Opalovací krémy

Nejoblíbenější typy opalovacích krémů

Mnoho lidí v letních měsících řeší zejména jak se opálit a ochranné prostředky proti slunci spíše podceňují. Opalovací krémy se používají především v létě, někteří je balí pouze na dovolenou k moři. Proto, aby se kůže krásně opálila se nejvíce, kupují krémy s nízkým faktorem a na kůži se maže pouze tenká vrstva krému.

Sluneční paprsky mají na lidský organismus mnohé blahodárné účinky, stále se ztenčující ozónová díra však lidskému zdraví naopak velmi škodí. Opalovací krémy jsou schopny zabránit škodlivému pronikání záření do pokožky. Ochrání tím vaši kůži proti předčasnému stárnutí, zabrání tvorbě nevzhledných pigmentových skvrn. Ochrání vás i před spálením nebo vznikem alergií a tím i snižují riziko rakoviny kůže.

Opalovací krém, olej nebo jiný přípravek budete vybírat podle stavu a barvy vaší kůže. Podle toho jak vaše kůže reaguje na sluneční záření, si stanovíte, jaký jste fototyp. Alergie na slunce se projeví v podobě vyrážky a tlumit ji pak budete muset různými zásypy nebo pudry, které mají protisvědivý účinek.

Porovnat ceny opalovacích krémů

Nejlepší opalovací krémy

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Daylong Kids SPF30 200 ml 98 % 609 Kč Zobrazit Lekarna.cz
2. Daylong Ultra Lotio SPF25 200 ml 97 % 603 Kč Zobrazit Pro-leky.cz
3. Bioderma Photoderm SPF30 400 ml 94 % 699 Kč Zobrazit Drmax.cz
4. SunVital Be Bronze 200 ml 93 % 127 Kč Zobrazit Gigalekarna.cz
5. WoodenSpoon Family SPF50 50 ml 87 % 434 Kč Zobrazit Prozdravi.cz

Typy

Před sluncem vás ochrání ochranné prostředky, které mají několik podob. Ačkoliv je článek zaměřen na opalovací krémy, nejsou krémy tím jediným, co vás před slunečním zářením ochrání. Opalovací prostředky mají hned několik podob. Opalovací přípravky se aplikují na obličej a celé tělo a liší se zejména svojí texturou a způsobem aplikace.

Krém

Krémy se na trhu objevily jako první, dobře nanáší a obsahují i další prospěšné látky, které pleť hydratují a vyživují. Koupit tak můžete krém, který je ideální na suchou, mastnou, citlivou a jinou pleť. Nevýhodou krémů je hustější konzistence, zejména krémy s minerálními filtry jsou obtížně rozmazávat a mohou zanechávat bílé stopy. Před sluncem vás však ochrání spolehlivě.

Sprej

Výhodou přípravku ve spreji je velmi jednoduchá aplikace, kterou ocení i rodiče dětí. Sprej pokožku nemastí, naopak se velmi rychle vstřebává. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Mléko

Mléko se roztírá snadněji, konzistence je v tomto případě méně hutná. Je vhodné pro děti i dospělé. Nanášení mléka je však vhodné častěji opakovat, protože se rychleji vstřebává. Mléko na pokožce netvoří lepivý ani mastný film a po aplikaci je pokožka hydratovaná a vláčná.

Olej

Opalovací olej se poměrně rychle vstřebá a bát se nemusíte ani skvrn na oblečení. Nanášení je jednoduché a ochrana spolehlivá. V současné době patři k nejoblíbenějším mrkvové oleje, které mají mnoho vitamínů a zajistí vaší pokožce rovnoměrné opálení.

Šlehačka

Šlehačka je přípravek, který má velmi jemnou pěnovou texturu a je ideální zejména pro děti. Ochranný prostředek v podobě šlehačky se velmi dobře roztírá a děti zaujme i jeho hravost.

