Powerball

Powerball je malý míček velikosti tenisáku, jehož součástí je gyroskop. Powerball vás zabaví, potěší, ale využívá se zejména pro posilování i při rehabilitaci. Používání powerballu je jednoduché, míček budete pouze roztáčet v dlani a to po směru i proti směru hodinových ručiček. Tento pohyb příznivě ovlivňuje klouby i svaly rukou.

Powerball se doporučuje zakoupit všem, kdo řeší potíže s karpálními tunely nebo RSI – což je postižení ruky, které vzniká při dlouhodobé práci s počítačovou klávesnicí. Powerball mohou používat i všichni, kteří jakýmkoliv způsobem namáhají zápěstí, a to při sportu i práci. Změnou polohy ruky můžete pomocí powerballu posilovat předloktí i biceps.

Míček při pohybu rotuje kolem osy, čím více dokážete powerball roztočit, bude větší i jeho osová stabilita. Powerball dokonale kopíruje každý pohyb ruky, při jeho ovládání tak záleží především na vaší šikovnosti a síle. Pomocí powerballu posílíte i zformujete prsty. Používání powerballu pozitivně ovlivňuje činnost paží i zápěstí. Posílit a uvolnit můžete ramena.

Porovnat ceny powerballů

Nejlepší powerball

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. YATE Wrist ball 92 % 242 Kč Zobrazit Fitham.cz
2. NSD Powerball 280Hz Pro 91 % 1 319 Kč Zobrazit Tntrade.cz
3. NSD Powerball 250Hz Pro 86 % 619 Kč Zobrazit Alza.cz

Typy

Powerbally jsou velmi oblíbené po celém světě a vybírat můžete mezi mnoha různými modely. Výrobci najít dodávají na trh stále novější míčky. Méně nároční si vystačí s jednoduchým powerbalem. Náročnějším udělá radost powerball vybavený počítadlem, model s funkcí osvětlení, sirény nebo kovový model.

Powerbally lze rozdělit do 2 skupin podle toho, jaké nároky na míček máte.

Pro nenáročné

Méně nároční uživatelé si vystačí s powerbally, které mohou být doplněny počítadlem, osvětlením, sirénou nebo strobo-efektem.

  • Neon Pro – základní modely bez počítadla. Powerball můžete roztočit pomocí šňůrky, která by měla být součástí každého balení. Tyto levné modely mají zpravidla pouze světelnou LED diodu.
  • Techno 250 Hz – levnější míčky nemají funkci počítadla, avšak u těch dražších již můžete počítadlo využívat. I tyto míčky lze roztočit velkou rychlostí a nahradí vám různě těžké činky. K některým modelům lze kodoupit i měřič otáček. Díky němu můžete pořádat soutěže s přáteli, nebo ostatními členy rodiny. Silový odpor může být až 18 kg.

Pro náročné

Náročnější uživatelé sáhnou po powerballech:
280 Hz – používáním dosáhnete lepších výsledků. Tyto míčky nahradí sadu činek s hmotností 0,5 – 18 kg. Tyto powerbally mají zpravidla funkci autostartu.

  • Metal 350 Hz – celokovový powerball, jehož používání vyžaduje mnohem větší sílu. Neroztočený powerball má hmotnost do 400 gramů, po roztočení však v ruce budete držet více než 20 kg. Powerball se dále vyznačuje tichým chodem a vyššími otáčkami. Součástí bývá i vestavěný otáčkoměr.

Počítadlo

Oblíbené jsou powerbally s funkcí počítadla. Počítadla mají zpravidla 4 základní funkce.

  • První z funkcí zaznamenává nejvyšší počet otáček.
  • Druhá funkce zobrazuje rychlost powerballu.
  • Třetí funkce zobrazuje nejvyšší otáčky, které jste během používání dosáhli.
  • Čtvrtá funkce zaznamenává otáčky během 30 – 90 sekund.
  • Kromě funkce počítadla nabízí powerball pouze funkci podsvícení, která je běžná i u nejlevnějších typů. Drahé powerbally mají zpravidla funkci autostartu. K roztáčení tak nebudete muset používat provázky.

Příslušenství

K powerballu budete moci dokoupit látkové pouzdro nebo speciální obal. K roztočení levnějších míčků budete potřebovat startovací provázek. I ten lze dokoupit samostatně. Novinkou je speciální rukojeť, kterou je možné na powerball nasadit.

Značka

Powerball můžete koupit od poměrně malého množství výrobců. Na trhu jsou zastoupeny míčky značky NSD, Tunturi, Spartan, Energetics, RPM Sports, Xiaomi nebo Gymy. Tyto výrobce byste měli při výběru preferovat a vyhnout byste se naopak měli míčkům, které se prodávají v nespecializovaných prodejnách.

Cena

Powerball je cenově dostupný, nejlevnější míček s gyroskopem koupíte již za necelých 300 Kč. Větší výběr však nabízí cenové rozpětí 300 – 600 Kč. Zde již koupíte míčky s počítadlem nebo osvětlením. Náročnějším uživatelům budou vyhovovat míčky s cenou vyšší než 600. Mají propracovaný vzhled a více funkcí. Za nejdražší powerball můžete zaplatit více než 5 000 Kč.

Otázky a odpovědi

Komu se bude powerball hodit?

Poverball má své uplatnění při rehabilitacích, posilování. Ideální je pro ty, kdo hrají tenis, golf, jezdí na kole, věnují se lezení po skalách, pádlují … Posilovat zápěstí však musí i hráči na klávesové, dechové nebo strunné nástroje. Powerball by měli používat i ti, kdo dlouhodobě pracují na počítači.

Jak powerball používat při syndromu karpálního tunelu?

Syndrom karpálního tunelu vznikne při utlačení středového nervu zápěstí. Po utlačení nervu začne ruka otékat a dojde i k zanícení šlach. Potíže s karpálními tunely se projevují pálením, brněním, svěděním nebo necitlivostí prstů a dlaně. Nejvíce náchylnými jsou palce a ukazováky. Při používání powerballu dojde k protažení extenzorů nebo flexorů zápěstí. Při rehabilitaci se zvýší produkce tekutiny ve šlachách a dojde k většímu rozsahu pohybu kloubu.

Co je RSI?

Jedná se o poškození a zánět šlach, které vzniká při dlouhodobém jednostranném pohybu. Tímto postižením trpí mnoho osob pracující na počítači nebo ti, kdo provádí stále stejnou manuální práci. Postižená oblast je bolestivá a brání vám v běžném pohybu. Rehabilitací s powerballem posílíte svaly zápěstí, podpoříte průtok krve a snížíte tak riziko zánětu.

Závěr

Powerball je malý míček, jehož používání pozitivně ovlivňuje činnost kloubů a svalů rukou. Powerball svaly a klouby uvolní, posílí i zrelaxuje. Používání powerballu je jednoduché, stačí pouze otáčet zápěstím. Powerbally mají mnoho podob, vybrat si mohou více i méně nároční uživatelé.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (35 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Já jsem pořizoval NSD Powerball 250Hz Autostart Pro jako dárek k narozeninám pro kamaráda a byl velmi spokojený. Udělal mu velkou radost, a to stál jen kolem pěti stovek.

  2. Objednala jsem powerball pro manžela kvůli rehabilitaci. Je s ním moc spokojený a musím uznat, že je to velice šikovná pomůcka.

Přidat komentář

Recenzer
Logo