Puzzle

Skládání puzzle je oblíbená kreativní činnost, která starší zabaví a u dětí bude již od velmi útlého věku rozvíjet jemnou motoriku, myšlení, smysl pro trpělivost i detail. Do skládání se s chutí pouští osoby všech věkových kategoriích, a tato činnost je dobrou volbou pro trávení času s celou rodinou.

Výběr puzzle je velmi specifický, pozornost věnujte několika parametrům. Hlavní roli při výběru hraje věk toho, komu je puzzle určeno. Od tohoto parametru se odvíjí počet, velikost i materiál puzzle. Pak už stačí zvolit jenom správné téma.

Porovnat ceny puzzle

Nejlepší puzzle

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Trefl Titanic 110080 1000 dílků 97 % 133 Kč Zobrazit Mall.cz
2. Dino rámové Krteček na návštěvě 15 dílků 96 % 77 Kč Zobrazit Alza.cz
3. DINO Secret Collection: Tygříci 1000 dílků 95 % 219 Kč Zobrazit Dobre-knhy.cz
4. Trefl Passo di Giau Dolomity 1000 dílků 88 % 131 Kč Zobrazit Mall.cz
5. Dino MAPA ČESKÉ REPUBLIKY 500 dílků 83 % 161 Kč Zobrazit Tera.cz

Typy

Skládačky puzzle jsou velmi oblíbené. Díky tomu je můžete najít v mnoha různých podobách. Kromě klasického je oblíbené neonové, magnetické nebo 3D puzzle.

Klasické puzzle

Klasické puzzle je vyrobeno z kartonu a na trhu je zastoupeno největším počtem výrobků. Na trhu je rozděleno do mnoha skupin, koupit můžete puzzle pro děti i dospělé. Jednotlivé modely jsou rozděleny i podle počtu dílků nebo možností, které nabízí. Koupit tak můžete svítící puzzle, nebo ho budete vybírat podle různých témat.

3D puzzle

3D puzzle vás vtáhne do trojrozměrného světa. 3D puzzle je detailně provedená skládačka, která je k dostání v dětské i dospělé verzi. Postavit můžete modely budov, planet, věcí, dopravních prostředků, dá se říct, že si můžete postavit prakticky cokoliv. Při skládání 3D puzzle nebudete potřebovat nůžky ani lepidlo, jednotlivé dílky mají mnoho tvarů, které do sebe ideálně zapadají. Během skládání se vaše stavba nebude nijak hroutit. Složenou stavbu navíc velmi jednoduše rozložíte. Novinkou jsou pak 4D puzzle, které vám umožní pozorovat vývoj stavby v průběhu let.

3D puzzle nabízí několik funkcí:

  • Svítící puzzle – součástí skládačky jsou bílé nebo barevné LED diody, díky kterým puzzle ve tmě svítí.
  • Dekorace – koupit můžete i puzzle, které má podobu praktického doplňku do dětského i jiného pokoje.
  • Krystalické – je složeno z různě barevných krystalů.

Magnetické puzzle

Magnetické puzzle není žádnou novinkou. Tuto stavebnici zná snad každý z dětských let. Jedná se o magnetickou tabulku, na kterou můžete připevnit jednotlivé dílky díky malému magnetu. Magnetické puzzle je určeno nejmenším dětem a zpravidla je vyrobeno ze dřeva.

Puzzle podle věku

Puzzle je třeba vybírat s ohledem na věk. Podle toho, komu je puzzle určeno se mění velikost i počet dílků skládačky. Puzzle pro nejmenší děti může obsahovat od 4 – 150 dílků. Starší děti a dospělí pak mohou skládat puzzle s 500 – 5 000 dílky.

  • Od 2 let – puzzle pro nejmenší děti obsahuje 4 –24 dílky. Spíše než na 4 však narazíte na stavebnici s 9 dílky. Oblíbenou verzí pro nejmenší je i vkládací puzzle. Jednotlivé dílky jsou navíc dostatečně velké, aby je bylo takto malé dítě schopné postavit. Puzzle pro nejmenší děti je navíc vyrobeno z odolnějších materiálů. Puzzle pro nejmenší děti může být doplněno o funkci zvuku. Melodie se rozezní pokaždé, když je dílek umístěn správně.
  • Od 3 let – zde již najdete puzzle s 50 dílky. Kromě klasické kartonové nebo plastové skládačky jsou oblíbené i puzzle vyrobené ze dřeva.
  • Od 5 let – puzzle pro předškolní děti může obsahovat 150 – 500 středně velkých dílků. Zde již můžete narazit i na jednoduchou variantu 3D puzzle.
  • Od 10 let – šikovnější děti si již mohou poradit se skládačkou, která obsahuje 500 – 1 000 dílků. Tyto varianty jsou oblíbené i u dospělých. Dále můžete koupit skládačku se 3 a 5 000 dílky. Takto velké skládačky zabaví doslova celou rodinu.

Materiál

Také, co se týká materiálu, máte hned několik možností výběru. Nejlevnější puzzle je vyrobeno z papíru nebo kartonu. 3D puzzle se zpravidla vyrábí z platu, oblíbeným materiálem je dřevo a menší výběr nabízí i puzzle vyrobené z kovu.