Tyčinky

Chránit byste měli také svoje rty. Na ně je vhodné používat právě přípravky ve formě ochranných tyčinek. Tyčinky samozřejmě nejsou výhradně určeny pouze k používání na rty, přípravek můžete aplikovat na jakoukoliv část těla.

Máslo

Méně často se používají másla, která jsou hutná, a aplikace je složitější. Výhodou je však pomalé vstřebávání. Nevýhodou másla je velmi nízké SPF, které vás zejména v letních měsících před paprsky spolehlivě neochrání.

SPF

SPF neboli SUN PROTECTION FACTOR udává číselné značení ochrany před škodlivým UVB zářením. Každá kůže má vlastní ochranný faktor, který závisí na množství pigmentu v kůži. Čím je pokožka tmavší, tím vyšší je i tato vlastní ochrana.

V případě SPF platí, čím je uvedený číselný údaj vyšší, tím lepší je i ochrana, kterou přípravek poskytuje.

  • SPF 50 – zablokuje až 98% škodlivého UVB záření.
  • SPF 30 – blokuje až 97% škodlivého UVB záření.

Přípravky s tímto množstvím SPF jsou doporučovány dermatology, menší ochrana vás spolehlivě neochrání a není tedy vhodné kupovat přípravky s SPF 20 a méně. Avšak ani v případě, kdy použijete přípravek s ochranou 50, není možné pobyt na slunci zbytečně protahovat. Zapomínat byste neměli ani na pravidelné opakování aplikace. Při pobytu na slunci se doporučuje aplikaci opakovat po cca 2 hodinách.

Filtry

V opalovacích krémech mohou být chemické nebo minerální filtry. Tyto filtry mají vliv na zdravý, souvislost mají s životním prostředím i s mořským světem.

Chemické filtry – mnohé výzkumy prokázaly, že chemické filtry jsou pro zdravý zátěží. Chemické filtry prostupují do těla a jsou nevhodné i pro životní prostředí i pro korálový svět. Chemické filtry jsou již v některých zemích dokonce zakázány. To, zda máte opalovací krém s chemickými filtry, poznáte podle doporučení výrobce. Chemický filtr totiž potřebuje nějakou dobu k tomu, aby vůbec začal fungovat, na krému si tak přečtete, že je nutné se krémem namazat cca 30 minut před tím, než na slunce vyjdete.

Minerální filtry – nebo také přírodní filtry jsou pro lidské tělo bezpečné. Tyto filtry nijak nezatěžují životní prostředí ani mořský svět. Minerální filtry do těla neprostupují, plní funkci jakéhosi štítu, který sluneční paprsky odráží. Opalovací krém s minerálním filtrem je účinný ihned po nanesení krému. Tyto filtry jsou typické pro přírodní i certifikovanou kosmetiku.

Umělé filtry – poměrnou novinkou jsou foto stabilní filtry. Tyto filtry poskytují maximální ochranu. Filtry jsou bezpečné a do těla neprostupují.

Aplikace

Ochranné krémy s SPF se aplikují jako poslední přípravek při ranní rutině. Pleť můžete pouze omýt vodou a aplikovat přípravek s SPF, nebo ho můžete použít na jakýkoliv jiný hydratační přípravek nebo sérum. Některé krémy plní navíc funkci hydratačního krému a není nutné ho tedy s ničím jiným kombinovat. Jestliže se budete líčit je možné na přípravek s SPF aplikovat make-up.

Ochranné přípravky s SPF se nanáší v přiměřeném množství, malé množství vás před sluncem neochrání. Aplikace by se měla po cca 2 hodinách opakovat.

Značka

Opalovací přípravky jsou k dostání v drogeriích, supermarketech i lékárnách. Zastoupeny jsou poměrně velkým množstvím výrobců. K oblíbeným patří výrobky značky Astrid, SUNDANCE, Vichy, Eucerin, Nivea, Sebamed, Bioderma, Weleda, Avene, Medpharma, Dermacol, Piz Buin a další.

