickým proudem o napětí 400 V. Potřebovat tak budete 3 fázový připojovací kabel.
  • 230 V – při menším odběru vody a nižší teplotě, budete moci zařízení napájet 230 V.

Plynový ohřívač

Jedná se o známou karmu, u které musíte vyřešit bezpečný odvod spalin, což se týká především větších ohřívačů. V místnosti s průtokovým ohřívačem by měl být přístup čerstvého vzduchu. Plynový ohřívač by vám měl umožňovat regulovat teplotu vody. Pořízení plynového ohřívače je nákladnější a každý rok by měl ohřívač procházet kontrolní revizí. Ohřev vody pomocí plynu je naopak méně nákladný.

Kombinovaný ohřívač

V případě kombinovaných ohřívačů budete moci vodu ohřívat pomocí elektrické energie i plynu, vždy můžete zvolit levnější variantu. Průtokový ohřívač budete moci používat i při výpadku elektrické energie. Kombinované ohřívače využívají všechny výhody předešlých typů, jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Výkon

Výkon ohřívače ovlivňuje množství vody a vliv má i na rychlost ohřevu. To, jak výkonný ohřívač budete potřebovat, souvisí i s místem, na kterém bude ohřívač umístěn.

  • 3,5 kW – nejmenší ohřívače zvládnout ohřát menší množství vody. Obsloužit mohou jedno umyvadlo.
  • 6 kW – pod dřez na mytí nádoby budete potřebovat ohřívač s výkonem do 6 kW.
  • 10 kW – průtokový ohřívač nad sprchu by měl mít výkon do 10 kW.
  • 15 kW – takto výkonný ohřívač využijete pro ohřev vody při koupání ve vaně.
  • 18 kW – nejvýkonnější ohřívače využijete při velké spotřebě teplé vody.

Teplota vody – žádaná teplota užitkové vody se většinou pohybuje v rozmezí 38 – 40 °C. Vyšší teplota není vhodná, již teplota 40 °C je velmi vysoká a děti se mohou takto horkou vodou opařit.

Umístění

Průtokový ohřívač se často instaluje do kuchyně ke dřezu, lze ho použít pro ohřev vody ve sprše nebo vaně. Umístit ho můžete na toaletu, kde využijete teplou vodu při umývání rukou nebo úklidu. Menší ohřívače se používají pro obsluhu dřezu nebo jednoho umyvadla. Větší pak zvládnou ohřát vody pro 2 umyvadla nebo sprchu.

Značka

Mezi přední výrobce na českém trhu patří bezesporu značka Dražovice. Tento výrobce nabízí velké množství průtokových ohřívačů i bojlerů. Z dalších výrobců můžeme jmenovat značku Mora, Tatramat, ETA, Q – Termo, Ariston, Hakl, Protherm a mnoho dalších.

Cena

Pořízení malého průtokového ohřívače není nijak nákladné. Ty nejmenší ohřívače lze koupit za cenu okolo 2 000 Kč. Jedná se o malé elektrické ohřívače, které se vejdou pod kuchyňský dřez. Větší ohřívače koupíte za více než 5 000 Kč, jejich objem je více než 100 litů a k dostání jsou už i plynové ohřívače. Nejdražší jsou ohřívače s cenou okolo 20 000 Kč.

Zde najdete tlakové elektrické ohřívače vhodné pro větší množství odběrových míst. K nejdražším patří i plynové TURBO ohřívače, jejichž předností je naprosto bezpečný provoz. Tyto plynové průtokové ohřívače mají uzavřenou spalovací komoru, kompletní bezpečnostní systém a jejich velkou předností je i ekonomický provoz.

Porovnat ceny průtokových ohřívačů

Otázky a odpovědi

Jak postupovat při instalaci průtokového ohřívače s více odběrovými místy?

V tomto případě budete potřebovat tlakový ohřívač. Tlakové ohřívače mívají vyšší průtok vody, jsou komfortnější zejména při sprchování. Jestliže budete obsluhovat pouze jedno odběrové místo, vystačíte si s ohřívačem beztlakovým. Beztlakový ohřívač se nejčastěji umisťuje pod kuchyňský dřez.

Jaká je teplota vody na vstupu?

Teplota vody je závislá na ročním období. V zimních měsících může mít vstupující voda teplotu okolo 4 °C. V letních měsících se teplota pohybuje okolo 10 – 15 °C. Zde záleží na tom, zda odebíráte vodu ze studny nebo veřejného vodovodu. Voda z vodovodu má obecně vyšší teplotu.

Jaký je rozdíl mezi průtokovým ohřívačem a bojlerem?

Průtokový ohřívač se vyznačuje malým rozměrem, jeho součástí není zásobník na vodu. Voda se ohřívá pouze ve chvíli, kdy ji opravdu potřebujete. Ohřev je rychlý a teplotu vody si můžete nastavit, nemusíte tak plýtvat také studenou vodou. Průtokový ohřívač můžete umístit do malých prostor, nejčastěji pod dřez nebo nad sprchu. Teplá voda postačí pro menší množství osob, ohřívače se často využívají i na chatě.

Bojler je mnohem větší ohřívač, jehož součástí je různě velký zásobník na vodu. Bojler zajistí teplou vodu pro více členů domácnosti, dobu ohřevu budete moci nastavit v závislosti na tarifu od dodavatele. Díky zásobníku budete mít teplou vodu kdykoliv k dispozici, jestliže ji však vyčerpáte, budete si muset nějakou dobu počkat, než se ohřeje další.

Závěr

Průtokový ohřívač rychle ohřeje menší množství vody, výběr ohřívače není nijak složitý, zvážit byste však měli alespoň ty nejzákladnější parametry. Kromě již zmiňovaných parametrů je vhodné se zaměřit na životnost spotřebiče. Důležitá je především odolnost vůči vodnímu kameni nebo korozi.

K dispozici byste měli mít i náhradní topné těleso. Za kvalitnější jsou považovány ohřívače s keramickým tělesem. Dlouhou životnost, spolehlivý a bezpečný chod vám zajistí především ohřívače ověřených výrobců.

Průtokové ohřívače můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Mall.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.dek.czwww.koupelny-bernold.czwww.alza.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (81 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

6 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Na průtokové ohřívače jsem se dívala asi před třemi měsíci, protože jsem sháněla vhodný na chalupu. Nakonec jsem vsadila na osvědčenou značku a pořídila ohřívač od značky Tatramat. Velká spokojenost, dobře hřeje, je kvalitní a dobře vypadá.

  2. Osobně nedám dopustit na produkty značky Dražice, protože jsou skutečně spolehlivé. Zatím mě žádný z těchto produktů nezklamal.

  3. Kupoval jsem průtokový ohřívač z Dražic a šlape poměrně dobře. Voda by sice mohla být o něco teplejší, ale i tak jsem s nim spokojený.

    • Já mohu doporučit PROTHERM PANDA IOG mini 19/1 l, který se nám skutečně osvědčil. Má dobrou kvalitu a potěšila i spolehlivost.

  4. Máme s manželem takovou přístavbu k rodinnému domu, kde jsme řešili ohřev vody a rozhodli se pro Dražice HA-DR 145. Vypadá elegantně a vodu hřeje na výbornou. Rozhodně mohu vřele doporučit, třeba na chalupu.

    • Tento model jsme nakonec objednali taktéž a jsem skutečně spokojená, protože funguje úžasně. Opravdu dobrá koupě.

Přidat komentář

Recenzer
Logo