Vody do ostřikovačů

Voda do ostřikovačů je druhou nejpoužívanější kapalinou. Úkolem vody do ostřikovačů je zajistit bezpečný výhled a tedy zvýšit bezpečí celého osazenstva. Přesto mnoho motoristů věnuje nákupu koncentrátu minimální pozornost a rozhodující slovo má obvykle pořizovací cena.

Nejlevnější voda však přední sklo nemusí dokonale vyčistit a může dokonce způsobit poškození vašeho zdraví či vozidla. Proto byste před nákupem měli o směsích do ostřikovačů vědět alespoň to základní.

Při výběru vody do ostřikovačů hraje hlavní roli roční období. Velmi důležité je, aby koncentrát obsahoval pouze kvalitní a bezpečné složky. V případě zimních směsí si ohlídejte i bod tuhnutí, který určuje teplotu, kdy lze směs bezpečně použít.

Porovnat ceny vod do ostřikovačů

Typy

Směs do ostřikovačů se dělí na dva základní typy, a to letní a zimní. Společným základem obou směsí je voda, kterou doplňují další složky v závislosti na typu směsi. Do zimní nemrznoucí směsi se například přidává alkohol nebo líh Ethanol. Vodu do ostřikovačů můžete koupit koupit jako hotovou naředěnou směs nebo neředěný koncentrát.

Koncentrát je třeba před použitím smíchat s vodou v doporučeném poměru od výrobce. Koncentráty jsou mnohem levnější, jejich nevýhodu však může pro někoho být právě jejich příprava.

Letní směs

Základní složkou letních směsí je voda. V těchto směsích nenajdete nemrznoucí složky, protože v létě budete řešit pouze různé nečistoty a šmouhy způsobené hmyzem. V závislosti na ceně se mění další složení. Zatímco některé vody šmouhy spíše rozmazávají, jiné sklo dokonale vyčistí. Další složkou jsou tedy různé saponáty a vůně. Nejmodernější letní voda do ostřikovačů obsahuje nanočástice. Nanočástice veškerou špínu rychle odstraní a jejich výhodou je i dlouhodobý účinek. Za kvalitní vodu zaplatíte více, avšak počítat můžete s její delší výdrží.

Zimní směs

Výběr zimní směsi byste neměli brát na lehkou váhu, protože zamrznutí směsi může způsobit řadu poškození. Voda do ostřikovačů může zamrznout nejen v nádrží, ale i hadičkách. Pokud nekoupíte kvalitní směs, můžete tak řešit například poškozené čerpadlo či roztrženou hadičku.

Také zimní směsi se velmi liší svojí kvalitou a tudíž i cenou. Za kvalitní se považuje pouze koncentrát, ve kterém je obsažen přírodní líh. Jeho nevýhodou je však právě vyšší pořizovací cena. Náhražkou za líh bývá toxický methanol, který se během používání ostřikovačů může dostat do ventilace vozu. Zimní směsi obsahující methanol jsou těmi nejlevnějšími. Methanol je však nebezpečný i tím, že může poškodit pryžové těsnění okolo skla. Ta pak jeho vlivem rychleji zteří a popraská.

Součástí levnějších směsí je aceton, což je složka, která se používá jako rozpouštědlo. Aceton může poškodit i samotný lak vozu. Další nežádoucí toxickou látkou, kterou mohou zimní směsi obsahovat je izopropylalkohol. Tato látka samotný vůz nepoškozuje, ale při používání přijdete do kontaktu z velice nepříjemným zápachem.

Složení

Základní složkou směsí je voda a další příměsi. Používá se líh, parfémy a saponáty. Přídavné složky se mají postarat o to, aby voda v ostřikovačích v zimě nezamrzala a v létě okno dokonale očistila. Parfémy se však přidávají i do zimních směsí. Zde je jejich úkolem zmírnit typický nepříjemný zápach alkoholu.

Kvalitní voda do ostřikovačů může obsahovat destilovanou vodu, barvivo a čistící příměs.

  • Detergent – při používání více pění a může způsobovat šmouhy na skle. Abyste se nežádoucích šmouh zbavili, budete mít pravděpodobně větší tendenci koncentrát používat častěji.

Bod tuhnutí

Při nákupu zimní směsi je důležitý bod tuhnutí. Většina kapalin funguje při teplotách -5 °C až -20 °C. Tyto kapaliny jsou pro naše podmínky obvykle dostačující. Větší jistotu vám dají směsi, jejichž bod tuhnutí je -30 °C. Koupit lze i vodu s bodem tuhnutí -50 °C, nebo dokonce -70 °C.