Cena

Cena se odvíjí od textury přípravku, velikosti balení, složení i značky. Nejlevnější krémy, mléka i spreje s SPF 50 můžete koupit za cca 150 Kč. V balení najdete 50 – 200 ml přípravku a v zastoupení jsou i známé značky. Velké množství přípravků nabízí i cena okolo 250 Kč, zde najdete speciální složení i větší balení. Za opalovací přípravek pak zpravidla zaplatíte nejvíce 500 Kč, k nejdražším patří zejména vyživovací a hydratační gely.

Porovnat ceny opalovacích krémů

Otázky a odpovědi

Jak stanovit fototyp?

Česká populace má nejčastěji fototyp v rozmezí čísel 2 – 3. Nejvíce osob má kůži světlou nebo středně světlou. Tato kůže je náchylná k rychlému spálení. Po delším pobytu na slunci je kůže spíše červená a teprve poté více či méně zhnědne. Proto je třeba vybírat krémy s SPF ochrannou 30 – 50. Ty jsou vhodné pro fototyp I a II. V zimních měsících si vystačíte i s SPF 25, což odpovídá fototypu III.

Jak ošetřovat pigmentové skvrny?

Pigmentové skvrny vyžadují celoroční ochranu. Pokud tento kožní problém řešíte, jsou pro vás ideální kosmetické přípravky, které poskytují ochranu před UVA i UVB záření. Chránit by vás však měly i před modrým a infračerveným světlem. Jedná se o světlo, kterému je většina osob dennodenně vystavena v práci nebo domácnosti. Modré světlo je typické pro telefony, počítače, zářivky atd.

Jaký opalovací krém pro děti?

V případě dětské pokožky je nezbytné, aby měl opalovací krém ochranný faktor 50+. Tento faktor označuje ochranu proti UVB záření. V případě dětí se doporučuje hlídat také ochranu před UVA zářením, která bývá většinou uvedena na zadní straně přípravku, nebo na přední straně v kroužku. Pochopitelně kvalitní krém by měl obsahovat minerální filtry, ty jsou doporučovány zejména pro děti do 3 let.

Závěr

Opalovací krémy a jiné ochranné prostředky by se měli používat celoročně. I v případě, kdy aplikujete kvalitní ochranný krém, se nedoporučuje vystavovat slunečním paprskům mezi 11 – 14 hodinou, kdy je záření nejsilnější. Nejmenší děti by se měly na přímém slunci pohybovat co možná nejméně a vždy by je měl chránit kvalitní ochranný přípravek.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.brainmarket.cz, www.parfemy-elnino.cz, www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (70 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

4 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. U mě tedy stále vede stará dobrá Nivea a občas také Astrid, na tyto značky nedám už dlouhá léta dopustit. Zatím jsem nenašla žádné lepší výrobky, které bych za ty osvědčené vyměnila, protože u nich vím, že fungují jak mají, nedráždí mi pokožku a nevyvolávají žádné nežádoucí alergické reakce.

  2. Pro mě byl vždy problém vybrat nějaký vhodný opalovací krém, který by opravdu fungoval a nebyly to jen zbytečně vyhozené peníze za nefungující produkt. Ovšem Daylong Extreme lipozomální ochranné mléko s faktorem 50 je opravdu super. Pokožka po něm vypadá skvěle, nepřipaluji se a celkově je to velmi kvalitní výrobek.

  3. Doporučuji si kromě těla, ošetřit opalovacím přípravkem rovněž obličej, ať se nespálíte. Osobně používám La Roche-Posay Anthelios spray na opalování obličeje, který má SPF50. Je to sice jen 75 ml balení, ale na obličej to opravdu vystačí na celou dobu dovolené. Člověk je klidnější, když si chrání i obličej.

  4. Mě se nejvíc osvědčily přípravky na opalování od značky Daylong a jsem nadšená. Zatím se mi ještě nestalo, že bych se spálila nebo snad měla nějakou alergickou reakci.

Přidat komentář

Recenzer
Logo