  • Dřevo – na výrobu puzzle se používá i tento oblíbený přírodní materiál. Dřevěné puzzle je výjimečné svojí kvalitou a je naprosto bezpečné i pro nejmenší děti.
  • Pěna – nejmenším dětem můžete koupit pěnové puzzle v mnoha velikostech. Z velkých kostech poskládáte praktickou podložku na zem, menší dílky poslouží jako klasická skládačka pro nejmenší. Pěnové puzzle poslouží i jako hračka a oceníte i skutečnost, že ho lze velmi snadno udržovat.
  • Plast – plastové dílky se dobře skládají a jsou běžné především u 3D puzzle. Plast je stabilní a puzzle dobře drží svůj tvar i bez lepidla. Počítat však musíte s vyšší pořizovací cenou.
  • Kov – novinkou jsou puzzle vyrobené z kovu. Také kov je materiál používaný u 3D varianty. Z kovových částí můžete postavit různé rekvizity, postavy, budovy i dopravní prostředky. Kovové dílky jsou propracované do nejmenšího detailu a výsledná podoba modelů je velmi autentická.

Motiv

Co se týká motivu, narazíte prakticky na cokoli. Pro děti jsou to krásné barevné pohádkové motivy, zvířata, stavební stroje či cokoli jiného. Starší a dospělé mohou potěšit motivy měst, historických staveb, strojů, přírody, zvířat, uměleckých děl, známých osobností, dětí či postav obecně. Další volbou může být puzzle s fantasy motivy, tématem jídla, Vánoc atd. Každý si může vybrat motiv přesně podle svého vkusu. Kromě barevných lze pořídit i černobílou variantu.

Značka

Největším a nejznámějším výrobcem puzzle je značka Ravensburger. Tento výrobce nabízí tisíce různých variant skládačky pro děti i dospělé. Zvolit můžete prakticky jakýkoliv počet, velikost a materiál jednotlivých dílků. Druhým velkým výrobcem je Dino. Méně známými výrobci jsou Janod, Woody, Educa, Puzzler, Grafika nebo Cobble Hill.

Cena

Cena puzzle je příznivá a skládačku si tak může dovolit prakticky kdokoliv. Cenu ovlivňuje počet dílků i materiál. Nejlevnější je puzzle s několika dílky pro malé děti, které můžete koupit za cenu okolo 100 Kč. Za méně propracovaný motiv puzzle s 1 000 dílky zaplatíte okolo 300 Kč.

Pozornost věnujte barevnému provedení, koupit lze i puzzle, které je tvořeno pouze několika barvami a při jeho skládání se tak můžete docela zapotit. Lépe se vám bude skládat propracovanější podání s cenou okolo 500 Kč. Dražší je 3D puzzle, které můžete koupit od 500 a více Kč. Za puzzle můžete zaplatit více než 1 000 Kč. Záleží pouze na vás, kolik chcete do skládačky investovat.

Porovnat ceny puzzle

Otázky a odpovědi

Jaké příslušenství se může při skládání puzzle hodit?

Každý, kdo se věnuje skládání puzzle, ocení praktickou podložku. Díky ní budete moci nedokončený obraz kdykoliv uklidit nebo naopak vytáhnout. Pokud chcete výsledek své práce vystavit, můžete zakoupit rámeček, lepidlo nebo lepící fólii.

Co je EXIT puzzle?

Tato nová varianta je kombinací skládačky a únikové hry. Úkolem pro skládajícího je složit obrázek, který se však neshoduje s předlohou. Během skládání navíc budete muset odtajnit mnoho šifer a symbolů. Právě tyto indicie vám obrázek pomohou složit.

Co ovlivňuje obtížnost puzzle?

Mnozí si myslí, že nejobtížnější je puzzle, které obsahuje velký počet dílků. To je však pravda pouze z části. Obtížnost z velké části ovlivňují různé barevné detaily a celkové provedení. Na obtížnosti má vliv i výrobní materiál, pokud nebudou dílky vyrobeny z pevného materiálu, nemusí do sebe zapadat, což skládání pochopitelně neulehčí.

Závěr

Puzzle je skládačka, která má mnoho podob a baví již mnoho let malé i dospělé. Obliba puzzle s přibývajícími lety neupadá, nýbrž roste. Díky tomu výrobci přichází stále s něčím novým. Kromě klasické skládačky vyrobené z kartonu, můžete koupit puzzle ze dřeva, plastu a dokonce kovu. Puzzle vám umožní složit prakticky jakýkoliv motiv, a pokud vás klasická varianta omrzí, můžete si postavit 3D nebo 4D puzzle.

Puzzle můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Mall.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.mamiee.cz, www.puzzle4u.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (60 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. U nás se skládá puzzle téměř neustále, bez ohledu na to, od jakého je výrobce. Hlavní je, aby mělo hezký motiv a už to jede. Faktem je, že asi nejoblíbenější jsou puzzlíky od značky Ravensburger, dokonce už máme i několik 3D variant, protože jsou naprosto úchvatné.

Přidat komentář

Recenzer
Logo