Objem

Vody do ostřikovačů se prodávají v různě velkých baleních. Objem zásobních nádržek bývá okolo 3 litrů. Modernější vozy však mívají i ostřikovače světlometů a objem nádrže tak může být až 5 litrů. Toto byste měli zvážit při výběru velikosti balení. Svoji roli pak pochopitelně hraje i to, jak často auto používáte a jak často budete ostřikovače používat. Některým řidičům může nádrž vydržet celý rok, jiní budou muset vodu během roku dolévat.

Značka

Vody do ostřikovačů můžete koupit na benzínových stanicích, v supermarketech nebo prostřednictvím internetového obchodu. Na všech místech lze sehnat různě kvalitní směsi, před nákupem si tak vždy přečtěte složení. Obecně se však spíše nedoporučuje pořizovat vodu do ostřikovačů právě na benzínových pumpách. Zde bývají koncentráty velmi předražené. Zjištěno dokonce bylo, že za balení můžete zaplatit až pětinásobek ceny. Mezi kvalitní a oblíbené patří vody značky Sheron, Clean Fox, Ravenol, Sonax, Carlson, Carline nebo třeba Coyote.

Cena

Pořizovací cena se z velké části odvíjí od typu směsi, složení i velikosti balení. 5 litrové balení můžete koupit za 200 – 900 Kč. V tomto cenovém rozpětí lze najít i směsi předních výrobců, ale jednotlivé směsi obsahují rozdílné poměry složek a například u zimních směsí se výrazně liší i bod tuhnutí. Levnější směsi jsou účinné do teploty -20°C, ty nejdražší mají bod tuhnutí až -70 °C.

Porovnat ceny vod do ostřikovačů

Otázky a odpovědi

Proč se vyhnout nákupu levných ostřikovačů?

Někteří nepoctivý výrobci do směsi přidávají nebezpečné nebo dokonce jedovaté látky například isopropanol nebo methanol. Tyto látky jsou během odpařování velmi cítit a v případě, kdy směs obsahuje vysoce nekvalitní látky, může dojít i k poškození plastů na světlometech nebo laku auta. Z tohoto důvodu se důrazně doporučuje kupovat pouze vody renomovaných výrobců. Ti do směsí přidávají pouze vysoce kvalitní evropský líh, který je dodatečně přečištění.

Lze mísit letní a zimní vodu do ostřikovačů?

Velmi často je původní letní voda dolévaná zimní směsí. Tento postup však není vhodný, protože zimní směs obsahuje koncentrovaný líh, který má nižší hustotu než voda, kterou obsahuje letní směs. Díky tomu letní a zimní směs nikdy dokonale nepromísíte a voda může v ostřikovačích dokonce zamrznout.

Jak vybrat zimní směs do ostřikovačů?

Výběr zimní směsi je o něco komplikovanější, protože musíte zvážit více parametrů. Obecně se doporučuje vybírat pouze zimní směsi renomovaných výrobců, které se vyznačují kvalitním složením. Dobře zvažte, do jaké teploty je voda mrazuvzdorná. Doporučuje se nechat si nějakou rezervu, aby nemohlo dojít k zamrznutí směsi.

Závěr

Vody do ostřikovačů vybírejte v závislosti na ročním období. V závislosti na typu směsi se výrazně mění složení směsi. V obou případech se vyplatí kupovat pouze směsi předních výrobců, dvojnásob to platí při výběru zimních směsí. Zimní směs by měla obsahovat líh, nežádoucími složkami jsou aceton a methanol.

Množství směsi volte podle toho, zda směs používáte pouze k očistě skla nebo i světlometů. Do letní směsi byste nikdy neměli dolévat zimní směs. Vzhledem k odlišné hustotě obě směsi nikdy dokonale nepromísíte a riskujete zamrznutí směsi v nádrži.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (48 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

3 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Nikdy jsem moc nesledoval značky, když jsem kupoval vody do ostřikovačů, ale momentálně jsem objevil zajímavý výrobek, který mohu doporučit. Jedná se o K2 CLAREN NANO letní kapalinu do ostřikovačů o objemu 5 litrů a opravdu skvěle čistí okna, že přes ně parádně vidíte.

  2. Já většinou značku u vody do ostřikovačů moc neřeším, hlavně když to dobře umyje veškeré nečistoty ze skla. No ale momentálně jsem zkusil na doporučení Sonax a musím uznat, že je možná ještě účinnější než Sheron, který jsem používal doposud. Rozhodně tedy vypadají okna skoro jako nová, když si odmyslím škrábance a podobně, takže mohu určitě doporučit.

  3. Pokud jde o vodu do ostřikovačů, tak u nás se kupuje Sheron na léto i na zimu, protože mají opravdu skvělé výsledky mytí. Přední sklo je vždy perfektně čisté, takže vidíte ven a nemusíte se bát, že něco přehlédnete.

Přidat komentář

Recenzer
Logo